Dracena sanderiana (Lucky bamboo) mylona z bambusem
Re: Drac."Lucky bamboo" stick
Możesz się pobawić ale to któryś rok zabawy. 

Re: Lucky bamboo
Witam
Niedawno kupiłam Lucky bamboo i już nie mogę się doczekać aż puszczą korzenie w wodzie i przesadzę je do ziemi. Moje okazy mają około 50 cm. Macie może zdjęcia swoich "bambusów" po przesadzeniu w ziemie? Jestem ciekawa jak sie rozrastają. Szczerze mówiąc nie chcę ich ciąć ale zastanawiam się czy 50 cm to nie trochę za dużo na doniczkę ?
Niedawno kupiłam Lucky bamboo i już nie mogę się doczekać aż puszczą korzenie w wodzie i przesadzę je do ziemi. Moje okazy mają około 50 cm. Macie może zdjęcia swoich "bambusów" po przesadzeniu w ziemie? Jestem ciekawa jak sie rozrastają. Szczerze mówiąc nie chcę ich ciąć ale zastanawiam się czy 50 cm to nie trochę za dużo na doniczkę ?
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałem 3 sztuki, ale jedna zaczęła żółknąć i padła. Ale zostały mi dwie. Jedna ma 75cm, a mniejsza jakieś 60cm. Trzymam je w wazonie, w tzw. kryształowej ziemi (małe kuleczki które po wrzuceniu do wody wchłaniają ją i pęcznieją). 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Taccanivea
- 1000p
- Od: 24 cze 2009, o 12:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bartku ja swoje 3 nowe (kupiłam je jakoś ze 2 miesiące temu) też trzymam w kulkach:) Ładnie rosną 

- Delete
Ja swoje mam już od jakiegoś czerwca 2009 roku, o ile nie wczesniej. Tego co zżółkł trzymałem w butelce z wodą i po tym zaczął żółknąć. Ale te w kulkach zdrowe. 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swojego jeszcze trzymam w wazonie z wodą i chcialabym go przesadzić do ziemi,ale chyba przeoczylam info o rodzaju ziemi dla LB ??
- Taccanivea
- 1000p
Krysiu ziemia do dracen:) LB to dracena nie bambusik 

- Delete
Zgadza się - Dracena sandera (Dracaena sanderiana). To takie nabieranie ludzi.
Prawdziwe bambusy rosną bardzo szybko i osiągają wielkie rozmiary. 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Ja mam właśnie chyba dracene sandera (jest w kształcie piramidy), jak uważacie, czy taką dracene też mogę do ziemi posadzić czy lepiej żeby w wodzie siedziała?
- Taccanivea
- 1000p
Możesz trzymać w wodzie lub posadzić do ziemi. Ja mam 3 w wodzie (w kulkach) i jedną w ziemi. Trudno powiedzieć, które lepiej rosną: wszystkie 4 wolno...
No właśnie a propo sadzenia, moja jedna z dwóch puściła juz dość spore korzenie. Chciałabym ją przesadzić do ziemi. Nie wiem tylko za bardzo jaka głęboko powinnam ją w tą ziemie wsadzić ( cała roślinka ma ok. 50 cm). Jaka doniczka będzie najbardziej odpowiednia ?
Najlepsza na początek 14 cm średnicy i tak ją wsadź by korzenie znalazły się w połowie wysokości doniczki. 

- Sobal
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 mar 2010, o 12:48
- Kontakt:
Re: Jak odróżnić bambusa od draceny sandera?
Bambusy mają gałęzie, są zdrewniałe, mają pędy podziemne, zwykle są puste w środku...
][Sobal
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 mar 2010, o 17:02
Co to za roslina???

Kupile w realu lodyge w aczyniu z woda. Wlozylem do flakonu, do ktorego dolewam jedynie wody. I tak juz prawie rok. Zastanawiam sie co z tym dalej zobic bo roslina jest coraz wieksza. Myslalem ze to bambus ale czytam w internecie ze to moze byc dracena. Prosze o rade bo to moj pierwszy wyhodowany kwiat w zyciu i nie chcialbym zeby usechl