Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Aha .. już wiem. Tym bardziej mus zerknąć bo to wiosenne nasadzenia i nie znam jej zwyczajów.
Ona ma bardzo ciekawą budowę kwiatów - w trakcie kwitnienia długo utrzymuje się taki pędzelek z krótszych płatków w środeczku kwiatuszka... :;230
Zauważyłam ,że przycinane czy tez uszczykiwane Chryzantemy wypuszczają więcej sadzonek z boku niż te, przy których nic się nie robi.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też to zauważyłam :D Razem z sąsiadką skubałyśmy wierzchołki chryzantem-krzaczki mają mnóstwo odrostów korzeniowych. Już pooddawałam trochę :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Zarówno chryznatema, jak dalie, zachwycające. I fajnie, że pokazałaś, co zrobić z wykopanymi karpami dalii, bo mam to zrobić pierwszy raz, a doświadczenie zerowe :;230
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Krysiu, takie zdjęcia pocieszą najbardziej zbolałą duszę... cudne dalie i szkoda, że trzeba je już wykopywać, ale temperatura i inne znaki natury dają już sygnał, że sezon się kończy.
Co Ci tak pięknie rośnie w kepach, kwitnąc na filetowo? mnie przypomina szczypior :)
Udanego dnia! Tu dmucha i gwiżdże, brrr!
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Aleś się nakopała! Ale praca już za Tobą! Ja czekam na pierwszy mróz, ale ogród mam pod domem więc nie mam problemu.
Ja na dalie mogę patrzeć bez przerwy więc uraczyłaś mnie swoim fotoreportażem ;:173
Czy również Tobie w tym roku dalie wyjatkowo pokazywały środki?
Zastanawiam się, czy to nie dlatego, że było za sucho :roll:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu masz mnóstwo dalii nie tylko kolory ,ale i karpy to pokazują .Słyszałam ,ze biała szałwia nie jest tak urodziwa jak ta różowa .Piękna tęcza ,ale smutek ogarnia naszą duszę jak widzimy odlatujące ptaki .No cóż taka kolej rzeczy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu oczywiście, że dbam o nie. Nie mówiąc o tym, że najczęściej każdego roku kupuję nowe rośliny :?
Mam upatrzoną, taką przepiękną odmianę o liliowych kwiatach ;:167 Kupuję ją każdego roku u tej samej kobiety.
Oczywiście u mnie jeszcze żadna sadzonka nie przeżyła zimy, a kobieta mi się żali się, że tak jej się rozrosły, że zajęły pół ogródka :twisted:
Widzę, że już wykopujesz dalie ;:202 Czyżby u Ciebie już przemarzły ? Czy po prostu wolisz zrobić to wcześniej ?
Ja właściwie czekam do pierwszych przymrozków, bo to ostatnie kwiaty, które przypominają mi letnie dni :roll:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

ewamaj66 - Ewciu byłam dziś na działce ale króciutko bo deszcz nas wygonił. Jednak zdążyłam popatrzeć i odrostów na razie nie ma. Nowa u mnie więc dałam jej wolność w pierwszym sezonie chcąc zobaczyć jaki jest jej naturalny wzrost i pokrój.
Na sadzonki trzeba czekać do wiosny a ja w najbliższym czasie przytnę kwiaty aby ją odciążyć.
Ma urocze kwiaty i dość duże w porównaniu z innymi.
Ludmiło dziękuję ;:196 - one sa od Ciebie

Obrazek
Obrazek

sweety - Aniu cieszę sie,że mogłam pomóc. Dalie po ścięciu i wykopaniu koniecznie trzeba ułożyć pędami do dołu aby z tych rurkowych łodyg wyciekła woda - czasami jest jej mnóstwo. Ja po wykopaniu kąpię je w stawie aby dokładnie obejrzeć kłącza więc tym bardziej to potrzebne.

aguniada - Agnieszko już od kilku lat wcześniej wykopuję i nie czekam aż mróz zmrozi liście. czasami można skorygować jeszcze nazwę lub inne szczegóły gdy widać co sie wykopuje. Przy większej ilości nie trudno o pomyłkę. Poza tym przyjemniejsza praca gdy jest troszkę cieplej i suszej.
Myślę,że chodzi Ci o zdjęcie białej dalii Tsuki Yori No Shisha na tle sporej kępy kwitnących jesiennych astrów. Po lewej w tle widać białą dalię, wśrodku te Astry a po prawej Gaure z białymi kwiatami .
To Astry nowoalgielskie Harrington's Pink o ciekawym odcieniu różowo-lawendowych kwiatów

Obrazek
Obrazek
Obrazek

takasobie - Miłko to fakt, najgorsza robotę mam za sobą.
To prawda - coś z tymi daliami było nie tak w tym roku - u mnie nigdy nie jest za sucho, poza tym rosną w różnych miejscach a jednak trafiały sie w różnych odmianach, które do tej pory miały idealne kwiaty. Odmiana WHO DUN IT ( miałam w 2 miejscach) wystrzeliła pod jesień tak wysokimi pędami z pojedynczymi kwiatami az byłąm zaskoczona. Już poszła za płot...

JAKUCH - Jadziu to prawda,że daliom u mnie dobrze. dziękuję w ich imieniu - czasami karpy zbyt mocno się rozrastają i przy dzieleniu połowa się niszczy bo muszę siekierą przerąbać przynajmniej na połowę. ... :;230
Wolę sadzić mniejsze kłącza bo potem bym ich nie udźwignęła.
Paczuszka dziś doszła - jesteś kochana - dziękuję za dobre ;:167 i mam nadzieję,że będzie okazja na rewanż.

heliofitka - Iwonko jestem przekonana,że świetnie opiekujesz się swymi kwiatami bo widzę to spacerując po Twym ogrodzie.
Widać ta Kobietka co sprzedaje ma lepsze warunki, czasami utrzymuje się mikroklimat na niewielkim obszarze- dobrze jak cieplejszy i lepszy dla roślin bo u mnie akurat odwrotnie.

Wykopując dalie, które wyhodowałam z nasion byłam bardzo ciekawa co tez wykopię - czy jakies kłącza się zawiązały ???
Poniżej wygląd siewek

Obrazek

Tak kwitły przez cały sezon i gdyby nie to, że stały się przysmakiem ślimaków byłyby wielką ozdobą a tak liście trochę zniszczone. Mimo to kwitły nieprzerwanie.
Poniżej kilka z nich.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kłącza rożnej wielkości ale dużo większe niż te które czasami w maju kupowałam w sklepie jako kwitnące i przez cały sezon nie urosło pod ziemią nic czyli w kolejnym roku kolejne zakupy.
Z nasion wyhodowanie swoich kwiatów dalii to wielka frajda. Wysokość tak akurat - 40 -50 cm.
Kłącza przechowam ale nasionek też trochę zebrałam bo w sezonie któraś z koleżanek prosiła mnie o to ... ale kto :oops: nie zapisałam. Może do wiosny się odezwie ?

Obrazek

Na zakończenie moja maleńka ulubienica - karłowa Dahlietta Surprise Louise
Obrazek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:oj Krysiu, jesteś mistrzem w ogrodnictwie. Czytałam z zapartym tchem Twoje wypowiedzi. Ja akurat mam mało miejsca na dalie. Mam białą, ale rozrosła się na 2,20 w górę i zabrała bardzo dużo miejsca mieczykom. Właściwie, to je nakryła swoim wielkim liśćmi i pędami. Na drugi rok posadzę pod domem. Tam może się rozkładać do woli. Złocień mam i mogę Ci wysłać sporą sadzonkę. Tylko szepnij słówko ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cieszę sie Krysiu ,ze paczka doszła .Mam nadzieję ,ze wszystkie roślinki będą Cie cieszyć
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Tyle lat żyłam bez chryzantem w ogrodzie, że poczekam nawet jeszcze kilka :wink: Zacznę się rozglądać po znajomych, może ktoś ma wytrzymałe na mróz odmiany. Podzielimy się :D
Choćbym nawet chciała wykopać swoje dalie, nic z tego-pada od tygodnia :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Widzę Krysiu, że już po wykopkach u Ciebie, ja planuję dzisiaj to zrobić, mam nadzieję, że pogoda pozwoli :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

;:131 to już by trzeba dalie wykopywać ... dobrze,że mam niewiele bo tylko 2 ale trzeba będzie się za to wziąć. Znalazły się u mnie przypadkiem bo nie mam miejsca i uprawiałam je ostatnio kilka lat temu ale schowam na zimę karpy . Nie jestem fanką dalii i nie wszystkie mi "leżą",moja przyjaciółka ma ich całą kolekcję więc często je oglądam u niej ale na więcej nie mam ochoty...chociaż bardzo lubię je fotografować . :)
Czas kończyć prace ogrodowe i przydałoby się jeszcze trochę ;:3 choćby posuszyć cebule i karpy na przechowanie zimowe no i porządki...porządki bo liście lecą i jabłka takie późniejsze do zbioru...roboty nie brak chyba nam wszystkim!
A u Ciebie Krysiu prace już bardzo zaawansowane , karpy pięknie przyszykowane, opisane ... ;:138
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Krysiu :wit Prace jesienne u Ciebie zaawansowane ;:138 Pokazałaś piękne dalie . Cudownie uchwyciłaś klucz odlatujących ptaków . Jesteś pilnym obserwatorem przyrody i nic i Ci nie umyka mimochodem. :;230
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Jak zwykle kochana dałaś tymi daliami po oczach :;230 po prostu przepiękne, wiesz może jak nazywa się ta duża czerwona igiełkowa ze zdjęcia poniżej? Te z własnego siewu zachwycające i sposób w jaki je pokazałaś i opisy dopasowane kolorystycznie do koloru kwiatów ;:63, oczywiście już mi zaświtała myśl, aby też spróbować, bo takie "własnej produkcji" jeszcze bardziej cieszą, a mówiłam, że na wiosnę nic nie będę siała ;:223, ale już wiem że to nieprawda :;230, bo ostatnio kupiłam nasionka cleome, których nie mogłam zdobyć w tym roku, a jak już zacznę to na jednych na pewno nie skończę.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”