Florą malowane
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Florą malowane
Jednak trochę mało tych jabłuszek, tym bardziej że na jednym drzewku jeszcze nie dojrzałe. Mam nadzieję. że przez naszą rodzinną imprezę nic mi ich nie obje 

- a_nie
- Od: 31 mar 2011, o 12:16
No właśnie to już chyba ten wielki dzień już w weekend.izaziem pisze: Mam nadzieję. że przez naszą rodzinną imprezę nic mi ich nie obje

Rok temu robiliśmy nalewkę z jabłuszek sąsiada, bo ma już całkiem okazałe drzewko, a my dopiero swoje dwa wsadziliśmy.izaziem pisze:Jednak trochę mało tych jabłuszek, tym bardziej że na jednym drzewku jeszcze nie dojrzałe.
Po rozmowie z sąsiadem, mąż poszedł pod ich nieobecność narwać jabłuszek. Gdy gotowa nalewka dojrzewała, przyszedł sąsiad z siatką jabłuszek, zmartwiony, że to już resztka bo chyba musiały mu ptaki objeść drzewko. Śmiechu było co niemiara, gdy wyjaśniło się jaki to szkodnik obskubał drzewko, no i znajomym przekazaliśmy przepis z siateczką jabłuszek.
Motyle i inne owady uwielbiają naszego mikołajka i sadźca (na zdjęciu dziki przyniesiony z lasu)

- misia i klusek
- 1000p
- Od: 29 lip 2012, o 20:41
Alicjo Jabłuszka nastawione dziękuję za przepis!!
Co u Ciebie słychać -jakieś zdjęcia coś napisz!!
Co u Ciebie słychać -jakieś zdjęcia coś napisz!!
- Kochammmkwiaty
- 1000p
- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Też bym chciała podziękować ale nie mam rajskich jabłuszek, więc będe musiała zaopatrzyć się w takowe drzewko 

Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
- misia i klusek
- 1000p
Tak Agnieszko warto mieć takie drzewko -jest nie duże,pięknie kwitnie i ma ładne owoce z których można zrobić dużo ciekawych przetworów.Kochammmkwiaty pisze:Też bym chciała podziękować ale nie mam rajskich jabłuszek, więc będe musiała zaopatrzyć się w takowe drzewko
- Kochammmkwiaty
- 1000p
- Kontakt:
Mam nadzieję, że również w miarę szybko owocuje jak Wasze
Zostawie je sobie na wiosnę bo na jesień boję się, że po wsadzeniu może zmarznąć.

- misia i klusek
- 1000p
Z tym owocowaniem może być różnie-niektórzy zalecają aby jabłuszka zbierać w połowie września-ale myślę że to kwestia odmiany a jest ich kilka !!
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alu, pokaż jesienią malowany ogród 

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- a_nie
Sorry. Wrzesień to poczatek roku szkolnego. W związku z moją pracą i trójką dzieci -(najmłodsza właśnie zaczęła naukę w kl.1) jest to miesiąc w którym nie tylko zapominam że mam ogród, ale czasem nie wiem "jak się nazywam'.klarysa pisze:Alu, pokaż jesienią malowany ogród
Ale wszystko już dograne- kto kiedy, kogo odbiera, zawozi itp
Więc wezwana przez Justynkę wracam do mojego i Waszych ogrodów (oj ile zaległosci

W moim ogródku rajska jabłonka czeka jeszcze by zrobic z jej owoców nalewkę.
Hortensja ogrodowa chciała mnie przekonać że niepotrzebnie w tym roku chciałam się przerzucić na bukietówki i też zakwitła według mnie na tegorocznych pędach (nie wiem czy to możliwe- bo taka zaletę miały mieć tylko bukietówki i drzewiaste). Z tyłu za ogrodowymi - mój tegoroczny założony zakatek przy wschodniej ścianie domu z żurawkami i hortensjami bukietowymi WinkyPinki, MegaMindy i Wims Red.

A to bukietówka Vanille Fraise - posadzona w tym roku od frontu.
Tu inny zakątek ogrodu z dzierżanami i słoneczniczkami i hortensją LimeLight
No i wrzosy:
A do tego wszystkiego przebarwiąjace się berberysy i winobluszcze na ogrodzeniu.
Jesień jest piękna.
-
Oj po tego czerwonego dzielżana chyba będę musiała się pofatygować
A te jabłuszka chyba jakieś późne bo u mnie nalewka już prawie do picia...

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alu,
.
Wrzesień to trudny miesiąc
Grzeczna dziewczynka. Przywołana do porządku, zaserwowałaś takie widoki, że nie można nie zgodzić się z twoim ostatnim zdaniem.
Moje ogrodowe hortensje też były straszone
i ze zdziwieniem muszę powiedzieć, że mimo takiej zimy-teraz mają kwiaty. I to wcale nie mało.
Oprócz jabłuszek, także pigwa czeka

Wrzesień to trudny miesiąc

Grzeczna dziewczynka. Przywołana do porządku, zaserwowałaś takie widoki, że nie można nie zgodzić się z twoim ostatnim zdaniem.
Moje ogrodowe hortensje też były straszone

Justyna
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje "wyczyny'...

- a_nie
Cieszę się że mam coś co mogę CI sprezetować. Twoje roślinki wszystki pięknie rosną. Dzierżan raczej taki bardziej brązowy niż czerwony był w innym miejscu, ale nie bardzo mi tam pasował - ma stosunkowo małe kwiatki do wielkości rośliny i przeniosłam go w inne miejsce. Tu lepiej się komponuję. Szkoda że nie zgadałyśmy się wcześniej od razu bym kawałek ci odłożyła do doniczki. Jabłuszka może nie póżne, ale to robota mojego M a on też zawalony pracą. Zapraszam na przykład w piątki między 11 a 14 jestem sama w domu.izaziem pisze:Oj po tego czerwonego dzielżana chyba będę musiała się pofatygowaćA te jabłuszka chyba jakieś późne bo u mnie nalewka już prawie do picia...
Oj czeka czeka, pigwówka też smaczna. Właśnie oderwałaś mnie od rozczochranego idę dalej oglądać Twój nowy wątek.klarysa pisze:Alu,.
-- 4 paź 2012, o 22:12 --
Cieszę się że mam coś co mogę CI sprezetować. Twoje roślinki wszystki pięknie rosną. Dzierżan raczej taki bardziej brązowy niż czerwony był w innym miejscu, ale nie bardzo mi tam pasował - ma stosunkowo małe kwiatki do wielkości rośliny i przeniosłam go w inne miejsce. Tu lepiej się komponuję. Szkoda że nie zgadałyśmy się wcześniej od razu bym kawałek ci odłożyła do doniczki. Jabłuszka może nie póżne, ale to robota mojego M a on też zawalony pracą. Zapraszam na przykład w piątki między 11 a 14 jestem sama w domu.izaziem pisze:Oj po tego czerwonego dzielżana chyba będę musiała się pofatygowaćA te jabłuszka chyba jakieś późne bo u mnie nalewka już prawie do picia...
Oj czeka czeka, pigwówka też smaczna. Właśnie oderwałaś mnie od rozczochranego idę dalej oglądać Twój nowy wątek.klarysa pisze:Alu,.
-
Alu jak powiadasz że ten dzielżan bardziej brązowy to chyba go mam...Ale mój już przekwita.
- a_nie
Wiedziałam że nie tak łatwo bedzie mi się czymś odwdzieczyć.izaziem pisze:Alu jak powiadasz że ten dzielżan bardziej brązowy to chyba go mam...Ale mój już przekwita.

- Kochammmkwiaty
- 1000p
- Kontakt:
Alu jestem pod wrażeniem Twojego winobluszczu, powiedz mi podwiązujesz go czymś,
mój jest malutki na płocie z drewna ale ni jak nie chce się łapać do płotu
Pięknie i jesiennie a jakie hortensje dorodne
mój jest malutki na płocie z drewna ale ni jak nie chce się łapać do płotu

Pięknie i jesiennie a jakie hortensje dorodne