Ślimaki - to nasz wielki problem

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
PoLsaT
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2007, o 19:23

Post »

Czy jest jakiś sposób pozbycia się czerwonych/pomarańczowych/ brązowych ślimaków bez muszli? mam działke 25 arową i przygotowuje się do budowy trawe kosi mi traktorek co jakiś czas, a ślimaków np. wokół domku narzędziowego jest mnóstwo, a na całej działce miliony gdyby ktoś kto kupował byłbym chyba milionerem :D co robić? trawe trzymam krótko sypie ślimaki zwykła solą kuchenna bo nie szkoda mi gleby gdzie będzie stał dom ale jak go postawie to wcześniej czy później będą jakieś grządki, rabatki itd nie za bardzo uśmiecha mi się zbieractwo czy wysypywanie środków które neutralizują ślimaki na działce, a co z tymi które przyjdą? Czy testował ktoś metody typu: murek ogradzający działke posypany tłuczonym szkłem i to przytwierdzone do murka jakimś klejem, albo może lakierem; na mój rozum ślimak nie pokusi się przechadzki bądź co bądź przez kilka cm po szkle! to jeden z pomysłów ale mam zbyt wielką działke żeby to testować, może ma ktoś mały ogródek i może wdrażał taki pomysł w życie ???pozdrawiam
P.S. jak ktoś wychoduje ślimakojada to chętnie będe chodził na spacery na moją działke :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

"Czy można pokochać ślimaka?"- śpiewała przed laty mała Natalia Kukulska...Ja sądzę ,że nie . No gdyby on sobie po prostu był w ogrodzie, niechby i na kwiatkach, ale gdyby on tych kwiatków, liści ,łodyg wszelakich nie żarł !!! A żre !!!Niszczy !!!Psuje!!! Nie , stanowczo nie polubię ślimaka ;:185 A wszelkie środki przeciw ślimakom i ludowe metody ich zwalczania, cóż...sami wiecie...Kto wymyśli preparat skuteczny w 100% powinien dostać Nobla !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
aniia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2007, o 17:49

Ślimaki

Post »

Mam na ogrodzie mnóstwo ślimaków bez muszli tzw pomór wielki i chcąc je zlikwidować, przynajmniej te, które wyszły z ukrycia, sypię je solą,ale słyszałam,że one i tak wtedy znoszą jajeczka. Czy to jest prawda?
Ania
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

To pomrowik polny (slimak nagi).
Jak wpiszesz w wyszukiwarke ślimaki to będzie jeszcze troche tematów o nich.
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Re: Ślimaki

Post »

aniia pisze:Mam na ogrodzie mnóstwo ślimaków bez muszli tzw pomór wielki...
Pomór wielki to była zaraza, np. dżuma. Ślimak natomiast nazywa się pomrów wielki.
Mietek.
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Tu sa inne ślimaki bez skorupek http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1202
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Współczuję każdemu kto ma problemy ze ślimakami ALE... pomrów wielki to wprawdzie wyjątkowo obrzydliwy z wyglądu a jeśli chodzi o wielkość naprawdę ogromny i teoretycznie dość niebezpieczny ślimak to jednak, że tak powiem jest to ślimak... śmieszny, czasami to aż mi się nie chce go zabijać bo nie wyrządza większych szkód ani nie jest w stanie rozmnażać się zbyt szybko.

Moi mili dopóki nie macie ślinika luzytańskiego to tak jakbyście nie mieli ślimaków, uwierzcie mi wiem co mówię. A ten nadchodzi... jak podaje dzisiaj Onet jest już koło Wadowic.

Porzućcie wszelką nadzieję...
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Stosuję Ślimakol, bardzo szybko skuteczny.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W moim poprzednim domu miałam ślimaki. To była istna plaga - zjadły mi wszystko. To były te czerwone.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Niebieskie granulki,Ślimokol, są bezbłędne.
Mam sporu plastikowych butelek bez dna, wczesna wiosną przykrywałam nimi roslinki, a teraz sypię do nich Ślimakol.Parę butelek dałam koło kompostu. Nie jestem zbyt wrażliwa, ale to co dzisiaj zobaczyłam, to istna masakra, butelki całe jakieś żółto-brązowe, wkoło pełno śluzu i w biały dzień tabuny ślimaków, pewnie martwe. Uciekłam z tego kąta jak najprędzej, obrzydliwość.
Waleria
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Witam, u mnie też były ślimaki. Ale sprawę załatwiły moje ryby, jak jakiegoś zobaczyłe to do oczka, ale ryby miały wyżerkę . A i jeszcze jedno, zadomowily się u mnie również ropuchy, więc też je z chęcią wtrakają
Pozdro
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

No to chyba ślimaków nie miałeś, bo ropuchy też miałam (i żadnego efektu). A oczko też by nie pomogło - przez tydzień codziennie zbierałam 2 wiadra ślimaków !!!!!!!!!! Następnie zasypywałam je solą :? :? I wylewałam do przykopy. Po tygodniu przestałam bo i nie zauważałam aby ich ubywało. To był horror :x Jak wieczorem gdzieś szłam to ponich deptałam, inaczej bym nie przeszła.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

No przy takiej ilości to moje metody by nie pomogły. Zgadzam się .

Pozdro
aniia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2007, o 17:49

Slimaki

Post »

Czy te okropne ślimaki kiedyś opuszczą mój ogródek? ;:80
Ania
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Obawiam się, ze nie. Ja bym je na wszelki wypadek usuwała z ogródka, posolony, czy nie.
Też je miewam, ale na szczęście rzadko. Moją plagą są winniczki :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”