Ona się różnie zachowuje tzn jest bardziej zwarta kiedy podłoże przesycha.
postaram się zrobić zrobić aktualne fotki.
A co do połączenia z kaktusami to po tym jak mnie forumowicze "zjechali"

dziękiczarny pisze:Fajne rośłinki, mi w szczególności sulka się podoba. Wolę nie wiedzieć ile kosztowały :]
dziękuję, chociaż zdjęcia marne, ale przynajmniej coś widaćsokolica pisze:Melocactus piękny! Reszta roślin nie gorsza. I naprawdę miłe dla oka zdjęciaWidzę, że przybywa Ci gymnoli, to dobrze
Tiaaaa.....skąd ja to znamKwiAnna pisze: ...a miałam nic już więcej nie kupować![]()
wszystkie ładnesokolica pisze:Ale gymnolówStriglianum najładniejszy. Choć mihanovichii też zwykle mnie zachwyca. Niby taki pospolity, ale te korpusy to chyba jedne z ciekawszych u gymno. Bruchii z całą rodzinką
Berchtii VS 161 u mnie jest śliwkowy, pewnie od słońca. Ale ja lubię tak fioletowo wybarwione.
Wiem już u kogo kupioneChyba przez błędną nazwę, którą też widziałam na all... Powinno być G. kieslingii
Już chyba zaczyna nabierać kolorku, muszę zrobić nowe zdjęcia i porównać.Spy pisze:Piękny zakupKorpusik G. berchtii i G.striglianum powinien się ładnie wybarwić na słoneczku.
Chyba najbardziej przypadły mi do gustunyskadu pisze:Ile gymolino to będziesz miała teraz wspólne tematy z Magdą
Mądrz się mądrz jak najwięcejInez pisze:Tiaaaa.....skąd ja to znamKwiAnna pisze: ...a miałam nic już więcej nie kupować![]()
![]()
![]()
Piękne nowości, podoba mi się G. saglionis, a ten kaktus gratisowy to Mammillaria.
Co do Melocactusa, to bardzo trzeba uważać przy jego podlewaniu, ma bardzo wrażliwy system korzeniowy. Ja swojego pięknego Melocactusa zaprzepaściłam właśnie zbyt obfitymi podlewaniami![]()
Doświadczeni radzą żeby przed podlaniem przez kilka dni go spryskiwać. A i zimować lubi w wyższych temperaturach niż pozostałe.
Nie to, że się mądrzę, może akurat o tym wiesz, ale po moich doświadczeniach z Melocactusem....
No i życzę pięknego cefalium w niedługim czasie
Zapraszam ;)abaddon1986 pisze:Zostawiam w końcu swój ślad i tutajNie obiecuję, że będę widocznym obserwatorem
Póki co widzę, że kolekcja fajnie się rozrasta
Może się pojawi i wtedy będziemy świętować jego pełnoletnośćInez pisze:Co do melocactusa, to cefalium pojawia się na dorosłych roślinach, podają, że u roślin około 10-letnich. Z tym, że nigdy nie wiadomo w jakim wieku są kupowane rośliny. Ten twój wygląda na sporego, więc może to kwestia kilku latOby
![]()
No i nie zimujemy go całkiem sucho, a temp. około 12-15 stopni.
A i jeszcze chciałam pochwalić g. denudatum, jest piękne