Super
Rozsada - temperatury, doświetlanie, ziemia do wysiewu
- zenmach
- 200p

- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rozsada - temperatury, doświetlanie, ziemia do wysiewu
Super
A te Pyrzowice to w Polsce są czy w Bangladeszu
A poważnie . Masz jeszcze do wyboru nawozy z serii florovit, fructus lub biopon. Do roślin kwitnących . Nie wierzę by w byle jakim ogrodniczym nie było nic z tych nawozów.
Ten torf ma za wysokie pH jak dla pomidora. Raczej do rozsady papryki. Mogą wystąpić problemy z przyswajalnością niektórych mikroelementów.
Są pewne zasady uprawy konkretnych roślin. Trzymajmy się tego a unikniemy wielu problemów.
A poważnie . Masz jeszcze do wyboru nawozy z serii florovit, fructus lub biopon. Do roślin kwitnących . Nie wierzę by w byle jakim ogrodniczym nie było nic z tych nawozów.
Ten torf ma za wysokie pH jak dla pomidora. Raczej do rozsady papryki. Mogą wystąpić problemy z przyswajalnością niektórych mikroelementów.
Są pewne zasady uprawy konkretnych roślin. Trzymajmy się tego a unikniemy wielu problemów.
- McMArchewka
- 1000p

- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Racja. W zeszłym roku wysiałem je na początku marca. Położyłem donoczki na okienko w piwnicy. Było dość zimno, a ja nie byłem do końca świadom jakiej temperatury potrzebują. W efekcie wysiałem kolejną partię i umiejscowiłem koło pieca, wzeszła. Gdy zrobiło się ciepłej wzeszła też pierwsza partia, więc miałem podwójną ilość pomidorówMarzenka79 pisze:Każdy sposób jest dobry bo pomidorki lubią w cieple wschodzić
- zenmach
- 200p

- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Wyczytałem że można wymieszać z torfem kwaśnym chyba w proporcjach 1 do 4?
A inne nawozy to jasne że są dostępne, tylko ten bioflorin jakoś u mnie niedostępny...
Pozdrawiam...
Przyznam, że trudno mi uwierzyć w nieosiągalność Bioflorinu, bo u mnie, choć to nie Warszawa, bioflorin to nawet w kwiaciarniach jest.
Pozostałe wymienione przeze mnie nawozy dla rozsad są nawet lepsze ,bo zawierają więcej fosforu.
Pozostałe wymienione przeze mnie nawozy dla rozsad są nawet lepsze ,bo zawierają więcej fosforu.
Bioflorin jest na pewno w sklepach internetowych.Sprawdziłam w tej chwili.
Pomorze...klimat łagodniejszy
.
- krabik
- 500p

- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Re: Słodkie ziemniaki bataty
Doniczkę z batatami postawiłam blisko lampy. Wyczytałam, że batat lubi światło, a dzień był pochmurny
, wieczorem zaskoczył mnie kolor liści, jednym słowem liście ucierpiały, przeszły w zielononiebieski kolor, następnie zaczęły żółknąć. Myślałam, że już po nim, wyniosłam do tunelu i zostawiłam w ciemniejszym kącie. Stan się poprawia, a same łodyżki zupełnie nie ucierpiały. Będę robić sadzonki i ukorzeniać.
A jak Wasze sadzonki?
A jak Wasze sadzonki?
Anna
-
ktos123456
- 200p

- Od: 10 cze 2019, o 11:29
Ale pod jaką lampę? Chyba nie taką normalną jak wszystkie w domu? Wiesz że dla rośliny to tak jakby stała w ciemnościach?
-
ktos123456
- 200p

Co tu rozwijać? Do doświetlenia roślin trzeba mieć specjalne lampy. Światło z normalnych domowych lamp nie działa.
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Mylisz się. Od lat robię rozsady wszystkich warzyw, bez dostępu do słońca, pod zwykłym oświetleniem domowym.
Pozdrawiam, Jacek
-
ktos123456
- 200p

Nie, nie mylę się. Są specjalne lampy led do tego. Oświetlenie domowe nie zadziała.
- bioy

Oczywiście że są, ale zapewniam Cię, że pod zwykłymi żarówkami led rośliny świetnie rosną.
Około 15 lat temu uważano tak, jak Ty dziś.
Około 15 lat temu uważano tak, jak Ty dziś.
Pozdrawiam, Jacek
-
ktos123456
- 200p

Nie jest to prawda. Być może miałeś jednak jasne pomieszczenie i wystarczało te światło dzienne które jest. Światło musi mieć odpowiednie długości fali w sobie, w zwykłych lampach led go nie ma.
Dlatego koledze wyżej zaczęły żółknąć liście gdy postawił pod lampę, a nie było światła dziennego. Nigdy jeszcze się nie spotkałem żeby domowe oświetlenie działało na rośliny.
Dlatego koledze wyżej zaczęły żółknąć liście gdy postawił pod lampę, a nie było światła dziennego. Nigdy jeszcze się nie spotkałem żeby domowe oświetlenie działało na rośliny.
- bioy

Powtórzę, Ci jeszcze raz. Rozsady robię w szczelnie zamkniętych boxach, światło lamp nie wydostaje się z nich, tak jak i słoneczne tam nie dociera.
Tak wyglądały tegoroczne pomidory uprawiane w 100% pod światłem sztucznym, lampa z trzech żarówek led, takich jakie mam w domu.

Tak wyglądały tegoroczne pomidory uprawiane w 100% pod światłem sztucznym, lampa z trzech żarówek led, takich jakie mam w domu.

Pozdrawiam, Jacek