Potrawy Wigilijne
- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
Oj to ja się tutaj wpisuję
U mnie na Wigilię jemy rownież gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami oraz z ryżem i grzybami a do tego sos grzybowy ....mmmiaaam

Pozdrawiam Dorota

Dostałam kiedyś taki przepis od kolegi ze Swarzędza, twierdził, że to sałatka po poznańskurtk10 pisze:Czy ktoś z Poznania lub jego okolic mógłby podać przepis na ... poznańską sałatkę śledziową?

Składniki
1 puszka groszku konserwowego
filety śledziowe a la matias
cebula
majonez
pieprz, sól
Sposób przyrządzenia
Filety wypłukać w wodzie, pokroić na małe kawałki, dodać groszek i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Wszystko razem wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem i wstawić na kilkadziesiąt minut do lodówki, podawać z pieczywem.
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Roma ty skarbnico wiedzy
czy taką sałatkę też znasz ...............
SKŁADNIKI
2lub3 cebule
3lub4 ugotowane buraki
2 jajka na twardo
3 filety śledziowe
pęczek szczypiorku
3 ogórki konserwowe
majonez
jajka ,cebulę ,śledzie ,szczypior -drobno kroimy każde do swojej miseczki -cebulę posypać solą i pieprzem
buraczki ścieramy na tarce jarzynowej [grube oczka]-doprawiamy do smaku -cukier, sól ,kwasek
Bierzemy najlepiej przezroczystą miskę -najładniej wygląda smarujemy majonezem i układamy pokrojone składniki warstwowo. Pierwsze śledzie na to cebula a później jak leci na wszystkie składniki smarujemy grubo majonez i na to posypujemy pokrojonymi jajkami i szczypiorem . Bardzo efektowna i smaczna

SKŁADNIKI
2lub3 cebule
3lub4 ugotowane buraki
2 jajka na twardo
3 filety śledziowe
pęczek szczypiorku
3 ogórki konserwowe
majonez
jajka ,cebulę ,śledzie ,szczypior -drobno kroimy każde do swojej miseczki -cebulę posypać solą i pieprzem
buraczki ścieramy na tarce jarzynowej [grube oczka]-doprawiamy do smaku -cukier, sól ,kwasek
Bierzemy najlepiej przezroczystą miskę -najładniej wygląda smarujemy majonezem i układamy pokrojone składniki warstwowo. Pierwsze śledzie na to cebula a później jak leci na wszystkie składniki smarujemy grubo majonez i na to posypujemy pokrojonymi jajkami i szczypiorem . Bardzo efektowna i smaczna

-
- 100p
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Romo,
dziękuję za przepis na sałatkę śledziową po poznańsku.
Romualdo W.
Połączenie śledzi i buraczków
, ale zaproponowana przez Ciebie śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami smakuje wybornie i wygląda kolorowo. Robię ją czasami i to nie tylko na Wigilię. Od czterech lat do tej sałatki używam tylko podłużnych buraczków (są ładnie wybarwione i nie są włókniste) - jeden duży lub dwa mniejsze. Cebulkę pokrojoną wrzucam na 2-3 minutki na wrzącą wodę - jest wtedy delikatniejsza w smaku, ale nadal pozostaje lekko chrupiąca. Ostatnio zamiast zwykłej cebuli używam cebulki szalotki - droższa, ale delikatniejsza w smaku i nie trzeba jej już "traktować" wrzątkiem.
dziękuję za przepis na sałatkę śledziową po poznańsku.
Romualdo W.
Połączenie śledzi i buraczków

Romualdo - już mi się przepis podoba
.
Podobny znalazłam na necie, na zdjęciu wygląda po prostu wyśmienicie i pewnie tak samo smakuje.

Podobny znalazłam na necie, na zdjęciu wygląda po prostu wyśmienicie i pewnie tak samo smakuje.
Dzisiaj robiłam próbę. I mnie zabrakło ciasta. Musiałam gnieść drugą porcjęRomualda pisze:Dzisiaj mam za sobą drugą turę pieczenia pierogów.Dzisiaj na tapecie były:
Pierogi z Pieca
ciasto
20 dkg mąki pszennej
5 dkg mąki żytniej
3 dkg drożdży
3 łyżki oliwy
po 1/2 soli,majeranku i cukru
jajo do posmarowania pierogów
...
farsz
20 dkg kaszanki
4 wątróbki drobiowe
2 cebule
kwaśne jabłko
...
te pierogi są z podwójnej porcji wyszło 45 szt. dosyć duże.
a teraz zobaczcie komu najbardziej ślina cieknie![]()

I taka wątpliwość: wątróbka i kaszanka na Wigilię?!

W sumie Romualda nie napisała, czy to na Wigilię. Ale z tego co mi wiadomo w Wigilię już można jeść mięso i tym podobne.olibabka pisze: I taka wątpliwość: wątróbka i kaszanka na Wigilię?!![]()
Mimo to u nas ciągle jest i będzie wszystko po staremu.
Romciu! u nas to się nazywa śledź pod pierzynką
Marysiu, (olibabka) a zrobiłaś ciasto z podwójnej porcji
A jeśli by te pierogi były z łososiem, to byłyby wigilijne
tak żartobliwie, jakie mięso może być w kaszance
a tak na poważnie, staramy się aby tradycja była zachowana, jednak skład tego farszu tak bardzo mnie zaciekawił, że postanowiłam spróbować. i dlatego je zrobiłam.

Marysiu, (olibabka) a zrobiłaś ciasto z podwójnej porcji

A jeśli by te pierogi były z łososiem, to byłyby wigilijne

a tak na poważnie, staramy się aby tradycja była zachowana, jednak skład tego farszu tak bardzo mnie zaciekawił, że postanowiłam spróbować. i dlatego je zrobiłam.

No właśnie, nie. Zrozumiałam, że te ilości są dostosowane - farszu i ciasta
. Ale bardzo ciekawe zestawienie farszu! W życiu, bym czegoś podobnego nie wymyśliła 
Tytuł wątku, to wigilijne przepisy

Tytuł wątku, to wigilijne przepisy

- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kobitki poszukuję alternatywy dla kompotu z suszu.
Wicie rozumicie co niektórzy mają spore ząbki na kompocik
Wiem, że to nie wigilijne danie ale na I dzień Świąt proponuję sałatkę z kalafiora
1 sredni świeży kalafior
100g miękkich moreli suszonych
80 g rodzynków
1 pęczek kopru
4 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
Kalafior dzielimy na jak najmniejsze cząstki i podgotowujemy na parze - by był lekko zmiękczony ale nadal chrupiący.
Rodzynki, morele - kroimy w małe cząstki, koperek siekamy, czosnek przepuszczamy przez wyciskaczkę. Wszystko razem łączymy - dodając do smaku sól, pieprz oraz majonez. Wstawiamy do lodówki na noci jemy następnego dnia.
Wicie rozumicie co niektórzy mają spore ząbki na kompocik

Wiem, że to nie wigilijne danie ale na I dzień Świąt proponuję sałatkę z kalafiora
1 sredni świeży kalafior
100g miękkich moreli suszonych
80 g rodzynków
1 pęczek kopru
4 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
Kalafior dzielimy na jak najmniejsze cząstki i podgotowujemy na parze - by był lekko zmiękczony ale nadal chrupiący.
Rodzynki, morele - kroimy w małe cząstki, koperek siekamy, czosnek przepuszczamy przez wyciskaczkę. Wszystko razem łączymy - dodając do smaku sól, pieprz oraz majonez. Wstawiamy do lodówki na noci jemy następnego dnia.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Uff!
Przeczytałam, zrobiłam się głodna i musiałam coś zjeść

Romo - jak te pierogi z pieca można przechować, tak żeby były na Wigilię?
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Heleno! ja je po upieczeniu poukładałam w pudełka i zamroziłam.w wigilię rano je wyjmę a wieczorem podgrzeję w piekarniku.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aga a może kisielek lub kompocik żurawinowy, u nas zawsze na wigilii obecny....chociaż kompot z suszu zawsze jest pochłaniany przez wszystkichempuza pisze:Kobitki poszukuję alternatywy dla kompotu z suszu.
Wicie rozumicie co niektórzy mają spore ząbki na kompocik![]()

- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
AGNESS pisze:Aga a może kisielek lub kompocik żurawinowy, u nas zawsze na wigilii obecny....chociaż kompot z suszu zawsze jest pochłaniany przez wszystkichempuza pisze:Kobitki poszukuję alternatywy dla kompotu z suszu.
Wicie rozumicie co niektórzy mają spore ząbki na kompocik![]()
![]()
Aguś,niestety tego też nie ruszą.

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21