Ogród zwkwiat
- evikc
- 500p
- Od: 18 lis 2010, o 00:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zwkwiat
Dzięki za odpowiedź. Posadziłam jeżówki dopiero w tym roku, ma nadzieję, że mi się tak ładnie rozrosną. Tak otrzymałam zamówienie dziękuję, muszę tylko sprawdzić jedną odmianę czy jest jeszcze. odpowiem na Pw wieczorem.
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Zosiu witaj.
Jak dobrze, że trafiłam do Twojego ogrodu.
Jest cudnie, wszystko mi się w nim podoba.
Ślicznie kwitnąca magnolia i róża na pergoli taka okazała.
Z pewnością Ci nie przemarza.
Powojnik taki ogromny, cały obsypany kwiatami.
Jaka to odmiana? No i te łany jeżówek, że o milinie nie wspomnę.
Klimat masz sprzyjający, nie to co u mnie, gdzie najpiękniejsze rośliny wymarzają, ale Twoja pracowitość i pomysły są nie bez znaczenia w tworzeniu tego ogrodu.
Pozdrawiam Cię serdecznie.

Jak dobrze, że trafiłam do Twojego ogrodu.

Jest cudnie, wszystko mi się w nim podoba.
Ślicznie kwitnąca magnolia i róża na pergoli taka okazała.
Z pewnością Ci nie przemarza.
Powojnik taki ogromny, cały obsypany kwiatami.

Jaka to odmiana? No i te łany jeżówek, że o milinie nie wspomnę.
Klimat masz sprzyjający, nie to co u mnie, gdzie najpiękniejsze rośliny wymarzają, ale Twoja pracowitość i pomysły są nie bez znaczenia w tworzeniu tego ogrodu.
Pozdrawiam Cię serdecznie.

- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
Zosieńko piękności i tak rozrośnięte
koazy cudo-piwonie masz chyba najpiękniejszą jaką spotkałam
tyle róż i hortensja
a pomysłó kilka wartych zciągnięcia(te obwódki-są super!)
no i sama sadzonkujesz-to podobnie jak ja wszystko co się da uszczykuje i podsypuje-zawsze to nadwyzka jak się nie przyda u mnie to u innych
śliczne miejsce stworzyłaś

tyle róż i hortensja

no i sama sadzonkujesz-to podobnie jak ja wszystko co się da uszczykuje i podsypuje-zawsze to nadwyzka jak się nie przyda u mnie to u innych

śliczne miejsce stworzyłaś

Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Zosiu
Przyszłam z rewizytą i zachwyciałm się Twoim ogródkiem....jest śliczny, taki wypielęgnowany
Z miejsca oczarowało mnie oczko z mnóstwem kamieni....uwielbiam takie widoki, moim marzeniem jest woda w ogrodzie, niestety miejsca brak.......

Przyszłam z rewizytą i zachwyciałm się Twoim ogródkiem....jest śliczny, taki wypielęgnowany

Z miejsca oczarowało mnie oczko z mnóstwem kamieni....uwielbiam takie widoki, moim marzeniem jest woda w ogrodzie, niestety miejsca brak.......
- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Tajka, powojniki, które posiadam mają około 10 lub 9 lat, nasz dom jeszcze nie istniał, natomiast działka była ogrodzona.
Przy tym ogrodzeniu posadziliśmy powojniki zakupione w szkółce specjalistycznej w Otmuchowie w pow. nyskim. Ja wówczas pracowałam w Paczkowie. Rosną do dzisiaj wszystkie egzemplarze jakie tam zakupiłam i nie mam z nimi żadnych kłopotów.
Nie dawno przy wiosennych porządkach wyrzuciłam etykietki /teraz tego strasznie żałuję/.
Nie pamiętam nazw tych odmian, jak widzisz są bardzo stare. Wiosną podcinam go na wysokości 40 cm i nawożę nawozem do clematisów a później tylko podlewam i to tylko w okresach bezdeszczowych i wysokiej temperatury ale też bez przesady.
Róże i u nas przemarzają, ta rzeczywiście wyrosła wysoko jesienią jej nie przycięłam i pozwoliłam wypuścić pędy wysoko, ale odbiło się to na wyglądzie w niższych partiach. W tym sezonie muszę ją przyciąć.
Agniesiu, dziękuję za odwiedziny a może jednak zastanów się chociaż nad mini oczkiem i malutkim 'ciurkadełkiem' tam przy tej huśtawce, zamknij oczy i posłuchaj jak szumi woda. Może chociaż kamień z dziurką z której wycieka woda a pod nim studzienka na wodę.
Patkaza, dziękuję za odwiedziny i słowa uznania. Nie mam tak okazałych kolekcji roślin, jak moje szanowne koleżanki na forum, wcześniej nie było funduszy /budowa domu/, może teraz pod wpływem widoku waszych pięknych ogrodów uda się rozszerzyć paletę odmian konkretnych roślin.
Może jeszcze kilka zdjęć;

zbliża się jesień

Trojeść amerykańska

ten iglak ukorzeniony przeze mnie ma już 7 lat i jest o połowę większy niż ja.
Pozdrawiam wszystkich gości i pozostałych forumowiczów, którzy jeszcze mnie nie odwiedzili.
Zofia.
Przy tym ogrodzeniu posadziliśmy powojniki zakupione w szkółce specjalistycznej w Otmuchowie w pow. nyskim. Ja wówczas pracowałam w Paczkowie. Rosną do dzisiaj wszystkie egzemplarze jakie tam zakupiłam i nie mam z nimi żadnych kłopotów.
Nie dawno przy wiosennych porządkach wyrzuciłam etykietki /teraz tego strasznie żałuję/.
Nie pamiętam nazw tych odmian, jak widzisz są bardzo stare. Wiosną podcinam go na wysokości 40 cm i nawożę nawozem do clematisów a później tylko podlewam i to tylko w okresach bezdeszczowych i wysokiej temperatury ale też bez przesady.
Róże i u nas przemarzają, ta rzeczywiście wyrosła wysoko jesienią jej nie przycięłam i pozwoliłam wypuścić pędy wysoko, ale odbiło się to na wyglądzie w niższych partiach. W tym sezonie muszę ją przyciąć.
Agniesiu, dziękuję za odwiedziny a może jednak zastanów się chociaż nad mini oczkiem i malutkim 'ciurkadełkiem' tam przy tej huśtawce, zamknij oczy i posłuchaj jak szumi woda. Może chociaż kamień z dziurką z której wycieka woda a pod nim studzienka na wodę.
Patkaza, dziękuję za odwiedziny i słowa uznania. Nie mam tak okazałych kolekcji roślin, jak moje szanowne koleżanki na forum, wcześniej nie było funduszy /budowa domu/, może teraz pod wpływem widoku waszych pięknych ogrodów uda się rozszerzyć paletę odmian konkretnych roślin.
Może jeszcze kilka zdjęć;

zbliża się jesień

Trojeść amerykańska

ten iglak ukorzeniony przeze mnie ma już 7 lat i jest o połowę większy niż ja.
Pozdrawiam wszystkich gości i pozostałych forumowiczów, którzy jeszcze mnie nie odwiedzili.
Zofia.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Dawno u Ciebie nie byłam a tu wciąż ogród pięknieje i robi się troszkę jesienny. Właściwie to szkoda tego lata którego prawie nie było ale jesień też jest śliczna w swoich kolorach.
Też usiłuję dość sporo roślinek ukorzeniać sama i z różnym skutkiem jakoś mi to wychodzi. Jeszcze nie ukorzeniałam berberysów, nie wiem czy Ty je ukorzeniałaś a może masz jakieś doświadczenia.

Też usiłuję dość sporo roślinek ukorzeniać sama i z różnym skutkiem jakoś mi to wychodzi. Jeszcze nie ukorzeniałam berberysów, nie wiem czy Ty je ukorzeniałaś a może masz jakieś doświadczenia.

- AGNESS
Zosiu właśnie takie chcę zrobić.....opływające wodą 3 duże kamienie.....takie mi sie marzy, bo o większym nawet myśleć nie mogęzwkwiat pisze: Agniesiu....... Może chociaż kamień z dziurką z której wycieka woda a pod nim studzienka na wodę.

Cudne są Twoje chryzantemki.....uwielbiam je i nie potrafię się na długo wyrzec.....one u mnie chorują. Już kiedyś się ich pozbyłam, a w zeszłym roku posadziłam znów....bo naprawdę nie umiem z nich zrezygnować.....i znów chorują.....gałązki brzydko zasychają od dołu.....tak mi ich żal....to takie przepiękne kwiaty

Masz przepiękny ogród i uroczy dom. Niesamowita ściana bluszczu
Świetnie, że masz wodę w ogrodzie. Wszystko bujne, cudowne! Wspaniałe rabaty - bardzo, bardzo mi się podoba u ciebie.
-- N 21 sie 2011 17:48 --
A... i ta stara srudnia fajowa

-- N 21 sie 2011 17:48 --
A... i ta stara srudnia fajowa

- zwkwiat
Majka w tym sezonie spróbowałam ukorzenić bukszpany -sadzonki pobiera się w lutym, po wiosennym przycięciu lawendy pędy ukorzeniłam wyszło super / z nasion miałam kłopoty/, derenie - też po wiosennym przycięciu wszystkie pędy włożyłam do wiadra z wodą i wstawiłam w krzew leszczyny. I o nich zapomniałam. Na początku sierpnia odkryłam tam pięknie ukorzenione sadzonki z młodymi pędami. Posadziłam je ostrożnie do donic i mam nadzieję że w następnym roku będą gotowe do posadzenia na miejsce stałe.
Mam zamiar spróbować ukorzenić berberysy. Nie pytaj jaka odmiana bo nie wiem. Kolor liści zielony, bordo, czerwony - pokrój rozłożysty. W sobotę kupiłam 1 szt. berberys kolumnowy. Te 3 pierwsze są już ładnie rozrośnięte. Będzie można pobrać sadzonki.
Wg poradnika Denisa Retournarda pt "Rozmnażanie 250 roślin przez sadzonki" Berbrris vulgaris sadzonkować VI do IX. Pobrać sadzonki 6 - 10 cm we IX z pędów zimozielonych zdrewniałych usunąć liście, pozostawiając 2 ostatnie pary, i kolce, nie niszcząc oczek, do ukorzeniacza i do inspektu do mieszaniny torfu i piasku.Przesadzić w kwietniu do tej samej mieszanki wzbogaconej w połowie ziemią ogrodową.
Natomiast u gatunków zrzucających liście na zimę pobierać sadzonki zielne w VI i postępować w ten sam sposób.
Autor pisze, że proces dosyć trudny. Spróbujmy zobaczymy.
Iza, bardzo dziękuję za Twe pierwsze u mnie odwiedziny. Bluszczowi jak był młody pomagaliśmy podwiązując go, ale teraz
wspiął się już na dach, a po nim próbuje się wspinać hortensja pnąca, która rośnie na rogu budynku.
Agniesiu, dobry pomysł z tymi kamieniami. Myślę, że Twoje chryzantemki cierpią na brak wody i nadmiar słońca. Wg mnie lepiej rosną w lekkim półcieniu z naciskiem na lekki.
Pozdrawiam Zofia
Mam zamiar spróbować ukorzenić berberysy. Nie pytaj jaka odmiana bo nie wiem. Kolor liści zielony, bordo, czerwony - pokrój rozłożysty. W sobotę kupiłam 1 szt. berberys kolumnowy. Te 3 pierwsze są już ładnie rozrośnięte. Będzie można pobrać sadzonki.
Wg poradnika Denisa Retournarda pt "Rozmnażanie 250 roślin przez sadzonki" Berbrris vulgaris sadzonkować VI do IX. Pobrać sadzonki 6 - 10 cm we IX z pędów zimozielonych zdrewniałych usunąć liście, pozostawiając 2 ostatnie pary, i kolce, nie niszcząc oczek, do ukorzeniacza i do inspektu do mieszaniny torfu i piasku.Przesadzić w kwietniu do tej samej mieszanki wzbogaconej w połowie ziemią ogrodową.
Natomiast u gatunków zrzucających liście na zimę pobierać sadzonki zielne w VI i postępować w ten sam sposób.
Autor pisze, że proces dosyć trudny. Spróbujmy zobaczymy.
Iza, bardzo dziękuję za Twe pierwsze u mnie odwiedziny. Bluszczowi jak był młody pomagaliśmy podwiązując go, ale teraz
wspiął się już na dach, a po nim próbuje się wspinać hortensja pnąca, która rośnie na rogu budynku.
Agniesiu, dobry pomysł z tymi kamieniami. Myślę, że Twoje chryzantemki cierpią na brak wody i nadmiar słońca. Wg mnie lepiej rosną w lekkim półcieniu z naciskiem na lekki.
Pozdrawiam Zofia
- zwkwiat

Agniesiu spojrzyj te chryzantemy rosną od strony północno-wschodniej i kwitną, jeszcze słońce do nich dociera, ale za miesiąc już nie.

Majka na pierwszym zdjęciu wszystkie rośliny strzyżone sama rozmnożyłam, bukszpany i tuje/nie strzyżone/ mają 8 lat a trzmielina dużo młodsza jakieś 4 lata.
Na zdjęciu drugim, derenie z tegorocznej wiosny.
- AGNESS
Zosiu dzięki za radę co do chryzantem......zawsze myślałam, że one kochają słoneczko.....ale faktycznie jak teraz nad tym się zastanawiam, to właśnie takie ogołocone od spodu są te rosnące na słońcu.....te w półcieniu są zieloniutkie.....nawet nie pomyślałam, że to może być przyczyną......więc wiosną będzie kolejne przesadzanko .....oby pomogło....tak bardzo lubię te kwiatuszki 

- zwkwiat
Agniesiu, życzę Ci powodzenia w ich uprawie. U mnie znalazły się z przypadku i konieczności, ofiarowane przez sąsiadki kiedy miałam gołą ziemię i brak funduszy na zakup dużej ilości sadzonek, a teraz nie mam serca ich wyrzucić. Pewnie będę musiała dokupić im koleżanki do towarzystwa.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Wcale ci się nie dziwię że tak dużo roślin ukorzeniasz, przy takim dużym ogrodzie to można pójść z torbami.
A jaka przyjemność jak się uda :P
Ja sobie też ukorzeniam trzmielinki, wtykam w ziemię i rosną. Mają służyć w przyszłości za obwódkę rabaty.
Chyba spróbuję w przyszłym roku z berberysami....
A jaka przyjemność jak się uda :P
Ja sobie też ukorzeniam trzmielinki, wtykam w ziemię i rosną. Mają służyć w przyszłości za obwódkę rabaty.
Chyba spróbuję w przyszłym roku z berberysami....
- zwkwiat
Witaj Mariolu, rzeczywiście satysfakcja jest duża. Dzisiaj np. przyszła bratowa i została obdarowana przeze mnie sadzonkami;
derenia, pięciornika, barbuli, bukszpanów, krzewuszki, wszystkiego więcej niż po 1 szt. Była bardzo ucieszona. Też ma ogród z gołą ziemią, bo niedawno zakończyli budowę domu i wtedy z funduszami krucho.
Ale ty radzisz sobie też dosyć dobrze. Tak trzymaj.
Pozdrawiam Zofia.
derenia, pięciornika, barbuli, bukszpanów, krzewuszki, wszystkiego więcej niż po 1 szt. Była bardzo ucieszona. Też ma ogród z gołą ziemią, bo niedawno zakończyli budowę domu i wtedy z funduszami krucho.
Ale ty radzisz sobie też dosyć dobrze. Tak trzymaj.
Pozdrawiam Zofia.
- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Witaj Zosiu,przyszłam z rewizytą.
Masz ładny ogród,dorodne roślinki,fajne oczko i kaskadę...ech wszystko masz fajne
Masz ładny ogród,dorodne roślinki,fajne oczko i kaskadę...ech wszystko masz fajne