Działeczka w cieniu dębu 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działeczka w cieniu dębu 1

Post »

Joasiu, jestem przekonana, że miło porozmawiałaś z przyjaciółką :D
Zazdroszczę Ci upału- uwielbiam, jak jest gorąco!! Skalniaczek bardzo mi się podoba :)
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Droga Joasiu ;:167 ;:196
Ja upału Tobie nie zazdroszczę. Nawet sobie nie wyobrażam temperatury wyższej niż 34 stopnie C. A prawie 40 stopni? Toż to nie lada szok... :shock: :shock: ;:154 A, ja głupia ;:14 myślałam, że w Kanadzie są niższe temperatury powietrza. Czy ta odrobina deszczu, która wreszcie spadła, dała roślinkom choć trochę wytchnienia? Czy było tak: deszczyk pokropił, ziemia zaczęła parować i zrobiło się jeszcze bardziej duszno??
Te pomarańczowe kwiaty to liliowiec? Piękny! :P Skalniaczek taki fikuśny :heja , a dąb to jak dąb. Stoi sobie panisko, wysoki, zgrabny i przystojny.... Mam nadzieję, że bluszcz jak go oplecie to go nie zadusi.
Chciałam Tobie wysłać wiadro chłodnej wody do podlewania, ale powiedzieli na poczcie, że woda prędzej wyparuje z wiaderka niż do Ciebie dotrze. Szkoda, a miałam takie dobre chęci... ;:144 ;:145 ;:145 ;:79
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30

Post »

Witaj, Igorze :wit , jeszcze Cie chyba nie było w moim kanadyjskim ogródku... Dzięki za zidentyfikowanie liliowca - muszę przyznać, że delikatny jest bardzo, bo już wczoraj przekwitł. Na szczęście ma jueszcze kilka pączków... :heja

Moniko, z przyjaciółką porozmawiałam, a i owszem, dwie bite godziny ;:102 , ale to i tak niewiele, bo nie widziałyśmy się trzy lata. W przyszłym roku będę w Polsce; mam nadzieję, że będziemy miały więcej czasu dla siebie ;:136 .

Oh, Stasieńko kochana ;:167 , takie upalne lato w Ontario to norma. W innych prowincjach bywa chłodniej... ;:108 Deszczyk u mnie pokropił jak ksiądz kropidłem, a podobno lało w centrum Toronto (mieszkam na obrzeżach), gdzie ludzie nie mają ogrodów :cry: Wieczorem i tak musiałam przez godzinę podlewać. Co do temperatury, masz rację, wilgotność powietrza wzrosła i nie można było wytrzymać. Zastanawiam się, kiedy ogłoszą stan klęski żywiołowej i zakażą nam podlewać trawniki (już kiedyś tak było w czasie suszy, trzeba było oszczędzać wodę bez marnowania jej na trawę...) :?
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu Moja ;:196 - zakaz podlewania?! Nie wyobrażam sobie tego. Patrzeć jak umierają roślinki, nie. Tego nie mogą zrobić :evil:
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ja zaglądam do ogrodu za ocean zaciekawiona jak tam jest. Mam znajomą w canadzie w Vancouver i też majaąogródek przy domku i kwiaty w nim. Nigdy tam nie byłam ale przesyła mi zdjęcia mailem.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11

Post »

Witam :) Joasiu, pokażesz nam kiedyś swoje dzieła patchworkowe? Bardzo ciekawa jestem :) Podoba mi się ta technika, zwłaszcza narzuty.. Pochwal się kiedyś, co zrobiłaś pięknego :)
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Witaj Joanno,z przyjemnością pochodziłam po Twoim ogródku i podziwiam pracę jaka do tej pory wykonałaś ;:138
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p

Post »

Masz rację, Igorze, że liliowce są krótkotrwałe. Mam je drugi rok, są jeszcze dość małe i czasem niemal trudno uchwycić moment, kiedy kwitną ;:108 Ale cieszą ogromnie :heja

Krysiu, witam Cię cieplutko :wit . Dziękuję, że do mnie zajrzałaś. Co do znajomych w Vancouver, to mają na pewno nieco więcej przyjemności ogrodowych, bo klimat na zachodnim wybrzeżu jest dużo łagodniejszy. Nie ma ostrych zim i lato też nie jest tak upalne jak w Ontario ;:3 , gdzie wszyscy cierpimy z powodu ogromnej wilgotności powietrza (z powodu sąsiedztwa Wielkich Jezior). Nigdy nie byłam w Vancouver, bo daleko tam niemal jak do Polski ;:224

Gajeczko, poszukam zdjęć patchworkowych i coś zamieszczę ;:108 . Ostrzegam jednak, że to skromne rzeczy i jak na razie uszyłam tylko kilka quilts... Ale dobre i to...

Aszko, fajnie i Ciebie gościć w kolejny słoneczny dzień ;:7 Dziękuję za komplementy ;:180 Nasz ogródek jeszcze młody (dopiero drugi sezon) i jeszcze bardzo dużo jest w nim do zrobienia. Mimo tego nie pędzimy i nie staramy się zapełnić całej przestrzeni w jeden sezon (choć może tak byłoby przyjemniej), tylko powoli eksperymentujemy z przestrzenią, cieniem (sporo go, bo dąb dominuje), roślinami, etc.
Pozdrawiam,
joanna
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Dziękuję Joasiu za miłe przyjęcie mnie w swoim wątku. Tak u moich znajomych wiosna jest dużo wcześniej, kiedy jej pokazuję zdjęcia krokusów tych pierwszych to ona na to, że u nich dawno przekwitły. Ona nie przykłada uwagi do nazw ale ma sporo kwiatów i trawnik na spotkania towarzyskie. Kwiaty wszędzie prawie takie same i ciesza tak samo.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Joasiu ;:1 w deszczowe (u mnie) popołudnie. Deszcz za oknem, czasami grzmi, psiorki uciekają do mnie na górę bo się boją piorunów a ja sobie siedzę przy kompie. Piszesz, że u Was zimy są bardzo mroźne, ile mrozu było najwięcej? A upały osiągają jakie temperatury?
Pamiętam lato 2005 roku, temperatura w cieniu dochodziła do 35 stopni. Nie było czym oddychać, taki był upał. U mojego św.p. brata, na VI pietrze, w pokoju termometr wskazywał prawie 57 stopni. Coś okropaśnego. Jak to można wytrzymać?
Moje liliowce jeszcze nie kwitną. Posadziłam je na wiosnę to chyba zobaczę ich kwiaty w przyszłym roku?!
Dostałam dziś katalog DUTCH GARDENS, ale mają ciekawe cebule kwiatów? Drogie ale piękne. Może moja córcia się zgodzi i razem coś zamówimy?
Pozdrawiam, pa. ;:54 ;:97 ;:100
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Asiu, potwierdzam, że ten pomarańczowy kwiat to liliowiec. I do tego jaki piękny. Tzw. pełny. Dbaj o niego dobrze, może kiedyś, jak ci się rozrośnie, będziesz mogła kawałeczek mi podarować. :oops: Bo odmian mam wiele, ale tak pięknego kwiatka - nie.
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p

Post »

Wandziu, z pewnością, jak tylko podrośnie, podeślę Ci sadzonkę tego liliowca ;:108 . Zwłaszcza że do mnie trafił w jakiś magiczny sposób (domyślam się, że to może od mojej mamy albo od śp. teściowej mojego sąsiada ;:224 ). Śliczny jest, to prawda, i muszę uważać, żeby nic mu się złego nie stało, np. żeby nie wykopały go wiewiórki albo szopy, które szukają teraz wody w te upały ;:213

Stasieńko, co to takiego katalog Dutch Gardens :?: Może powinnam wiedzieć, ale ogrodnik ze mnie zielony... :;230

Co do ekstremalnych temperatur w tym kraju, wszystko zależy od położenia geograficznego. Ja pamiętam z pewnością temp. -37 jakieś trzy lata temu. A co do plusów... popatrz sama, jaka dziś i jutro u nas pogoda... ;:3 Zwróć uwagę na linijkę "Feels Like" - czyli odczuwalność temperatury. Jutro +47 stopni. Normalnie patelnia... ;:222 ;:213 ;:222

Obrazek
Pozdrawiam,
joanna
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Joasiu podziwiam twój kamienny skalniaczek, pomysłowo go zrobiłaś umieszczając w kole, trochę przypomina zegar słoneczny. ;:113. Liliowiec cudowny, takiego pełnego jeszcze nie widziałam. :roll:
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Joasiu :wit

Zaintrygował mnie tytuł Twojego wątku , wstąpiłam
i nie żałuję.
Kawał roboty za Wami , ale efekty widoczne gołym okiem .
Myślę , że jak winobluszcz się zadomowi , to pokarze na co go stać .
Wiem cos o tym .U mnie obrósł całe ogrodzenie .
Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p

Post »

Irenko witaj ;:7 , cieszę się, że wpadł Ci w oko mój skalniaczek-maluszek. Zobaczymy, jaki będzie, jak troszkę podrośnie. Byłam u Ciebie z wizytą - Twój ogród jest taki piękny i taki dojrzały ;:63 marzę, żeby mój kiedyś miał podobną klasę ;:108

Agatko123, zapraszam częściej :wit w moje skromne progi. Na razie pogoda wstrzymuje wszystkie moje działania, bo jest za gorąco, żeby cokolwiek przesadzać lub dosadzać :( . A tu tyle planów w głowie ;:24
Pozdrawiam,
joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”