Phalaenopsis - uszkodzenia liści
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Plamy na liściu
O ile w ogóle odpisze, moja hieroglifica przyszła też w nie najlepszym stanie, napisałam mail i co.... nikt nie raczył mi odpowiedzieć.
Re: Plamy na liściu
To zadzwońcie, w mojej przesyłce brakowało mchu, zadzwoniłam nikt nie odbierał to nagrałam się na pocztę, ktoś oddzwonił i zapewnił mnie że doślą i dosłali
większość storczyków o delikatnie zielonych listeczkach jest bardziej wrażliwa na słońce i szybciej u nich dochodzi do poparzeń, zareklamuj bo nic nie tracisz a możesz zyskać nową roślinkę bo raczej wątpię by kazali odesłać tą starą
większość storczyków o delikatnie zielonych listeczkach jest bardziej wrażliwa na słońce i szybciej u nich dochodzi do poparzeń, zareklamuj bo nic nie tracisz a możesz zyskać nową roślinkę bo raczej wątpię by kazali odesłać tą starą
- 4rafko4
- 200p
- Od: 21 gru 2009, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki by 4rafko4
dzięki za miłe słowa,trzon wygląda ok chwilowo nie ma mnie jak wróce to postaram się zrobić zdięcie.
Mam pytanie odnośnie miniaturek storczyków są one caly czas małe czy to młode rośliny temu sa takie niskie ?
Mam pytanie odnośnie miniaturek storczyków są one caly czas małe czy to młode rośliny temu sa takie niskie ?
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Re: Storczyki by 4rafko4
Miniaturki są specjalnie tak wyhodowane, żeby były małe. Potem wiadomo, że mogą troche podrosnąć ale nie będa tak duże jak zwykłe Phal. Miałam kilka miniaturek, ale zauważyłam, że nie są zbyt żywotne, to takie trochę bardziej "jednorazowe" rośliny, dobre na kilka miesięcy, rok, a potem często marnieją, są słabe, przynajmniej te, na które trafiłam. Zostały mi 2, ale nie mogę powiedzieć, by świetnie rosły.
Re: Storczyki- problem :(
Na mojej phalaenopsis zauważyłam cos kleistego na spodniej stronie liści, tak jakby ktoś je klejem wysmarował. Liście robią się sflaczałe, tracą sprężystośc. Jednocześnie roślina jest w fazie kwitnienia, właśnie pękają pierwsze pąki. Co robic, proszę, doradźcie.
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Kleiste kropelki to zjawisko gutacji, jest to normalne, ale lepiej wycierać, bo może przyciągnąć szkodniki. Na temat liści, to nic nie poradzimy, bo może być kilka przyczyn, wstaw zdjęcia, korzeni również. 

Dziękuję za poradę, Lucynko, pocieszyłaś mnie trochę-już się wzięłam za wycieranie tego. Niestety- zdjęc nie mogę zrobic-brak aparatu, Korzenie wyglądają w porządku a liście wiotczeją gł. te dolne, najniższe -może to też normalne ?
- lucynaf
- 1000p
Nie bardzo, to tak jakby oddawały siebie. Normalne to jest jak najstarszy liść żółknie ze starości. Napisz, co możesz: jak często podlewasz, jakie okno, opisz wygląd.
Jest to raczej mały rozmiarowo okaz, taka trochę większa miniaturka w kolorze kremowym w różowe cętki. Kupiony rok temu w lutym -kwitł pół roku, potem pół roku odpoczywał i teraz ma 2 pędy z kilkoma rozgałęzieniami. Okno wschód- lekko na południe. Podlewam co 2 tyg. z odrobiną nawozu, mocząc w wiaderku przez ok. godziny.
- lucynaf
- 1000p
Może za dużo słońca i za mało wody ? Obserwujesz korzenie i wtedy podlewasz, czy podlewasz kiedy masz czas ?
Obserwuję...jak mam czas.
Przestawię go na okno północno-wschodnie no i będę troszkę częściej podlewac, Dziękuję Lucynko za rady. 

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Uszkodzenia liści / mechaniczne /
- socurek
- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Re: na pomoc!!
Ale one tak z siebie się pojawiają? nie skaleczyłaś tego liścia czymś? nie przygniotłaś? Wątpię, żeby jakieś robale Ci wygryzały listek równiutko jak od linijki ;) niestety też nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, więc raczej nie doradzę...
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Re: na pomoc!!
No nie wiem , nie przypominam sobie abym uszkodziła listki
Zobaczę co będzie działo się dalej
Dzięki za odp

Zobaczę co będzie działo się dalej

Dzięki za odp

- Dusiaaa
- 1000p
- Od: 4 cze 2012, o 08:01
chory liść u storczyka
Witam wszystkich,
mam problem z moim storczykiem. nie mam za duzego doświadczenia w ich uprawie dlatego mam problem z identyfikacją choroby, próbowałam porównać z różnymi opisami i zdjęciami ale dalej nie wiem co go męczy
Plamę na liściu zauważyłam wczoraj-jest jasno brązowa z jaśniejszą obwódką dookoła. Nie jest wodnista, nie ma nalotu tylko w tym obrębie są jakieś wgłębienia co widać na zdjęciach. Storczyk ma dużo światła ale nie jest do słońca, o przelaniu też raczej nie ma mowy, patrzyłam za robakami ale nic nie zauważyłam:( proszę bardzo opomoc w ratowaniu falka
po raz pierwszy od kupienia bedzie mi kwitnąłi nie chce go stracic

mam problem z moim storczykiem. nie mam za duzego doświadczenia w ich uprawie dlatego mam problem z identyfikacją choroby, próbowałam porównać z różnymi opisami i zdjęciami ale dalej nie wiem co go męczy

Plamę na liściu zauważyłam wczoraj-jest jasno brązowa z jaśniejszą obwódką dookoła. Nie jest wodnista, nie ma nalotu tylko w tym obrębie są jakieś wgłębienia co widać na zdjęciach. Storczyk ma dużo światła ale nie jest do słońca, o przelaniu też raczej nie ma mowy, patrzyłam za robakami ale nic nie zauważyłam:( proszę bardzo opomoc w ratowaniu falka

=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów