Elizabetka po śląsku - 1cz. 2007r
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
....no bo ja tak nieśmiało....po szoku.... między innymi u Anety....
Co mi tam, moja grządka i tak mi się bardzo podoba.
Zapraszam
Posadziłam wrzosy, żarnowca, wiesiołka, ciemiernika no i oczywiście różne cebulkowe.
Są i werbenki.

Zimowity niedawno zasadzone też pokazały swoje możliwości.

I jeszcze niezawodne bratki i oczywiście róże też do nas zaglądają

Pozdrawiam
Co mi tam, moja grządka i tak mi się bardzo podoba.

Zapraszam

Posadziłam wrzosy, żarnowca, wiesiołka, ciemiernika no i oczywiście różne cebulkowe.
Są i werbenki.

Zimowity niedawno zasadzone też pokazały swoje możliwości.

I jeszcze niezawodne bratki i oczywiście róże też do nas zaglądają

Pozdrawiam

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Piykne podziękowania Kryśko.
No to c.d....
Nastympno grzondka...aksamitki bardzo sie roztopyrczają (inaczej: rozwalają, rozsiadły się na całą rabatkę) bestuż (dlatego) musiałach im ukrucić cugle ( tutaj: ograniczyć roztopyrczanie) i dałach mały płotek.

Trocha mi krziwo wyszła ta grzondka ale to sie wytnie. Mom tam tyż posadzone różniste cebulkowe.
Szyszki przitargałach z gór znad strumyczka.
Piknie pozdrowiom
Halżbiytka
No to c.d....
Nastympno grzondka...aksamitki bardzo sie roztopyrczają (inaczej: rozwalają, rozsiadły się na całą rabatkę) bestuż (dlatego) musiałach im ukrucić cugle ( tutaj: ograniczyć roztopyrczanie) i dałach mały płotek.

Trocha mi krziwo wyszła ta grzondka ale to sie wytnie. Mom tam tyż posadzone różniste cebulkowe.

Szyszki przitargałach z gór znad strumyczka.
Piknie pozdrowiom
Halżbiytka

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Kryśko ta grzondka z płotkiem już była ale teraz jest w fazie rozkwitu (str. 2).
No to teraz grzondka owocowo warzywno.
Niestety bazylia cytrynowa po przepikowaniu na wiosnę padła a teraz w końcu kolendra ruszyła- oto ona:

Młode truskaweczki też się ładnie przyjęły.
Jabłka malinówki już są coroz bardzi dorodne.

Pozdrawiam
No to teraz grzondka owocowo warzywno.
Niestety bazylia cytrynowa po przepikowaniu na wiosnę padła a teraz w końcu kolendra ruszyła- oto ona:

Młode truskaweczki też się ładnie przyjęły.
Jabłka malinówki już są coroz bardzi dorodne.

Pozdrawiam

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Ale piękne zdjęcia zrobiłaś Elżbietko! Podobają mi się szczególnie zdjęcia bratków i róży
A czy tej kocanki nie dałoby się jakoś przezimować? Też taką mam i zastanawiam się co z nią zrobić, a może jakieś sadzonki by się udały? Chociaż one niewielki mrozik znoszą, bo ja rok temu też kupiłam (myśląc, że to wieloletnie, ha ha), po pierwszych mrozach oczywiście obie padły, ale wiosną jedna odbiła! Tylko że co to była za zima? Prawie żadna

A czy tej kocanki nie dałoby się jakoś przezimować? Też taką mam i zastanawiam się co z nią zrobić, a może jakieś sadzonki by się udały? Chociaż one niewielki mrozik znoszą, bo ja rok temu też kupiłam (myśląc, że to wieloletnie, ha ha), po pierwszych mrozach oczywiście obie padły, ale wiosną jedna odbiła! Tylko że co to była za zima? Prawie żadna

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Elizabetko ,udana rabatka
Mam kocankę zieloną i żółtą i chętnie bym je sobie rozmnożyła i na wiosnę jak znalazł

Czy te szczepki to należy włożyć do wody czy w ukorzeniacz i do ziemiElizabetka pisze:Co do tej kocanki to chcę na początku października porobić szczepki i posadzić do doniczek i zostawić do wiosny w domu. Mam nadzieję, że się uda.
Pozdrawiam

Mam kocankę zieloną i żółtą i chętnie bym je sobie rozmnożyła i na wiosnę jak znalazł

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Witaj Małgosiu właśnie do Ciebie się wybierałam w gości (odrabiać zaległości) a tu taka miła wizyta.
Co do tej kocanki to tak sobie myślę, że ogłowię moje roślinki, poobrywam listki i włożę do wody a kiedy puszczą korzonki to do doniczki. Zobaczymy co nam z tego wyrośnie. Ale wiesz dopiero na początku października bo to jest dobry czas na sadzenie a do tego czasu niech sobie jeszcze nasze kocanki rosną.
Serdecznie pozdrawiam i pa
Cieszę się, że rabatka się podoba ale mam jeszcze kamulce i zastanawiam się czy czasem nie obłożyć jej po obwodzie.

Co do tej kocanki to tak sobie myślę, że ogłowię moje roślinki, poobrywam listki i włożę do wody a kiedy puszczą korzonki to do doniczki. Zobaczymy co nam z tego wyrośnie. Ale wiesz dopiero na początku października bo to jest dobry czas na sadzenie a do tego czasu niech sobie jeszcze nasze kocanki rosną.
Serdecznie pozdrawiam i pa

Cieszę się, że rabatka się podoba ale mam jeszcze kamulce i zastanawiam się czy czasem nie obłożyć jej po obwodzie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rabatka ma ciekawy kształt i chyba nie potrzeba robić jej obramówki z kamieni bo to takie sztuczne moze wyjść.Elizabetka pisze: Cieszę się, że rabatka się podoba ale mam jeszcze kamulce i zastanawiam się czy czasem nie obłożyć jej po obwodzie.
Lepiej te kamienie nieregularnie wpleść na rabatce i pod drzewem (nie wiem jakie są na wielkość).
Oczywiście zrobisz wedle swego uznania

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum