Owadożery

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Owadożery

Post »

Piękne roślinki :D Szczególnie flava wpadła mi w oko... moja niestety nie przeżyła zimowania i na razie dałam z nią sobie spokój.
A i mam takie pytanie: Czy D. Regia i D. Adelae to kapryśne roślinki, czy raczej rosną bez większych problemów? Bo zakupiłam je niedawno i jak na razie ładnie rosną, ale lepiej dowiedzieć się od bardziej doświadczonych osób czy miewają jakieś humorki... :roll:

PS. Trzymam kciuki za malutką Darlingtonię :wink:
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Hej,
KarolinaC pisze:A ja mam 2 owadożery:
muchołówkę i dzbanecznik Alata. I moje pytanie o Alatę - czemu jaśnieją i żółkną mi dolne liście? (przesadziłam je dzisiaj do świeżego torfu i większej doniczki, choć chyba tego nie potrzebowała.)
2 pytanie - jak się nazywa roślinka owadożerna która śmierdzi jak zgniłe mięso?
3 pytanie - miałam kilka razy rosiczkę, ale zawsze schły jej kropelki (przepraszam za nieprofesjonalny język) czego jej brakowało?
Po pierwsze na 99.9% masz N. x ventrata (popularna krzyżówka N.ventricosa x N. alata), a żółkną wg mnie gdyż możesz ją przelewać lub ma zbyt zbite podłoże albo i to i to. Do podłoża warto dodawać perlitu, gąbki, keramzytu, mchu sphagnum, żeby się nie zbijał torf i korzenie mogły oddychać.
2 pyt nie wiem o co chodzi :).
3 pyt musisz dokładnie opisać warunki w jakich rośnie, z fusów nie będę wróżył :p.

koniczynka, cytryna24 Dziękuję

Olu co do hodowli D. regia dam przydatny link: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Droser ... 15185.html swoją drogą powinnaś się zarejestrować na owadożernym forum ;). A D. adelae oprócz zwiększonej wilgotności nie sprawia żadnych kłopotów. No może jedynym kłopotem jest fakt, że strasznie szybko wypuszcza od korzenia młode rośliny i się gęsto robi szybko a co do Darlingtoni to nie dziękuję :) . Trochę zrobiłem błąd, że dałem ją od razu na pełne słońce i kilka liści od góry zaczęło schnąć, ale teraz już dobrze się czuje na oknie wschodnim, wypuszcza nowe liście :heja .

Dzięki za komentarze, bo nikt nie komentował długo ;:136
pozdrawiam
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ktoś mi kiedyś mówił ze jest roślina owadożerna, która przyciąga owady swoim zapachem zgniłego mięsa (i tej rośliny nie chcę)
Co do rosiczki - nie wiem jak inaczej napisać. Wysychały kropelki na rosiczce, podlewanie, zmiana warunków - nic nie pomagało. w końcu usychała....
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
200p
200p

Post »

Nie ma takiej rośliny owadożernej, która wydzielałaby zapach zgniłego mięsa. Jest wręcz przeciwnie czasem, moja kapturnica 'stevensi' wydziela przyjemny, słodki zapach z kielichów.
A co do warunków, chodzi mi o podlewanie, jaką wodą, jaki parapet - słowem wszystko.
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
Carnivorous
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 cze 2012, o 14:38

Post »

Koleżance chyba oto chodzi http://egzotyczne.ziarenko.net/dziwidlo ... mi-dziwak/ tyle, że to nieowadożerne i chyba średnio fajne do trzymania w domu :;230
KarolinaC
200p
200p

Post »

Nie, nie - o tej "roślince" wiem, słyszałam :)
to była jakaś inna, mała, nieważne. Nie ma to nie ma. I tak jej nie chcę. Co do rosiczki; wodą destylowaną, na parapecie południowym często na mocnym popołudniowym słońcu. W każdym razie uważam, ze dla mnie rosiczka za trudna (jeszcze)
Pozdrawiam Karolina
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
200p
200p

Post »

Jeszcze taka ma śmierdzące kwiaty ;) http://pl.wikipedia.org/wiki/Bukietnica_Arnolda
Właśnie popularne rosiczki tropikalne i subtropikalne są łatwe w uprawie i nie wiem czemu twoja słabo rosła. Próbowałaś w nieco słabsze światło np. parapet wschodni albo zwiększyć wilgotność?
Rośliny owadożerne
KarolinaC
200p
200p

Post »

Niestety nie mam za bardzo wyboru, mogłam dać na północny - ale mi się za ciemno wydawało. Co do podlewania. podlewałam ją tak samo jak muchołówkę.
Pozdrawiam Karolina
Awatar użytkownika
200p
200p

Post »

Musi mieć wodę cały czas w podstawce, muchołówka może mieć przerwy jak pochmurne dni są. Możesz za ramą okienną postawić rosiczkę w takim razie i będzie miała mniej słońca.
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz najpiękniejszą kolekcję jaka widziałam..to niesamowite po prostu jak udało ci się pozyskać tyle gatunków. Na prawdę robi wielkie wrażenie.... ;:215
Za zdjęcia to juz specjalna nominacja..Wielki Szacunek!!!

Podpowiedz skąd wziąć nasiona? Albo sadzoneczki???
Mnie się od zawsze podobały owadożerne, ale dopiero od nie dawna mam pierwsze egzemplarze 1 muchołówkę i 1 rosiczkę, maleńkie sadzonki:)
Mam też posiane takie z nasionek..i rosiczki wychodzą :) mikroskopijne zielone kropeczki są widoczne!!!!!!
Zrobiło się zimno..i martwię się czy wzejdą muchołowki???
Będę zaglądać...bo naprawdę masz być z czego dumny!!!
:wit
Awatar użytkownika
200p
200p

Post »

Dziękuję, ale wiedz, że wiele osób ma większą kolekcję ;). A skąd masz nasiona muchołówek? Z nimi bywa różnie, wysiew jest trudniejszy niż rosiczek, jeśli nie są świeżutkie, wymagają stratyfikacji (kilku miesięczny okres z obniżoną temp. imitujący zimę). Mi wykiełkowały nasiona z samozapylenia mojej muchołówki fotki niżej. Jeśli sadzoneczki to mogę polecić sklep carnisana.pl jest tam naprawdę duży wybór owadożerów. Jeśli nasiona to np. na allezło sprzedaje kolega z owadożernego forum krismat (nick alegro). Albo dział sprzedam na forum rośliny-owadożerne.pl po zarejestrowaniu się. Ewentualnie ja bym mógł kilka gatunków zaproponować.
Obrazek

kwitnąca D. venusta, niedługo powinienem mieć nasiona.
Obrazek

D. capensis 'alba'
Obrazek

D. aliciae
Obrazek

rozmnożony rok temu z liścia cephalotus (zdjęcie malutkiego na stronie 3) Jest teraz ładniejszy od starszego, któremu coś nie pasowało w tym sezonie.
Obrazek

pozdrawiam
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rosiczki nasionka mam od pani, która sprzedała mi i sadzoneczki z all...o,ale zdaje się ,że jest ona tu na forum, bo zdjęcia znajome wpadły mi w oko :)
A muchołówki z alle...o, drugi raz sieje, minęły 2 tygodnie..na razie nic!!!:( ale może jeszcze rusza? Mnie brakuje kilku wpisów do możliwości korzystania ze stron kupno-sprzedaż.

Ja oczywiście bardzo chętnie sadzonki , nasionka..ale i wiedzy mi potrzeba. Napiszę jutro na e-mail, porozmawiamy???
Od razu poprawił mi się humor, na myśl o możliwości zdobyczy..Dzięki ;:138

to moje maleństwa
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
200p
200p

Post »

Mogą jeszcze wykiełkować, mi wykiełkowały po 20 dniach dopiero. Warto przykryć doniczkę/pojemnik folią spożywczą ze zrobionymi dziurkami dla zwiększenia wilgotności (tylko wtedy na rozproszone słońce). Jasne możemy porozmawiać ;).

pozdrawiam
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Widzę kolejne cudeńka, a zdjęcia robisz naprawdę niesamowite ;:oj ;:138
Ja (mam nadzieję) w przyszłym tygodniu stanę się posiadaczką kilku sztuk 'owadożerów'. Już nie mogę się doczekać :heja
Pozdrawiam cieplutko :wit
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Radku za przesyłkę...urocze roślinki..będę o nie dbała ;:108
Moja kolekcja się powiększa.... :tan
ODPOWIEDZ