Hej,
KarolinaC pisze:A ja mam 2 owadożery:
muchołówkę i dzbanecznik Alata. I moje pytanie o Alatę - czemu jaśnieją i żółkną mi dolne liście? (przesadziłam je dzisiaj do świeżego torfu i większej doniczki, choć chyba tego nie potrzebowała.)
2 pytanie - jak się nazywa roślinka owadożerna która śmierdzi jak zgniłe mięso?
3 pytanie - miałam kilka razy rosiczkę, ale zawsze schły jej kropelki (przepraszam za nieprofesjonalny język) czego jej brakowało?
Po pierwsze na 99.9% masz N. x ventrata (popularna krzyżówka N.ventricosa x N. alata), a żółkną wg mnie gdyż możesz ją przelewać lub ma zbyt zbite podłoże albo i to i to. Do podłoża warto dodawać perlitu, gąbki, keramzytu, mchu sphagnum, żeby się nie zbijał torf i korzenie mogły oddychać.
2 pyt nie wiem o co chodzi

.
3 pyt musisz dokładnie opisać warunki w jakich rośnie, z fusów nie będę wróżył :p.
koniczynka, cytryna24 Dziękuję
Olu co do hodowli D. regia dam przydatny link:
http://www.rosliny-owadozerne.pl/Droser ... 15185.html swoją drogą powinnaś się zarejestrować na owadożernym forum ;). A D. adelae oprócz zwiększonej wilgotności nie sprawia żadnych kłopotów. No może jedynym kłopotem jest fakt, że strasznie szybko wypuszcza od korzenia młode rośliny i się gęsto robi szybko a co do Darlingtoni to nie dziękuję

. Trochę zrobiłem błąd, że dałem ją od razu na pełne słońce i kilka liści od góry zaczęło schnąć, ale teraz już dobrze się czuje na oknie wschodnim, wypuszcza nowe liście

.
Dzięki za komentarze, bo nikt nie komentował długo
pozdrawiam