Nasze początki z ogrodnictwem ;P czyli kawałek ziemi w ROD :

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p
Od: 22 mar 2011, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze początki z ogrodnictwem ;P czyli kawałek ziemi w ROD :

Post »

i znowu mam natłok pomysłów ;:224 :uszy ;:224 :uszy
musze to skoncultować z mamą bo przewaznie najpierw jej sie coś podoba a pozniej odpodobuje :))
to co chcialabym posadzic to wrzos, tawuła, trzmielina, hiacynty, krokusy, rojniki, bukszpan jest i to co tam ma...
macie jeszcze propozycje krzewów która fajnie sie zmieniaja (zmianiaja kolory)w zaleznosci na pore roku >???
a podłoże to kora, zrębki i szyszki:)) tego tez na wsi nie brakuje :roll: :roll:
mam dwa projekty ale zanim pojade jeszcze bedzie i ch wiecej :shock:
Nasz kawałek raju z mieście http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41942" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

gggabulka pisze:
i kolejna zagadka co to za drzewko ??moze wiecie ??ja nie mam pojecia :oops:
Obrazek

Spokojnej niedzieli :wit :wit
:wit Mi to wygląda na wierzbę hakuro :)
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

dzień Doberek :wit :wit
u mnie szaro i pochmurno a do tego tylko 10stopni- mam nadzieje ze sie rozpogodzi :wit :wit
Gawronko- dziękuje Ci faktycznie to ta wierzba - poszukalam fotek :shock: :shock: chyba za bardzo ją podciachalam na wiosne ale daje radę :))teraz będę wiedziala jak ja prowadzic :oops:

Miłego Dnia :wit :wit :wit
a do spotkania 6 dni :wit :wit :wit
Nasz kawałek raju z mieście http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41942" onclick="window.open(this.href);return false;
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Gabi to typ wierzby którą trzeba przycinać aby się ładnie zagęściła
i miała zawsze takie świeże kolorowe liście ;:196
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

KDanuta pisze:Gabi to typ wierzby którą trzeba przycinać aby się ładnie zagęściła
i miała zawsze takie świeże kolorowe liście ;:196
Dzięki juz sie dokształciłam i wiem ze trzeba ja podcinac kilka razy w sezonie :)) tylko teraz będę to robila na troche dłuższych gałązkach :D :D Dzięki za odwiedzinki :wit :wit
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2009, o 20:05
Kontakt:

Post »

piękna ta wierzba, chyba sobie taką sprawię...
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

witanko ;:138 ;:138
ja wczoraj pomidorki posadzilam i tylko ociupine mi miejsca zostalo :shock: a papryki mam tyle ze szok :? :? teraz juz wiem ze wszystkiego za duzo kupilam :( :(
no nic moze coś wymyślę :oops: :oops:

Miłego Dnia :wit :wit
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

My wszyscy tak mamy, ja dosadzam pomiedzy pietruszkę i inne.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

krysad71 pisze:My wszyscy tak mamy, ja dosadzam pomiedzy pietruszkę i inne.
juz myslalam ze tylko ja taka niezorganizowana :cry: i tak nie mam jeszcze mnostwa rzeczy- ktore bym chciala :x ale w przyszłym roku nie ma przebacz 8-) 8-) lepiej sie zorganizuje :)
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

no i sie nacieszylam wierzbą :cry: maż palił te gałezie i została mocno przysmalona :evil: :evil: :evil: :evil: myślałam ze go udusze :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: podciełam odrazu mam nadzieje ze odżyje :( :(
podpowiedzcie mi co zrobic z wypalonym plackiem trawy ??
i czy mozna z dachówek zrobic donicę ??zeby postawic nasypac ziemi i nie ruszana zeby stała ??myslałam o drucie- ale maz sie smieje ze nie da rady :wink: :wink:
aa i co zrobic z konstrukcja po starym kompostowniku ???
to blacha poskrecana kątownikami!!na cos bym wykorzystała ale nie mam póki co pomysłu ://

musze fotki nowe porobic bos ie troszke pozmieniało u mnie :wit :wit
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Mąż niech się śmieje a Ty działaj... wkop te dachówki trochę do ziemi... obwiąż drutem i syp ziemię... a już widzę możliwości jakie daje taka "donica"... np kształt - wcale nie musi być okrągła tylko np w kształcie bałwanka :wink: albo innym... zależy jak dachówki ułożysz...super pomysł.

A jak będziesz układać te dachówki pod kątem w stronę środka, to po wsypaniu ziemi nawet drut nie będzie potrzebny :D bo będą służyły jako rolborder :tan

A dlaczego nie chcesz mieć kompostownika?
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

Jagusia pisze:Mąż niech się śmieje a Ty działaj... wkop te dachówki trochę do ziemi... obwiąż drutem i syp ziemię... a już widzę możliwości jakie daje taka "donica"... np kształt - wcale nie musi być okrągła tylko np w kształcie bałwanka :wink: albo innym... zależy jak dachówki ułożysz...super pomysł.

A jak będziesz układać te dachówki pod kątem w stronę środka, to po wsypaniu ziemi nawet drut nie będzie potrzebny :D bo będą służyły jako rolborder :tan

A dlaczego nie chcesz mieć kompostownika?
Beatko Dzięki za utwierdzenie w pomyśle :D :D
Kompostownik mam za domkiem- a stary blaszany wczoraj wyciagneliśmy i odsłonilismy róg działki :D :D blaszana kontrukcja jest cała wiec mysle jak ja spozytkowac :D :D szkoda psuc i trzymac starej blachy....dlatego główkuje :) :)

dzis na dzialke polece podlac tylko - bo wszystko mnie boli- rekami nie moge ruszac tak sie wczoraj przeforsowalam hihi
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pytasz co zrobić z konstrukcją po starym kompostowniku. Jeżeli był z drewna to spal. Pamiętaj jednakże okres spalania na działkach zakończył się 30 kwietnia i musisz czekać do jesieni. Może ktoś wezwać straż i zapłacisz kolegium. Zgodnie z regulaminem na każdej działce ROD powinien znajdować się Kompostownik. Każdy ogród działkowy ma własny Zarząd i do nich kieruj pytania, na FO jest wiele właścicieli ogródków przydomowych ich nie obowiązuje prawo w ROD. Czytaj czasopismo ?Działkowiec? i koniecznie przeczytaj Regulamin ROD. Regulamin ROD określa również odległość nasadzeń w tym żywopłotu od granic działki jak również jego wysokość. Nieprzestrzeganie Regulaminu przysparza duże kłopoty z sądem i odebraniem działki włącznie. My mamy przydział na użytkowanie. Jestem w zarządzie i znam wiele przypadków trafiających do Komomisji Rozjemczej, ludzie sa bardzo złośliwi zwłaszcza w stosunku do tych co maja pięknie i są nowi.
Życzę miłego pobytu na działce i czerpania z niej wielu przyjemności. Widże, że bardzo dbacie o ogród i jesteście bardzo pracowici. ;:138 ;:138
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Taki kompostownik może posłużyć za podniesioną rabatę... tylko wzdłuż brzegów trzeba by było posadzić coś zwisającego, żeby blachę zakryło :D
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

krysad71 pisze:Pytasz co zrobić z konstrukcją po starym kompostowniku. Jeżeli był z drewna to spal. Pamiętaj jednakże okres spalania na działkach zakończył się 30 kwietnia i musisz czekać do jesieni. Może ktoś wezwać straż i zapłacisz kolegium. Zgodnie z regulaminem na każdej działce ROD powinien znajdować się Kompostownik. Każdy ogród działkowy ma własny Zarząd i do nich kieruj pytania, na FO jest wiele właścicieli ogródków przydomowych ich nie obowiązuje prawo w ROD. Czytaj czasopismo ?Działkowiec? i koniecznie przeczytaj Regulamin ROD. Regulamin ROD określa również odległość nasadzeń w tym żywopłotu od granic działki jak również jego wysokość. Nieprzestrzeganie Regulaminu przysparza duże kłopoty z sądem i odebraniem działki włącznie. My mamy przydział na użytkowanie. Jestem w zarządzie i znam wiele przypadków trafiających do Komomisji Rozjemczej, ludzie sa bardzo złośliwi zwłaszcza w stosunku do tych co maja pięknie i są nowi.
Życzę miłego pobytu na działce i czerpania z niej wielu przyjemności. Widże, że bardzo dbacie o ogród i jesteście bardzo pracowici. ;:138 ;:138
dziekuje Ci Bardzo za podpowiedz :))
wiem ze okres spalania sie skonczyl my jednak jeszcze przedwczoraj paliliśmy gałezie- na szczescie nikt nie doniósł- czytam dziąłkowca- czytałam regulamin i staram sie stosowac :D :D dlatego kompostownik stary z blachy!!przy granicy działki rozebralismy i zrobilismy nowy za domkiem :P tylko pytanie co z nim zrobic teraz :))??
chcialabym wykorzystac materiały jakie juz mamy- coś z nich fajnego wymyśleć :D :D

żywopłotu miec nie zamierzam posadzilam trzmielinkę a reszta beda kwiaty , no chyba ze koncepcja mi sie zmieni :P

jak patrze na dzialki w naszym ogrodzie to mało która ma coś wspolnego z regulaminem ROD, no ale ...jakos niekogo to nie interesuje ;:180 ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”