Ogród Gosi "moje miejsce na ziemi"

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Gosi "moje miejsce na ziemi"

Post »

Małgosiu ziemi ma być tyle w doniczce by szczepki nie wystawały z doniczki, czyli jakieś np 3/4.Wtedy jak wsadzisz szczepki i zakryjesz wszystko folią to będziesz miała nimi szklarenkę.
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p

Post »

Witam wszystkich odwiedzających!!!
Wiosnę juz mam w ogrodzie, kwitną krokusy, a tulipany mają około 7-10 cm, jeszcze liście, ale pewnie i one niedługo zakwitną, zważywszy na to, że aura podobno będzie bardzo wiosenna już od przyszłego poniedziałku ;:138
http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm

A więc czekamy na ciepełko i wysokie temperatury.
Wiecie, uwielbiam taki gorący maj, kiedy wszystko kwitnie i zapach jest aż oszałamiający, pszczółki pracują pośród drzew owocowych, ziemia pachnie rozgrzana słońcem, w tle słychać szum źródełka.Wystarczy zamknąć oczy i rozkoszować się tymi cudami.
Wychowałam się w takim miejscu i chciałabym choć trochę podobne warunki stworzyć u siebie.

Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Gosiu czytam, że zrobiłaś już ogrom pracy :shock: warzywniak, nowe rabaty kwitowe :D ....... wiosenka zaczyna się u Ciebie bardzo pracowicie :D I zakupy super, piszesz o Rh, ja planuję swoje przesadzić i dokupić azalii.
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

To miejmy nadzieje ,że się szybko ciepło zrobi i już nas nic nie zaskoczy.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, podziwiam i gratuluję tak dużej ilosci wykonanych prac. Ja w tygodniu nie mam wiele czasu na działkę, a w sobotę snieg...........
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Tylko u mnie zapowiadają deszcz w weekend. A ja mogę pracować tylko w weekendy :(
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Witaj wszystko Ci ładnie rośnie parapet ukwiecony a pomidorki to już chyba do rozsady się nadają a moje dopiero z ziemi wychodzą :( pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p

Post »

Dawno mnie nie było...

Taką mamy aurę, że aż szkoda czasu na siedzenie w domu przed komputerem.Pewnie wszyscy miłośnicy ogrodów rozumieją...

Cudnie jest, cieplutko i kwitnąco:)Tulipany, hiacynty, narcyze, żonkile, prumule, forsycja, a zaraz pewnie migdałek też zakwitnie.Trawka skoszona, rabaty odchwaszczone, nic tylko siedzieć i patrzeć.
Nie mogę się nacieszyć.

Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie też codziennie zakwita albo wyrasta coś nowego. To moja pierwsza wiosna w ogrodzie, bo to co mieliśmy w zeszłym roku wokół domu ogrodem się nazwać nie da. Wszystko mnie zachwyca.
Gosiu, nie zapomnij fotek zrobić ;:108
...i pokazać :wink:
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p

Post »

Jak pisałam już ostatnio, pogoda dopisuje, więc i praca w ogrodzie wre.Miałam nadzieję, ze słońce i wysokie temperatury pozostaną z nami, ale od 3 dni zimno i wieje z północy, wczoraj temperatura max. wyniosła 11 s. Niedobrze.
Na pocieszenie dodam trochę zdjęć.

Obrazek

Czy ktoś wie co to za roślinka???

Obrazek

A to PRUSZNIK BŁĘKITNY.Przetrwał zimę w słomianej kołderce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W beczce posadziłam barwinka o biało zielonych liściach i długich pędach.Będzie się pięknie zwieszał.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to pelargonie i fuksje, na zmianę chowam je i wystawiam, w zależności od pogody.

Obrazek

Obrazek

Ten pień to pozostałość po starej jabłoni.W przyszłości cały ma zarosnąć pnączem o nazwie AKEBIA.Obwódka będzie z kamieni, a w środku posadzę jednoroczne rośliny, w tym roku GAZANIĘ.W tle mój malutki warzywnik."Ogrodzenie" mojego pomysłu i wykonania :D Beczka na wodę z czasem będzie beczką na gnojówkę z pokrzyw.

Obrazek

Prowizoryczny inspekt, a w nim same cuda :D Będzie co sadzić na rabaty.

Obrazek

A to drugi inspekt, ten ciut mniej prowizoryczny :)

Obrazek

To wylany fundament pod grilla.Mąż będzie budował z kamieni.Wczoraj postawił sporą część.Jak skończy dodam zdjecią.Na moje oko to cudo będzie.Zważywszy na to, ze do tej pory używaliśmy trzynogiego grilla za kilkanaście zł, zakupionego na stacji benzynowej :D

Obrazek
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosia chyba chodzi ci o ciemiernika? Tulipanów już sporo ;:138 I fuksje już kwitną :shock: ?
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p

Post »

Dzięki :D Dostałam sadzonkę od sąsiadki.Wrzuciłam nazwę w google i znalazłam moją roślinkę.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Gosiu ależ siewek :shock: będzie cudnie jak to wszystko zamieszka w ogrodzie i zakwitnie :D
Żółta prymulka cudna, to prawdziwe królowe wiosny :D
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p

Post »

Fuksje już dawno kwitną, ale to moja hodowla, ze szczepek z zeszłego roku, zakwitły w lutym.Szczepki pobrane w tym roku jeszcze nie kwitną, podobnie z pelargoniami.

Igor, dlaczego sądzisz, ze mam niewykorzystany cień???W wielu miejscach u mnie rosną hosty, ale o tej porze roku w północnej Polsce (czytaj zimnej i wietrznej) są to jeszcze małe 2-3 cm igiełki wychodzące z ziemi.Na liście muszę jeszcze poczekać.Ale generalnie miejsce pod drzewami, czy większymi krzewami zajmują nie rośliny, lecz moja sunia rasy bernardyn, więc nie ma sensu nic sadzić, a cień jest bardzo pożytecznie wykorzystany :D

Dzisiaj byliśmy żubry pooglądać w zagrodzie w Międzyzdrojach, to parę kilometrów od mojej miejscowości.Myślałam, ze majówkę spędzimy na plaży, na spacerach itd. ale pogoda jak w listopadzie całe 7 stopni było.Ale "dla żubra warto wyjść z domu" :D :D :D

Obrazek

Obrazek

A teraz takie mydło i powidło :D
Szafka, stara i obdarta, a ja ją pomalowałam i posłuży jako graciarnia na "duperele" ogrodnicze :)

Obrazek

Efekt wczorajszej pracy mojego męża, jeśli zaprawa wyschnie, to jutro będzie kończył budowlę, chociaż na tyle, by móc z niej skorzystać.Góra grilla musi poczekać na kolejną wenę :D

Obrazek

Serduszka okazała, w tym roku rzeczywiście OKAZAŁA.

Obrazek

Przeglądam zdjęcia i wpadłam na te.Nie mogę się powstrzymać, muszę wam pokazać ten cudny zachód słońca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Gosiu, ale masz sadzonek :shock:
Ja mam raptem kilka doniczek. Muszę je w końcu popikować.
No i pochwal m. za inwencję. Grilll zapowiada się ekstra.
A Twoja szafka :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”