Ogród Gosi "moje miejsce na ziemi"
- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Gosi "moje miejsce na ziemi"
Małgosiu ziemi ma być tyle w doniczce by szczepki nie wystawały z doniczki, czyli jakieś np 3/4.Wtedy jak wsadzisz szczepki i zakryjesz wszystko folią to będziesz miała nimi szklarenkę.
- gosia79z
- 200p
Witam wszystkich odwiedzających!!!
Wiosnę juz mam w ogrodzie, kwitną krokusy, a tulipany mają około 7-10 cm, jeszcze liście, ale pewnie i one niedługo zakwitną, zważywszy na to, że aura podobno będzie bardzo wiosenna już od przyszłego poniedziałku
http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm
A więc czekamy na ciepełko i wysokie temperatury.
Wiecie, uwielbiam taki gorący maj, kiedy wszystko kwitnie i zapach jest aż oszałamiający, pszczółki pracują pośród drzew owocowych, ziemia pachnie rozgrzana słońcem, w tle słychać szum źródełka.Wystarczy zamknąć oczy i rozkoszować się tymi cudami.
Wychowałam się w takim miejscu i chciałabym choć trochę podobne warunki stworzyć u siebie.
Pozdrawiam wszystkich
Wiosnę juz mam w ogrodzie, kwitną krokusy, a tulipany mają około 7-10 cm, jeszcze liście, ale pewnie i one niedługo zakwitną, zważywszy na to, że aura podobno będzie bardzo wiosenna już od przyszłego poniedziałku

http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm
A więc czekamy na ciepełko i wysokie temperatury.
Wiecie, uwielbiam taki gorący maj, kiedy wszystko kwitnie i zapach jest aż oszałamiający, pszczółki pracują pośród drzew owocowych, ziemia pachnie rozgrzana słońcem, w tle słychać szum źródełka.Wystarczy zamknąć oczy i rozkoszować się tymi cudami.
Wychowałam się w takim miejscu i chciałabym choć trochę podobne warunki stworzyć u siebie.
Pozdrawiam wszystkich
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Gosiu czytam, że zrobiłaś już ogrom pracy
warzywniak, nowe rabaty kwitowe
....... wiosenka zaczyna się u Ciebie bardzo pracowicie
I zakupy super, piszesz o Rh, ja planuję swoje przesadzić i dokupić azalii.

-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
To miejmy nadzieje ,że się szybko ciepło zrobi i już nas nic nie zaskoczy.
Gosiu, podziwiam i gratuluję tak dużej ilosci wykonanych prac. Ja w tygodniu nie mam wiele czasu na działkę, a w sobotę snieg...........
Pozdrawiam Krystyna
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Tylko u mnie zapowiadają deszcz w weekend. A ja mogę pracować tylko w weekendy 

- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Witaj wszystko Ci ładnie rośnie parapet ukwiecony a pomidorki to już chyba do rozsady się nadają a moje dopiero z ziemi wychodzą
pozdrawiam cieplutko

Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
- gosia79z
- 200p
Dawno mnie nie było...
Taką mamy aurę, że aż szkoda czasu na siedzenie w domu przed komputerem.Pewnie wszyscy miłośnicy ogrodów rozumieją...
Cudnie jest, cieplutko i kwitnąco:)Tulipany, hiacynty, narcyze, żonkile, prumule, forsycja, a zaraz pewnie migdałek też zakwitnie.Trawka skoszona, rabaty odchwaszczone, nic tylko siedzieć i patrzeć.
Nie mogę się nacieszyć.
Pozdrawiam wszystkich.
Taką mamy aurę, że aż szkoda czasu na siedzenie w domu przed komputerem.Pewnie wszyscy miłośnicy ogrodów rozumieją...
Cudnie jest, cieplutko i kwitnąco:)Tulipany, hiacynty, narcyze, żonkile, prumule, forsycja, a zaraz pewnie migdałek też zakwitnie.Trawka skoszona, rabaty odchwaszczone, nic tylko siedzieć i patrzeć.
Nie mogę się nacieszyć.
Pozdrawiam wszystkich.
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też codziennie zakwita albo wyrasta coś nowego. To moja pierwsza wiosna w ogrodzie, bo to co mieliśmy w zeszłym roku wokół domu ogrodem się nazwać nie da. Wszystko mnie zachwyca.
Gosiu, nie zapomnij fotek zrobić
...i pokazać
Gosiu, nie zapomnij fotek zrobić

...i pokazać

- gosia79z
- 200p
Jak pisałam już ostatnio, pogoda dopisuje, więc i praca w ogrodzie wre.Miałam nadzieję, ze słońce i wysokie temperatury pozostaną z nami, ale od 3 dni zimno i wieje z północy, wczoraj temperatura max. wyniosła 11 s. Niedobrze.
Na pocieszenie dodam trochę zdjęć.

Czy ktoś wie co to za roślinka???

A to PRUSZNIK BŁĘKITNY.Przetrwał zimę w słomianej kołderce.

W beczce posadziłam barwinka o biało zielonych liściach i długich pędach.Będzie się pięknie zwieszał.

A to pelargonie i fuksje, na zmianę chowam je i wystawiam, w zależności od pogody.

Ten pień to pozostałość po starej jabłoni.W przyszłości cały ma zarosnąć pnączem o nazwie AKEBIA.Obwódka będzie z kamieni, a w środku posadzę jednoroczne rośliny, w tym roku GAZANIĘ.W tle mój malutki warzywnik."Ogrodzenie" mojego pomysłu i wykonania
Beczka na wodę z czasem będzie beczką na gnojówkę z pokrzyw.

Prowizoryczny inspekt, a w nim same cuda
Będzie co sadzić na rabaty.

A to drugi inspekt, ten ciut mniej prowizoryczny

To wylany fundament pod grilla.Mąż będzie budował z kamieni.Wczoraj postawił sporą część.Jak skończy dodam zdjecią.Na moje oko to cudo będzie.Zważywszy na to, ze do tej pory używaliśmy trzynogiego grilla za kilkanaście zł, zakupionego na stacji benzynowej

Na pocieszenie dodam trochę zdjęć.

Czy ktoś wie co to za roślinka???

A to PRUSZNIK BŁĘKITNY.Przetrwał zimę w słomianej kołderce.

W beczce posadziłam barwinka o biało zielonych liściach i długich pędach.Będzie się pięknie zwieszał.

A to pelargonie i fuksje, na zmianę chowam je i wystawiam, w zależności od pogody.

Ten pień to pozostałość po starej jabłoni.W przyszłości cały ma zarosnąć pnączem o nazwie AKEBIA.Obwódka będzie z kamieni, a w środku posadzę jednoroczne rośliny, w tym roku GAZANIĘ.W tle mój malutki warzywnik."Ogrodzenie" mojego pomysłu i wykonania

Prowizoryczny inspekt, a w nim same cuda

A to drugi inspekt, ten ciut mniej prowizoryczny

To wylany fundament pod grilla.Mąż będzie budował z kamieni.Wczoraj postawił sporą część.Jak skończy dodam zdjecią.Na moje oko to cudo będzie.Zważywszy na to, ze do tej pory używaliśmy trzynogiego grilla za kilkanaście zł, zakupionego na stacji benzynowej

- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosia chyba chodzi ci o ciemiernika? Tulipanów już sporo
I fuksje już kwitną
?

- gosia79z
- 200p
Dzięki
Dostałam sadzonkę od sąsiadki.Wrzuciłam nazwę w google i znalazłam moją roślinkę.

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Gosiu ależ siewek
będzie cudnie jak to wszystko zamieszka w ogrodzie i zakwitnie
Żółta prymulka cudna, to prawdziwe królowe wiosny

Żółta prymulka cudna, to prawdziwe królowe wiosny

- gosia79z
- 200p
Fuksje już dawno kwitną, ale to moja hodowla, ze szczepek z zeszłego roku, zakwitły w lutym.Szczepki pobrane w tym roku jeszcze nie kwitną, podobnie z pelargoniami.
Igor, dlaczego sądzisz, ze mam niewykorzystany cień???W wielu miejscach u mnie rosną hosty, ale o tej porze roku w północnej Polsce (czytaj zimnej i wietrznej) są to jeszcze małe 2-3 cm igiełki wychodzące z ziemi.Na liście muszę jeszcze poczekać.Ale generalnie miejsce pod drzewami, czy większymi krzewami zajmują nie rośliny, lecz moja sunia rasy bernardyn, więc nie ma sensu nic sadzić, a cień jest bardzo pożytecznie wykorzystany
Dzisiaj byliśmy żubry pooglądać w zagrodzie w Międzyzdrojach, to parę kilometrów od mojej miejscowości.Myślałam, ze majówkę spędzimy na plaży, na spacerach itd. ale pogoda jak w listopadzie całe 7 stopni było.Ale "dla żubra warto wyjść z domu"

A teraz takie mydło i powidło
Szafka, stara i obdarta, a ja ją pomalowałam i posłuży jako graciarnia na "duperele" ogrodnicze

Efekt wczorajszej pracy mojego męża, jeśli zaprawa wyschnie, to jutro będzie kończył budowlę, chociaż na tyle, by móc z niej skorzystać.Góra grilla musi poczekać na kolejną wenę

Serduszka okazała, w tym roku rzeczywiście OKAZAŁA.

Przeglądam zdjęcia i wpadłam na te.Nie mogę się powstrzymać, muszę wam pokazać ten cudny zachód słońca.

Igor, dlaczego sądzisz, ze mam niewykorzystany cień???W wielu miejscach u mnie rosną hosty, ale o tej porze roku w północnej Polsce (czytaj zimnej i wietrznej) są to jeszcze małe 2-3 cm igiełki wychodzące z ziemi.Na liście muszę jeszcze poczekać.Ale generalnie miejsce pod drzewami, czy większymi krzewami zajmują nie rośliny, lecz moja sunia rasy bernardyn, więc nie ma sensu nic sadzić, a cień jest bardzo pożytecznie wykorzystany

Dzisiaj byliśmy żubry pooglądać w zagrodzie w Międzyzdrojach, to parę kilometrów od mojej miejscowości.Myślałam, ze majówkę spędzimy na plaży, na spacerach itd. ale pogoda jak w listopadzie całe 7 stopni było.Ale "dla żubra warto wyjść z domu"

A teraz takie mydło i powidło

Szafka, stara i obdarta, a ja ją pomalowałam i posłuży jako graciarnia na "duperele" ogrodnicze

Efekt wczorajszej pracy mojego męża, jeśli zaprawa wyschnie, to jutro będzie kończył budowlę, chociaż na tyle, by móc z niej skorzystać.Góra grilla musi poczekać na kolejną wenę

Serduszka okazała, w tym roku rzeczywiście OKAZAŁA.

Przeglądam zdjęcia i wpadłam na te.Nie mogę się powstrzymać, muszę wam pokazać ten cudny zachód słońca.

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Gosiu, ale masz sadzonek
Ja mam raptem kilka doniczek. Muszę je w końcu popikować.
No i pochwal m. za inwencję. Grilll zapowiada się ekstra.
A Twoja szafka

Ja mam raptem kilka doniczek. Muszę je w końcu popikować.
No i pochwal m. za inwencję. Grilll zapowiada się ekstra.
A Twoja szafka