Kalendarz biodynamiczny
-
- 100p
- Od: 29 gru 2009, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kalendarz biodynamiczny
Moim zdaniem ten kalendarz jest tak samo prawdziwy jak horoskop.Uprawiam bardzo różne rośliny od kilkudziesięciu lat z dobrymi rezultatami.Nie rozumiem dlaczego nawet w telewizji powiela się takie bzdury, widocznie jest zapotrzebowanie.
Bolek
Bolek
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem, czy można odnosić siły grawitacji występujące pomiędzy księżycem, a masą wód oceanów do wody występującej ogólnie w przyrodzie. przecież siła grawitacji zależy od masy OBYDWU obiektów. jeśli Księżyc miałby wpływ na krążenie soków w roslinie, to co dopiero na nasze organizmy i w ogóle całą wodę na Ziemi.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
Bolesław Śron - dobre porównanie, bo horoskop też pokazuje OGÓLNE TENDENCJE. Ja tam wierzę, że "coś w tym jest", bo kurcze, jak księżyca przybywa, to naprawdę wszystko lepiej kiełkuje, a chwasty wyrywane przy księżycu malejącym wolniej odrastają. Sprawdziłam.
Tylko rozśmieszają mnie porady typu: dziś przeglądamy narzędzia, a jutro smażymy powidła, to chyba dla ludzi, którzy potrzebują prowadzenia za rączkę przez całe życie.
Tylko rozśmieszają mnie porady typu: dziś przeglądamy narzędzia, a jutro smażymy powidła, to chyba dla ludzi, którzy potrzebują prowadzenia za rączkę przez całe życie.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Esteci i łakomczuchy
- Sunrise
- 200p
- Od: 25 sty 2010, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też zauważyłam, że rośliny lepiej kiełkują, kiedy posadzi się je przy dopełniającym się księżycu. Odnośnie innych prac ogrodowych wpływ mają też inne czynniki jak pogoda, opady deszczu i trzeba po prostu zachować zdrowy rozsądek. Jeżeli jest napisane, że dobry dzień na oprysk to jeśli leje i wieje przekładamy to na inny dzień.
Wsłuchajmy sie też w nasze organizmy, fazy księżyca mają też wpływ na nasze samopoczucie, szczególnie okres pełni i nowiu. Siła oddziaływania księżyca to po prostu część otaczającej nas natury.
Wsłuchajmy sie też w nasze organizmy, fazy księżyca mają też wpływ na nasze samopoczucie, szczególnie okres pełni i nowiu. Siła oddziaływania księżyca to po prostu część otaczającej nas natury.
- Sunrise
- 200p
100krotko zgadza się, dlatego ocean który jest ogromnym obiektem odpływa i przypływa w sposób zauważalny dla człowieka (nie wiem kilka , kilkanaście metrów), a soki w roślinkach niezauważalnie bo są małymi drobinkami wody.100krotka pisze:Nie wiem, czy można odnosić siły grawitacji występujące pomiędzy księżycem, a masą wód oceanów do wody występującej ogólnie w przyrodzie. przecież siła grawitacji zależy od masy OBYDWU obiektów. jeśli Księżyc miałby wpływ na krążenie soków w roslinie, to co dopiero na nasze organizmy i w ogóle całą wodę na Ziemi.
-
- 1000p
Sunrise - pięknie to opisałaś, to są dokładnie moje myśli, poza tym ważne jest też doświadczenie pokoleń, może za mało słuchamy, co babcia mówi, przecież kiedyś wszyscy siali, jak księżyca przybywało. To jest chyba tak, że ktoś chce zarobić pieniądze na dawnej, dobrej wiedzy i to denerwuje. Tak naprawdę, kalendarz biody cośtam każdy ma za darmo, wystarczy spojrzeć w niebo 

Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
- Sunrise
- 200p
Mamba bardzo się cieszę, że też tak myślisz
Ludzie odeszli od pradawnej wiedzy, przekonani, że posiadając nowe urządzenia, technologie nie muszą już słuchać przyrody, niestety coraz częściej mają okazję przekonać się jak złudny jest to pogląd. Wszyscy jesteśmy częścią natury, która dysponuje siłami o wiele potężniejszymi od człowieka. Jeśli na powrót nauczymy się wsłuchiwać w jej głos, wierzę, że będzie żyło nam się lepiej. 

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Być może, ze coś w tym jest...
w końcu nie przypadkiem mamy terminy świąt ruchomych związanych z fazami Księżyca w cywilizacji judeochrześcijańskiej, a przecież także dużo wcześniej ludzie "układali" sobie plany pod tym kątem...
w końcu nie przypadkiem mamy terminy świąt ruchomych związanych z fazami Księżyca w cywilizacji judeochrześcijańskiej, a przecież także dużo wcześniej ludzie "układali" sobie plany pod tym kątem...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
A czy znajdzie się KTOŚ
, kto będzie nas prowadził według dni "dobrych" i tych "złych"?
Bo wiosenka niedługo pokaże, co potrafi
(mam tę nadzieję, bo zima nam już wystarczajaco dokuczyła),
i czas będzie zacząć grzebać w ziemi
.
A chcąc, żeby nasza praca przyniosłą jak najpiękniejsze efekty, trzeba by robić zgodnie z czasem księżycowym.
Moze KTOŚ ma kalendarz i podpowie, co i kiedy?
A wdzięcznych będzie wielu,
prawda? 

Bo wiosenka niedługo pokaże, co potrafi

(mam tę nadzieję, bo zima nam już wystarczajaco dokuczyła),
i czas będzie zacząć grzebać w ziemi

A chcąc, żeby nasza praca przyniosłą jak najpiękniejsze efekty, trzeba by robić zgodnie z czasem księżycowym.
Moze KTOŚ ma kalendarz i podpowie, co i kiedy?
A wdzięcznych będzie wielu,

dobroć powraca
-
- 1000p
Ten kalendarz, co jest w kioskach czytają co sobotę w jedynce o 7.35. Dla niektórych pora nie do przyjęcia, ale w necie jest całe archiwum, trzeba poszukać Rok w ogrodzie i można obejrzeć wszystkie odcinki.
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Kochanimamba9991 pisze:Ten kalendarz, co jest w kioskach czytają co sobotę w jedynce o 7.35. Dla niektórych pora nie do przyjęcia, ale w necie jest całe archiwum, trzeba poszukać Rok w ogrodzie i można obejrzeć wszystkie odcinki.

Niestety w tym linku już nie zobaczymy kalendarza biodynamicznego. Dzisiaj oglądałam program "Rok w ogrodzie" - nie było w nim kalendarza, który zawsze był na początku programu i też ani słowa wyjaśnień. Sprawdziłam na stronie, gdzie zawsze zaglądałam i oczywiście też zniknął. Czyżby czyjś interesik?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 1000p
Pewnie tak, interesik, ale dla mnie program duuuuuuuuuuużo stracił, bo tworzono taką miłą, domową atmosferę, zawsze tekst: a teraz, jak co tydzień, nasz kalendarz, a na temat zniknięcia owego ani be ani me. Pewnie skoro był czytany, to mniej się sprzedało. A to, że specjalnie się wstawało na program, to pies???????? Nie tylko dla kalendarza oczywiście, ale nie podoba mi się takie traktowanie, o nie. Może nie mogli się zdecydować - nakład, czy oglądalność, oto jest pytanie

Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
No i co teraz? Faktycznie, można się domyślać, że to biznesowe względy zadziałały.
A może ktoś ma namiary na stronę, gdzie jakaś dobra dusza podaje informacje z kalendarza księżycowego. Jeśli tak, to w imieniu wieeelu zainteresowanych proszę
o podanie, co i kiedy robić w ogrodzie.
Pozdrawiam............. znów zimowo.
A może ktoś ma namiary na stronę, gdzie jakaś dobra dusza podaje informacje z kalendarza księżycowego. Jeśli tak, to w imieniu wieeelu zainteresowanych proszę

Pozdrawiam............. znów zimowo.

dobroć powraca