Mieszkasz w pięknej okolicy, a zdjęcia robisz po prostu rewelacyjne. Byłam zachwycona korą Twoich drzew, głogiem, suchymi kwiatostanami, ba, nawet kret mi się spodobał. Będę zaglądać!
Ślimacze wzgórze
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ślimacze wzgórze
Witaj Lusiu, moja prawie sąsiadko! 
Mieszkasz w pięknej okolicy, a zdjęcia robisz po prostu rewelacyjne. Byłam zachwycona korą Twoich drzew, głogiem, suchymi kwiatostanami, ba, nawet kret mi się spodobał. Będę zaglądać!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Lusia 57
- 1000p

- Od: 8 sty 2011, o 13:42
Kalmia dziękuję za odwiedziny, mój ogród ma dokładnie pięć lat. I tyle w nim jest jeszcze do zrobienia.
Sure,dziękuję za miłe słowa. Serdecznie zapraszam.
Wczoraj z mężem podjęliśmy męską decyzję. Wycinamy modrzewie ( trzy sztuki).Posadziliśmy je za blisko świerków. W ubiegłym roku zaatakował je ochojnik. Modrzewie są szybko rosnące więc już są całkiem spore i trudno je opryskać a co będzie w następnych latach.
Popełniliśmy błąd ale nie ma innego wyjścia. Pierwszy modrzew w chwili sadzenia miał dwa metry i tyle było radości gdy się przyjął. Nadal jest najwyższym drzewem na działce mimo,że w zeszłym roku trochę go przycięliśmy. Szkoda mi go bardzo ale nie ma innego wyjścia.
Po lewej stronie modrzew do wycięcia.

Podwiązany modrzew po wiosennej wichurze.

Młode przyrosty świerkowe, jeszcze nie widać nibyszyszek.

Młode jerzyki na modrzewiu.

Sure,dziękuję za miłe słowa. Serdecznie zapraszam.
Wczoraj z mężem podjęliśmy męską decyzję. Wycinamy modrzewie ( trzy sztuki).Posadziliśmy je za blisko świerków. W ubiegłym roku zaatakował je ochojnik. Modrzewie są szybko rosnące więc już są całkiem spore i trudno je opryskać a co będzie w następnych latach.
Po lewej stronie modrzew do wycięcia.

Podwiązany modrzew po wiosennej wichurze.

Młode przyrosty świerkowe, jeszcze nie widać nibyszyszek.

Młode jerzyki na modrzewiu.

- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Lusiu!
Twoja języczka jest wyjątkowo fotogeniczna
OstatnIe zdjęcie ptaszków - R E W E L A C J A !!!
A w kwestii kreta - ja od 2-3 lat stosuję na tego jegomoście gnojówkę z piołuna. Mam wrażenie, że to je trochę poskramia.
Nie mówiąc o tym, że jest gratisowa i ekologiczna - jeśli nie pomoże - to na pewno nie zaszkodzi
Twoja języczka jest wyjątkowo fotogeniczna
OstatnIe zdjęcie ptaszków - R E W E L A C J A !!!
A w kwestii kreta - ja od 2-3 lat stosuję na tego jegomoście gnojówkę z piołuna. Mam wrażenie, że to je trochę poskramia.
Nie mówiąc o tym, że jest gratisowa i ekologiczna - jeśli nie pomoże - to na pewno nie zaszkodzi
-
Stachu 1956
witam. Też miałem swego czasu problem z modrzewiami .Zrobiłem w ten sposób że przyciąłem je na wysokośc 1,5 m i wszystkie boczne gałęzie obciąłem zostawiając ok 10 cm kikuty przy pniu na całej wysokości pnia .
- Lusia 57
- 1000p

Ambo spróbuję zrobić taką gnojówkę. Coś muszę zrobić.Dzięki za radę.
Witam Stachu, czy takie okaleczenie modrzewia usunie problem z ochojnikiem? Obejrzałam Twoją działkę, u Ciebie pasuje strzyżony modrzew u mnie wyglądałby nienaturalnie. A Twoja działka jest wypieszczona, piękna. Pozdrawiam
Witam Stachu, czy takie okaleczenie modrzewia usunie problem z ochojnikiem? Obejrzałam Twoją działkę, u Ciebie pasuje strzyżony modrzew u mnie wyglądałby nienaturalnie. A Twoja działka jest wypieszczona, piękna. Pozdrawiam
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Lusia, nie wiem czy takie radykalne ciecie modrzewia on to dobrze zniesie? Szkoda że jest taki podatny na ochojniki i trudno
z nimi walczyć na dużym drzewie. U mnie nie ma ochojników ale migdaławiec złapał jakąś gomozę i też nikt nie będzie się
wspinał na 10 m by go czymś popryskać. Musi sam sobie poradzić.
z nimi walczyć na dużym drzewie. U mnie nie ma ochojników ale migdaławiec złapał jakąś gomozę i też nikt nie będzie się
wspinał na 10 m by go czymś popryskać. Musi sam sobie poradzić.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- Sure

- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Ja mam u siebie stare usychające topole i problem z pozwoleniem na wycinkę. Będę to teraz załatwiać, ale czy mi się uda? 
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
Lucy2na
Jakie wspaniałe zdjęcie jaskółek
no po prostu powaliło mnie na kolana
EH! Wiosno moja ukochana , gdzieś Ty ?
Ja tu usycham z tęsknoty a ty nie przychodzisz...... wredoto
no po prostu powaliło mnie na kolana
EH! Wiosno moja ukochana , gdzieś Ty ?
Ja tu usycham z tęsknoty a ty nie przychodzisz...... wredoto
Witam Lusiu, ja też złapałam dwa krety poczekałam na m a on je wyniósł do lasu i puścił jak wróciły to urządziły mi taką Szwajcarie że przy mojej działce wysiada, zdjęcia cudowne, masz talent a jeżyki za.....ste pozdrawiam Basia
Przyszłam z rewizytą i to co napisałam w moim wątku jest jak najbardziej aktualne.
Masz tyle pięknych zakamarków, że tylko dodać w nich trochę ciepłych akcentów kwiatowych i ogród gotów, najlepiej w takiej niezmienionej głównej tonacji.
Zazdroszczę Ci takiego terenu, nie będziesz się tam czuła jak na odkrytej patelni.
Masz tyle pięknych zakamarków, że tylko dodać w nich trochę ciepłych akcentów kwiatowych i ogród gotów, najlepiej w takiej niezmienionej głównej tonacji.
Zazdroszczę Ci takiego terenu, nie będziesz się tam czuła jak na odkrytej patelni.
- majar
- 1000p

- Od: 26 sty 2011, o 14:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Luśka, to chyba nie jerzyki, a jaskółki dymówki. Jerzyki mają krótkie nóżki, palce skierowane do przodu i są inaczej upierzone. Sama fotka jest doskonała! Może te ptaszyny bronią modrzewia?
Za moją parcelą rośnie zroślak modrzewia, jest ogromny i tylko czekam kiedy zwali się na dom.
Ma ponad 30 lat i nie jest mój - mojemu podcięliśmy od dołu gałęzie i sobie rośnie. Zgody na wycinkę nie dostanę. Sama go sobie posadziłam i teraz mam! 
- Lusia 57
- 1000p

Majeczko, ornitolog ze mnie kiepski. Załóż proszę swój wątek będziemy mogły porozmawiać. Mogłabyś w tym wątku zapytać o chabry. W ich sprawie Ci nie pomogę bo małą mam wiedzę ogrodniczą.
- Lusia 57
- 1000p

Majeczko, poczytałam w dziale Rośliny w Ogrodzie i na Działce, po przekwitnięciu można chabry ciąć.
- majar
- 1000p

- Od: 26 sty 2011, o 14:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Luśka, jak dobrze pójdzie, to jesienią założę wątek. Pod koniec kwietnia jadę na całe lato w góry, a tam netu nie ma. Teraz 'dziaduję' w ogrodach miłych 'forumek' i fotki im wciskam.
W lecie postaram się zrobić zdjęcia moich roślin i w zimie wklejać będę. Tobie też coś wcisnę... mogę?

Moja bibułkowa malwa NN
Ja ścinam chabry po przekwitnięciu, ale myślałam o uszczykiwaniu... tak kombinuję, aby zgęstniały.

Moja bibułkowa malwa NN
Ja ścinam chabry po przekwitnięciu, ale myślałam o uszczykiwaniu... tak kombinuję, aby zgęstniały.