Witam,wracam do tematu.Marzyły mi się te migdały,niestety w naszym pięknym kraju nadal nic niema i musiałem kupić w CZ.Byłem tam z początkiem kwietnia i kupiłem 2 odmiany.Jedna obupłciowa a druga żeńska,aczkolwiek pani sama nie wiedziała,że ta jedna jest samopylna i sprzedawała te 2 jako para :)Rośliny były z gołym korzeniem i miałem obawy czy się przyjmą bo dość duże,trzeba było przycinać ,żeby się do Octavii kombi zmieściły,teraz mają ok 130cm.Samopylna rośnie mocno i ma ok.30cm przyrosty a żeńska dopiero się zabrała do roboty,deko chorowała ale wychodzi na prostą.podsypałem mączką bazaltową i regularnie podlewam.
Koszt takiej jednej rośliny to po tym kursie co kupowałem dokładnie 36,80zł...i to drogo bo oni sami tam nie szkółkowali tylko czeskich Morav to mają.Jedna odmiana jest czeska,druga słowacka.Pień gruby ze 4cm,rośliny szczepione.
Odmiany VAMA i ZORA.

Żeńska VAMA

Samopylna ZORA
Jak widać to rośnie jak brzoskwinia i tyle powinno u nas kosztować co większa sadzonka brzoskwinii,ale oczywiście u nas tego niema a jakby było to cena by była x2 bo to cuda Panie

Widzę,że i na Ukrainie mają dużo odmian i dobrze siedzą w temacie.