stynka0207 pisze:
Ale cudeńka,a ten parapet z falkami jak zakwitnie będzie bajeczny,u mnie nie chcą bardzo storczyki rosnąc

,coś im nie służy.Mam pytanie ,czy jak falki przekwitnął obcinasz im pędy kwiatowe całkowicie czy nad trzecim oczkiem,bo różne słyszałam na ten temat opinie ,może ty mi coś doradzisz.
jola1 pisze:stynka0207 ja nie uważam się za wielkiego znawcę jeżeli chodzi o phalki mogę Ci powiedzieć co robię ale nie wiem czy tak trzeba robić , u mnie się to sprawdza. Po przekwitnieniu obserwuję czy pęd kwiatowy usycha a jeżeli tak to obcinam go do miejsca uschnięcia nie patrzę nad którym węzłem. Czasami taki pęd jeszcze wypuszcza na końcu pąki kwiatowe. Zdarzyło mi się że wypuszczał pęd kwiatowy z węzła pod obcięciem mam takiego zrobię fotkę i wstawię żeby Ci pokazać. Czasami jest tak że cały pęd usycha i wtedy obcinam go w całości.Mnie phalki cały czas zaskakują.
Też wielkim znawcą nie jestem ale zauważyłam od maja wielką różnicę. kiedyś też czytałam że trzeba obciąć za trzecim oczkiem

ale mnie denerwowały te "badyle" jak to kiedyś mówiłam i obcinałam po przekwitnieniu całkowicie.

Potem wypuszczały oczywiście nowe pędy i niby było ok. Ale jak zaczęłam podglądać to forum i zobaczyłam że dziwczynom rosną keiki czy przedłuża storczyk pęd to byłam zła na siebie, że tak marnowałam te pędy
Więc teraz radzę aby pozostawić decyzję roślince jak zasuszy pęd to obciąć jeśli nie to zostawić