Henryk - moje kaktusy i sukulenty
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mało nas! Nie do pieczenia chleba a do hodowli kaktusów
Kiedyś znalazłem "przepis" na kwiaty u Epiphyllum. Ogólnie mówiąc chodziło o zapewnienie okresu spoczynku, czasu na produkcję pąków i okresu wzrostu. Muszę poszperać bo sam mam kilka Epi z którymi chciałbym postępować jak należy. Na razie zapewniłem im okres spoczynku (mało wody, chłodno przy oknie).
-
- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Witam serdecznie.Epi ma przepiękne kwiaty.Do tej pory powiem szczerze ,że nie przywiązywałam dla niego uwagi.Ale coraz bardziej mi się podoba.Kaktusiki to........... POEZJA.Kwitną cudnie.Mam kilka.Jednego nawet staruszka 20-to letniego,ale wstyd się przyznać-szczególnie o nie nie dbałam.W tym roku przeprosiłam je grzecznie i dałam nową ziemię i większe doniczki.Na te Twoje wręcz nie mogę się napatrzeć.Szkoda,że moje tak kapryśne w kwitnieniu.No a hojki to........BAJKA.Jak piszą poprzedniczki-piękne,dorodne,rozrośnięte i zadbane.na pewno marzenie niejednej forumowiczki.Czekam (inni forumowicze zapene też)na następne zdjecia tak zapalonego miłośnika kwiatowo-kaktusowego.Będziemy przez zimę podziwiać Twoją kolekcję.Pozdrawiam Iwona
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Nie pokazujcie takich kwiatów, bo wystarczy że mnie hybrydy wciągneły, a jak mnie jeszcze wciągną epi to będę miał w domu las 

- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
Oj, kaktusiki mają piękne kwiatki! Choć najbardziej kocham storczyki, to kaktusowe kwiaty są na drugim miejscu u mnie jeśli chodzi o urok. Ale z kaktusiatych mam właśnie tylko epifityczne. Nie dysponuję wystarczająco dobrą miejscówką dla typowo słońcolubnych. Pozostaje mi podziwianie u innych. ;)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
By moje E.oxypetalum zakwitło odpowiednio obficie to późną wiosną, gdy pojawiają się pąki zaczynam dość intensywnie nawozić i praktycznie codziennie podlewam. Tej wielkości chwast jest w stanie wysuszyć doniczkę w ciągu jednej nocy. Gdy roślinka dostanie odpowiednią ilość papu to pąki nie odpadają i rozwija się 20-30 kwiatów w ciągu 2-3 dni. Jeśli zapomnę podlać albo dam mniej nawozu to kwiatów jest kilka. Takie obfite kwitnienie pojawia się ze 2 razy w sezonie (latem), oprócz tego co jakiś czas pojawiają się pojedyncze kwiaty, ale tak do września. Teraz zaczynam mniej podlewać bo i światła mniej. Ale jakoś zimą to cholerstwo zawsze tworzy u mnie te długie, patykowate pędy. Do wiosny one się tylko wydłużają nie dając tych pseudoliści. Na wiosnę pojawiają się na końcach pseudoliście i pąki. I zabawa zaczyna się od początku. Zatem to epi ma jakby dwa cylke - zimowy okres wzrostu i letni okres kwitnienia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dziękuję za masę miłych słów.
Naprawdę jestem aż zażenowany.
Natomiast prawdą jest, że mam sporo roślin i sporo ich fotek to przez czas jakiś na pewno roślina się nie powtórzy.
Tak jak Tomek swoje duże epies nawożę od wiosne do jesieni. Sadzonek nie wolno! Zimuję je w szklarence w temperaturze nie przekraczającej 8-10 stopni - okresowo zaś spada do 3-5 stopni. Oczywiście na plusie.
Najgorzej wiosną i jesienią bo wiszą na odkrytym balkonie - tam nad ranem dopadają ich przygruntowe przymrozki. Co prawda to 4te piętro więc też nie ma niżej zera ale...
Szkód nie stwierdziłem.
Na przyszły rok będę zdobywał doświadczenie na kolejnych roślinach - wystawiam bowiem na powietrze kolejne gatunki.
O rezultatach napiszę.
Nie jest to powód do zgryzoty - z tym się żyje latami
Skoro się podobają kwiaty epies to jeszcze 2 załączę. Żeby nie było, że tylko się pochwaliłem.
E. Pink Snowflake

x Nolaxochia phyllanthoides (Deutsche Kaiserin)

Naprawdę jestem aż zażenowany.

Natomiast prawdą jest, że mam sporo roślin i sporo ich fotek to przez czas jakiś na pewno roślina się nie powtórzy.

Tak jak Tomek swoje duże epies nawożę od wiosne do jesieni. Sadzonek nie wolno! Zimuję je w szklarence w temperaturze nie przekraczającej 8-10 stopni - okresowo zaś spada do 3-5 stopni. Oczywiście na plusie.

Szkód nie stwierdziłem.
Na przyszły rok będę zdobywał doświadczenie na kolejnych roślinach - wystawiam bowiem na powietrze kolejne gatunki.

Iwonko - coś mi się wydaje, że "bakcyl" kaktusowo-sukulentowy już u Ciebie się rozwinąłEpi ma przepiękne kwiaty.Do tej pory powiem szczerze ,że nie przywiązywałam dla niego uwagi.Ale coraz bardziej mi się podoba.Kaktusiki to........... POEZJA.Kwitną cudnie
Czekam (inni forumowicze zapene też)na następne zdjecia tak zapalonego miłośnika kwiatowo-kaktusowego.Będziemy przez zimę podziwiać Twoją kolekcję.

Nie jest to powód do zgryzoty - z tym się żyje latami

Skoro się podobają kwiaty epies to jeszcze 2 załączę. Żeby nie było, że tylko się pochwaliłem.

E. Pink Snowflake

x Nolaxochia phyllanthoides (Deutsche Kaiserin)

- anik
- 1000p
- Od: 28 maja 2010, o 13:05
O matko kochana jakie piekne.
Widać , że bardzo kochasz to co robisz i jest to całe twoje życie. Ponadto dzielisz się przeżyciami i doświadczeniami z innymi, przez co i my możemy się doskonalić w uprawie zielonych. Bardzo się cieszę, że dołączyłeś do tego forum. Miło jest do ciebie zaglądać. Epi śliczne wszystkie bez wyjątku.Pozdrawiam.
Widać , że bardzo kochasz to co robisz i jest to całe twoje życie. Ponadto dzielisz się przeżyciami i doświadczeniami z innymi, przez co i my możemy się doskonalić w uprawie zielonych. Bardzo się cieszę, że dołączyłeś do tego forum. Miło jest do ciebie zaglądać. Epi śliczne wszystkie bez wyjątku.Pozdrawiam.
- hen_s
Aniu - dziękuję ślicznie ;:25 Jesteś przemiła.Widać , że bardzo kochasz to co robisz i jest to całe twoje życie. Ponadto dzielisz się przeżyciami i doświadczeniami z innymi, przez co i my możemy się doskonalić w uprawie zielonych. Bardzo się cieszę, że dołączyłeś do tego forum. Miło jest do ciebie zaglądać.
No, sprostuję tylko - rośliny są dla mnie ważne ale nie najważniejsze w życiu. Jednak traktuję je naprawdę poważnie

Zaglądaj proszę jak najczęściej - czymś zawsze postaram się zaskoczyć.

I pomóc jeśli potrafię.
- anik
- 1000p
- Od: 28 maja 2010, o 13:05
Oczywiście Henryku, że będę cię odwiedzać. 

-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No, kochany, teraz już się mnie nie pozbędziesz, a po takich widokach jakie żeś nam zaserwował, to wybij to sobie z głowy że stąd zniknę!

-
- 200p
- Od: 5 wrz 2008, o 23:34
Jestem pod ogromnym wrażeniem i w szoku.
Powiedz, skąd takie cuda wyczarowałeś? W życiu nie widziałam tak pięknych okazów. Na pewno będę częstym gościem w Twoim wątku.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

"Kwiaty są pięknymi słowami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
- hen_s
Witaj Beato,Powiedz, skąd takie cuda wyczarowałeś? W życiu nie widziałam tak pięknych okazów. Na pewno będę częstym gościem w Twoim wątku.
Nie "wyczarowałem" a wyhodowałem

Niektóre wiele lat. Ale warto. Chociażby dlatego, że można je potem pokazać innym. Jako przykład. Na zachętę. :P
A tych co to się obiecują do mnie w goście zachodzić - serdecznie zapraszam

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Henryku widzę że teraz Krysia wyciągnęła twoje cuda na widok
och powzdycham sobie może moja bella sie przestanie dąsać i zacznie rosnąć
Miłego wieczoru 

- hen_s
hi, hi
Coś dużo wzdychań tutaj słychać... Szkoda, że tylko to czytam a nie słyszę... :P
Ale wspaniale, że się podobają moje roślinki.
Tyle, że z wątka kaktusowego to się zielono-sukulentowy zrobił.
Ale co tam - w niedzielę dodam w wolnej chwili kilka fotek swoich co ładniejszych haworcji. Może też się spodobają

Coś dużo wzdychań tutaj słychać... Szkoda, że tylko to czytam a nie słyszę... :P
Ale wspaniale, że się podobają moje roślinki.
Tyle, że z wątka kaktusowego to się zielono-sukulentowy zrobił.

Ale co tam - w niedzielę dodam w wolnej chwili kilka fotek swoich co ładniejszych haworcji. Może też się spodobają

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
hihi ja chyba mam jedną
najważniejsze że pokazujesz same cudowności
nie samymi kaktusami się żyje jak i ja nie samymi hojami czy storczykami 

no właśnie co tamhen_s pisze:Tyle, że z wątka kaktusowego to się zielono-sukulentowy zrobił.
Ale co tam -