Henryk - moje kaktusy i sukulenty

Zablokowany
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mało nas! Nie do pieczenia chleba a do hodowli kaktusów

Post »

Kiedyś znalazłem "przepis" na kwiaty u Epiphyllum. Ogólnie mówiąc chodziło o zapewnienie okresu spoczynku, czasu na produkcję pąków i okresu wzrostu. Muszę poszperać bo sam mam kilka Epi z którymi chciałbym postępować jak należy. Na razie zapewniłem im okres spoczynku (mało wody, chłodno przy oknie).
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Post »

Witam serdecznie.Epi ma przepiękne kwiaty.Do tej pory powiem szczerze ,że nie przywiązywałam dla niego uwagi.Ale coraz bardziej mi się podoba.Kaktusiki to........... POEZJA.Kwitną cudnie.Mam kilka.Jednego nawet staruszka 20-to letniego,ale wstyd się przyznać-szczególnie o nie nie dbałam.W tym roku przeprosiłam je grzecznie i dałam nową ziemię i większe doniczki.Na te Twoje wręcz nie mogę się napatrzeć.Szkoda,że moje tak kapryśne w kwitnieniu.No a hojki to........BAJKA.Jak piszą poprzedniczki-piękne,dorodne,rozrośnięte i zadbane.na pewno marzenie niejednej forumowiczki.Czekam (inni forumowicze zapene też)na następne zdjecia tak zapalonego miłośnika kwiatowo-kaktusowego.Będziemy przez zimę podziwiać Twoją kolekcję.Pozdrawiam Iwona
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Nie pokazujcie takich kwiatów, bo wystarczy że mnie hybrydy wciągneły, a jak mnie jeszcze wciągną epi to będę miał w domu las :twisted:
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Oj, kaktusiki mają piękne kwiatki! Choć najbardziej kocham storczyki, to kaktusowe kwiaty są na drugim miejscu u mnie jeśli chodzi o urok. Ale z kaktusiatych mam właśnie tylko epifityczne. Nie dysponuję wystarczająco dobrą miejscówką dla typowo słońcolubnych. Pozostaje mi podziwianie u innych. ;)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

By moje E.oxypetalum zakwitło odpowiednio obficie to późną wiosną, gdy pojawiają się pąki zaczynam dość intensywnie nawozić i praktycznie codziennie podlewam. Tej wielkości chwast jest w stanie wysuszyć doniczkę w ciągu jednej nocy. Gdy roślinka dostanie odpowiednią ilość papu to pąki nie odpadają i rozwija się 20-30 kwiatów w ciągu 2-3 dni. Jeśli zapomnę podlać albo dam mniej nawozu to kwiatów jest kilka. Takie obfite kwitnienie pojawia się ze 2 razy w sezonie (latem), oprócz tego co jakiś czas pojawiają się pojedyncze kwiaty, ale tak do września. Teraz zaczynam mniej podlewać bo i światła mniej. Ale jakoś zimą to cholerstwo zawsze tworzy u mnie te długie, patykowate pędy. Do wiosny one się tylko wydłużają nie dając tych pseudoliści. Na wiosnę pojawiają się na końcach pseudoliście i pąki. I zabawa zaczyna się od początku. Zatem to epi ma jakby dwa cylke - zimowy okres wzrostu i letni okres kwitnienia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Dziękuję za masę miłych słów. :D
Naprawdę jestem aż zażenowany. :oops:

Natomiast prawdą jest, że mam sporo roślin i sporo ich fotek to przez czas jakiś na pewno roślina się nie powtórzy. :wink:

Tak jak Tomek swoje duże epies nawożę od wiosne do jesieni. Sadzonek nie wolno! Zimuję je w szklarence w temperaturze nie przekraczającej 8-10 stopni - okresowo zaś spada do 3-5 stopni. Oczywiście na plusie. :) Najgorzej wiosną i jesienią bo wiszą na odkrytym balkonie - tam nad ranem dopadają ich przygruntowe przymrozki. Co prawda to 4te piętro więc też nie ma niżej zera ale...
Szkód nie stwierdziłem.
Na przyszły rok będę zdobywał doświadczenie na kolejnych roślinach - wystawiam bowiem na powietrze kolejne gatunki. :wink: O rezultatach napiszę.
Epi ma przepiękne kwiaty.Do tej pory powiem szczerze ,że nie przywiązywałam dla niego uwagi.Ale coraz bardziej mi się podoba.Kaktusiki to........... POEZJA.Kwitną cudnie
Czekam (inni forumowicze zapene też)na następne zdjecia tak zapalonego miłośnika kwiatowo-kaktusowego.Będziemy przez zimę podziwiać Twoją kolekcję.
Iwonko - coś mi się wydaje, że "bakcyl" kaktusowo-sukulentowy już u Ciebie się rozwinął ;:32
Nie jest to powód do zgryzoty - z tym się żyje latami :!: :!: :;230
Skoro się podobają kwiaty epies to jeszcze 2 załączę. Żeby nie było, że tylko się pochwaliłem. :D

E. Pink Snowflake
Obrazek
x Nolaxochia phyllanthoides (Deutsche Kaiserin)
Obrazek
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
anik
1000p
1000p
Od: 28 maja 2010, o 13:05

Post »

O matko kochana jakie piekne.
Widać , że bardzo kochasz to co robisz i jest to całe twoje życie. Ponadto dzielisz się przeżyciami i doświadczeniami z innymi, przez co i my możemy się doskonalić w uprawie zielonych. Bardzo się cieszę, że dołączyłeś do tego forum. Miło jest do ciebie zaglądać. Epi śliczne wszystkie bez wyjątku.Pozdrawiam.
Pozdrawiam - Ania
Kwiatki u Ani 2
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widać , że bardzo kochasz to co robisz i jest to całe twoje życie. Ponadto dzielisz się przeżyciami i doświadczeniami z innymi, przez co i my możemy się doskonalić w uprawie zielonych. Bardzo się cieszę, że dołączyłeś do tego forum. Miło jest do ciebie zaglądać.
Aniu - dziękuję ślicznie ;:25 Jesteś przemiła.
No, sprostuję tylko - rośliny są dla mnie ważne ale nie najważniejsze w życiu. Jednak traktuję je naprawdę poważnie :!: :D

Zaglądaj proszę jak najczęściej - czymś zawsze postaram się zaskoczyć. :)
I pomóc jeśli potrafię.
Awatar użytkownika
anik
1000p
1000p
Od: 28 maja 2010, o 13:05

Post »

Oczywiście Henryku, że będę cię odwiedzać. :wink:
Pozdrawiam - Ania
Kwiatki u Ani 2
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hen_s pisze:
Coś mi się wydaje, że większą "karierę" zrobię na wątku hoi niż na kaktusów! (...) Na Twoje i innych Pań życzenie kilka zrobinych dziś zdjęć moich hoji - tym razem innych. :wit

hoja bella
Obrazek
hoja lacunosa
Obrazek
hoja laxiflora
Obrazek
hoja picta
Obrazek
No, kochany, teraz już się mnie nie pozbędziesz, a po takich widokach jakie żeś nam zaserwował, to wybij to sobie z głowy że stąd zniknę! ;:224 :;230 :;230 :;230 :wit
Beata0410
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:34

Post »

Jestem pod ogromnym wrażeniem i w szoku. ;:108 Powiedz, skąd takie cuda wyczarowałeś? W życiu nie widziałam tak pięknych okazów. Na pewno będę częstym gościem w Twoim wątku.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia. ;:7
"Kwiaty są pięknymi słowami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiedz, skąd takie cuda wyczarowałeś? W życiu nie widziałam tak pięknych okazów. Na pewno będę częstym gościem w Twoim wątku.
Witaj Beato,

Nie "wyczarowałem" a wyhodowałem :)
Niektóre wiele lat. Ale warto. Chociażby dlatego, że można je potem pokazać innym. Jako przykład. Na zachętę. :P

A tych co to się obiecują do mnie w goście zachodzić - serdecznie zapraszam :!:
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Henryku widzę że teraz Krysia wyciągnęła twoje cuda na widok :) och powzdycham sobie może moja bella sie przestanie dąsać i zacznie rosnąć :) Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hi, hi :)

Coś dużo wzdychań tutaj słychać... Szkoda, że tylko to czytam a nie słyszę... :P

Ale wspaniale, że się podobają moje roślinki.

Tyle, że z wątka kaktusowego to się zielono-sukulentowy zrobił. :wink:
Ale co tam - w niedzielę dodam w wolnej chwili kilka fotek swoich co ładniejszych haworcji. Może też się spodobają :?:
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

hihi ja chyba mam jedną :D
hen_s pisze:Tyle, że z wątka kaktusowego to się zielono-sukulentowy zrobił. :wink:
Ale co tam -
no właśnie co tam :D najważniejsze że pokazujesz same cudowności :) nie samymi kaktusami się żyje jak i ja nie samymi hojami czy storczykami :D
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”