Honki cudne, ale najbardziej cudniasty Nuit d'ete (Letnia noc
Taki - sobie ogród
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród
Miłko, zachwycasz tymi daliami
a ja sobie obiecałam, że im się nie dam
i co
) kwiatki podobne do kielichowca wonnego 
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miłko przepiekne dalie i sporo odmian
Ja z braku miejsca nie sadzę, ale bardzo je lubię więc z wielką przyjemnością podziwiam u Ciebie
Gloria Dei cudo, już sobie zapisałam nazwę i będe szukac
Gloria Dei cudo, już sobie zapisałam nazwę i będe szukac
-
Agapa

- Od: 29 maja 2009, o 21:53
Twoje dalie są bajeczne, żartujesz z tym przechowywaniem
U mnie w piwnicy biegną sobie rury od c.o., cieplutko mają moje karpy i inne cudaczki, nie powiem a w tym roku wysadzałam nawet takie wielkości złotówki. Część podpędziłam w donicach, ale ostatnie właśnie też te malutkie wysadzałam do gruntu gdzieś w połowie czerwca (bo mi się zawieruszyły
). Wszystkie zakwitły
nawet sierotki kupione już w lipcu w LM mają pączki (dziś pokazał kwiat Gallery Monet
)
Tylko gdzie im, pospolituszkom do Twoich kwiatów
U mnie w piwnicy biegną sobie rury od c.o., cieplutko mają moje karpy i inne cudaczki, nie powiem a w tym roku wysadzałam nawet takie wielkości złotówki. Część podpędziłam w donicach, ale ostatnie właśnie też te malutkie wysadzałam do gruntu gdzieś w połowie czerwca (bo mi się zawieruszyły
Tylko gdzie im, pospolituszkom do Twoich kwiatów
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- Olusia

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Miłko , gołąbek odleciał
Mam kuzyna hodowcę gołębi pocztowych , może to jego
Chciałam porobić trochę portretów moim daliom ale się rozpadało i NICI

Mam kuzyna hodowcę gołębi pocztowych , może to jego
Chciałam porobić trochę portretów moim daliom ale się rozpadało i NICI
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Pogoda nas nie rozpieszcza
Pada i zimno. Ale czekamy na cieplejsze dni. W końcu jeszcze jest lato i potrwa 3 tygodnie, a potem złota jesień. Czas sadzenia i przesadzania, porządkowania. Też fajny okres w ogrodzie.
Agapa! Każda dalia jest piękna, czy pospolita, czy szlachetna. Moje ulubione to tzw. kundle, czyli wysokie pomponowe o czerwonych i białych płatkach ułożonych nieregularnie. Mam ją jako pamiatkę po zmarłym tacie i darzę ją szczególną sympatią. Jeszcze nie zakwitła, bo wiosna zeżarły ją ślimaki i jest opóźniona nieco
SSłabo mi się przechowuja dalie z cienkimi karpami, może mam za sucho
Agness! dziękuję!
A Gloria Dei to naprawdę cudo i gorąco polecam! A jej historia w moim ogrodzie jest taka: poszłam do szkółki i poprosiłam o 6 czerwonych róż i pan poprosił praktykanta, żeby mnie obsłużył i... dostałam Gloria Dei.
Pamelka! A spraw sobie na wiosnę przed domkiem chociaż niewielką dalię w donicy! Co Ci szkodzi? Można im się zwierzać i ochrzanić, a one i tak będą piękne!
Cebulko Dagmarko! Dobry wybór, ale nie żałuj sobie! Jest tyle jeszcze innych pięknych...
_oleander_! Gołąbka oddaliśmy w dobre ręce, odpoczywa i dochodzi d siebie. To młodziutka samiczka, jeszcze trochę gapa ;-) I już chyba nawet wiem do kogo należy
I jeszcze parę fotek!
Moje kabaczki! Strasznie ekspansywne, ale na szczęście smaczne i zaczęły intensywnie owocować.
fasola kwitnie, może coś z niej będzie, czarno to widzę.

Moje nowe wrzosy i stare ( po lewej). I 'Ingrid Bergman', a z tyłu 'Lilli Marlene' (jeszcze nie kwitnie)

I stary wrzos - chcę przygiąć, bo się niesamowicie postarzał, a jest taaaki piękny!

CDN
Agapa! Każda dalia jest piękna, czy pospolita, czy szlachetna. Moje ulubione to tzw. kundle, czyli wysokie pomponowe o czerwonych i białych płatkach ułożonych nieregularnie. Mam ją jako pamiatkę po zmarłym tacie i darzę ją szczególną sympatią. Jeszcze nie zakwitła, bo wiosna zeżarły ją ślimaki i jest opóźniona nieco
SSłabo mi się przechowuja dalie z cienkimi karpami, może mam za sucho
Agness! dziękuję!
Pamelka! A spraw sobie na wiosnę przed domkiem chociaż niewielką dalię w donicy! Co Ci szkodzi? Można im się zwierzać i ochrzanić, a one i tak będą piękne!
Cebulko Dagmarko! Dobry wybór, ale nie żałuj sobie! Jest tyle jeszcze innych pięknych...
_oleander_! Gołąbka oddaliśmy w dobre ręce, odpoczywa i dochodzi d siebie. To młodziutka samiczka, jeszcze trochę gapa ;-) I już chyba nawet wiem do kogo należy
I jeszcze parę fotek!
Moje kabaczki! Strasznie ekspansywne, ale na szczęście smaczne i zaczęły intensywnie owocować.
fasola kwitnie, może coś z niej będzie, czarno to widzę.

Moje nowe wrzosy i stare ( po lewej). I 'Ingrid Bergman', a z tyłu 'Lilli Marlene' (jeszcze nie kwitnie)

I stary wrzos - chcę przygiąć, bo się niesamowicie postarzał, a jest taaaki piękny!

CDN
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dopiero teraz jak napisałaś o przygięciu wrzosu to pomyślałam że mogę swoje brzydkie stare krzaczory poprzyginać, a może jest szansa na ukorzenienie ?
Już jednego brzydala wywaliłam a kolejny miał iść w jego ślady.
Co do aronii to podobno najlepsza jest do zbioru po pierwszych przymrozkach więc masz mnóstwo czasu.
Już jednego brzydala wywaliłam a kolejny miał iść w jego ślady.
Co do aronii to podobno najlepsza jest do zbioru po pierwszych przymrozkach więc masz mnóstwo czasu.
- grazka24

- Od: 19 maja 2010, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miłka,odwiedziłam Twój ogród
i stwierdzam,że lubisz dalie. Masz ładne odmiany.Ja w tym roku zrezygnowałam, ale może w nastepnym cos posadze.Miałam takie wysokie odmiany i nie mogłam sobie z nimi poradzić.Za kruche mają łodyki.I te skorki. A te pomidorki dla Mariolki pyszne.Własne , wyhodowane inaczej smakują. Będe zagladać 
-
x_P-42
Miłko, nie możesz tego starego wrzosu odmłodzić przez mocne cięcie w marcu?
- takasobie

Grażka!Witaj! Ciesze się, że podobają Ci się moje dalie. Polecam Ci niskie odmiany dekoracyjne, a wysokie najlepiej zawczasu podeprzeć bambusową tyczką lub kijkiem. Pomidorków coraz więcej i rzeczywiście są smaczne 
Pola! Tego nie widać, ale pod ta kępką wrzosu jest 30-sto centymetrowa naga łodyga. Więc cięcie nic nie da. Jedynie przygięcie. czytałam, ze trzeba dobrze przygiąć, obkopczykować i w zasadzie z rok poczekać. Ale mi się nie spieszy
Mariola! Masz rację! Poczekam z tą aronią! bedzie słodsza!
No i się przeszłam po ogrodzie i pofociłam:
Mieczyk abisyński co dopiero kwiat wyłonił:
Taka ładna dąbrówka mi wyrosła:

Rojniczek piękny na moim mikroskalniaku:

Zakątek drwala, siekiery tylko brakuje, ale schowana.

Widoczek na ogródek mój:

CDN
Pola! Tego nie widać, ale pod ta kępką wrzosu jest 30-sto centymetrowa naga łodyga. Więc cięcie nic nie da. Jedynie przygięcie. czytałam, ze trzeba dobrze przygiąć, obkopczykować i w zasadzie z rok poczekać. Ale mi się nie spieszy
Mariola! Masz rację! Poczekam z tą aronią! bedzie słodsza!
No i się przeszłam po ogrodzie i pofociłam:
Mieczyk abisyński co dopiero kwiat wyłonił:
Taka ładna dąbrówka mi wyrosła:

Rojniczek piękny na moim mikroskalniaku:

Zakątek drwala, siekiery tylko brakuje, ale schowana.

Widoczek na ogródek mój:

CDN
Miłka
Ale masz piękne bonzaje
Mi się marzy taki piękny, stary boznaj porośnięty powojnikiem... Niestety, moja mirabelka-samosiewka mało się na bonzaja nadaje 
- takasobie

Dagmara! Ale fajny pomysł! Chyba coś takiego zrobię! I tak planowałam obkopanie ich i obsypanie mielonymi gałęziami.
Miłka
- grazka24

- Od: 19 maja 2010, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miłka i tyczki nie pomogły
Na duze się nie piszę. Miałam tez niskie, kupione na giełdzie i zawiodły mnie. Na początku były ładne a pózniej słabo kwitły, prawie same liście i kolor nawet im sie zmienił.Jakies pędzone i barwione.Teraz kupię cebule w sklepie ogrodniczym.Nie ma , jak się samemu wyhoduje. 
- ada.kj

- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Miłko. Widzę jednak że pod wpływem forum i chyba Gosi bierze Cię też na róże
To bardzo dobrze, gdyż nie wyobrażam sobie ogrodu bez róż. W dodatku, że większość kwitnie prawie do samych mrozów, więc zawsze jest coś kwitnącego w ogrodzie. Bywają kłopotliwe, kłujące, ale są piękne i niektóre pachną.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- Olusia

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Miłko , aronia po przymrozkach jest może i słodsza ale jest też taka wysuszona.
Ja zrywam na początku września , wkładam do zamrażalnika i jak jest martwy sezon robię sok w sokowniku.
Do sokownika wkładam takie zamrożone owoce.
Ja zrywam na początku września , wkładam do zamrażalnika i jak jest martwy sezon robię sok w sokowniku.
Do sokownika wkładam takie zamrożone owoce.
-
x_P-42
Ja już właśnie zrobiłam kompoty z aronii. Po przymrozkach - jak ptasiory nie oberwą - to zrywam jarzębinę.