Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
kffiatek
100p
100p
Od: 1 maja 2009, o 18:00

Re: Czy niecierpek nadaje sie do gruntu ?

Post »

Niedługo zaczyna się nowy sezon, wrzucam zatem zdjęcia moich zeszłorocznych niecierpków balsamina, które z chudych badylków zmieniły się w kolorową dżunglę :) Tak, żeby powspominać cieplejsze czasy :)

Obrazek

Obrazek
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam masz może nasionka tego niecierpak chętnie odukupie są poprosy przepiękne. Ja mam tylko nasionka zwykłego.Pozdrawiam Agnieszka.
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam dość dużo :wink: Nie wiedziałem że te balsamina nadają się też do pojemników :idea: Odkąd mam je w gruncie same się sieją gdzie popadnie ;:63
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

A ja najbardziej lubię te o pełnych kwiatach , sadzę je do gruntu :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Anetko. Mam pytanie czy masz może na zbyciu nasionka pełnego niecierpka chętnie odkupie.Niestety u mnie w nasienniczych mają tylko zwykłe.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

ANETO, pięknie się prezentują, jaką masz tam glebę, czy przygotowujesz ją jakoś? Te pełnokwiatowe, o ile wiem są dość chimeryczne, czy w gruncie utrzymują kwitnienie dostatecznie w lecie? Kiedyś posadziłam, kwitły przez chwilę, aż wszystkie pączki się rozwinęły, ale nowych nie tworzyły,.. no może jakieś pojedyncze i ogólnie słabo rosły :roll:
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WITAM ANETKO. Mam pytanie czy masz może na zbyciu nasionka niecierpka pełnego chętnie bym odkupiła gdyż u mnie w nasienniczych są tylko zwykłe niecierpiki.Pozdrawiam
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko nasionek nie mam , nie zauważyłam , aby je zawiązywały :roll: Ja kupuję na targu wiosną gotowe kwitnące już sadzonki , cena u mnie za sztukę 2zł - 4zł , a jak biorę większą ilośc to zawsze można jeszcze utargowac , lub dostac coś gratis :wink:
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

selli7 pisze:ANETO, pięknie się prezentują, jaką masz tam glebę, czy przygotowujesz ją jakoś? Te pełnokwiatowe, o ile wiem są dość chimeryczne, czy w gruncie utrzymują kwitnienie dostatecznie w lecie? Kiedyś posadziłam, kwitły przez chwilę, aż wszystkie pączki się rozwinęły, ale nowych nie tworzyły,.. no może jakieś pojedyncze i ogólnie słabo rosły :roll:
Glebę mam piaszczystą mało urodzajną , więc co roku wiosną lub jesienią daje przekompostowany kompost . Niecierpki u mnie kwitną , aż do przymrozków i nie mam z nimi kłopotów :) Dwa razy w sezonie podsypuję je nawozem - Azofoską i często podlewam , bo one lubią wilgoc. Od kilku lat kupuję gotowe sadzonki i jestem z nich bardzo zadowolona :) , choc bywało , że sama też przygotowywałam sadzonki . Końcem sierpnia uszczykiwałam sadzonki wierzchołkowe i sadziłam do donic , ale zajmowały zbyt wiele miejsca na parapetach i bardzo śmieciły , więc zaprzestałam uprawy . W dodatku u mnie nie są drogie , więc kupuję gotowe.

Może u Ciebie miały za sucho i dla tego pączki się nie rozwijały , albo potrzebowały nawozu :roll:
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam .Czy ktoś ma może na sprzedaż nasionka niecierpka pełnego.Chętnie odkupie.Może wiecie gdzie można zamówić nasionka.
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ubiegłym roku dostałam od znajomej taką oto pstrokatą sadzoneczkę , był śliczny . Piszę był , bo niestety już jej nie mam :( zmroził go przymrozek , a ja gapa jedna nie zrobiłam wcześniej sadzonek ;:223 Teraz bardzo żałuje !!! ;:144 Będę pytac znajomej , może u niej coś się uchowało , pewnie na mnie nakrzyczy ... ale należy mi się ;:125

Obrazek
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zrobiłam niestety podobnie z moim pełnym niecierpiem. Gapa ze mnie i teraz niemam z czego zrobić sadzonki choćby jednej niestety.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANETA pisze:
Glebę mam piaszczystą mało urodzajną , więc co roku wiosną lub jesienią daje przekompostowany kompost .
No to już wiem, że mają u ciebie odpowiednie warunki, bo piaszczysta gleba= przepuszczalna + kompost dla użyźnienia i woda to warunki idealne :) Ja mam niestety gliniaste bardziej podłoże i nawet jak rozluźnię wierzchnią warstwę ziemi, to niżej jest nieprzepuszczalna i po dłuższych deszczach korzenie zamakają, a roślina przestaje rosnąć.Dlatego uprawiam w pojemnikach, bo można schować podczas deszczu.pozdrawiam :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agnieszkar1978 pisze:Witam .Czy ktoś ma może na sprzedaż nasionka niecierpka pełnego.Chętnie odkupie.Może wiecie gdzie można zamówić nasionka.
Z tego co wiem to odmiany pełnokwiatowe nie tworzą nasion, nie mają słupka i pręcików, więc nie ma jak zapylić, trzeba je rozmnażać przez sadzonki.
Znajoma mojej mamy kupiła takie na ryneczku i zimą trzyma na oknie na chłodnym pokoju i wiosną robi sadzonki, obdziela też moją mamę :) .Nie wszystkie odmiany pełnokwiatowe łatwo się jednak ukorzeniają, najłatwiej podobno jak ona twierdzi stara odmiana o jasnoróżowych kwiatach ( nawet w wodzie).Te nowsze odmiany, z serii Fiesta są podobno trudniejsze do rozmnażania w warunkach domowych, więc kupuje już ukorzenione rośliny.
Pełnokwiatowe nie wszędzie są łatwo dostępne, ale można na nie trafić, najczęściej pod koniec maja.Ja jednak trafiam często na duże egzemplarze, gotowe do zawieszenia, rzadko na małe sadzonki.
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja właśnie miałam ten jasno różowy i niestety nie zrobiłam sadzonek.Gapa zemni i teraz niemam już z czego zrobić.Może ktoś ma małą sadzonke do odsprzedania chociaż jednąalbo gałązki do ukorzenienia.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”