Mój ogród...Ann-ka72

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Re: Mój ogród...Ann-ka72

Post »

Oj ten szkodnik prześliczny.Uwielbiam psy,koty a nawet ostatnio krety,które znosi mi mój kot.Są zywe i na szczęscie bez uszkodzeń ciała.Wypuszczam je dalej ,na łąkę. :;230
Piaskownica wcale nie razi-ważne ,że dzieciom się podoba.Dzwonki urocze.Czekam tak jak Ty aż zakwitną lilie.
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak,ten szkodnik ogrodowy owczarek niemiecki-( rodzice to medaliści ze Słowacji i Polski) jest moim ulubieńcem,chociaż i mnie brakuje czasem cierpliwości...Kupiliśmy go,kiedy miał ponad rok- w drugi Dzień Świat Bożego Narodzenia.Akurat trafiło na czas ciężkiej zimy, był problem z zaakceptowaniem nas,nie wychodził całymi dniami z budy(nadal w dzień nie wychodzi nawet żeby napić się wody) - w nocy biega po ogrodzie.Po kilku miesiącach zaakceptował mnie i męża,ale wychodziliśmy z nim na spacery,kiedy na dworze było nawet -25 st.C :| podchodzi kiedy wołam, ale kiedy jestem z kimś nawet z dzieckiem-nie podejdzie do mnie. Boi się wszystkich obcych, boi się moich dzieci,mimo że nie należą do tych hałaśliwych :wink: Doszłam do wniosku,że widocznie nie nadawał się na wystawy i był bity,dlatego tak ciężko mu zaufać ludziom. Chciałabym go jakoś podszkolić,ale nie umiem-a tu trzeba czasu,bardzo dużo czasu ze wzgl. na jego przeszłość...Ale iglaków mi nie obsikuje, tylko dołki kopie i w nich leży nocą :D
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Witaj Aniu :wit mmmmmmm ale u Ciebie pięknie ;:138 ,a ja dopiero teraz tu dotarłam,ale jak pozwolisz to będę teraz Cię częściej odwiedzac,bo mi się u Ciebie bbbbbbardzo podoba ;:108 .Miłego dnia ;:3
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Witaj Fragola :)
Oczywiście będzie mi miło, jeśli mnie znowu odwiedzisz. :wit

I kilka zdjęć. Jutro będę miała bardziej aktualne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru życzę :)
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Biedny psiak-jeżeli rzeczywiście był bity.Dobrze,że dostał takich cierpliwych opiekunów.
A może ma taki charakter-wszystkiego się boi.
Lilie wspaniale Ci kwitna i do altanki pewnie zapach dochodzi.
Jaka róż jest na 3 zdjęciu?
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p

Post »

Lilijki-uwielbiam je,chociaż dopiero w tym roku je odkryłam.Moje już prawie poprzekwitały,a tak lubię na nie patrzec....po 100 razy dziennie :;230 Pozdrawiam cieplutko ;:3
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Aniu- lilie rzeczywiście pięknie pachną, ale te biało-kremowe, co jest ich na zdjeciu kilka szt. Reszta bez zapachu, niestety, ale wyglądem nadrabiają wszystko. A piesek moze też ma taki charakter,trudno zgadnąć, właściciel się wypiera jakiejkolwiek przemocy...
Na 3 zdjeciu jest jakaś róża rabatowa,ma troche wiotkie pędy, ona rośnie w cieniu-może to dlatego..,

Fragola - ja także uwielbiam lilie i pewnie ich dużo jeszcze kupię.

Pozdrawiam.
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Witajcie :)
Dawno się nie odzywałam, trochę się opalam, dużo czasu spędzam na dworze, ale w ogrodzie niewiele robię- jakoś brakuje mi chęci ,lenistwo mnie dopadło :wink: Pewnie za dużo słońca....
W ogrodzie niewiele się zmienia,trochę roślin rozkwita-ale jakoś słabo,ale jak się nie podleje roślin,to może być z nimi bardzo źle,więc w sumie biegam z polewaczką lub rozstawiam zraszacze....

Hortensja Limelight.
Obrazek

Liatra się puszy :)

Obrazek

Róża pnąca przy pergoli.

Obrazek

Taki ogólny widok na rabatkę przed domem.

Obrazek

Obrazek

Calla- miała mieć listki w ciapki :?

Obrazek
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p

Post »

Cześc Aneczko,wiesz jest czas na pracę musi byc też na odpoczynek ;:108 Widoczki sliczne,a ten basen mmmmmmmm w te upalne dni wygląda tak zapraszająco :uszy U mnie liatry jeszcze nie kwitną,wiosną kupiłam też białe a teraz czekam i jestem ciekawa czy takie będą.A cala piękna nawet bez ciapków :D Pozdróweczka i miłego odpoczynku,zresztą wśród takich widoków jak mógłby byc niemiły :uszy
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Witaj Graziu :) :wit

Tak,ten basen to był dobry pomysł,chociaż trochę trawnika trzeba będzie dosiewać-basen ma ok 4 m średnicy.
Wiosną kupiłam te liatry i coraz bardziej mi się podobają, przy każdej cebulce widzę po 3 młode odrosty,tak więc będę miała ich parę sztuk więcej,ale jak tylko znowu będą w sprzedaży, to na pewno jeszcze dokupię. Co ciekawe, moja siostra mieszkająca w Hiszpanii pokazała mi stronkę hiszpańską z nasionami i innymi ogrodniczymi rzeczami i były tam nasiona liatry białej i fioletowej.Nie wiedziałam, że można dostać także nasiona liatry. :;230 A przecież z czegoś wszystkie rośliny sie biorą,nie tylko można rozmnażać z sadzonek...Chyba muszę odpocząć. :;230 :;230 :;230

Pozdrawiam. ;:196
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Witam serdecznie.

Po fali upałów dzisiaj przeszła ulewa,pioruny waliły,że raz aż podskoczyłam :lol: - okno było otwarte i gdzieś niedaleko uderzył...Mam nadzieję,że nie w jakiś dom uderzył.

Dzisiejsze zdjęcia:
Obrazek

Obrazek

A tu - niespodzianka!!! Nigdy coś takiego nie wydarzyło się-magnolia gwiaździsta kwitnie. Na razie kilka kwiatków, ale widzę,że będzie ich więcej.

Obrazek

Obrazek

Lilie- jeszcze parę,które kwitną:

Obrazek

Obrazek

I kilka fotek z ogrodu mojej teściowej....który jest na mojej działce :shock:
Stanowisko bardzo słoneczne przez cały dzień-cień jest ok 8 rano i dopiero wieczorem, hortensja prawie leży już ok. 13.00 , teściowa trochę pousuwała rubekii ,marcinków i jakiś dzwonków,żeby dosadzić funkie. Usunęła też trochę traw ozdobnych-ale kłącza pozostały.Ona chyba je uwielbia,bo ciągle pikuje i dosadza we wszystkich możliwych miejscach.

Obrazek

Obrazek

Tutaj nieco lepiej to wygląda, ale wszechobecne trawy rozpanoszyły się niemiłosiernie, wśród tych traw oczywiście funkie,hortensja, floksy i jeszcze coś popikowane-chyba naparstnica....

Obrazek

Brak mi sił....
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Aniu- pięknie u Ciebie! Lata świetlne dzielą mnie od leniwego odpoczywania w fajnym ogrodzie...
Owczarki to jedne z najbardziej bojaźliwych psów, jakie znam. Niewiele z nich to Szariki lub Cywile... Mój w czasie burzy tak się bał, że otwierał szafki kuchenne, wywalał zawartość i próbował się tam chować. Albo wskakiwał do wanny i próbował wykopać sobie skrytkę w odpływie...
Aniu, zdecydowałam się jednak na Nigrę! Zmieści się i już! Patrząc na tą Twoją gwiaździstą, żałuję, że mam tak mało miejsca na inne...
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p

Post »

Witaj Aniu :wit u nas też dziś polało i pobużyło się,nadal pada ale już normalny deszcz a nie jak przedtem ulewa i wichura przewracające wszystko.W tym roku wszystko oszalało węc i magnoli się chyba pokręciło,u sąsiadki też kwitnie :roll: Piękna ta hortensja,mnie się podobają ale mam za mało miejsca w ogrodzie na sadzenie hortensji,mam tylko jedną.A Twoja teściowa to może jakaś królowa traw jest :;230
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Witajcie Kobietki :)
Cebullko- to się tylko tak wydaje,że długo musisz czekać.Już u Ciebie jest bardzo ładnie, a zanim będzie tak jak chcesz, to jeszcze zmienisz kilka razy koncepcję :D :D Ja też mam nieskończony,wiele miejsc na razie może zostać tak jak jest, ale pewnie jak skończę ten "skalniak na rozstaju dróg" i cienisty zakątek i miejsce dla kolejnych różaneczników(w cieniu- nie pokazywałam tego miejsca,bo przez 3 lata nic nie robiłam i zarosło trawą-muszę wypielić,przeniesć gdzieś część roślin-bo są fajne :) .Kiedyś było tam dużo słońca i rosły sobie floksy,skalnice Arendsa, i inne... ale sąsiadka posadziła świerki i moje dwie wiśnie urosły-jest cienisto od godz.12,00. Eh...dużo jeszcze przede mną, a brak funduszy i czasu każe przystopować :twisted: :twisted: Ale mam pomysł, a to najważniejsze, bo do niedawna nawet nie mogłam wyobrazić sobie,co z tym zrobić.
Będziesz zadowolona z Nigry-jeśli mogę Ci coś doradzić- to kup większą roślinę, będzie szybciej cieszyć mnogością kwiatów. Nie chcę sie wtrącać, ale ja u Ciebie znalazłabym miejsce na 3 magnolie :;230 :;230 :;230

Fragolko- to fajnie że magnolia kwitnie,ale jaka? Moja Nigra co roku powtarza kwitnienie, ona tak po prostu ma.... Ale gwiaździsta.....
Ja też myślałam,że na tą hortensje nie znajdę miejsca,ale znalazłam, rośnie na słońcu i jest jej dobrze...Inne dwie- Anabell i Vanille Fraise też swój zakątek mają, ale też pokażę,jak skończę. Storczykomania jest zaraźliwa, ale z tego co widzę, Hortensje też nieźle zarażają...wystarczy że chciałoby się mieć ,że się podobają a zaraz potem i jedna się zmieści i jeszcze 5 szt znajdzie się w ogrodzie. Nie chcę być prorokiem,ale u Ciebie widzę już początki choroby :;230 :;230
A teściowej może powinnam kupić bilet w jedną stronę na stepy w Azji?Ciekawe czy chciałaby...Raczej jest królową perzu :wink:
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Aniu, ja też widzę miejsce dla wielu roślin, ale moi panowie widzą boisko na środku trawnika i walczą o nie jak lwy :lol: Myślę, że za jakieś 10 lat (syn 13- będzie tylko przed kompem siedział, chłop 53- to samo), to będę sobie robić wielkie roślinne wyspy na trawniku :heja Aniu, podpowiedz mi jeszcze, co to znaczy duża magnolia? W szkółkach wiosną widziałam tak ok 50-80cm, to już ta duża?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”