Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Dorotko - dzięki za info. To się znów "obłowiłaś". Też bym chciała coś kupić, ale sama nie wiem co...Na kolejne cebulowe, które trzeba wykopywać jesienią chyba się już nie zdecyduję...
Małgosiu - z maciejki będziesz zadowolona. Choć wygląda niepozornie pięknie pachnie. Ja zarzekałam się przed warzywami a kupiłam w B. nasiona pietruszki naciowej. Chcę ją sobie wysiać w domu do doniczki na kuchenne okno.

Wszystko wskazuje na to, że zima jest w odwrocie :tan Choć dzisiejsza noc była dość mroźna, śniegu coraz mniej, słońca coraz więcej i ptaki śpiewają. W sobotę byliśmy z M powiesić 2 budki lęgowe na działce. Jedna z nich to zeszłoroczna brzozowa po małym remoncie, a drugą zrobił M. Mam cichą nadzieję, że w tym roku ktoś w nich zamieszka.
Czas na wieści " z pola walki" :wink:
- goryczki wzeszły, ale niestety padły z niewiadomych przyczyn :(
- pogrzebałam widelcem w drugiej donicy z anemonami i okazało się, że się nie doczekam wschodów - wszystkie bulwki zgniły :cry: zastanawiam się dlaczego...w takim razie chyba nie powinnam za bardzo liczyć na anemony posadzone jesienią na działce - szkoda
- na pocieszenie kupiłam kolejną prymulkę - tym razem z serii "candy girls" - producent niemiecki - jestem zaszokowana ilością pąków równiutko i ciasno ułożonych w kółko - ciekawe czy poradzi sobie w gruncie...

Obrazek

A to kupiona w poprzednim tygodniu;

Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć Izo!
Widzę, że dzielna z Ciebie Kobieta! Podziwiam, naprawdę cierpliwość z jaką czekasz na wiosnę a jednoczesnie jej wygladasz z utęsknieniem!
Twój przegląd status quo podnosi na duchu. Mnie też zadziwiło to, że ptaki tak się nagle rozśpiewały...Oczy mówią zima a uszy - wiosna!
Prymuliki są przepiękne. Szkoda anemonków, ale nie mów hop. Może mróz je zakonserwował i uchronił od zgnicia?
Życzę aby w tym roku udały się wszystkie plany, budowa, przebudowa i zasiedlenie budek!

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dziewczyny, a kiedy pojawiaja się krokusy i pierwiosnki, bo mam pierwszy raz wsadzone?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu - termin zależy od pogody i tego gdzie się mieszka. Dziś słyszałam w radiu, że w Poznaniu zakwitły krokusy na jakimś rondzie w środku miasta. Na zachodzie i południu kraju wiosna przychodzi kilka tygodni wcześniej. Można jednak oczekiwać, że w marcu zakwitną pierwsze kwiatki.
Witaj Aga! Cieszę się bardzo , że obudziłaś się już ze snu zimowego i zajrzałaś. Plany są dość ambitne i kosztowne - zobaczymy co uda się zrobić. Z całego serca zapraszam do regularnych odwiedzin.

Biorąc przykład z wielu Forumków poszłam i ja szukać wiosny.
I nawet udało mi się znaleźć jej symptomy na własnej działce:
Obrazek - to rabatka przebiśniegowo-krokusowa pod srebrnym świerkiem. Coś "wyłazi" z ziemi :!: Zdjęcie robiłam z parku przez siatkę, bo od strony działki bym tam nie doszła. Tyle jeszcze zmrożonego śniegu zalega wszędzie. Nie bardzo chcę go deptać, bo nie widać nawet gdzie co jest i rośnie.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tujko! :D Ty prym wiedziesz w szukaniu wiosny! Czy to możliwe, że na świecie istnieje zielony kolor?! Ja mam wciąż biało w oczach! No te... odważne, to... tulipany?
Ale z Ciebie szczęściara! Wiwat , wiwat na cześć Wiosny!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iza, prawie uwierzyłem, że u Ciebie nie ma śniegu, patrząc na to zdjęcie. Ale potem doczytałem i przyjrzałem się, co jest wokół tej rabatki :) Fajnie, że masz chociaż taką bezśnieżną wysepkę :)
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo! dziękuję! Zaglądałam całą zimę, tylko nie odzywałam się!
Ja też uwierzyłam, że u Ciebie tak wygląda już cała działka!
Mimo, że wokół jednak śnieg, to jest WSPANIAŁY widok! Jest ZIELONE!
Własne, sadzone!!! To stawia na nogi! ;:65
stokrotka6
200p
200p
Od: 24 sie 2009, o 21:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Izo.Masz piękną kolekcję liliowców,prymuleki przypołudników.Podobają mi się również stokrotki.
Też wsiałam nasiona kilku odmian prymulek.
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53

Post »

Witaj Izo :) .
Jeśli interesują Cię targi ogrodnicze w Olsztynie to podaję daty imprez.
25-03-2010 --- 27-03-2010 targi ogrodników i działkowców-Hala Urania .tu jest impreza wewnątrz.
01-05-2010 ---03-05-2010 kiermasz kwiatów -Hala Urania.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu Tujeczko, nareszcie dotarłam na Twój nowy wątek. Jak Ty aktywnie i optymistycznie czekasz na wiosnę.
Plany, zakupy, sianie i dogladanie. Podziwiam ;:138
Życzę Ci spełnienia wszystkich większych i mniejszych działkowych zamierzeń łącznie z przebudową altanki, skalniaka,
a może nawet basenu. ;:108
Teraz jak już Cię znalazłam to będę wpadać do Ciebie częściej. ;:136
Buziole ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam cieplutko wszystkich gości: i tych stałych, i tych całkiem nowych :wit
Cieszę się bardzo Wiesiu, że mnie znalazłaś. Do wiosny u mnie znacznie dalej niż u Ciebie, ale na pewno przyjdzie :wink: Musi przyjść! Na basen też jest już pomysł i to w trakcie realizacji nawet. Nie pokazywałam go w zeszłym roku, bo chciałam pokazać pełną metamorfozę. Może w tym roku się uda...Oczywiście zapraszam częściej.
Marzenko-magnolio - miło Cię widzieć po tak długiej przerwie. Dziękuję za pamięć i terminy targów w Olsztynie. Raczej nie wybiorę się na nie, ale nigdy nic nie wiadomo. Termin marcowy według mnie jest zbyt wczesny. Szczególnie w naszym regionie - gdzie wegetacja rusza dość późno. A w święta majowe zawsze jestem w Gdańsku z powodów rodzinnych.
Witaj Stokrotko! Jesteś nowym gościem u mnie, prawda? Cieszę się, że przy tej ilości pięknych ogrodów trafiłaś akurat na moją skromną działkę. Dziękuję za miłe słowa uznania. Zapraszam do obejrzenia wcześniejszych części wątku.
Aguś wierzę na słowo...że byłaś. Ja czasem też jakoś nie mogę się zmobilizować by coś "skrobnąć". Wiesz...chciałabym by cała działka była bez śniegu. Ale jeszcze trochę i będzie. Na wszystko musi przyjść czas. Nawet wczoraj przeglądałam zeszłoroczne zdjęcia. By porównać tamten i ten rok. Choć wtedy śniegu było o wiele, wiele mniej to i tak oznaki wiosny i początki wegetacji wcale wcześniej nie ruszyły.
Tak się właśnie zastanawiałam jak czytałam u Ciebie Jacku, że u mnie mało śniegu...Mam jeszcze jedną "czarną" wyspę na działce. To leśna rabata - ta pod drzewami. Choć dosypywałam tam śnieg zgarniany ze ścieżki nie ma po nim śladu.
Oranio - sądzę, że te wschodzące kiełki to przebiśniegi. Rosną tam też krokusy, ale one mają inne listki. Jak wschodzą to wyglądają jak takie "pędzelki". Tulipanów tam raczej nie sadziłam. Bynajmniej nie pamiętam tego :oops: Wkrótce wszędzie się zazieleni i będzie cudnie.

U mojej Mamy pod blokiem ( Ona mieszka w zachodniopomorskim :wink: ) kwitną już przebiśniegi!!!
Byłam na działce i zrobiłam małą inspekcję. Te "czarne łobuzy" znów mi poniszczyły żurawki. Nawet bergenii nie przepuściły. Na skalniaku pomalutku rozpuszcza się śnieg i zaczynają wystawać roślinki. Wygląda na to, że przynajmniej niektóre przeżyły zimę. Bardzo się cieszę!

Obrazek Obrazek Obrazek

Cała działka wciąż pod śniegiem i wygląda tak:
Obrazek Obrazek

Moja biedna leśna rabata to istne pobojowisko:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Oj Izuniu ..... toż Ty masz już prawie wiosnę na działce a moja cała pod śniegiem a niby tak niedaleko od siebie mieszkamy.
Wybiorę się po niedzieli bo zapowiadają znów trochę mrozu to może się po drodze nie utopię w tym topniejącym śniegu. Wiosny to sie boję bo tez krety do późnej jesieni buszowały no i stan naszych "ulubieńców " po srogiej zimie niepewny prawda?
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tujko! :D Ale mnie rozbawiłaś tym, że leśna to pobojowisko. Przed oczyma stanął mi taki obraz - człowieczek , który dopiero co się obudził i taki rozczochrany,zaspany, wymiętoszony, próbuje zrzucić z siebie resztki snu. Tak teraz będą wyglądać nasze działki, dopóki śnieg nie odejdzie.
Ale poważnie - co to za śliczny chochoł? Na pewno o tym pisałaś a ja przepuściłam.
I masz pełno fajnych zasuszonych roślin - piąta fotka po prawej.
Myślę, że w tym roku nasze działki będą prawie rewelacyjne!
Po tym całym zeszłorocznym wysiłku - na pewno!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Izo! No pewnie, że byłam! Następnym razem już na pewno choć raz sie odezwę :oops: ...
Pięknie Ci roślinki przezimowały na sklaniaku! A tak się martwiłaś! Nie zamarzł, nie spłynął! Więc to udana inauguracja nowego sezonu skalniakowego u Ciebie! :)
A że śnieg leży - już jego dni policzone...
Masz piekne rosliny przy parkanie, że tak ładnie wyglądaja jako suszki na tle śniegu. Lubię ten rdzawy kolor na tle bieli...No i kształty.
Ładnie wygląda Twoja śpiąca działka.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

No widzisz Iza, martwiłaś się o skalniak, a jak widać roślinki całkiem dobrze sobie poradziły z zimą...
No i ciekawi mnie Twój pomysł na basen...Czekam z niecierpliwością na pierwsze informacje.. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”