Ogród piofigla cz1.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piofigla cz1.

Post »

Danuto dziękuję za odwiedziny, zaraz z przyjemnością złożę Ci rewizytę. No oczywiście, ogród ma wiele niedociągnięć, których na zdjęciach staram się nie pokazywać. Wszyscy tu na forum mają piękne ogrody, działki, cenne jest że chcą się nimi dzielić z innymi. Świetnie jest móc, coś podejrzeć u kogoś i jeszcze zasięgnąć rady :D

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Aniu rozmnażania iglaków nauczyliśmy się z czasopism ogrodniczych. Najczęściej robiliśmy to z tujami, cisami,cyprysikami, jałowcami nawet świerk biały conica okazał się bardzo łatwy w ukorzenianiu. Najpierw obrywaliśmy sadzonki z roślin które nas interesowały, robiliśmy to wiosną, można to robić również jesienią. Obrywaliśmy młode przyrosty, zdrewniałe w miejscu łączenia z gałązką, w taki sposób aby uzyskać tzw. piętkę. Kiedy mieliśmy już sadzonki, to wystarczyło przygotować ziemię zmieszaną z piaskiem, piętki sadzonek zamoczyć w wodzie, obtoczyć w ukorzeniaczu, nadmiar otrzepać i posadzić. Ponieważ robiliśmy najwyżej kilkadziesiąt sadzonek, to sadziliśmy je do skrzynek i ustawialiśmy w miejscu zacienionym.Jesienią sadzonki mogą być już ukorzenione, wtedy jest więcej pracy bo trzeba je przesadzić do doniczek, jeśli chcemy wyhodować większe rośliny to sadzonki trzeba kilka razy przesadzać do większych doniczek. My stosujemy doniczki foliowe. Można sadzonki ukorzeniać również w tunelu foliowym, ale my robiliśmy to zawsze na wolnym powietrzu z dobrym skutkiem. :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

piofigiel pisze:Geniu trochę mnie poznałaś i pewnie się domyślasz że innych nazw jak tylko jodła koreańska nie znam. Nie pamiętam też czy kiedy kupowaliśmy, były one podane. Obecnie w szkółkach na pewno obok nazwy jodła koreańska, sprzedawcy podają odmiany. Wiem jedno że te które my posiadamy, mają bardzo podobne igły lecz różnią się kształtem szyszek. Coraz bladziej wypadam na tym forum ;:223 :oops:

Pozdrawiam :D
Tomkuja też tak mam nawet gdy w sklepie widzę odmianę jak dojadę do domu to i tak nie pamiętam , a jak gdzieś zapiszę to kartkę zgubię ,
Tak że się nie przejmuj , więcej nas tu takich co głowy nie mamy do nazw :;230 :;230
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, Tomku. Jeszcze jedno pytanie. Zaobserwowałeś, kiedy lepiej sadzonki się ukorzeniają - z pobierania wiosennego czy jesiennego? Np. gdybym chciała oberwać te sadzonki z piętką teraz? Myślę o żywotniku, ewentualnie spróbuję mojego świerczka conica ukorzenić...

Gieniu, ja na ogół fotografuję nazwy moich nowych roślinek na doniczkach. Nie masz wtedy kłopotu z lubiącymi się gubić karteczkami. :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dzięki , to dobry pomysł a ja na to nie wpadłam .
Genia
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

:D Aniu zawsze robiliśmy to wiosną, bo w ciągu lata sadzonki się ukorzenią, chociaż nie zawsze przed zimą przesadzaliśmy do doniczek, nieraz pozostawały w skrzynce do wiosny. Myślę że na pozyskiwanie sadzonek do ukorzeniania, jest już za późno. Lepiej poczekaj do wiosny, niewiele później uzyskasz wyhodowane drzewka.Jeśli chodzi o żywotnik, to bardzo chętnie się ukorzenia, conica też, ale żeby urosła trzeba czasuuuuuuuu...... Powodzenia :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Tomek-dzięki ;:180
Faktycznie -prawie taka sama tyle że chyba większa...ale też "poszła " w czubek :;230
I szyszki ma ;:138 ....no to i moja bedzie je miała :heja Super :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Witaj Tomku :wit.
Dobrze że przyszłam teraz bo potem będą zaległości nie do odrobienia :D .
Najbardziej ubawił mnie tekst "mała szkółeczka na własne potrzeby" -toż to szkoła!
Piękny ogród zobaczyłam :D ,cudne zakątki.
Koreanka... :roll: już wiem co niektórzy w niej widzą :lol: .
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Żeby mi się wątek zapełniał, wklejam kilka róż, które nieśmiało zaczynamy sadzić .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kiedy obejrzałem ukwiecone różami ogrody Forumowiczów, zrobiło mi się głupio że już dawno nie rozpocząłem sadzenia róż. To wspaniałe kwiaty. W przyszłym sezonie kupuję 15 sztuk minimum, obiecuję zapisać wszystkie nazwy. Jeśli czas pozwoli to będę katalogował posiadane rośliny.

Pozdrawiam Tomek :D
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Agnieszko witam serdecznie i dziękuję za wizytę., oraz miłe słowa. Nie raz się chyba jeszcze uśmiejesz, jeśli zaszczycisz mój wątek, zwłaszcza kiedy ktoś zapyta jaka to roślina na danym zdjęciu, a ja nie będę wiedział :;230
Zajrzałem na sekundkę do Ciebie, po kolacji zaglądnę na dłużej, już widziałem piękne rośliny :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Tomku ja działkę mam półtora roku i cały czas się uczę :D .
Ale nie powiem-sprawia mi to wielką satysfakcję :D .
I nie próbuj obejrzeć wszystkich ogródków bo zima okaże się za krótka :D .
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Agnieszko chciałem w Twoim wątku dopisać pochwały, dla ogromu pracy włożonej w ciągu tak krótkiego okresu czasu, ale jest zamknięty. Dlatego robię to u mnie. Jestem pełen podziwu dla Twojego zapału, siły i wytrwałości w dążeniu do założenia pięknego, własnego ogrodu. Nie dziwię się się tylko chęci, nabywania coraz to nowych roślin, żaden ogrodnik nie przejdzie obojętny obok roślin które można obejrzeć i kupić. Gratuluję przyjaciół Forumowiczów, z którymi przez te 1.5 roku urządzałaś Swój ogród, dobrze jest mieć się kogo spytać o radę. Życzę aby ogród coraz bardziej gęstniał, a jednocześnie nadal było miejsce na nowe rośliny. Na wiosnę chciałbym zobaczyć, jak Twój ogród budzi się do życia. :D

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku całkiem pokaźna już kolekcja róż .
Ja tez bardzo je lubię poprzedniej zimy ,
nie zabezpieczyłam na zimę i mam troszkę strat .
Ale w tym kilka dokupiłam i mam nadzieję że w przyszłym roku będą znowu pięknie kwitły .
Genia
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Piękny, dojrzały ogród. Wspaniałe iglaki, róże, różaneczniki cieszą oczy gospodarzy i odwiedzających ich gości, także tych wirtualnych.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Geniu a ja już w zeszłą sobotę obsypałem róże, to pewnie za wcześnie , bo przeczytałem gdzieś że się obsypuje kiedy chwycą pierwsze mrozy. Muszę uważniej Was wszystkich podsłuchiwać, co w danym momencie robicie i naśladować. :D

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”