hoja bella

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gaheri
50p
50p
Od: 22 mar 2010, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: hoja bella

Post »

Nie wiem czy w sztucznym świetle dobrze widać, jak jasne są listki.
Na dnie doniczki na pewno jest keramzyt. Wschodnie okno, w dzień doświetlam, ale żarówka jest wysoko i nie jestem pewna czy coś rzeczywiście daje. Podlewam ostaną kranówką; jak jest ciepło to dwa razy w tygodniu, teraz tylko raz. Leję bardzo mało wody, bo ziemia jest tak wysoko, że zwyczajnie nie mieści się dużo na raz i się wylewa. Zraszam kilka razy w tygodniu, czasem w pokoju jest włączony nawilżacz powietrza. Kaloryfer jest zakręcony, jak jest cieplej uchylam albo rozszczelniam okno, ale wydaje mi się, ze nawet jak jest zamknięte, to odrobinę od niego ciągnie. Według termometru na parapecie jest 21-24 stopni (zależnie od temperatury na zewnątrz). Ze zmianą koloru liści zbiegło się wstawienie do pokoju oczyszczacza powietrza, ale nie sądzę, żeby on miał jakoś wpłynąć na rośliny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
(o rany, każde zdjęcie z innym oświetleniem :lol: )
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hmm, z tego co widzę to bardzo ładny i zdrowy egzemplarz. Choć może to kwestia sztucznego oświetlenia. Czy sprawdziłaś pod kątem szkodników, czy oprócz jaśniejszych liści, ma jakieś inne objawy, odpadają liście, nowe przyrosty przysychają? Hoja nie lubi co prawda zbytniego przesuszenia podłoża, ale gorzej znosi przelanie. A i nie potrzebuje doświetlania, ale to tak na marginesie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Gaheri
50p
50p
Od: 22 mar 2010, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przejrzałam liście. Oprócz tych dziwnych dziurek (pierwsze zdjęcie) na niektórych starszych liściach są tylko zakurzone.
Jedna gałązka jest zabrudzona na biało na długości trzech centymetrów. Nie wiem co to może być. Przetarłam to mokrym wacikiem, ale jeśli jeszcze to widać, to skoczę zrobić zdjęcie i zedytuję ten wpis).
W ziemi nic się nie rusza, ale nie chcę jej teraz wyjmować z doniczki.
Trochę ją ostatnio przygięłam do pionu, przez co niektóre liście się zgniotły i uschły. Klika pojedynczych w czasie całej zimy zżółkło i odpadło.

Jeśli wygląda w porządku, to się cieszę.
Jeszcze tylko spytam, bo martwi mnie jakie tam jest podłoże, czy mogę ją teraz przesadzić, czy zaczekać jeszcze (i ile)?

----------------------------
Ok. Są nawet (co najmniej) dwie takie gałązki, z czego jedna ma w pobliżu przebarwienia dość brzydkie listki (zapomniałam o tym).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takie białe kłaczki mogą/nie muszą świadczyć o obecności wełnowców. Z tego co zauważyłem, lubią bardzo m.in. hoje. Warto obserwować czy znowu się nie pojawi coś białego, one lubią wszelkie zakamarki w roślinie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja się pożegnałam z hoją piękną, bo była ostro atakowana przez szkodniki - wełnowce w ilościach umiarkowanych, ale również przędziorki i wciornastki. Na innych hojach przędziorków nie było i w ogóle jakoś lepiej się je uprawiało (carnosa, lacunosa, shepherdii, parę innych). W każdym razie radzę bardzo dokładnie pooglądać roślinę.

B.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”