Krzaczki Kani

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krzaczki Kani

Post »

Witaj Aniu :wit Widziałam Twoje zdjęcia i bardzo wpadł mi w oko biały floks. Przy najbliższej okazji znajdzie się taki u mnie na działce. W tej chwili mam dwie odmiany - różową i fioletową. Jeden jest niższy a drugi wyższy, właściwie ten drugi jest nawet całkiem wysoki i kwitnie wcześniej. Widać go na zdjęciu z moim synkiem.
Obrazek

A teraz już w temacie róż. Byłam dziś na działce (przez chwilę :( - kiedy ja wreszcie znajdę czas, żeby dłużej się cieszyć moim kawałkiem ziemi) i okazało się, że róże mają się całkiem nieźle, pod względem zdrowia, bo z kwitnieniem, to różnie bywa. Jestem już myślami przy okrywaniu ich na zimę i mam zamiar zaopatrzyć się w zimową agrowłókninę.
Przedstawiam moje małe radości :D .
Na początek powtórzę zdjęcie, które zamieściłam w wątku do identyfikacji. Niestety, różyczka nie została rozpoznana. Podoba mi się, bo jest taka inna. Kupiłam ją z przeznaczeniem na wrzosowisko - wydaje mi się, że będzie ładnie wyglądała taka skromna okrywowa różyczka z wrzosami.

Obrazek

Wezmę w obronę Rumbę, która ostatnio na forum podpadła. Mnie się ten piegus nawet podoba, a że rośnie u mnie w towarzystwie, to nie przeszkadzają mi jej gołe nóżki u podstawy :wink: :D .

Obrazek

Obrazek

Heidetraum powtórzyła kwitnienie. Długo się zbierała. Ta róża nie kwitnie tak jak np. The Fairy, tj. przez cały czas. W tej chwili jednak ma bardzo dużo kwiatów i pąków. Zdjęcie okropnie przekłamuje kolor. W rzeczywistości kwiaty mają intensywną barwę.

Obrazek

Obrazek

Compassion. Wyrosła mi na pięęękny drapak :wink: :lol: ale wybaczam jej, bo młoda jest, a młode panny lubią być takie chude. Mam nadzieję, że w przyszłym roku się zagęści. Teraz ma jeszcze pąki i będzie kwitła - bardzo się z tego cieszę.

Obrazek

Obrazek

Westerland jeszcze kwitnie i ma pąki. Pokaże mi przynajmniej kilka kwiatów.

Obrazek

Tak wygląda Westerland z daleka - chciałam pokazać wrzosy :wink: , bo teraz ładnie kwitną.

Obrazek

A tutaj w oddali widać obydwa Westerlandy, tylko, że jeden z nich w tej chwili nie kwitnie. Ma dużo pędów i na niektórych są już małe pączki a na pozostałych dopiero będą. Trwa wyścig z czasem, żeby zdążyć z kwiatami przed słotną jesienią i zimą.

Obrazek

Sympathia też ściga się z czasem. Na razie nie ma kwiatów. W tym roku dość ładnie urosła pomimo, że ostro przymarzła w zimie i zapowiadała się na rabatówkę. Muszę zadbać o te nowe pędy, żeby nie przemarzły.

Obrazek

A tak kwitną jeżówki :)

Obrazek

I na koniec malutki pączek Maigold, którą posadziłam w tym roku. Ta róża kwitnie obficie wczesnym latem i powtarza kwitnienie bardzo słabo a czasami wcale, dlatego tak bardzo cieszy mnie ten pączek. Mam nadzieję, że otworzy się szybko ;:65 .

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Białego floksa mogę podesłać, mój też jest wysoki.
Róże piękne, czekam na otwarcie Maigold ;:65
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Kaniu , trafiłam do Ciebie z "wrzosowiska".
Dla mnie Twoje róże są śliczne , wszystkie nie tylko te na słodkościach,
ale i te co rosną w Twoim ogrodzie.
Mają zdrowe i lśniące liście. Ja mam glebę piaszczystą i rejon bardzo zimny.
i chętnie bym się z Tobą glebą wymieniła.
Wywrotka piachu za wywrotkę gliny :;230
Miejsce gdzie masz działeczkę jest przepiękne.
Pozdrawiam, Elżbieta
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Elżbieto w moich skromnych progach ;:7 Czy masz swój wątek ogródkowy?...Co ja mówię..."ogródkowy" :roll: . W przypadku Twojego pięknego ogrodu nie jest to odpowiednie słowo, bardziej pasowałoby określenie "park". Oglądałam Twój ogród. Przepiękne zdjęcia, przepiękny teren, naprawdę dech zapiera ;:180 .
A jeżeli chodzi o wymianę glebową, to jestem jak najbardziej "za" :wink:, bo piasek kupuję (niby do piaskownicy dla synka, ale jakoś mu tak go ubywa przez całe lato, bo podbieram przy sadzeniu roślin).

Moja chyba ulubiona ;:167 Compassion. Kwiaty wielkości dłoni i cudny zapach.

Obrazek

Zakwitła Maigold :tan . Niechcący strąciłam część jej płatków więc straciła na symetrii :wink: .

Obrazek

Zupka z niektórych róż, które u mnie jeszcze kwitną ;:137 : Compassion (w środku) i rozpoczynając od samej góry - Eden Rose (czekam kiedy mnie zachwyci, może w przyszłym roku ? ;:65 ) Chopin, Westerland, Fresia (nie przypuszczałam, że ma tak duże kwiaty), Rosarium Uetersen, New Dawn, Graham Thomas.

Obrazek

I takie ładne dalie teraz jeszcze cieszą oko.

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Kaniu miałam swój wątek ogrodowy.
Ilość stron go zakończyła.
Powinnam otworzyć nowy, brakuje jakoś czasu.
W moim ogrodzie nic takiego się nie dzieje.
W tym roku dopadły go majowe przymrozki, ledwo się pozbierał.
Potem ja go jak zwykle poprzerabiałam w rożnych miejscach, więc nadal choruje :D

Mam Fresie ale niestety nie ma takich dużych kwiatów jak są u Ciebie
Koniecznie muszę o nie zadbać (przestać wreszcie je przenosić)
New Dawn też mam właściwie miałam.
Urosła potężna złapała mączniaka a potem zmarzła.
Teraz mam po niej odnóżki które zaczynają start od nowa.

Dziękuje za wzrokowo smaczną zupkę z róż.
Pastelowe kolory zachwycające.
Kaniu, czy kopczykujesz swoje róże na zimę kompostem, czy zwykłą ziemią.
Poproszę o przepis
Pozdrawiam i życzę miłego dnia, Elżbieta
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dzień dobry, Kaniu. Przyszłam z rewizytką. I nacieszyłam w niedzielny poranek oczęta twoimi różyczkami. Masz ich, można by rzec, zatrzęsienie. Jak ja lubię takie różane ogrody. Moim ulubieńcem jest Graham. Przepiękna jest także twoja Sympatia, ale ja nie lubię koloru czerwonego w ogrodzie i nie mam żadnej czerwonej rośliny. Na zdjęciach jednak jest wspaniała.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Czytałam, że Twój ogród w trudnym terenie lezy... ale lalki masz zdrowsze od moich, które w tym roku doznały pogromu od mączniaka - mało która go nie ma , i plamistości :( dlatego tak martwi mnie to co napisała Ela-Kajpei - bo jeśli przyjdzie surowa zima, to te moje bidy osłabione tymi pskudnymi choróbskami grzybowymi będą baaardzo biedne. :(
Zauwazyłam, że masz bardzo ładne rabatki, nie tylko różane.... ta z wrzosami jest cudna i świetnie wygląda ta alejka z brzozami - fajne zielone miejsce tworzycie ;:138
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45

Post »

Różany talerzyk prześlicznie wygląda :D kolory boskie, strasznie bym chciała mieć taki talerzyk u siebie na stole przez całą zime
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kropeczko, do niedawna nie przywoziłam nigdy kwiatów z działki, bo szkoda mi było każdego pąka, ale w tym roku znalazłam przyjemność w przenoszeniu wspomnień z pobytu na działce do wazonu lub do talerza :wink:. Czasami pamiątką, niestety, bywały kleszcze, których w tym roku było chyba wyjątkowo dużo.
Ave, dziękuję za miłe słowa. Ze zdrowiem moich róż bywa różnie. Mączniaka nigdy nie miały, ale może to dlatego, że żadna z nich nie ma zacisznego miejsca. U mnie zawsze wieje. Za to plamistość, niestety, dopada niektóre - cudów nie ma. W tym roku pryskałam tylko raz, bo nie było potrzeby ale w tej chwili już grzyb jest bardziej widoczny. Nie będę chyba już pryskać, bo jednak zawsze to chemia, a ja już na działce jestem teraz rzadko, zaraz róże i tak zgubią liście... Zbiorę teraz chore liście a na wiosnę popryskam profilaktycznie. Życzę zdrówka Twoim różom. Na zdjęciach wcale nie widać, że coś im dolega :D .
Wando, Sympathię przywiozła mi moja mama z likwidowanego ogrodu od znajomych. Zrobiła mi niespodziankę, wsadziła do ziemi, no i jest :D . Bardzo ją lubię ale rośnie solo, bo ciągle zastanawiam się, jaki kolor przy niej dać :wink: Żółty - za bardzo krzykliwy, różowy - gryzie się, biały - zbyt patriotyczny zestaw, może niebieski... Czekam na festiwal różany w Twoim ogrodzie ;:138 Zapowiada się nieziemsko!
Kajpej, w poszukiwaniu Twojego wątku trafiłam do wspaniałych ogrodów wspaniałych ludzi :D . Koniecznie załóż nowy wątek. Wydaje Ci się, że nic się u Ciebie nie dzieje ale czytający (np. ja :wink: ) tak tego nie odbierają. Tutaj można pisać w kółko o tej samej roślinie i fotografować ją ze wszystkich stron codziennie i wszyscy będą czekać z zapartym tchem, jak rozwija się kolejny listek i nikogo to nie znudzi, bo to takie forum :lol: . A Twój ogród jest po prostu imponujący, piękny i ja czekałabym na każde zdjęcie z takiego miejsca. Fresia w pełnym rozkwicie ma kwiaty o średnicy 10-11 cm, myślałam, że będą mniejsze.
Róże dostają kopce z ziemi. Trochę podsypuję kupionym w workach obornikiem, ale mam go niedużo. Kopce robię dość wysokie - mają ok. 40 cm. W tym roku będę przyginała gałęzie i je przysypię, a te, które się nie dadzą przygiąć będę owijała włókniną...zobaczymy jaki będzie tego efekt.

Tak wygląda teraz Graham Thomas. Jak na rosnący w zacienionym miejscu, to całkiem nieźle kwitnie. Oberwałam chore liście i przez to wyłysiał, no ale co zrobić, ciężki czas dla róż, za to dobry dla grzybów :evil: Do tej pory podwiązywałam go do płotka sznurkiem ale ostatnio właśnie wymyśliłam inne podpórki - gałązki brzozowe :lol: .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rosarium Uetersen. W tle widać jeżówki, które ucierpiały od suszy tej jesieni.

Obrazek

Obrazek

Compassion na początku i na końcu kwitnienia.

Obrazek

Obrazek

Maigold znów mnie zaskoczyła nowymi pączkami :tan . Wypuściła też ładny pęd.

Obrazek

Obrazek

No i jak tu nie kochać Westerlanda ;:167 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sympathia wieczorową porą "szaleje" z jednym kwiatem :lol:. Ładnie komponuje się z czerwonymi liśćmi borówki.

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

ale widoki :shock: ;:138 ;:138 ;:138
Mój Westerland tez w tym roku tak bujnął... to moje pierwsze różane zakochanie... ;:167
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Same kwiatki... płotu ani metra :roll:
Pewnie dlatego, że to nie forum budowlane :;230

U Ciebie odkryłam Raubritter... Cudna... że też nie powtarza :cry:
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siberio, płotu nie ma, bo to brzydactwo nieprzeciętne, zwykła siatka i brama z kątownika, pomalowane na zielono. W przyszłym roku może będzie tak, jak u Ciebie - śliczne, drewniane sztachety, tak bym chciała...
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Ja mam płot tylko przy drodze, reszta to siatka :-) Praktyczna dla pnączy, za to przewiewna dla nasion ostu :;230
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45

Post »

Różycze miasz przepiękne, muszę sobie sprawić jeszcze parę sztuk, a to ,ze czasami chorują no coż przecież czasami każda dama musi mieć focha :D
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Widzę u ciebie różyczki, które niedawno posadziłam w mojej różance. Jak to fajnie porównywać swoje rośliny z waszymi. Powiedzmi jedną rzecz. Zamówiłam właśnie Compassion i czekam na dostawę. Ale czytam o tej róży wiele i często sprzeczne informacje. Możesz o niej napisać coś więcej? Ile czasu masz ją u siebie? Czy wysoko rośnie? Czy jest bardziej pnąca, czy krzaczasta? Jak z nią zimą?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”