Działka z dębami - Wiślanka - agape

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga no ja nie mogę :shock: w życiu nie dałabym rady.
Te kafle :shock: jak ty je dziewczyno wykopałaś?
I taras-kurczę a ja narzekam że sama wszystko muszę robić.
Wstyd mi :oops: .
Myślę że żaden facet nie powinien tu zaglądać :wink: .Potem będzie mówił do żony-Aga może-to i ty możesz :lol: .
A swój wątek też tak trochę traktuję jak pamiętnik i chętnie wracam do zdjęć z początku :wink: .
Odpoczywaj kobieto !
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale fajne te kafle :shock: Dużo ich masz? Wystarczy, żeby naustawiać z nich murek i wsadzić w nim rośliny zwisające? Marzy mi się takie coś, może kiedyś natrafię na tani budulec :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krzysiu, mam tylko tyle co na zdjęciu.
Ale jedna pani z działek mi mówiła, że jak był remont ulicy, to jej nawieżli po 1 zł za kafel, robotnicy, z dowozem na działkę, (bo normalnie jadą na przemiał, na wysypisko).I ma całe ścieżki full wypas. Może to jakiś trop- remonty w okolicy...
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Agape, ...o rany... :shock: taką robotę z tymi kaflami zrobiłaś, że.....normalnie jestem w szoku...W życiu nie dałabym rady....i podziwiam Cię przeogromnie....Fajne zdjęcia pokazałaś , takie z perspektywy działki.....Takie lubię oglądać. Jak posiejesz trawę i zrobi się zielono to będzie też dużo przyjemniej..To tak jak u mnie =- jedna częśc działki z trawą to przyjemnie dla oka, tak wesoło i wiosennie, a druga część bez trawy, przekopana ziemia czyli szaro, buro i smutno..
Warzywnik też masz super, czego więcej trzeba - grządki i ścieżki. No i taras....po prostu będzie bomba... Życzę Ci dalszej wytrwałości..
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Aga - zawsze z wielką przyjemnością czytam Twoje relacje! Za każdym jednak razem zaskakujesz mnie swoją siłą i determinacją. Mój podziw dla Ciebie rośnie i rośnie! Jesteś niesamowita. Taras będzie fantastyczny. Mam nadzieję, że nikt nie dojrzał i nie połakomił się na fiskarsa - szkoda takiego szpadla by było. Wyobrażam sobie jak pięknie będzie u Ciebie już wkrótce.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry!

Jolu- ja własnie niemal zaczęłam żałować, że całą działkę pozbawiłam trawy...zanim zasieję i ona zarośnie, to ponoć cały sezon...

Izo! Dziękuję za komplementy, poniżej wytłumaczyłam i z bliska też widać byłoby, że nie w pełni zasłużone ... :lol:
Fiskars był. W tej szarzyźnie gołej ziemi nie rzucał się w oczy...też jest szary.

Oj ja też dwa dni odpoczywam po tych kaflach...No ale co zrobić...Mężczyzna na pewno by to zrobił dokładnie, równo wypoziomowane, zaprawione...

U mnie wszystko jest tak "na oko". Trochę chwiejene, trochę nie na stałe. Niestety z bliska widać różnicę, prowizorkę, niepowagę. To jakby dzieci sobie budowały domek w ogrodzie, ale przecież nie dom mieszkalny...

Odpuszczam tak przy 1/3 tego, co powinno być robione, aby było dopiero wtedy poprawnie. (typu: wypoziomowane zawiasy w furtce, podsypka ze żwiru i piasku jako drenaż pod tarasem plus okorowanie- ja po prostu klapsnęłam krażki na glinę, są krzywo, wystają...itd.).

Ale naprawdę nie jestem "ambitna", aby musieć robić ponad siły... Robię tyle ile dam radę. Nie miałam siły okorować - nie zrobiłam. Myśl o przewaleniu hałdy żwiru czy piachu pod taras jako drenaż mnie przytłoczyła- odpuściłam pomysł, mimo, że wiem jak powinno być dobrze zrobione. Inaczej się nie da. Nie jestem słaba, ale też niestety nie jestem facetem ;), to byłoby szaleństwo udawać, że sama jestem w stanie zrobić tak jak powinno być zrobione. Ale nie mam do siebie o to żalu.
Wolę to od siłowni, w tym jest plus ;)
Czasem myślę, że ta działka jest jak domek z kart, takie wszystko co robię jest kiwające się...Ale ponoć nie ma nic bardziej trwałego od prowizorki. Kto tak żył, ten wie :wink: ,
więc mam nadzieję, że i furtka i taras postoją... trochę...

Piękny dzień, a ja przy kompie. Ale jutro po południu już będę na działce.Może uda się pierwsze podlewanie! To takie relaksujące!Widok wody z polewaczki, gdy się na nią patrzy pod słońce... Nie mogę się doczekać...!
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haha. Idzie wiosna. Miałam denny dzień...spałam po południu, ciśnienie chyba zero, zwaliłam się z łóżka, aby pójść do tesco po Kicka, bo aż mnie mdliło, taki sen po południu to jak zapaść...
I wicie co- jak z reklamy, dwa łyki kicka z gwinta, kilka łyków coca coli i...przytachałam do mieszkania ...kolejne okno na inspekt. Coś mnie tkjnęło, aby zajrzeć do zabudowanego kosza na śmieci. I na dodatek był otwarty! Okno super! prawie 1,5 metra wysokie, eleganckie, czyste, dwuszybowe...idealne na inspekt! razem z tym od p. Leszka będzie do pary, na dwa skrzydła! I to tak bliko domu- nie nadźwigałam się, niemal pod nos podane! :lol: :lol: :lol:

Przypomniało mi się jak rozwalałam podczas mundialu siekierą tę komodę na części...zupełnie o niej zapomniałam, a przecież miała być na kompostownik!

Jutro odgruzowuję piwnicę, bo mam tam przecież jakieś "szafki" na działkę!
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze niespodzianka- okno się otwiera na dwuskrzydłowe! Czyli mam miejsca pod inspektem, że HuHu! 3 skrzydła czyli koniec szukania okien na inspekt! Teraz tylko deski, deski....skąd deski? Lub CO zamiast desek?
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

agape pisze:Dzień dobry!
Jolu- ja własnie niemal zaczęłam żałować, że całą działkę pozbawiłam trawy...zanim zasieję i ona zarośnie, to ponoć cały sezon...
Agape no coś Ty cały sezon :shock: Pozwolisz, że w Twoim wątku pokażę Ci jak rosła moja trawka ..13 09 2008 sianie trawy...a drugie zdjęcie jest zrobione 11 10 2008... Co prawda wtedy trawka była jeszcze rzadka i cieniutka...ale już pięknie wzeszła, a pogoda wtedy była nienajlepsza bo było zimno i bardzo długo wschodziła :evil: Pod koniec października M ją skosił i tyle ....A dzisiaj to naprawdę już mam trawnik :lol: Zauważ jedną rzecz ja siałam prawie jesienia to i temperatury niższe, a jak teraz posiejesz na wiosnę to myślę, że w czerwcu będzie fajna trawka...No na pewno jeszcze nie będzie to super gęsty trawnik, ale już będzie zielono i przyjemnie... :) ...Ja w przyszłym tygodniu wysiewam na dalszej części działki trawę..
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu! Dziękuję! Rzeczywiście! Jakiś ekspres u Ciebie! :) !!!
To mnie bardzo, bardzo pocieszyłaś! Dzięki!
Będę sobie oglądać na pocieszenie, póki u mnie nie wyrośnie!
Ale jak pięknie przygotowana, wyrównana ziemia! Muszę sie wziąć do pracy! Po Świętach zapewne będę siać...zatem. Jak już wodę puszczą aby móc podlać...
Najważniejsze, że już zielenia się. Nie będe po niej "chodzić" bo to zakątek mało uczęszczany będzie, ale ważne aby tej ziemi gołej tyle nie było...Przytłacza trochę...
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Deski ze starych mebli :lol: Najlepsza byłaby rama od łóżka, bo gotowa :;230

A trawa podlewana w ciągu miesiąca potrafi już stworzyć normalny trawnik. Co prawda delikatny do pierwszego koszenia, ale przy drugim już niekoniecznie :lol:

A dziś już drzewko chyba urośnie :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj AGNIESZKO, a Ty nadal ciężko pracujesz, namoknięte betonowe elementy sporo ważą i ty je dzwigasz, zmienia się dzałka Twoja z godziny na godzinę. Dokumentuj swoje zmagania i te "porządki" bo za kilka lat będziesz je miło wspominać.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Gratuluję! Twoje drzewko ma już 100%. Teraz możesz w stopce zmienić ten link na adres swego ogrodu - by łatwiej było Cie znaleźć :lol:
Ty to masz szczęście! Zawsze coś ciekawego znajdziesz... Inspekt będzie pierwsza klasa!
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za pomoc, dzięki nam wszystkim będzie o jedno drzewo więcej!

Izo- naprawdę to szczęście, bo na moim osiedlu niemal wszyscy mają już okna plastikowe...nie wystawiają już okien...to chyba było od jakiejś piwnicy...Miałam naprawdę fuksa :lol:

Przepikowałam pomidory...Mam chyba z 65 sadzonek...I jeszcze dla Przyjaciółki, i dla Pani Sąsiadki z działek kilka...
Koktailowe liczę razy dwa bo małe krzaczki, mało miejsca zajmują...

Żal mi było każdej siewki...Okropność. I tak zrobiłam jakąś selekcję...Smutne, że nie każda mogła urosnąć...
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko
Podziwiam Ciebie :!: Czy Ty tak sama wszystko robisz? Jejku ja trochę popracuję i zaraz kości mnie bolą. Nawet dzisiaj na działce sąsiad mi zwrócił uwage - że kiedy mnie widzi to ja ciągle z łopatą, że niby coś kopie i przesadzam- :;230
A ja po prostu jak większość ludzi na wiosnę na swoich działkach czy ogrodach.
Pomidorki ? 65 sadzonek? Dużo.. ale ja też mam koktajlowych okolo 40 sadzonek . Tyle , że u mnie teść weźmie do szklarni i też podzielę się z rodziną. Bo ja chcialam parę krzaczków tak na próbę.

Pozdrawiam
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”