Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1
-
- 100p
- Od: 9 kwie 2011, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek niedźwiedzi
Czosnek ten "ogrodowy" się sadzi zarówno wiosną jak i jesienią, więc myślałem że z niedźwiedzim jest podobnie.Ale nie ważne, już zamówiłem i czasu nie cofnę.Najwyżej jak się do sierpnia nie przyjmie to zamówię nowe sadzonki.
Bartnik czosnek na pewno się przyjmie ,i to nieważne czy kupisz z ziemią czy nie ,siła tkwi w cebulce.Należy zapewnić mu dobrą ziemię i wilgoć ,bo to podstawa.Nie zapominajcie o zacienieniu zwłaszcza gdy ma zbyt duże liście a najlepiej je podciąć z połowę. 

Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
- bukjan
- 200p
- Od: 26 paź 2009, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem co z tego wyjdzie, ale ja swoje siewki mające ok. 1-1,5 cm przesadziłem w sobotę do ogrodu w miejsce lekko wilgotne i zacienione.
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Czosnek niedźwiedzi też rośnie dziko w Danii, mi. w wielkim mnóstwie w lasku Riis Skov w mieście ?rhus. 1984-1987, kiedy mieszkałem blisko i jeszcze nie kupiłem domku z ogródkiem, wykopałem kępkę i posadziłem u mamy (może to było jeszcze legalne). Rozrosło się i samo się rozsiewało, i ona ma teraz bardzo dużo. Zastanawiam się, czy warto od niej sciągnąć, i chyba tak zrobię.
pozdrawiam, Gunnar
-
- 100p
anador pisze:Bartnik czosnek na pewno się przyjmie ,i to nieważne czy kupisz z ziemią czy nie ,siła tkwi w cebulce.Należy zapewnić mu dobrą ziemię i wilgoć ,bo to podstawa.Nie zapominajcie o zacienieniu zwłaszcza gdy ma zbyt duże liście a najlepiej je podciąć z połowę.
Mam idealne miejsce pod orzechem włoskim i dom zasłania,więc cienia jest tam mnóstwo, nawet kiepsko trawa tam rośnie.Był tam nawet mech, kilka lat temu przeryłem ten teren i zadałem wapno, bo ziemia była kwaśna.Chciałem tam posiać kończynę, ale nie wzeszła.Za to ładnie rosną porzeczki i maliny, mimo ze jest tam prawie cały czas cień(wiem że kiepskie miejsce na maliny).W każdym bądź razie wydaje mi się że miejsce idealne na dziki czosnek.Tylko nie wiem czy lubi on glebę kwaśną czy też woli glebę odkwaszoną z wysokim pH.Jak już mówiłem to kilka lat temu odkwasiłem ten teren wapnem,więc myślę że gleba nie jest już tak kwaśna, bo mech zniknął i trawa lepiej rośnie i jest gęstsza.Więc czy pod czosnek niedźwiedzi lepsza jest gleba kwaśna czy odkwaszona?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Orzech bardzo wususza więc nie jest to chyba najlepsze miejsce na czosnek niedźwiedzi, który lubi wilgoć. Ja mam czosnek na dwóch stanowiskach, jedno w warzywniku, gdzie gleba jest wapnowana i rośnie dobrze. Drugie na obrzeżu lasu, glega nieodkwaszana. Tam rośnie słabiej ale chyba głównie ze względu na mniejszą wilgotność.
- kesza
- 100p
- Od: 16 lip 2010, o 08:47
Cześć Bartnik, jesteś z Pszowa niedaleko Rybnika?, to jak przyjedziesz na targ do Rybnika (środa, sobota), to kupisz bez problemu, dzisiaj były spore kępki po 4 zł (2 za 6 zł)...Bartnik pisze:Na bazarze nie było żadnego czosnku niedźwiedziego, nie wiem czemu,
Pozdrawiam,
Edyta
Edyta
Na moim terenie jest ziemia raczej kwaśna więc czosnek lubi taką ziemie bo rozrasta się jak szalony
.Już na trawniku rośnie
,i na drodze gdzie jeżdżą traktorki.Jednym słowem zachowuje się jak chwast
Nie mierzyłem kwasowości ale po roślinach widać jaka to ziemia.

Nie mierzyłem kwasowości ale po roślinach widać jaka to ziemia.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
-
- 100p
Tak, jestem z tego Pszowa koło Rybnika,gdybym wiedział to pewnie bym się przejechał do Rybnika. Niestety już zamówiłem na allegro.Jesteś pewna że był to czosnek niedźwiedzi?kesza pisze:Cześć Bartnik, jesteś z Pszowa niedaleko Rybnika?,
- cherryberry321
- 200p
- Od: 1 sty 2010, o 20:35
A po co szukać po bazarkach i na Allegro, skoro można dogadać się z naszymi forumowiczami
Mała wymianka - i mamy czosnek, prawda, anadorze
?
Jestem szczęśliwą posiadaczką pięknych sadzonek czosnku nabytego właśnie w taki sposób.
Pozdrawiam wszystkich miłośników czosnku niedźwiedziego

Mała wymianka - i mamy czosnek, prawda, anadorze

Jestem szczęśliwą posiadaczką pięknych sadzonek czosnku nabytego właśnie w taki sposób.
Pozdrawiam wszystkich miłośników czosnku niedźwiedziego

"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
- kesza
- 100p
- Od: 16 lip 2010, o 08:47
Bartnik pisze:
Jesteś pewna że był to czosnek niedźwiedzi?
Tak jestem pewna, że to czosnek niedźwiedzi...

Kilkanaście lat temu przywozłam go sobie z Ustronia, z działki od znajomych, ale został na starym miesjcu zamieszkania, teraz zdobywam nowy.
Pozdrawiam,
Edyta
Edyta
CherryberryZgadza się .Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
będzie rósł spoko bo widzę że ziemia zwięzła i wilgotna{po tym podagryczniku
}

-
- 100p
Chyba już się przyjął, bo wydaje mi się że liście się podnoszą
, czy jest szansa że w tym roku wyda jeszcze kwiaty a później nasiona?