Pasternak

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pasternak

Post »

W tym roku i ja spróbuję, nasiona już kupione. Z pietruszką zazwyczaj mam problemy, już nawet się przyzwyczaiłem, że po korzeń to i tak muszę do sklepu lecieć a na grządce to tylko na natkę mi rośnie.
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

offca11 pisze:W tym roku i ja spróbuję, nasiona już kupione. Z pietruszką zazwyczaj mam problemy, już nawet się przyzwyczaiłem, że po korzeń to i tak muszę do sklepu lecieć a na grządce to tylko na natkę mi rośnie.
Tylko wcześnie weź się do pracy, bo ja w ubiegłym roku siałam pod koniec kwietnia i nic nie wzeszło ;:223
Pozdrawiam. Ania
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

rozmalinka pisze:...Tylko wcześnie weź się do pracy, bo ja w ubiegłym roku siałam pod koniec kwietnia i nic nie wzeszło ;:223
W ubiegłym roku siałam pasternak pod koniec kwietnia i bardzo ładny wyrósł. A w roku 2012 z tych samych nasion (tylko młodszych :;230 ) nie wzeszedł mi wcale.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje nasiona były z Castoramy. Nie wiem, czy to ma znaczenie... ale żadnych wschodów nie było. A siałam dlatego tak późno,gdyż śnieg bardzo długo się utrzymywał u nas. W tym roku chyba zrobię próbę kiełkowania ;:333
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p

Post »

To ja też zrobię próbę kiełkowania, bo widzę, że coś dziwnie lubi się ten pasternak zachowywać :roll:
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Czytam, co piszecie i też to potwierdzę. ;:131 W zeszłym roku miałam pasternak z dwóch różnych żródeł i siałam w tym samym czasie. Jeden wyrósł- wschody z 80%, drugi nie wzeszedł :( Byłam wściekła...
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

U mnie pasternak sam się zasiał. Właśnie dziś zauważyłam na grządce ok.20 szt. Zeby mieć dobre nasiona zostawcie jeden korzeń na zimę w ziemi i latem zbierzcie nasiona .
Pozdrawiam , Bożenka.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Pomyśleć, że kiedyś służył jak dziś ziemniaki. A lebioda w charakterze szpinaku. :D
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p

Post »

Nie cytujemy postów na które odpowiadamy bezpośrednio.
Podobno jeszcze skorzonera (wtedy bardziej znana jako wężymord) też była bardzo popularna
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mimi, czy dokarmiasz w sezonie? I jeszcze jedno. Jak urodzajną masz ziemię?
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mimi, wiem,ze warto.Uprawiał pasternak mój tata. bardzo mi smakował. Zasiałam w tamtym roku i nic nie wzeszło. Postaram się o nowe nasionka.
Pozdrawiam. Ania
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Rozmalinko, czy zamawiałaś nasiona na akcji wymiany? Wysłałam m.in. nasiona pasternaku zebrane jesienią ,czyli nówki.Będą na pewno wschodzić , bo jak już pisałam , u mnie same zrobiły na grządce próbę kiełkowania. Gdzieś wyczytałam , że nasiona pasternaku, pietruszki i cebuli mają krótki okres przydatności i być może dlatego te kupowane nie wschodzą , bo nie są świeże. A nasiona jeszcze mam w nadmiarze, mogę się podzielić.
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mimi, chętnie skorzystam. Tylko,co trzeba uczynić?
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Potwierdzam, że pasternak bardzo dobrze się udaje i rośnie o dużych korzeniach. Dlatego rolnicy masowo go sieją i sprzedają zamiast pietruszki. W sklepach nie znajdziesz pasternaku pod jego właściwą nazwą (czasem tylko przed świętami) ponieważ zawsze jest w pojemnikach z pietruszką. Wczesną wiosną ta pietruszka bez naci to właśnie też pasternak. Ja go nie kupuję nie przepadam za smakiem w zupie. Rozpoznaje się go po wierzchołku, pietruszka ma prosty stożek, a pasternak ma wklęsłą obwódkę, kolor żółtawy, zapach marchewki. Liście wywołują poparzenia, w okresie jego zbiorów szpitale pełne są poparzonych rolników, powoduje na skórze bąble wypełnione płynem, plamy długo znikają. Liście nie są jadalne. Na bazarach między handlującymi występuje jego psełdo nazwa "szogun", czyli ten co ma długi ogon. Przyznaję, że i ja czasem zastanawiam się nad tym, czy to jest pietruszka czy pasternak.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

krysad71, zaskoczyłaś mnie tymi poparzeniami...Ja w zeszłym roku miałam straszne uczulenie na rękach po same łokcie. Bez lekarza się nie obeszło i długiego leczenia :( Myślałam, że jestem uczulona na jakieś opryski... A może to pasternak, bo go wysiałam...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”