Ranczo Nokły cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tadeusz,Czerwiec był piękny zeszłego roku i na Ranczu Nokły kwietny do zawrotu głowy od zapachów i kolorów. Śliczna ostróżka!
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

GRZEGORZU- dziękuję za odwiedziny i za odpowiedź w temacie aparaty foto , chciałbym aparat z uchylnym wyświetlaczem, a moim zasięgu finansowym jest tylko ten i Canon PowerShot SX10 IS.

IRENO- dziękuję za odwiedziny , o tej porze roku , przy niewielkiej ilości śniegu w ogrodzie nie ma co fotografować, zostały mi tylko zdjęcia nie pokazywane z 2007 roku i teraz na "przednówku" mam okazję je pokazać.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, dobrze że mi teraz piszesz, bo planuję kilka kęp kwiatów usunąć, mam po kilka w danej odmianie ,i rosną za gęsto, w ubiegłym roku usunąłem na śmietnik kilka dużych kęp, teraz będzie miał kto zabrać, myślę że przyczepka Ci się przyda.

HALINKO- dziękuję za odwiedziny, jestem niezmiernie rad, że zaglądasz do naszego ogrodu, nie szkodzi że jesteś cichym gościem, takich i w realu mam dużo, na teren działki są dwie furtki nad rzeką i każdy może tam wejść bez naszej wiedzy,i wchodzą, na szczęście nie tylko Ty , ale i oni nie czynią najmniejszej szkody w ogrodzie. Trzmieliny mam trzy, dwie kupione, są niziutkie i jeszcze nie kwitły, ta nadrzeczna trzmielina zwyczajna wygląda jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

EWO- dziękuję za odwiedziny, ostróżki to jedne z piękniejszych kwiatów, mamy chyba już wszystkie kolory, w ubiegłym roku dokupiliśmy jeszcze kilka ostróżek o kolorach , których nie mieliśmy w ogrodzie.

Dalsze zdjęcia ogrodu , dzisiaj wykonane 16 czerwca 2007 Roku.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeuszu, wnioskuję ze zdjęcia, że ona kwitnie w kolorze liliowym. Pytałam, ponieważ od koleżanki dostałam jasnoróżową i gdyby Twoja też była w tym kolorze, to nie zawracałaby Ci już głowy :lol:
Słyszałam, że są: różowe, liliowe, fioletowe, czerwone i kremowe. Ponoć najładniej prezentują się kremowe. Ja w realu widziałam tylko tę jasnoróżową, a na forum czerwoną i Twoją :P
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Tadeusz ciesze się że dostanę od Ciebie roślinki.
Zamawiam TĄ z dnia 15 czerwca 2007r. - jest na zdjęciu 8 nie znam jej nazwy.
Upatrzyłam ją sobie wcześniej, wiem nawet gdzie rośnie ona na Twoim Ranczo
(wchodząc od głównej bramy na rabacie po prawej stronie),
ale nie miałam śmiałości prosić Ciebie o nią.

Rzeka którą pokazujesz wyglądała inaczej w ubiegłym roku, gdy skorzystaliśmy z Waszego zaproszenia, - mam racje :?:
Miała brzeg (wypielęgnowany) wyczyszczony z tych krzaków.
Widziałam tam też koszone pobocze rzeki.
Nie napiszę już nic więcej co podejrzała u Ciebie,
bo zrezygnujesz z ponownego zaproszenia nas na Wasze Ranczo.
A że chce bardzo pobiegać po Ranczo, złowić co nie co ...
Będę siedzieć cicho niezauważona .
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

HALINKO- dziękuję za odwiedziny, moja Pani, ocenia że podstawowa znajomość kolorów, pozwala mi na prawidłowe poruszanie się na skrzyżowaniu ze światłami, natomiast co do odcieni poszczególnych kolorów , to mam poważne trudności w ocenie, dlatego też wstawiłem zdjęcie naszej trzmieliny.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, na 8 zdjęciu I części z 15 czerwca oraz na 7 i 9 zdjęciu II części , też z 15 czerwca jest ostróżka, mamy je kilka odmian, te co widać na zdjęciach są rozrośnięte kępy i można je dzielić, w ubiegłym roku kupiliśmy jeszcze ze 3-4 innych odmian i te będzie można dzielić w następnych latach,

Dalsze zdjęcia ogrodu , dzisiaj wykonane również 16 czerwca 2007 roku

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wymieniłem podwójne zdjęcia, na dalszy ciąg zdjęć;
Dalsze zdjęcia ogrodu , dzisiaj wykonane również 16 czerwca 2007 roku

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Tadeusz widzę ze okres powstawania ogrodu jest udokumentowany dokładnie
co ułatwia porównywanie zachodzących zmian w poszczególnych latach a nawet miesiącach. Czas szybko biegnie drzewa i rośliny szybko rośną a różnicę te można zobaczyć przegladając zdjęcia z lat poprzednich. Wtedy to można ocenic dokładnie wkład wniesionej pracy.
Gratuluję.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Twoje - Klematisy mają pełne kwiaty, ten bordowy jest czarujący .
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeuszu, na zdjęciach z 1 6 czerwca 2007 r. tuż nad clematisami pokazujesz piękną mahonię. Mam tę samą odmianę. Chciałam zapytać, czy nigdy Ci nie przemarzła?
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZENKU- dziękuję za odwiedziny,masz rację, wystarczy porównać zdjęcie sprzed 2-3 lat, do dzisiejszych i od raz u widać jak urosły roślinki.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, klematisów mam kilka odmian, wszystkie są piękne, tylko trzeba kilka lat by się rozrosły.

MONIKO- dziękuję za odwiedziny, mahonia z zdjęcia to odmiana - Mahonia x media (Mahonia pośrednia) , nie jest taka wytrzymała jak mahonia zwykła, potrafią niektóre liście przemarznąć, ubiegłej zimy była nieosłonięta i kilka liści przemarzło, ale główny pień przeżył .

Dzisiaj moja małżonką dokonała zimowej inspekcji ogrodu, pierwszej w tym roku. Koło wodne, oczywiście po nocy z - 11 wyglądało jak jeden wielki sopel , lecz, o dziwo obracało się jeszcze mimo ciężaru lodu.

Obrazek Obrazek Obrazek [/URL] Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeuszu, bardzo dziękuję za odpowiedź :) Cztery lata temu prawie całkowicie u mnie wymarzła i kiedy miałam już ją wykopać, okazało się, że odbiła :) Teraz jest już sporym krzewem, mam nadzieję, że jakoś tę zimę przetrwa.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tadeusz... zima znowu do Was zawitała :?:
Zazdroszczę Wam takiej pierzynki.
Taka równiutka ... mam wrażenie że słyszę tam świergot ptaków,
szum koła wodnego i chlupot spadającej wody...ach to koło malowniczo sopelkowe, przyroda
czyni cuda które nas często zaskakują.
Super z Ciebie Fotograf ;:215
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MONIKO- dziękuję za odwiedziny,w tym roku swoją mahonię x media okryłem szczelnie gałązkami świerku.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, od czasu , do czasu , muszę pokazywać aktualne zdjęcia zimy w Nokłach, by forumowicze nie myśleli że u nas tylko lato i lato, a zimy "niet"

Dzisiaj prezentuję zdjęcia działki wykonane dnia 17 czerwca 2007 roku.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tadeusz... melduję się na podziwianie dalszych zarejestrowanych przez Ciebie wspomnień ;:333
Zapraszając do obejrzenia moich wiejsko zimowych wypocin fotograficznych.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Tadeusz bardzo ładne zdjęcia , a te z kołem świetne . Mam pytanie co to za kwiatek ten na 3 zdjęciu od końca ,czy to firletka :?: bo bardzo podobna , ja też mam ale jaśniejszą . Bardzo lubię te kwiatki .
Pozdrawiam :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”