Perz - czym go wyplenić

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Życica jest składnikiem większości mieszanek i to prawie pewność, ze masz życicę, tylko zaniedbałaś koszenie. Jednak patrząc na zdjęcie zastanowiło mnie podobieństwo do perzu - nigdy wcześniej nie szukałem, jak wygląda życica. Więc przy okazji spytałem, jak to można odróżnić, może ktoś wie?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Koś co 2 tygodnie! Teraz nawet częściej, bo ciepło i wilgotno to rośnie jak głupie! Życica, ni życica, jak pokosisz to ładna darń się zrobi! Niczego nie kop i nie zmieniaj! Będzie dobrze!:-)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

A ja i tak nie zrozumiałem o tych kłoskach :oops:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ja tu czegoś nie rozumiem :roll:

Koszenie trawnika jest jedną z podstawowych czynności prowadzących do posiadania trawnika. Jeśli się nie kosi, to cokolwiek się posiało (na przygotowanej glebie), wyrośnie, dojrzeje i będzie się chciało rozmnażać (przez siew na ten przykład). Z drugiej strony nawet perz, jeśli systematycznie koszony, będzie wyglądał jak ładny (?) trawnik.

Jaki jest twój problem Kamilo? Że urosło i ma kłosy? Skoś w końcu, jak przystało na właściciela czy użytkownika trawnika, bo jeśli dopuściłaś do kłoszenia się trawy na trawniku, to sama osłabiasz tę trawę. Zamiast dobrze się korzenić, rozkrzewiać, całe siły witalne przeznacza na nasiona.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Post »

Nalewka..., problem? nie ma żadnego problemu, wszystko już wiem dzięki uprzejmości powyższych forumowiczów.
Dziękuję i pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

Nalewka pisze:Z drugiej strony nawet perz, jeśli systematycznie koszony, będzie wyglądał jak ładny (?) trawnik.
Perzem w trawniku nie należy się przejmować. Nie wytrzymuje koszenia i wyginie.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Perz nie wytrzymuje koszenia? Dobrze by było...
Ja mam perz na części trawnika no i rośnie w najlepsze, ale mi to nie przeszkadza bo to ucywilizowany dziki trawnik :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

bishop pisze:A ja i tak nie zrozumiałem o tych kłoskach :oops:
Kłoski życicy rosną równolegle do łodyżki, a kłoski perzu prostopadle,
Kasia75
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 cze 2010, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agrowłóknina a perz

Post »

Witam serdecznie:)
Czy ktos z was slyszal o macie z wlokna kokosowego zamiast agrowlokniny? Trafilam na to wczoraj i powiem ze wyglada to niezlei ponoc wlasciwosci tez ma dosc dobre. Czy ktos juz tego uzywal?
(przepraszam z brak polskich znakow ale niestety nie mam polskiej klawiatury)
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Tak - myślę, że warto. Jest to włókno naturalne, które po kilku latach rozkłada się. Pełni różne funkcje w zależności od rodzaju splotu włókna, grubości itp
-działa antyerozyjnie na skarpach
- zatrzymuje wilgoć
- zapobiega zachwaszczaniu

Niestety cena moim zdaniem nie jest przystępna. :(
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia75
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 cze 2010, o 16:58

Post »

miejmy nadzieje ze z biegiem czasu sie to zmieni w tej chwili znalazlam tylko dwoch dostawcow i dwie rozne ceny za mq 2,75 i 5 euro. W tej chwili jest to chyba nowosc. Nie potrafie tego niestety nigdzie w Polsce znalezc wiesz moze jaka jest fachowa nazwa?
Pozdr. :)
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Dokładnie tak jak napisałaś - mata kokosowa lub siatka kokosowa.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
luisalon
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 mar 2010, o 11:46

Post »

Właśnie stoję przed takim "dylematem" - czy perz opryskac rounapem, czy rozłożyc agrowłókninę.
Raczej będzie agrowłóknina, bo będą tu rosły prawie tylko iglaki, ale co robic z perzem wyrastającym przez te otwory? Wyrywac, obcinac, bo pędzelkowac chyba nie (przecież tuż obok jest wymarzona roślina)...
Doradzcie jak potem posadzic np. ostróżki, albo jakieś cebulowe?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

A czemu od razu z grubej rury i totalnie?
Jest taki preparat... Fusilade Forte 150 EC się nazywa.
Uwaga na ozdobne jednoliścienne!!!
elya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 kwie 2013, o 09:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Perz - metody na pozbycie się uciążliwego chwastu

Post »

Od paru dni kombinuje jak usunąć m.in. perz z działki. Poczytałam tu i tam i doszłam do wniosku, że herbicydy w 90% odpadają m.in. dlatego, że mam studnie wykopaną na działce i zasysam wodę z głębokości 9 m. Poza tym herbicydy to jakaś masakra dla środowiska... Naprawdę uważam, że to ostateczność..

Mam szatański plan i proszę o opinię fachowców zanim spłukam się doszczętnie i narobię do nieprzytomności... (nie wiem co gorsze :) ):

1. Przekopać szpadlem działkę ok.1000 m2, wybrać perz ręcznie lub poprosić kogoś z talerzówką tudzież kultywatorem i po obróbce wybrać perz.

2. Wyłożyć na całej działce agrowłókninę (koszt. ok 750 - 800 zł - rzeź, no ale cóż, jeśli będzie efekt to można się wykosztować) i przysypać ziemią (z działki oczyszczoną względnie z perzu - byłoby taniej lub kupioną ;:14 teoretycznie bez perzu),

3. Od granicy z sąsiadami, u których perz również bardzo ochoczo rośnie, co mnie mocno zniechęca do walki z zielskiem u siebie, wkopać na wysokość szpadla agrotkaninę, żeby perz nie przechodził. Będzie się wysiewał, ale może nie będzie przechodził rozłogowo?

4. Posiać na tym trawę (?) i urządzić skalniaki, rabaty itp.

lub
5. Ogólnie nic nie robić z perzem (no chyba, że nalewki) tylko wydzierać mu po trochu działkę na różne aranżację z udziałem agrowłókniny i kory... i liczyć na to, że w danym miejscu jak wypielę, posadzę coś i przykryję agrowłókniną/ korą to zielsko wyjdzie w mniejszym natężeniu... lub po paru latach, kiedy to agrowłóknina zgnije, ale rośliny zdążą się ukorzenić i rozrosnąć.

HELP :shock: :? ;:202
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”