Zieloni przybysze - Carol1

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Aconitum masz bardzo ładnąpapryke, ja mam posadzone te małe - roczne i zwykłą, dużą, czerwoną papryke, takie jak Ty też chciałbym posadzić za jakiś czas, jednak moje tak ładnie nie wyglądają jak Twoje... możesz się podzielić wiedzą i powiedzieć jakiej ziemi używasz, kiedy wysiewasz, jak zimujesz, czy przycinasz, czy zakładasz coś na nią itd. Byłbym bardzo wdzięczny, myślę, że inni też ;)

Dzisiaj kwiat hibiskusa postanowił się zamknąć... a w każdej książce pisze, że hibiskus kwitnie 24 godziny... albo 36, a mój hibiskus miał kwiat od rana, dnia 30 sierpnia, dziś 02 września i kwiat wieczorem się zwijał. Teraz czekam na kolejne kwiaty :D

Pozdrawiam! :)
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O 3 sierpnia :shock: Chyba od 30 sierpnia :wink: Mój też czasami ma dłużej kwiaty niż piszą w różnych źródłach :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 13:02

Post »

carol1
aż mi głupio :oops: ta akurat wysiana przez koleżankę, podlewałam nawet do 3 razy dziennie - jak były upały, bo od razu mdlały listki, zraszam co rano i ... kocham bardzo....
u koleżanki robale zjadły -balkon, a moja na parapecie świat podziwia przez szybkę
obok stoi zwykła czerwona, po prostu przy robieniu kanapki wrzuciłam garść nasion do pustej doniczki i ruszyła (kiedyś jak byłam mała tak zrobiłam i urosło - obok kwiatka mamy;) eksperyment powtórzony)
Anka
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Coraz bardziej zadowolony jestem z faktu, że założyłem ten temat. :) Dowiedziałem sięczegoś o hibiskusach, czegoś o paprykach, pokazałem moje rośliny, no i jest fajnie :) No i marzy mi się papryka taka, jaką pokazała Aconitum :)

No a dzisiaj chciałem wam pokazać troszke jak się u mnie zmienia. Pamiętacie te małe beniaminy, które wcześniej pokazywałem? oto jak urosły (wbrew pozorą, są już dość spore na tym parapecie):

Obrazek

To teraz maranta, którą pokazywałem po posazdeniu, teraz rośnie jak szalona i baaardzo chce kwitnąć :) na żywo wygląda świetnie! :

Obrazek

No i coś ciekawego co znalazłem w marancie, to chyba korzonek taki, tylko czemu nad ziemią się pojawił?:

Obrazek

Treissi- masz racje, pomyliłem się, miało być od 30 sierpnia, a nie 03 :P już poprawiłem, dziękuję za uwage :)
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Carol - u bardzo ładnie rosną Ci roślinki. A korzonek nad powierzchnią to raczej nic dziwnego. U niektórych kwiatów pokazują się takie.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Dzisiaj 2 zdjecia. Mój aparat niestety nie jest u mnie, więc robiłem komórką, za jakość przepraszam. Oto jaka mnie dzisiaj spotkała niespodzianka:

Obrazek

Obrazek

Mój hibiskus pokazał 2 kolejne kwiaty :) i to w jednym czasie, jestem bardzo zadowolony. Stary kwiat odpadł gdy go poruszyłem i zostało takie dziwne cóś :P Pod kwiatem po prostu są te malutkie listeczki które tak jakby trzymały wcześniej kwiat, między nimi taka kuleczka i łodyga oczywiście. :) co z tym zrobić ? obciąć, zostawić?
Nadal nie umiem sobie poradzićz gruboszami, których liście robią się takie pomarszczone, żółte i odpadają... Poradzicie coś? Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczne hibki :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Piękny ten twój hibiskus. To co zostało pod kwiatem zostaw, samo zaschnie i odpadnie, chyba że zawiązało nasionka. Nie wiem czy jest to możliwe, u mnie nigdy się coś takiego nie zdarzyło.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Zdecydowałem się przynieść rośliny z ogrodu do domu, bo już chłodno było :) No i nie umiałem się oprzeć, zdjęcie z sumie z komórki więc jakość... no... ale aparatu aktualnie nie mam :)

Mój mały raj:

Obrazek

W pokoju: azalie, 2 storczyki, ceropegia wooda, begonia królewska, serissy, lucky bamboo, 12 kaktusów, żywe kamienie, 2 grubosze i jeden grubosz hobbit, 2 bananowce, 4 fikusy, washingtonia, zamioculcas, 2 maranty, 2 draceny, jukka, szczawik, kliwia, sageretia i szczepki jakiegoś czegoś.
W innych miejscach: sageretie, 2 grubosze, 2 cytryny, oliwkę europejską, granatowce, papryki roczne, paprykę, hibiskusa, 2 kalanchoe, aktinidie (kiwi), lucky bambo, eszewerie, rojniki, 2 wiązy drobnolistne, jabłoń, sosnę, tawułę chińską, 2 azalie i masę szczepek, 2 bluszcze pospolite, kosodrzewinę (tak wiem, ze to też sosna), cisa, afelandrę i mandarynkę i drzewko szczęścia z grosików :)

Najgorsze jest to, że chcą mi zabrać stół z pokoju, muszę kupić kwietnik :) Jak już kupie kwietnik to pomyślę o skrzydłokwiacie i krotonie :)
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 13:02

Post »

no i super, jakby co to mam malutki skrzydłokwiat - potrzebuje, maaasę miłości ;)
czekam na PW!
Anka
kwiato_maniaczka
1000p
1000p
Od: 6 lip 2008, o 17:55

Post »

Ale masz kwiatków sporo:), Hibiscusy boskie:)
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Aconitum dziękuję, ale na razie nie mogę przyjąć :(

Jeszcze dodam zdjęcia marant (jak widać bardzo je lubię, niby zwykłe liście, raz leżą raz stoją, kwiaty jakieś niesymetryczne, ale roślina super! a dzisiaj postanowiła rozciągnąć mocno liście :) ), jak na nie patrze to mam ochote iść do sklepu po nawóz do roślin zielonych, bo nie stosowałem do tej pory, ale tak mi fajnie rosną roślinki, że należy im się nagroda :) Ok, ok, przejdźmy do marant:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idzie noc - liście w górę :) Musze dorwać jakieś maranty o innych kolorach :) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rewelka maranty,innym zresztą też nic nie brakuje. :P
kwiato_maniaczka
1000p
1000p
Od: 6 lip 2008, o 17:55

Post »

maranty świetne, nie zalewasz telewizora podlewając je?
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnóstwo roślinek masz. Zazdroszcze Ci tych twóch okien w pokoju.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”