Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p
Od: 8 mar 2007, o 10:57

Post »

Czekać albo jej zrobić okres zimowy i wrzucić do zamrażalnika!! Hehehe. No poczekam nie mam innego wyjścia. Czasem jednak mi się wydaję, że chyba już z niej nic nie będzie.
Awatar użytkownika
bjossa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 kwie 2007, o 21:48

Post »

jakis czas temu wsadziłam do ziemi dwie pestki jakichś cytrusów :D wyrosły mi trzy roślinki, dwie takie same i jedna zupełnie inna, może ktoś z was mógłby mi pomóc i powiedziec co rosnie w mojej doniczce :?:

zdjecie z góry, widac dwie takie same roslinki a troche z boku po lewej stronie jest ta inna
Obrazek

rzut z boku

Obrazek

ta trzecia inna roslinka
Obrazek

Dzięki za pomoc :D
Awatar użytkownika
Asikk
50p
50p
Od: 28 cze 2006, o 15:28

Post »

Witam,

Włożyłam pestki cytryny, grejfruta i pomarańczy. Wyrosło mi coś takiego, ale teraz nie wiem co jest co. Proszę o pomoc.

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Asikk :)
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Witam!
Chciałbym rozstrzygnąć pewną kwestie.
Gdzieś tam w jakiejś książce czytałem że aby otrzymać owoce z kwiatów cytryny należy je zapylić. jako że nie mamy pod ręka żadnej pszczółki Maji to musimy to zrobić ręcznie. Bierzemy patyczek do uszu i pobieramy na niego pyłek z jednego kwiatka a potem dotykamy do drugiego.
Wczoraj natomiast czytałem na internecie że kwiaty cytrusa są "samozapylające" i nic nie musimy robić.

Proszę o pomoc w tej kwestii. Co Wy miłośnicy cytrusów robiliście gdy Wasze maleństwa zakwitły? A może nic nie robiliście.
Pozdrawiam.
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kwiaty są samopylne, zauważyłem to podczas gdy odcinałem pąki to z ciekawości je porościnałem i było widać malutkie zalążki cytrynek 8). Więc są samopylne, ale nie wiem czy dotyczy to wszystkich cytrusów, bo sprawdzałem to na cytrynie skierniewickiej. Podobno jak zostawi się owoc na kwiatku z największą ilością płatków owoc będzie większy.
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

filip11 pisze:Kwiaty są samopylne, zauważyłem to podczas gdy odcinałem pąki to z ciekawości je porościnałem i było widać malutkie zalążki cytrynek 8). Więc są samopylne, ale nie wiem czy dotyczy to wszystkich cytrusów, bo sprawdzałem to na cytrynie skierniewickiej. Podobno jak zostawi się owoc na kwiatku z największą ilością płatków owoc będzie większy.
W sumie najbardziej interesuje mnie właśnie cytryna skierniewicka. Czyli Po pojawieniu się kwiatostanu nie należy robić nic? Oczywiście prócz podlewania.
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Tak nic nie trzeba robić choć można się pobawić pędzelkiem :lol:. Oczywiście bardzo ważne jest w tym czasie zasilanie nawozem.
pablo1990
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2007, o 21:31

Przędziorki...

Post »

mam przędziorki na cytrynce (oraz fikusie i wilczomleczu...) :( co robić? z góry dziekuje....
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Przemyj roślinki wodą z płynem do mycia naczyń i zraszaj rośliny rano i wieczorem. Odizoluj roślinki od innych. Jeśli to nie pomoże zastosuj chemię.

Pozdrawiam!!
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

filip11 pisze:Przemyj roślinki wodą z płynem do mycia naczyń i zraszaj rośliny rano i wieczorem. Odizoluj roślinki od innych. Jeśli to nie pomoże zastosuj chemię.

Pozdrawiam!!
Płyn do mycia naczyń szkodzi roślinom, na przędziorka można zastosować tylko chemię i częstsze(codzienne zraszanie) -zwiększenie wilgotności powietrza.
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

Mój cytrus zachorował pod koniec zimy, wydawało się, że nie ma dla niego ratunku, ale na wiosnę wysadziłem go do ogrodu - i szkodniki zniknęły :) Niestety do wiosny jeszcze daleko, ale w każdym razie u mnie to pomogło i nie musiałem stosować żadnej chemii.
Pozdrawiam, Marcin ;)
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37

Post »

Ja swoje cytrusy przez lato trzymalam na zewnatrz. Teraz wniosłam do domu i postawiłam na oknie chlodnej klatki schodowej. Dobrze zrobilam :?: Prosze o wskazówki i z góry dziękuję :D
x-C-j
---

Post »

WioLinKa pisze:Ja swoje cytrusy przez lato trzymalam na zewnatrz. Teraz wniosłam do domu i postawiłam na oknie chlodnej klatki schodowej. Dobrze zrobilam :?: Prosze o wskazówki i z góry dziękuję :D
Jeśli jest chłodno i jasno na klatce to z pewnością ładnie przezimują. :D :D :D
x-C-j
---

Post »

Z cięciem poczekaj do wiosny bo pewnie trzeba ją będzie lekko ciachnąć a co do odpoczynku zimowego poczytaj tutaj, pokaż jej zdjęcie zobaczymy. :D
MichalPy
100p
100p
Od: 30 gru 2007, o 14:14

Post »

elo
nasionka cytryn można zdobyć z tych naszych cytryn do herbaty?(bo nie wiem)
Pozdrawiam Michał :D :D :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”