Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pogoda, a warzywniak - wątek niemerytoryczny cz.2

Post »

U mnie na szczęście po mimo obaw noc na plusie ale mimo to już wszystko schowałam co mogłoby zmarznąć.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p
Od: 24 sie 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie było w nocy -4 a szykowałem się żeby przetrzymać -10 :) (-10 będzie dziś :)). Jak można mówić o końcu sezonu warzywnego ....ja mam jeszcze:
- Pełno pietruszki naciowej: do -8 spokojnie ....generalnie wyjmuję jak już widzę że przymarznie
- sałata: do -6 bez okrycia starsza przetrwa
- rzodkiew: myślę że -6
- czarna rzepa: tej to nawet jeszcze nie ruszyłem raz było że musiałem odczekać aż ziemia rozmarznie bo nie mogłem wyciągnąć (rozmarzła w grudniu a rzepka była pyszna)
- ostatnie rzodkiewki
- no i roszponka z rozsady ~ 400 sztuk sobie rośnie żeby w zimie też była jakaś własna zielenina z grządki

Tak że sezon trwa :)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

U mnie niby cały czas temp. na plusie, ale powietrze jest wilgotne i przez to można odnieść wrażenie, że jest już przymrozek. W każdym razie dzisiaj już nie tylko poranek i wieczór były zimne. W dzień również temperatura nie podniosła się za bardzo. Generalnie rozkręca się późna jesień, więc czas chować co wrażliwsze rośliny chociaż do altany. Do domu jeszcze zdążą dotrzeć.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Okolica of stolica jest na minusie już drugą noc :?
A jeszcze dużo pomidorków i papryki mi dojrzewało, tak szybko te przymrozki przyszły, że kwiatków nie zdażyłam pochować :evil:

Pozostaje jutro posprzątać i czekać do przyszłego sezonu ale i tak długo w tym roku się ciepełko utrzymało :D
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

U mnie był przymrozek, ale Ja już mam praktycznie posprzątane warzywa z ogródka pozostały tylko zieleniny :) także to chwila moment :D Może dziś część wytne i pójdą na mrożonki. No i kopać, kopać, kopać :wink:
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A forumowicze z południa jeszcze pomidory ;:3 zrywają
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

U mnie w nocy na działce musiało być w nocy jakieś -8 st, bo nawet sałaty obmarzły i jedyna papryka którą wstawiłam do doniczki ale zostawiłam w szklarni ;:202 . A jak o 10 przyjechałam na działkę, to woda w wężach i rurach była zamarznięta. Przeżyłam chwile strachu, bałam się, że mi porozsadza rury ;:oj , ale jakoś powoli poszła woda. Wodę zamknęłam, pompy zdemontowałam, lepiej nie ryzykować.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

U mnie cały czas temperatura na plusie, ale powietrze, jak to nad morzem wilgotne i przenikliwe. W efekcie mam wrażenie, że na zewnątrz jest kilka stopni na minusie. Jak jeszcze zawieje wiatr, to czuje się powiew zimy.
To jest paradoks, że mieszkam w strefie 7b/7a. O ile w głąb lądu klimat jest łagodniejszy i faktycznie sezon wegetacyjny jest dłuższy, a mróz mniej dokuczliwy, to nad samym morzem wiatr i wysoka wilgotność sprawiają, że można się czasem poczuć jak na dalekiej Syberii ;:174
W każdym razie tej jesieni mrozów jeszcze nie było, ponieważ nic kompletnie nie przemarzło. Jedynie fasola szparagowa odczuła trochę to zimno, bo listki jej mizernieją. Chyba czas okryć fasolkę agrowłókniną, żeby nie zaskoczył jej przymrozek.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Suchy ten rok u nas , ale może dzięki temu pomidory , które hodowałam po raz pierwszy udały się doskonale . W maju odkryłam nasze forum , czytałam i stosowałam Wasze porady w praktyce . Pomidory się udały , a ja dostałam choroby pomidorowej i bardzo mi się to chorowanie podoba . Nasionka kupiłam na allegro , sama zrobiłam sadzonki . Dalej wszystko poszło gładko , nie było żadnej Zz , szarej pleśni . Stosowałam mikstury zaproporowane przez forumowicz :wit i one u mnie sprawdziły się doskonale . Oczywiście trzeba było dużo podlewać , bo nie tylko te w tunelu , również te w gruncie , ale było warto .

Pozdrawiam , Beata .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie porządnego deszczu (bo te parę razy co jak ksiądz kropidłem to nie liczę) nie było od 3 miesięcy ;:202 A zaraza i tak zaatakowała ;:oj
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie musi być deszczu. Wystarczy mgła lub poranna rosa.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Od 4rano pada :) i wcześniej nawet padało dość intensywnie, także wszystko się ładnie podlewa :D W weekend mnie czeka kopanie działki, więc jaknajbardziej tak :heja Chyba, że zrobi psikusa i będzie padać cały weekend ;:306
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też wreszcie pada ;:138 . Co prawda nędzny ten deszcz, ale jakby tak z dobę albo dwie popadało, to może wreszcie ziemia trochę by się nawilżyła. Szczególnie martwiłam się o poplony, bo woda zamknięta, węże zlikwidowane, a poletko poplonowe zbyt szerokie żeby sięgnął strumień z konewki ;:oj .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie ziemia wilgotna, a miejscami nawet bardzo mokra :) Przekopałem spory kawałek działki. Jeszcze jeden taki skok jak dzisiaj i będę miał koniec :D
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Błażej witaj w klubie ;:304

Ja miałam grabić liście, odwrócić tunelik, poprawić moją imitację kompostownika a praktycznie cały dzień przed TV przesiedziałam. Miałam nawet ambitny plan pojechać i zobaczyć wielkie otwacie II linii metra ;:306 ale po wyjściu na dwór mi się odechciało.
Pozdrawiam,
Kasia
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”