Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy?
- Smerfy
- 100p
- Od: 18 kwie 2020, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy?
U mnie o 5-6 rano na termometrze było -2 stopnie.
Ociepla się, bezchmurne niebo. Wierzę że teraz będzie już tylko lepiej
Ociepla się, bezchmurne niebo. Wierzę że teraz będzie już tylko lepiej
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
-4C rano, jeszcze teraz lód na wiadrze z wodą.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-3 , ale bez szronu . Trzy noce spokojne według prognoz , ale w okolicach 3 maja
wracają zimne noce .
wracają zimne noce .
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Poprzednie dwie noce z dwustopniowym przymrozkiem, dzisiaj musiało być podobnie, ale o świcie było już +2. Miałem zatem typowe kwietniowe przymrozki, które przyszły spóźnione o tydzień. Dni słoneczne z temperaturą ok. +12 st. C. Nie pamiętam, aby czereśnie i wiśnie były tak opóźnione w kwitnieniu. Może dzisiaj zakwitną, czyli ponad dwa tygodnie później niż zazwyczaj. Z kolei krzewy owocowe zawiązują owoce. No i o tej porze pola były już żółte od kwitnącego w pełni rzepaku, w tym ledwie widać żółć na nich. Ech...
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie trzecia noc z przymrozkiem -2 w nocy. Brzoskwinie i morele właśnie otwierają pąki kwiatowe. Mam nadzieję że kwiaty dadzą radę to przetrwać.
-
- 50p
- Od: 17 paź 2017, o 13:16
We Wrocławiu w nocy z poniedziałku na wtorek było -3C. Ostatnia noc z -0.7C. Czereśnie i śliwy są w pełni kwitnienia, na kwiatach nie widać śladów przymrozku. W tym tygodniu ma być trochę cieplej to może w końcu zakwitną jabłonie i grusze. Rok temu grusza kwitła już 9 kwietnia, czyli w tym roku ma blisko 3 tygodnie opóźnienia.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Wczoraj rano - minus siedem, wodociągi już od tygodnia włączyły wodę, no i zniszczyło w jednym pasie parę liczników .
Na czereśni zbrązowiały rozwinięte kwiatki powyżej włókniny, na szczęście dopiero zaczęła kwitnąć i jest jeszcze sporo pączków (pączki nie zbrązowiały).

Dziś minus 2 i idzie ku lepszemu.
Na czereśni zbrązowiały rozwinięte kwiatki powyżej włókniny, na szczęście dopiero zaczęła kwitnąć i jest jeszcze sporo pączków (pączki nie zbrązowiały).

Dziś minus 2 i idzie ku lepszemu.
Pozdrawiam! Gienia.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ostatnia noc -1,5C, dzień pogodny i w miarę ciepły.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Środa była słoneczna i ciepła (+19st. ), ale wietrzna z południowym wiatrem. Noc mija z temperaturą między +4 a +6 st. C. 28 kwietnia, czyli wczoraj, był dniem historycznym, ponieważ zakwitły wiśnie i czereśnie starej odmiany Późna Schneidera. Blisko trzy tygodnie spóźnione do normalnych sezonów. Takie czasy. Ale za to agresty zawiązują owoce.

-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Przekwitają derenie, kwitną jagody kamczackie,agresty, porzeczki...Ale co z tego jak nie ma owadów? Będzie guzik nie owoce. Mokro, zimno, i żadnych szans na rychłe ocieplenie. Drzewa owocowe i winorośle nawet nie drgnęły jeszcze. Mówiąc krótko wiosna opóźniona co najmniej o miesiąc. Jak tak dalej pójdzie to nawet o sześć tygodni.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Były w nocy mrozy do -4C, od dwóch dni na plusie ale chłodno, do 14 C. Jest dzień cieplejszy - widać, że wszystko rośnie, potem znowu zimniej - wszystko stoi 

Pozdrawiam Lucyna
- Dolnoslonzok
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opóźnienie dokładnie 3 tygodnie, porównałam fotki i to co robiliśmy w środę (28 kwietnia), w ub. roku robiliśmy o trzy tyg. wcześniej - fotka z 7 kwietnia 2020.
Od zachodu niebo granatowe, za chwilę będzie pompa, temp 14*C. Jedno jest pewne - suszy u nas nie ma.
Od zachodu niebo granatowe, za chwilę będzie pompa, temp 14*C. Jedno jest pewne - suszy u nas nie ma.
Pozdrawiam! Gienia.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gieniu, ja się cieszę, że ta chłodno-mokra wiosna jest świetna dla bratków na balkonie i szpinaku oraz sałaty czy kalarepy na działce. Za to bób po raz pierwszy w życiu wschodził mi w gruncie przez niemal miesiąc!
Z drugiej strony ostatnie lata ciepłych i suchych wiosen przypominających lato trochę nas rozbestwiły. Ja sama już od marca rozładowywałam tłok na parapetach wynosząc rozsady na balkon, a teraz cały kwiecień był problematyczny. Przestałam się mieścić z nimi w domu i było naprawdę ciężko. Wczoraj, przy pochmurnej i zmiennej pogodzie to i owo z balkonu poszło do ziemi. I wreszcie zdołałam przygotować i obsiać rozsadnik późnymi roślinami. Wcześniej nie dało się wejść na rozmokłe grządki, nawet podkładając deski pod nogi.
Pamiętam z dzieciństwa, że taki kwiecień-plecień był rzeczą normalną, a w marcu niczego się w ogródkach nie siało (ani nie sadziło).
Z drugiej strony ostatnie lata ciepłych i suchych wiosen przypominających lato trochę nas rozbestwiły. Ja sama już od marca rozładowywałam tłok na parapetach wynosząc rozsady na balkon, a teraz cały kwiecień był problematyczny. Przestałam się mieścić z nimi w domu i było naprawdę ciężko. Wczoraj, przy pochmurnej i zmiennej pogodzie to i owo z balkonu poszło do ziemi. I wreszcie zdołałam przygotować i obsiać rozsadnik późnymi roślinami. Wcześniej nie dało się wejść na rozmokłe grządki, nawet podkładając deski pod nogi.
Pamiętam z dzieciństwa, że taki kwiecień-plecień był rzeczą normalną, a w marcu niczego się w ogródkach nie siało (ani nie sadziło).
Pozdrawiam, Ilona
- Dolnoslonzok
Gieniu, nie mówię o ostatnich, szalonych w wegetacji latach z 2017-2020, a wspominałem o tegorocznym trzytygodniowym opóźnieniu do normalnych wiosen sprzed roku 2017, takich, jakie były kiedyś.gienia1230 pisze:Opóźnienie dokładnie 3 tygodnie, porównałam fotki i to co robiliśmy w środę (28 kwietnia), w ub. roku robiliśmy o trzy tyg. wcześniej - fotka z 7 kwietnia 2020.
Pozdrawiam
Michał
Deszcz ustał przed południem, jednak wieje silny wiatr momentami i jest zimno, ledwie +7 st. C.