Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
Smerfy
100p
100p
Od: 18 kwie 2020, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy?

Post »

U mnie o 5-6 rano na termometrze było -2 stopnie.
Ociepla się, bezchmurne niebo. Wierzę że teraz będzie już tylko lepiej
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

-4C rano, jeszcze teraz lód na wiadrze z wodą.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

-3 , ale bez szronu . Trzy noce spokojne według prognoz , ale w okolicach 3 maja
wracają zimne noce .
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Poprzednie dwie noce z dwustopniowym przymrozkiem, dzisiaj musiało być podobnie, ale o świcie było już +2. Miałem zatem typowe kwietniowe przymrozki, które przyszły spóźnione o tydzień. Dni słoneczne z temperaturą ok. +12 st. C. Nie pamiętam, aby czereśnie i wiśnie były tak opóźnione w kwitnieniu. Może dzisiaj zakwitną, czyli ponad dwa tygodnie później niż zazwyczaj. Z kolei krzewy owocowe zawiązują owoce. No i o tej porze pola były już żółte od kwitnącego w pełni rzepaku, w tym ledwie widać żółć na nich. Ech...
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie trzecia noc z przymrozkiem -2 w nocy. Brzoskwinie i morele właśnie otwierają pąki kwiatowe. Mam nadzieję że kwiaty dadzą radę to przetrwać.
kamileus
50p
50p
Od: 17 paź 2017, o 13:16

Post »

We Wrocławiu w nocy z poniedziałku na wtorek było -3C. Ostatnia noc z -0.7C. Czereśnie i śliwy są w pełni kwitnienia, na kwiatach nie widać śladów przymrozku. W tym tygodniu ma być trochę cieplej to może w końcu zakwitną jabłonie i grusze. Rok temu grusza kwitła już 9 kwietnia, czyli w tym roku ma blisko 3 tygodnie opóźnienia.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Wczoraj rano - minus siedem, wodociągi już od tygodnia włączyły wodę, no i zniszczyło w jednym pasie parę liczników .
Na czereśni zbrązowiały rozwinięte kwiatki powyżej włókniny, na szczęście dopiero zaczęła kwitnąć i jest jeszcze sporo pączków (pączki nie zbrązowiały).
Obrazek
Dziś minus 2 i idzie ku lepszemu.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ostatnia noc -1,5C, dzień pogodny i w miarę ciepły.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Środa była słoneczna i ciepła (+19st. ), ale wietrzna z południowym wiatrem. Noc mija z temperaturą między +4 a +6 st. C. 28 kwietnia, czyli wczoraj, był dniem historycznym, ponieważ zakwitły wiśnie i czereśnie starej odmiany Późna Schneidera. Blisko trzy tygodnie spóźnione do normalnych sezonów. Takie czasy. Ale za to agresty zawiązują owoce.

ObrazekObrazekObrazekObrazek
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

Przekwitają derenie, kwitną jagody kamczackie,agresty, porzeczki...Ale co z tego jak nie ma owadów? Będzie guzik nie owoce. Mokro, zimno, i żadnych szans na rychłe ocieplenie. Drzewa owocowe i winorośle nawet nie drgnęły jeszcze. Mówiąc krótko wiosna opóźniona co najmniej o miesiąc. Jak tak dalej pójdzie to nawet o sześć tygodni.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Były w nocy mrozy do -4C, od dwóch dni na plusie ale chłodno, do 14 C. Jest dzień cieplejszy - widać, że wszystko rośnie, potem znowu zimniej - wszystko stoi :evil:
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie opóźnienie wynosi trzy tygodnie, jednak owadów zapylających multum lata od początku kwietnia. Od nocy mocne opady deszczu. IMGW we Wrocławiu wydało ostrzeżenie hydrologiczne dla terenów położonych wzdłuż Odry. Sudeckie rzeki wzbierają.

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Opóźnienie dokładnie 3 tygodnie, porównałam fotki i to co robiliśmy w środę (28 kwietnia), w ub. roku robiliśmy o trzy tyg. wcześniej - fotka z 7 kwietnia 2020.
Od zachodu niebo granatowe, za chwilę będzie pompa, temp 14*C. Jedno jest pewne - suszy u nas nie ma.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gieniu, ja się cieszę, że ta chłodno-mokra wiosna jest świetna dla bratków na balkonie i szpinaku oraz sałaty czy kalarepy na działce. Za to bób po raz pierwszy w życiu wschodził mi w gruncie przez niemal miesiąc!

Z drugiej strony ostatnie lata ciepłych i suchych wiosen przypominających lato trochę nas rozbestwiły. Ja sama już od marca rozładowywałam tłok na parapetach wynosząc rozsady na balkon, a teraz cały kwiecień był problematyczny. Przestałam się mieścić z nimi w domu i było naprawdę ciężko. Wczoraj, przy pochmurnej i zmiennej pogodzie to i owo z balkonu poszło do ziemi. I wreszcie zdołałam przygotować i obsiać rozsadnik późnymi roślinami. Wcześniej nie dało się wejść na rozmokłe grządki, nawet podkładając deski pod nogi.

Pamiętam z dzieciństwa, że taki kwiecień-plecień był rzeczą normalną, a w marcu niczego się w ogródkach nie siało (ani nie sadziło).
Pozdrawiam, Ilona
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gienia1230 pisze:Opóźnienie dokładnie 3 tygodnie, porównałam fotki i to co robiliśmy w środę (28 kwietnia), w ub. roku robiliśmy o trzy tyg. wcześniej - fotka z 7 kwietnia 2020.
Gieniu, nie mówię o ostatnich, szalonych w wegetacji latach z 2017-2020, a wspominałem o tegorocznym trzytygodniowym opóźnieniu do normalnych wiosen sprzed roku 2017, takich, jakie były kiedyś.
Pozdrawiam
Michał
Deszcz ustał przed południem, jednak wieje silny wiatr momentami i jest zimno, ledwie +7 st. C.
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”