Rdest Auberta ( Fallopia )
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 mar 2011, o 17:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rdest auberta - przesadzenie w inne miejsce?!
moja sadzonka rdestu która ocalał rośnie dosyć szybko w górę, chociaż nie widzę żeby rozprzestrzeniała się na boki. Ładniej rosną nowe sadzonki które dokupiłam. Od czasu do czasu podlewam je gnojówką z pokrzyw. Nie mam pojęcia czy to lubią, ale na pewno nie usychają i są dosyć gęste.
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Możliwe żeby Rdest wymarzł? Miałąm dwie sztuki i nie widzę po nich żadnego śładu ...
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Mój też zmarzł,ale powoli od korzenia odbija.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Re: rdest auberta
Witam,
Nad rdestem można zapanować przycinając go regularnie. Jest to faktycznie najsilniejsze pnącze naszego klimatu. Spokojnie można sadzić go w sierpniu - wrześniu, a nawet październiku. Pod uprawę konieczne są mocne podpory wytrzymujące duże obciążenia!
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Nad rdestem można zapanować przycinając go regularnie. Jest to faktycznie najsilniejsze pnącze naszego klimatu. Spokojnie można sadzić go w sierpniu - wrześniu, a nawet październiku. Pod uprawę konieczne są mocne podpory wytrzymujące duże obciążenia!
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
Miałem ci ja ów rdest.W pół sezonu wyskoczył na ponad 2 metry póżniej zaatakował go grzybek,wyglądał jak spryskana randapem,przyszła zima i skubaniutki wymarzł dokumentnie.Kupiłem sadzonki billa mckenzie /clematis/rośnie pięknie drugi sezon,kwitnie,ma trzy metry i jest gęściutki.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
LeroyMerlin pisze: Spokojnie można sadzić go w sierpniu - wrześniu, a nawet październiku.

Podpowiedz proszę, jeżeli dziś zamówię rdest auberta i przesyłkę dostanę powiedzmy za tydzień - nie będzie za pózno na sadzenie

To zależy co dostaniesz, bo jeśli bardzo młodą sadzonkę złożoną głównie z jednorocznego przyrostu to sobie daruj jesienią.To pnącze w naszym klimacie bardzo długo wegetuje i dopiero mróz warzy liście.Marzną też cienkie jednoroczne końcówki pędów.Kup albo silniejszą sadzonkę gdzieś w szkółce, albo zamów wiosną.
Ja miałam to pnącze 15 lat i co roku wiosną połowę suchych pędów(+ kłęby suchych liści na nich) jest do ścięcia.Raz było odmładzane solidniej i ścięte wiosną do grubszych części.
Ja miałam to pnącze 15 lat i co roku wiosną połowę suchych pędów(+ kłęby suchych liści na nich) jest do ścięcia.Raz było odmładzane solidniej i ścięte wiosną do grubszych części.
- Ruda2011
Dzięki Selli7
Dałaś mi odpowiedz na dwa pytania. Pierwsze - Sadzonkę kupię wiosną w dobrym sklepie
Druga ważna sprawa - jeżeli to pnącze bawiło Cię przez 15 lat - warto je posadzić
Dałaś mi odpowiedz na dwa pytania. Pierwsze - Sadzonkę kupię wiosną w dobrym sklepie

Druga ważna sprawa - jeżeli to pnącze bawiło Cię przez 15 lat - warto je posadzić

- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
ja mam pnącze rdest auberta, w pierwszym roku rosło średnio... ale za to w drugim roku tak się rozchulało, że przykryło w połowie szopę, przy której zostało posadzone. Ładnie kwitnie mniej więcej od sierpnia do pierwszych przymrozków-mi mrozik ściął kwiaty dopiero 17/18 października, także w miarę długo kwitło-kwitłoby dalej, gdyby nie przymrozek. trzeba dość silnej podpory, bo jest ciężki i można na wiosnę troszeńkę przyciąć to się jeszcze bardziej rozrasta
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 

- Ruda2011
Jak myślicie, jak zachowa się przy takim drzewie ? Czy rdestówka obrośnie je ?

- roots23
- 500p
Hmmm... wg mnie pasowałoby jeszcze więcej podpór, jakąś mocną pergolę, albo drabinkę, niektóre pędy ja sama wokół drabinki nanizywałam. Obawiam się, że sama z siebie się nie owinie
pozdrawiam

- Ruda2011
Dzięki roots23, będę szukała czegoś delikatniejszego na to drzewo. Zastanawiam się nad chmielem...
A przy okazji.....masz może fotkę swojej rdestówki ?
Zechcesz wkleić
A przy okazji.....masz może fotkę swojej rdestówki ?
Zechcesz wkleić

-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Żeby nie stosować żadnych przypór przy tym drzewie, można zawsze zasadzić pnącza, które wytwarzają korzenie czepne lub przylgi na wąsach. One bezpośrednio utrzymają się podłoża, albo "wrosną" się korzeniami czepnymi w korę. Nie trzeba będzie się bawić w przypory. Do takich pnączy należy oczywiście bluszcz pospolity oraz niektóre odmiany winobluszczu.
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- Ruda2011
Na szczęście mam całą zimę na zastanawianie się
. Wiciokrzew widoczny na zdjeciu nie sprawdził się - poszedł mieszkać w inne miejsce. Rdest pewnie sprowadzę ale dostanie kratę do obrastania. 

- roots23
- 500p
Re: Rdest auberta
Kiedy i czy nalezy przycinać rdest auberta?