Pod Dębem ;)
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pod Dębem ;)
Joasiu dlaczego nie lubisz tulipanów ?????? jest tyle różnych kształtów od lilio kształtnych po darwinowe odmiany bardzo plenne i wysokie. Są też tulipany botaniczne niziutkie, które zakwitają razem z krokusami. Uwielbiam tulipany zresztą których ja kwiatów nie lubię
Teraz jesteś młoda to szalejesz z kamolami, tylko nie przesadź, bo też kiedyś każda z nas była taka mądra, a teraz narzekamy na kręgosłup, wiem to po sobie .Ciekawe co to za różyczka Ci zakwitnie w przyszłym sezonie.Widzę ,ze przy różyczce pokazała sie paprotka wywal ja stamtąd czym prędzej razem z korzeniami, bo pożre różę

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tulipanów nie lubisz
one są takie piękne i tyle fajnych odmian.
Jesień to dobry termin na przesadzanie róż, po wykopaniu przytnij im trochę korzonki i górę też skróć. Na zimę obsyp wokół nich kopczyki ziemne.
To masz spory areał do zagospodarowania.

Jesień to dobry termin na przesadzanie róż, po wykopaniu przytnij im trochę korzonki i górę też skróć. Na zimę obsyp wokół nich kopczyki ziemne.
To masz spory areał do zagospodarowania.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Jak to Asiu, tulipanów nie cierpisz ??
Iksje kupiłaś ?
Hmm , ja jej nie sadziłam.To będę podglądać u ciebie
Iksje kupiłaś ?
Hmm , ja jej nie sadziłam.To będę podglądać u ciebie

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Joasiu grządka z kamieniami będzie ładna i ciekawa.
Musisz się tylko zastanowić, czy tawułki tam sobie poradzą. Miałam rosnące w korzeniach drzew i niestety kwitły mizernie, w dodatku stale musiałam podlewać. Hosty lepiej się tam zaaklimatyzują, ale Ania ma rację, że coś wyższego tam by się przydało.
Co to za krzewy rosną przy płocie?

Co to za krzewy rosną przy płocie?
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tawułki lubią mokre podłoże
Czy tam tak będzie?
Jak tam nowy lokator?
Zadomowił się już?
Czy tam tak będzie?
Jak tam nowy lokator?
Zadomowił się już?

Nie mam ostatnio za zbytnio czasu ,żeby odwiedzić Wasze ogródki i posiedzieć na forum .
JAKUCH Jeszcze jakoś nie mam przekonania do tulipanów chociaż jedne mi się w sklepie spodobały , ale niestety ktoś mnie ubiegł i je kupił . Róże planuję zaraz na dniach przesadzić to i paprotka pójdzie aut. Ostatnio zauważyłam ,że w przedogródku następna puszcza łodygi . Przypomniałam sobie , że ją całą wycięłam bo nie można było jej ogarnąć tak była poplątana i zdziczała ,że to był jedyny sposób . Nie wiem czy coś z niej będzie w sensie czy będzie miała kwiaty bo rosnąć rośnie , puściła odnogi .
korzo_m dZiękuję za cenne rady , bo ja nie dokształcona w sensie ogrodniczym , to każda Wasza porada jest dla mnie cenna i przy tym nabieram wiedzy i doświadczenia . No działka duża i jest co robić .
cyma2704 Soniu tam jest cień bo wszędzie jest tyle nasadzone tych drzew tui i cudów wianków , że najchętniej wszystko bym wyrywała i wycinała .

Margo2 Na pewno tam nie jest mokro jak na całej działce więc nie wiem jak by te tawułki tam rosły . Ziemia jest bardzo przepuszczalna bo po deszczu wszystko wsiąka momentalnie jak w gąbkę . A kotek tak się zadomowił że już rozrabia . Mam z nią trochę problem bo za każdym razem kiedy chce wyjść z domu albo wejść to próbuje uciec . Wczoraj zrobiła taki koncert widząc nas na dworzu siedziała na parapecie w oknie w domu i miauczała ile się dało.
Wczoraj coś tam poprawiliśmy , bardziej po to ,żeby ziemia się nie osypywała . Ale jak Robert poz nosił kamienie od razu zapaliła mi się wizja niebieskich kwiatów skalniakowych

Jeszcze wytargaliśmy z krzaków płytę kamienna na pewno ją do czegoś wykorzystam .
Super, niebieski jest ok, a skoro to takie suche miejsce, to sprawdzą się tez rozchodniki, te mniejsze i większe. Jak kupisz na wiosnę niebieskie niezapominajki, to juz co roku się będa pokazywać.
Jak masz kota, to sprawdzi się tez kocimiętka. Wdzięczna rozsiewajaca się roślinka nie do zdarcia, pięknie by się ułożyła sama w szczelinach kamieni jako najniższa warstwa.
Jak masz kota, to sprawdzi się tez kocimiętka. Wdzięczna rozsiewajaca się roślinka nie do zdarcia, pięknie by się ułożyła sama w szczelinach kamieni jako najniższa warstwa.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Aniu właśnie tak jak mówisz coś w ten deseń . Ale to już na wiosnę . Przez te porządki na działce nie mam już siły he he .
No dobrze jednak kupiłam taką o to paczke są też tulipany zobaczę co z tego się wykluję . Najgorsze jest to że cebulki są w paczuszkach a ja nie wiem co jest co . Tzn nie rozpoznaje cebul , żeby stwierdzić czy to czosnek czy tulipan .
No i chyba będę musiała dokupić koszyki bo dwa to za mało na to wszystko . Chociaż o czosnek się nie boję bo nornicę tego podobno nie ruszają . Podobno też nie cierpią wilczomlecza (chyba tak to się nazywa ) o ile nie przekręciłem nazwy

A teraz pędze na Wasze ogródki
No dobrze jednak kupiłam taką o to paczke są też tulipany zobaczę co z tego się wykluję . Najgorsze jest to że cebulki są w paczuszkach a ja nie wiem co jest co . Tzn nie rozpoznaje cebul , żeby stwierdzić czy to czosnek czy tulipan .

A teraz pędze na Wasze ogródki

- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
Cebulki tulipanów będą największe, Żonkile średnie a Czosnki te małe. 

Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Nowa rabata
I obrzeża z kamieni. Ja też takie mam.
Trochę przy nich pracy. Ale i tak mi się podobają
Wiosna będzie kolorowa. Cebulki już są

Trochę przy nich pracy. Ale i tak mi się podobają

Wiosna będzie kolorowa. Cebulki już są

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Z takim zapałem zabraliście się do pracy, że mam wrażenie, że chcielibyście wszystko mieć na już
A przyjemność trzeba sobie dozować. I nawet nie chodzi tu o przemyślenia, co gdzie i z czym, bo zawsze będziesz zmieniać swój ogród, ale o przyjemność z odkrywania swojego ogrodu. Na pewno z wiosną zaczniesz odkrywać nasadzenia już zastałe, które z racji pory roku są już uśpione.
Urządzanie ogrodu od podstaw to ciężka praca, ale i ogromna przyjemność. Macie tyle możliwości, że aż zazdroszczę
Tulipany są cudne
Jeśli jeszcze nie jesteś do nich przekonana, to na pewno odkryjesz je wiosną w naszych ogrodach. Dziewczyny mają takie cuda, że nie można oczu oderwać od monitora. Myślę, że to tylko kwestia czasu
Ślimorów nie lubię, ale ta mordka wygląda prawie sympatycznie. I naprawdę daje na całusa
Synkowi daj czas, potrzebuje go żeby oswoić się z nowymi wyzwaniami. Ciekawość na pewno w końcu weźmie górę.
Na forum jest dużo osób, które z przyjemnością podzielą się z Tobą roślinami. Zawsze to przyjemniej wysłać komuś paczkę, niż wywalić na kompost. Jak coś Ci się spodoba, po prostu daj znać. Zapraszam
Miłego tygodnia

Urządzanie ogrodu od podstaw to ciężka praca, ale i ogromna przyjemność. Macie tyle możliwości, że aż zazdroszczę

Tulipany są cudne

Ślimorów nie lubię, ale ta mordka wygląda prawie sympatycznie. I naprawdę daje na całusa

Synkowi daj czas, potrzebuje go żeby oswoić się z nowymi wyzwaniami. Ciekawość na pewno w końcu weźmie górę.
Na forum jest dużo osób, które z przyjemnością podzielą się z Tobą roślinami. Zawsze to przyjemniej wysłać komuś paczkę, niż wywalić na kompost. Jak coś Ci się spodoba, po prostu daj znać. Zapraszam

Miłego tygodnia

Agnieszko dziękuje za pomoc .
Aniu powiem ci , że już ładna kolekcja się zrobiła kwiatów wiosennych . Nie mam tylko szachownicy cena mnie odstraszyła . Ale nie jest powiedziane ,że jej nie kupię
.Zaczyna mi do głowy przychodzić coraz więcej pomysłów , ale to się odwlecze w czasie . Oczywiście większość od przyszłego roku . Ja bym chciała już no ale idzie jesień i wiele rzeczy już się nie da .
Dziś taki dzień na lajcie jak ja to mówię , na spokojnie odchwaścić kostkę , przyznam szczerze że niby praca lekka , ale palce bolą od wyrywania tych chwastów
.
Dla porównania zdjęcie przed

I po zrobieniu

Wyciupał mi syn internet i tak wolno wgrywają się zdjęcia , ze idzie tu umrzeć przy tym komputerze . Innym razem jeszcze wrzucę zdjęcia
I robię mały edit bo widzę , że nowa osoba zawitała do mojego ogrodu . Iwonko dziękuję
. Ja jestem taką osobą , że chciała bym już pewnie jak większość kobiet . Ogród sam w sobie jest ładny , ale bardzo mi brakuję w nim kwiatów , chciałabym wyruszyć na polowanie z moim oczkiem w sensie zrobić sweet focie wszelkim pszczółkom i motylom tym pięknym kwiatom , ale nie ma takiej możliwości bo niestety w ogrodzie jedyne kwiaty jakie są to chwastów ech i co poradzić . Na jednoroczne też już za późno . No ale jak sama mówisz nie wszystko naraz
. Synuś już lata po podwórku czasem zerka w niebo . Ganiał dziś cały dzień z naszą psotnicą , z czego ja się ciesze bo mogłam coś tam porobić . Z chęcią zobaczę co tam masz ciekawego , może coś skubnę od Ciebie
. PoZdrawiam 
Aniu powiem ci , że już ładna kolekcja się zrobiła kwiatów wiosennych . Nie mam tylko szachownicy cena mnie odstraszyła . Ale nie jest powiedziane ,że jej nie kupię

Dziś taki dzień na lajcie jak ja to mówię , na spokojnie odchwaścić kostkę , przyznam szczerze że niby praca lekka , ale palce bolą od wyrywania tych chwastów

Dla porównania zdjęcie przed

I po zrobieniu

Wyciupał mi syn internet i tak wolno wgrywają się zdjęcia , ze idzie tu umrzeć przy tym komputerze . Innym razem jeszcze wrzucę zdjęcia

I robię mały edit bo widzę , że nowa osoba zawitała do mojego ogrodu . Iwonko dziękuję

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Joasiu no widzisz jak działa forum ,bo niby nie chciałaś tulipanów, a one same do Ciebie przyszły razem z czosnkami
ciekawe co jeszcze kryje sie pod trawnikiem, bo kostka super, ale pracy nie zazdroszczę
.Synuś ma teraz zabawę z kotką

Jadziu zastanawiam się tylko jakie niespodzianki na wiosnę wyjdą i czy w ogóle wyjdą oprócz tych co sama kupiłam .
Do czego to doszło , żebym ja musiała dla kota myszy łapać
. Panna się wyleguję w najlepsze na kanapie a ja łapie myszki . Dostała w nagrodę za to myszkę , żeby wiedziała co do czego . Ona mieszkała od urodzenia w bloku, więc chyba nie wie co to mysz . Ale widać było zachwyt miauczała na całą wieś
.
Ja dziś wyrywam korzenie bzu , no tak mnie drażnią bo bez przerwy się o nie potykam i pomyślałam albo one albo ja będę sukcesywnie je wykopywać jak pojawią się nowe kiedyś tą walkę wygram .

Do czego to doszło , żebym ja musiała dla kota myszy łapać

Ja dziś wyrywam korzenie bzu , no tak mnie drażnią bo bez przerwy się o nie potykam i pomyślałam albo one albo ja będę sukcesywnie je wykopywać jak pojawią się nowe kiedyś tą walkę wygram .

- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Joasiu witaj wspaniały ogród i zapewne ciekawie go zagospodaruje są.Pracy przed Wami mnustwo ale za to jaka satysfakcja.Doczytałam że masz maluszka w domu tak że musisz uważać na rośliny i nasadzenia aby przypadkiem nie były trujące.Klombik z kamieni świetny- ciekawa jestem co tam posadzisz???