Wszystko o pomidorach cz. 15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
maciej39
100p
100p
Od: 31 mar 2016, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 15

Post »

Szlag :)

Już podaję
Obrazek

Obrazek

Obrazek
maciej39
100p
100p

Post »

Nie mogę wgrać zdjęć, co nie tak jest z fotosikiem.
Może RODO :)
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

maciej39 pisze:Może RODO :)
Możliwe RODO wepchało się wszędzie ,gdzie tylko mogło :evil:
Balbina72
100p
100p
Od: 22 maja 2018, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli ogłowisz te pomidorki to będziesz miała większe owoce i szybciej dojrzeją.
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Kontakt:

Post »

Dostałem w gratisie pomidora Bowen. Miał go może ktoś?
Pomidor rośnie bardzo dobrze, ma ładne pomidorowe liście, a co najważniejsze zawiązuje wszystkie kwiaty nie to co Corazon, który jak mnie wkurzy (bo na żadnym z gron nie zawiązał ani jednego owocu) to dostanie szpadlem i tyle będzie z niego. Te sakiewkowe najbardziej mnie denerwują jeżeli chodzi o wiązanie. Dla porównania Jantar 100% owoców tak samo Delfina f1, Malibu f1, Faustine f1. Król Syberii też coś niedomaga jeżeli chodzi o wiązanie to samo Brandywine cherry. Mam w tym roku 37 odmian i musiałem do tego postawić trzy tunele foliowe. Jak się zacznie owocowanie to będzie zaa dużo owoców bo krzaków jest równo 200szt.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
noka
200p
200p
Od: 2 lis 2011, o 20:48

Post »

U mnie Corazon wiąże bardzo dobrze
Obrazek
pozdrawiam
Kazik
kosmodron
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2018, o 22:29

Złamany pęd - proszę o pomoc!

Post »

Witam, wczoraj podczas porządków niechcący trąciłem jeden z krzaków. Pęd się zgiął na tyle mocno że strzelił wewnątrz. "Skórka" z zewnątrz jest cała, niewielka "rana otwarta". Zawiązałem pęd w tym miejscu nad i pod raną aby usztywnić. Pytanie jednak czy jest on w ogóle do odratowania? Słyszałem coś o "plastrach".

Co radzicie? Odciąć i do wody żeby ukorzenić? czy są jakieś "lekarstwa" na taki wypadek?

https://photos.app.goo.gl/q2iIHwDuX6y6Rrqn1

Zdjęcia pędu powyżej.

Prosze o poradę gdyż w tej sytuacji chyba każda godzina/dzień jest ważne zwłaszcza że jest już sporo owoców powyżej złamanego pędu...
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Re: Złamany pęd - proszę o pomoc!

Post »

:wit
Miejsce złamania/nadłamania możesz zataśmować i powinno być ok ;:333
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
kosmodron
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2018, o 22:29

Post »

dzięki za podpowiedź. "taśmować" czym najlepiej? plaster z rolce? czy są jakieś specjalne ogrodnicze taśmy ?
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

Spokojnie może to być plaster "medyczny" lub taśma izolacyjna ;:333
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
maciej39
100p
100p

Post »

chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

maciej39 pisze:Może na ImageShack pójdzie - czy to niedobór magnezu?
"Nie idzie" :( - ImageShack dużo wcześniej zrobił dostępność zdjęć tylko dla posiadających u nich konto. :evil:
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

maciej39 :wit
Na liściach zmiany spowodowane brakiem magnezu, byłoby miło gdybyś wstawił zdjęcia całych krzaków.
Ewa
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Telimenka pisze:Wilki odstrzelę na bieżąco :) . Czytałam kiedyś wzmiankę, że po ogłowieniu krzak kumuluje siły na tym co pozostało i w efekcie przyśpieszy to plon. I że im niżej i szybciej ogłowimy tym lepiej dla tych co mają wcześnie dojrzeć. Wydaje mi się to logiczne. No to ogłowiłam ;:108 . Do tej pory miałam najwcześniej pod koniec lipca pierwsze zbiory. Może te udadzą się wcześniej .
Ja jednego roku musiałam ogłowić wcześniej, czyli pod koniec lipca. Owoce rzeczywiście zaczęły masowo dojrzewać, ale trzeba obrywać wilki.
Iza
olaf2k
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2018, o 18:24

Post »

Witam,

sadzę pierwszy raz w życiu pomidory miniaturki na balkonie w skrzyniach (niewielkich 46x31x25wys). Mam w nich posadzone 6 sadzonek, od miesiąca wystawione są na balkon i w tym czasie 2 razy nawoziłem (po ok 0.5 litra) na wszystkie 6 krzaczków mieszanką esencji z obornika końskiego z wodą. Podlewałem je do tej pory co dziennie po około 1 litr wody, aczkolwiek od tygodnia zmieniłem na podlewanie co drugi dzień ok 1.5l wody (po tym jak wyczytałem, że pomidory wolą większą ilość wody a rzadziej aby móc mocniej rozbudować system korzeniowy). Od kilku dni zwróciłem uwagę, że dolne liście zaczynają żółknąć. Co może być przyczyną? choroba? niedobór magnezu jak kilka postów wyżej? za duże nasłonecznienie? pomidory są na balkonie od strony zachodniej, słońce od 15 do 20. Dołączam zdjęcia, bardzo proszę o radę.
Jeżeli niedobór magnezu to jak można dostarczyć pomidorom, czy sam obornik koński wystarczy?

https://imageshack.com/a/img921/6044/MtSs5T.jpg
https://imageshack.com/a/img921/4112/2zPYAx.jpg
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”