Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Marysiu :wit
Ale słonko ubralas pięknie w koronę z trawek.;)
Pierwiosnki piękne.
Ale zonkile w takiej wielkiej ;kepiastej ilości robią wrażenie.
Piękny widok. ;:215
I kurki...teraz też już mają raj na dworze wiosennie.;)
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu w pierwszej chwili pomyślałam ,że to prawdziwa krówka :;230 ,ja nie wytrzymałam i pojechałam na działkę ale pracowałam umiarkowanie,jeśli to mozna tak nazwać,rano do pracy trudno było powstać.Ach te Twoje żonkile ;:180
Nareszcie robimy to co lubimy robić :heja
Marysiu jeszcze w sprawie tej siatki którą podkładasz od cebulowe,to taka plastikowa zielona czy inna?
Pozdrawiam serdecznie ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu tak sie udało, robię dużo zdjęć a wybieram niewiele i takie ciekawsze :D
Teraz każdy kwiatek cieszy i na zdjęciu wychodzi jak model :D Kurki rzeczywiście po zimie korzystają z wolności i długiego dnia dając w zamian sporo jaj :D

Tereniu cóż pogoda nie pozwala siedzieć w domu, ja to rozumiem. Ty do pracy, a ja też się rozkręcam co rano, bo oczywiście pracuję do granic możliwości ;:124
Siatkę to zależy pod co, bo pod te co lubią nornice podkładam metalową drobną, a po krokusy czy szafirki obojętnie jaką. U mnie jak drążyły korytarze to cebulki wpadały i za nic nie mogłam dochować się np szafirków. Dziewczyny posyłały mi kilogramami, a mnie kwitło parę. Teraz na siatce nareszcie są ;:215 Kolor nie ma znaczenia :D Zdrówka Ci życzę ;:196

Dobranoc!
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Marysiu jestem oczarowana, zaczarowana i zakochana w Twoich żonkilach :D Cudowna słoneczna łąka. Miałam starą , ładną odmianę,. Chciałam rok temu pzresadzić, bo się wyrodziły, ale nie wsuszyłam porządnie i zgniły . Zostało mi dosłownie kilka cebulek .( w sumie mam 6 kwitnacych kwiatów..rozwalonych po odbydwu ogródkach ) Mam jescze kilka dokupionych nowych i oko ciesza ., ale Twoje to normalne dywany :D Tulipanki też masz super . I pierwiosnki . I towarzystwo kopytne na okolicznych polach .Serdecznie dziękuję Ci za takie cudowne foteczki ;:168 Marysiu przyroda dostałą takiego kopa, zę sama z siebie wychodzi. Kwitnie mi forsycja a kikutki na różach w ciągu doby zamieniły się w listki. Tulipany maja pąki, a pierwsze czerwone juz od trzech dni kwitną . Hiacynty kwitna, to samo żonkile, szafirki, bratki Drzewa już leciutko zielone. Wiosenny obłed :D :D
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Marysiu Piękne te żonkile i narcyzy ;:oj ;:138 Po prostu całe pole tych pięknych kwiatów ;:138 ;:333 A jaki musi być zapach ;:224 Fiołeczki Ci pięknie kwitną, widocznie teraz podgrzewanie gruntowe przeszło do Ciebie. ;:306 Oj ta wiosna tak pędzi... i pędzi... niech będzie właśnie dłużej, bo nawet te małe żonkilki już przekwitły ;:145 Super są te pierwiosnki ;:215
Nie mogę wyjść z podziwu i zachwytu, odkąd ujrzałem ten łan narcyzów ;:131 ;:63 ;:173
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Marysiu, skoro wyrwałaś mnie do tablicy, to zaczęłam szukać, bo nie dawała mi ta roślinka spać. I znalazłam, chyba to ona, cebulica dwulistna. ;:224 https://pl.wikipedia.org/wiki/Cebulica_dwulistna

A ta druga roślinka , o którą pytałam, to nie ostatnia w ogóle, tylko ostatnia z cebulowych, biała. Też chyba jakaś cebulica ???
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu :wit . Twoje żonkile w takiej ilości robią wrażenie ;:oj . Kurczę co tam jakieś odmianowe, te zwykłe są przepiękne ;:138 . No popatrz i nawet kolor żółty przestał mi przeszkadzać :wink: . Sporo pracy wykonałaś i sporo pracy przed Tobą więc na forum nie ma teraz kiedy popisać. Nie martw się, nadrobimy zimą :;230 . Kurki masz fajne ale ten byk na drzwiach przyciągnął mój wzrok :lol: . Na początku myślałam, że to prawdziwy :;230 . Ach wiosna ! Pozdrawiam i kolejnych słonecznych dni życzę ;:196 .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w kolejny wiosenny dzień!

Pogoda jak na razie dopisuje i pewnie znowu dzisiaj dzień spędzę w ogrodzie :lol: Wytoczę walkę mleczom, ziore je do wiadra i zaleje wodą robiąc gnojóweczkę! http://niepodlewam.pl/mniszek-lekarski- ... -roslinna/ tu jest o gnojówce z kwiatkami i bez, ponieważ różni się zasadniczo. Moja będzie pierwsza bez kwiatów a na pewno materiału na tą z kwiatkami nie zabraknie :D

Oleńko masz rację przyroda dostała kopa! Omiegi rano nie miały pączków, a pod wieczór pączki na parę cm i pewnie zaraz zakwitną ;:oj Nie ubolewaj nad cebulkami jak będziesz chciała to ja mam w paru miejscach żonkile tam gdzie nie powinny róść (np. w malinach) to wykopię, wysuszę i poślę Ci tylko zapisz sobie proszę, bo ja w notatkach jestem dość nieporządna...to w nagrodę Młodej Ogrodniczki Roku ;:168
Coś hiacynty mi się spóźniają...a może coś je wcięło ;:131 Dobrego tygodnia i trzymaj tak dalej ;:196

Julianie podobają mi się takie duże skupiska jednej odmiany, ale wąski kształt mojego ogrodu nie pozwala mi na takie uprawy, bo przypominałby szkółkę bardziej niż prywatny ogródek :D Jedynie te żonkile gratis do domu zostały w takiej formie... a i tak ja zaburzyłam wsadzając w międzyrzędzia krzewy. Tak długo czekamy na wiosnę, a ona potem staje się jednym mgnieniem ( jakiś taki był tytuł filmu :D ). Ja również serdecznie Cię pozdrawiam ;:138

Marysiu masz rację pierwsza może to być cebulica dwulistna Julcia zrobiła lepsze zdjęcie https://www.fotosik.pl/zdjecie/7f927d4a674ae7be . Natomiast druga roślinka to chyba jednak
https://sklep.swiatkwiatow.pl/snieznik- ... -szt..html jak myślisz?

Ewelciu jeszcze mi tylko byka brakuje ;:306 ;:306 Domownicy chyba wzięliby ze mną rozwód! Ale byczek to nie zwykły byczek tylko wielki medalista!
Żółty kolor to kolor budzącego się życia...żółtka...kolor wiosny i o tej porze musi się podobać ;:168
Odmianowe narcyzy tez są śliczne tylko może wolniej się rozrastają, ale warto je mieć! Dziękuję i cudownej wiosny Ci życzę ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po pierwszej nocy w tunelu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i dzisiejszy wschód, który niestety zwiastował zachmurzenie

Obrazek

Dobrego dnia!
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Takiego widoku Twojego poletka narcyzowego było mi trzeba ;:138 Dają po oczach swoimi żółteczkami. A ten jaki śliczny https://images83.fotosik.pl/1039/1be14567c6a5dc35.jpg ;:oj
Cudny ten byk pilnujący kurek. Od razu wpadł mi w oko ;:131
Miłego dnia, Marysiu ;:196 U mnie dzisiaj niestety znowu zimno.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu Piękne fotki wiosennych kwiatów... narcyzy i żonkile w takiej ilości to przepiękny widok, ale i poduchy pierwiosnków są piekne i botaniczne tulipanki ci kwitną ...super ;:215 Szklarnia wypełniona po brzegi ... będą obfite plony ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu..ale u ciebie buchnęło kwieciem, takich ilości u nikogo nie widziałam. ;:215 Żonkile robią niesamowite wrażenie , do tego piękne tulipany, pierwiosnki..a wszystkiego do pełaniają widoczne sarenki taka wiosna mogła by trwać i trwać ;:138 . Pozdrawiam. ;:168
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Maryś, masz tych narcyzów, nie tylko dużo, ale i jak wiele odmian :shock: Muszą się dobrze u Ciebie czuć. Pamiętasz, co to za odmiana: https://images83.fotosik.pl/1039/1be14567c6a5dc35.jpg ?
Ja powoli zwalniam miejsce w szklarence i co wytrzyma mały przymrozek sadze już do gruntu- bo zawaliłam ją w tym tygodniu,że się ruszyć nie można :)

Edit// Widzę, że Iwonka też pyta o tą narcyzową gwiazdę :D
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dzień dobry Marysiu :wit
Aż mnie nogi i ręce zabolały jak wyobraziłam sobie ilość kursów dom- foliak ;:oj
Roślina o której pisałyście to zdecydowanie śnieżnik ;:108
Pozdrawiam wiosennie ;:196
Ewa
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysia właśnie na to poletko czekałam, jak zawsze się nim zachwycam i zazdroszczę. Że mnie poprzedni właściciele nie zostawili takich cudów, tylko śmieci, śmieci......
Twój warsztat w foliaku imponujący, dopracowany do perfekcji.
Śliczne brateczki kupiłaś, takie donice lubię.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam wieczorową porą!
Niedawno wróciłam z ogrodu i tak się nazapychałam, że nie miałam czasu załadować taczki ;:306 głupi kawał, ale coś w tym jest. Kilka razy przechodziłam koło pięknie rozkwitniętych tulipanów i zawilców a jak zdecydowała się zrobić zdjęcie to już poszły spać i skulone tak jak o świcie ;:306
Kolejne dwie mniejsze skrzynie stoją i została jeszcze jedna do zrobienia, ale wsadzić cebuli już nie zdążyłam.
Nie wiem jak zabezpieczyć skrzynię na miesiąc, bo do niej pójdą pomidory. Posiać zielony nawóz czy wyłożyć tekturą? Inaczej chwasty natychmiast się wysieją.
Nareszcie arbuzy i papryki dostały większe doniczki i one zostały w domu, reszta stoi w tunelu :wink:
Dzielę też chryzantemy, bo niektóre kępy zbite jak beton, a poza tym wyrywam i wyrywam chwasty które już szybciej rosną niż rośliny.

Iwonko niestety nie znam nazwy żonkila jak jajeczko sadzone, ale poszukam wśród zostawionych opakować i może się zachowało :wink: No proszę bycze strzeże kurek od początku i dopiero teraz dzięki siatce ujawnił się w pełni :D
U mnie ranek był chłodny ale potem zrobiło się cieplutko i już do wieczora mogłam popracować....nawet teraz ogrzewanie w domu wyłączone a okno uchylone i jest ciepło :D To życzę ciepełka i słoneczka ;:196

Ewuniu ewarost wiosna buchnęła, jak się przyglądam kwiatom to tak jak na filmie gdzie w przyspieszonym tempie pokazują cykl rozwoju rośliny ;:oj To co w tunelu to jeszcze nie chwalmy, bo wiesz wystarczy jedna zimna noc i trzeba będzie iść na plac po sadzonki. Pochwalimy po 15 maja :D ;:168

Zuziu pełna sielana! do tych sarenek tak się przyzwyczaiłam że co rano jak biegnę do kur to wypatruję czy są... i prawie codziennie są :D Kwitnie wszystko i ogród zaczyna nabierać barw, nawet trawiasta ścieżka regeneruje się. Pozdrawiam ;:196

Agnieszko jak pisałam Iwonce przeszukam zostawione opakowania i może coś znajdę, jak nie to przykro mi, ale ja kiedyś często przesadzałam żonkile i nawet nie wiem gdzie je kupiłam. Ja jeszcze nie wysadzam kwiatków, a niektóre dopiero posiałam, pomidory malutkie więc spokojnie niech wszystko rośnie.

Ewuniu calka oj ja się też nadyszałam ;:306 ale ja jak się zaprę to jakoś daje radę!
Mnie też wydaje się że to śnieżnik :D Pozdrawiam wiosennie ;:196

Dorotko powinnaś teraz przyjechać do mnie bo chciałaś zobaczyć poletko...długo nie będzie, zapraszam!
Śmieci też miałam...o rany ile ja miałam śmieci, pierwszego pana którego poznałam na wsi to od wywózki śmieci. Jeszcze nie było wywozu wielkogabarytowych, ale umówiłam się z nim że będzie zabierał a ja do kwoty za wywóz coś dokładałam :D Brateczki to z Krzeszowic :uszy

Dobrej nocy odwiedzającym :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”