Wszystko co kwitnie i co jest zielone .

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko co kwitnie i co jest zielone .

Post »

Cześć Ania :D Walczysz z hoją ..a ja ostatnio w wirusami, sprzedanymi mi przez ukochane córeczki kuzynki :D Ania uważaj na pajęczynki. Mogą to być przędziorki a to trudny przeciwnik.(ale mi udało się go pokonać na bluszczu ) Roślinki pokojowe masz piękne, zielone i błyszczące.. U mnie ponuro, bezśnieżnie i ...w sumie tyle wiem ile z okna widzę, bo od kilku się kuruję i z chaty nie wychodzę :D Dużo zdrówka dla Ciebie i twoich roślinek Aniu ;:168
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p
Od: 9 wrz 2017, o 08:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Olu, że mnie odwiedzasz :D U nas pogoda iście wiosenna . Magnolia w ogrodzie niebezpiecznie próbuje przyspieszyc wiosnę. Oby sie nie zawiodła. Robiłam dzisiaj polowanie z aparatem na wiewiórkę. Szalona ruda kita :) Podkładałam jej po dwa orzeszki a ona kradła i uciekała . Nawet wypatrzyłam gdzie chowa swoje zapasy . Jest tak zwinna, że z trudnoscia ją mogłam dopaść obiektywem .

Obrazek

https://images84.fotosik.pl/938/f01f464c35805d64.jpg

Obrazek

https://images84.fotosik.pl/938/59804a62160ca397.jpg

Za wielkie zdjęcie(regulamin), zamieniłam na link. Iwona
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Moje dipladenie pokrywają sie nowym listowiem. Wprawdzie pokazują sie czarne listki na świeżych pędach, ale usuwam je systematycznie. Grudzień dobiega końca stan roslin wskazuje na to, że uda sie je przezimować w stanie dość dobrym .( oby nie zapeszyć ) . Zostawiam je na tydzień pod opieka osoby, która nawet sztuczne kwiaty podlewa ( to fakt ) . Mam nadzieje, że wielkiej szkody nie wyrządzi . Instrukcje postępowania przykleiłam do doniczki . Po powrocie zacznę już stopniowo je zasilać. Mam nadzieję, że tydzień mojej nieobecności nie odchorują, albo co gorsze nie odejdą w niebyt . W ubiegłym roku nie udało mi się dipladenii przezimować . Nie przykładałam się do tego tak jak obecnie. Chociaż egzemplarze były dużo większe, to po krótkim czasie po przeniesieniu do mieszkania padły tzn. uschły.

Rozwidni się, zrobię zdjęcie i wstawię. Po powrocie też, jeśli dotrwają w dobrym stanie . Kwiaty wymagają miłości okazywanej na co dzień. Tu nie sprawdza się nasze powiedzenie " stój w kącie a znajdą cie " .

To dzisiejsze fotki :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na jednym ze zdjęc widać też "balkonowca", ktory nie wiem jakim sposobem ukorzenił się w doniczce z dipladenią. Tu mam zawsze moralny dylemat - pozwolić, żeby sąsiad rósł w zgodzie z gospodarzem , czy usunąć. Zawsze mam takie rozterki i dlatego mam bałagan w ogrodzie :D a często tez w donicach .
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p

Post »

Aniu roślinki piękne. Widać po nich Twoją miłość do tego co zielone ;) Aniu życzę ci spokojnych i udanych świąt Bożego Narodzenia oraz pomyślnego i zdrowego Nowego Roku..I pięknych , bujnych roślinek :)
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

dziękuję za życzenia i też skladam WSZYSTKIM zarejestrowanym i tym tylko czytającym "spokojnych, sympatycznych swiąt ".

U nas wieje i to mocno. Zdąrzyłam tylko " rzucić okiem " na swój ogród . Wszystko zielone . Naparstnice jak główki kapusty - dosłownie. Co z nich będzie ? Może jutro znajdę czas na szersze spojrzenie . Zdjęć nie zrobię, bo aparat fotograficznu został w miejscu pracy .

Czekamy na wiosnę, zima jak na razie nas zawodzi .
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Jestem juz na miejscu . Moje dipladenie przeżyły w dobrym stanie podczas mojej tygodniowej nieobecności. Widzę, że wypuściły od głownej łodygi nowe pędy. I to dośc obficie. Pędy wierzchołkowe w większości zbrązowiały i zaraz je usunę. Ogólnie rośliny dobrze wyglądaja i juz jestem prawie pewna, że w przyszłym roku będą zdobiły taras.
Chyba zacznę je po odrobinie zasilać . Jeszcze nie piszę hurrrra , bo przecież to grudzień i wszystko zdarzyć sie może .
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej Aniu :) widzisz a tak się martwiłaś, a tu wszystko dobrze i nawet pędy puściły :D trzymam kciuki żeby przetrwały ;:333
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Zachęciłeś mnie . Dziekuje za sympatyczny wpis. Zrobię fotke , pochwale się. Ale co robię z nimi, żeby przetrwały to nie napiszę, bo zostanę wyśmiana :;230 .

Obrazek

Obrazek

Na pierwszym to pędy wierzchołkowe a na drugim nowe pędy od głownej łodygi . Podrosna troche to wstawię. Mam nadzieje, że dotrwają w zdrowiu. ;:202
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

SERDECZNE ŻYCZENIA W NOWYM ROKU NIECH SIĘ SZCZĘŚCI W ŻYCIU I OGRODZIE.

Rano pileciałam do ogródka zobaczyć czy bombardowanie :( poczyniło szkody. Przy okazji zrobiłąm kilka zdjęć........ wiosna tuż, tuż :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Nowy Rok zaczyna się deszczowo . Pocieszam sie domowymi roślinami . Tu własnie zdjęcie mojego domownika , którego resztki pozbierałam ze śmietnika .

Obrazek
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p

Post »

Witaj Aniu :D I u mnie wiosennie, ciepło. Nic mi nie kwitnie w ogródku, ale wychodzą krokusy i cebulkowe i rysy.. i samotny rycerz - przebiśnieg. A u Ciebie już kwiaty :D Czy domownik to kalanchoe ? Ja mam takiego jednego i też właśnie zaczyna mi kwitnąć.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Aniu..widzę piękny duży rododendron, okaz. ;:215 . Ciekawe ile liczy sobie latek. Co do pogody, niestety u mnie podobnie..tych deszczy już mam dość a ziemia tak opita że zrobiło się błoto i nie wsiąka. :roll: Kalanchoe bardzo ładne, dobrze że mamy te domowe i choć częściowo cieszą. U mnie fiołeczki. ;:128
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Nic nowego w ogrodzie sie nie dzieje, oprócz tego, że ostatnia wichura pod wdzięcznym imieniem Friederike uszkodziła świerki. Tęsknie bardzo za wiosennymi kwiatami jak narzie tylko hiacynty wysuęły główki kwiatowe i pojedyncze przebisniego kołyszą sie na wietrze . Mam parę fotek z ogrodu botanicznego w Hannower proszę o to one ........
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Aniu..u mnie także nic nowego się nie dzieje no bo niby co. ;:oj . Raz więcej śniegu, innym mniej i oby przeczekać do wiosny. :uszy Bardzo ładne zdjęcia hibiskusów nam pokazałaś bo to chyba one , nie wiem dlaczego u mnie na działce ani jednego. ;:131 Zdjęcia twoich RH obejrzałam, to dopiero okazy...jak znajdę wolną chwilkę odpowiem w swoim wątku. ;:168
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Dzień dobry - u mnie wiosna :) ale w sercu . Jestem w domu - koniec moich wyjazdów . W poniedziałek grabiłam ogród jeszcze troche jesiennych liści pozostało . Wiadomo - nie było mnie w domu w tym czasie. Tulipany wystawiły już szpiczaste listki, kwitną śniezyczki, piwonia drzewiasta drzewiasta zaznaczyła już miesca z ktorych wyrosna liście . Szkoda, że mróz sie zapowiada . Mam taką ochotę na pracę w ogrodzie ;:1 . Posadziłam juz begonie stoja w piwnicy w donicach nawet juz raz podlałam odrobinę. Mam grudnika, z którym zyje w symbiozie :D kwitł na BN byłam w domu w tym czasie, widziałam. Teraz jestem od tygodnia i znów wypuścił pączki, malutkie na radzie ale jest ich moc. Zawsze kwitł gdy przyjeżdżałam do domu. Nie mogę sie doczekać kiedy wreszcie z grabiami i szpadlem zaczne się realizować. Pomysł na funkie nie opuszcza mnie . Mam jeszcze miejsce na te rośliny pod leszczynami . Myślę, że wyda ;:138 ;:138 ;:138 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”