Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Basiu też wolę mróz i śnieg, niż szarą mokrą zimę. Moje miasto położone w niecce, więc spacer po nim w ostatnich dniach do miłych nie należy. Na wsi tez niezbyt komfortowo, bo z kominów czarne dymy się snują. ;:202 Kępa tulipanów Exotic Emperor już chyba przetrzebiona przez gryzonie i w tym roku nie zachwyci. Inne rośliny zapełniły skarpę. więc może już tak pusto nie będzie. ;:65

Ewelinko u mnie też ponad dwadzieścia dziś było. Jednak słońce wynagradza niską temperaturę, pięknie świeciło. ;:215 Na pewno białe floksy wrzuciłam dla ciebie, jeśli przeżyją zimę, będziesz się nimi cieszyć. ;:108 Do wysiewów się nie spieszę, choć łapy swędzą. ;:14 Jednak siewki z dłuższych dni są dużo ładniejsze, a często nawet szybciej rosną, od cherlaków z lutego. Tylko trawy wysieję pod koniec lutego, bo one mają długi okres wegetacji, a wyciąganie się do światła nie szkodzi im tak bardzo, jak kwitnącym. Dziękuję, ;:196 grzejemy się przy kominku. :)

Aniu to zdjęcie jest paskudne, ale jedyne jakie zrobiłam tym dużym kępom floksów. Teraz już róże większe, trochę bylin rośnie, więc skarpa bardziej zapełniona. Nie zamówiłam żadnej róży, naprawdę. :;230 Ćwiczę silną wolę. Muszę zobaczyć jak ubiegłoroczne nabytki sobie poradzą, bo z kilku prezentów jestem niezadowolona. Jak nie spełnią oczekiwań, to się ich pozbędę i wtedy poprzesadzam i dopiero podejmę decyzję. Stanowczo za dużo roślin w ubiegłym roku rozdałam lub wyrzuciłam, tak kończy się kupowanie oczami. ;:124

Lucynko u mnie floksy szydlaste były jednymi z pierwszych roślin na skarpie. Wiatr hulał wokół, sarny biegały po ogrodzie, a one rosły jak chwasty. :roll: U ciebie na działce bardziej zacisznie, na pewno sobie poradzą, to raczej żelazne rośliny. ;:108

Kwietniowe tulipany były, teraz jeszcze majowe. ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sonia, widzę, że tej wiosny trzymamy się razem - mam silne postanowienie nie kupowania nowych róż ;:108 Na najstarszej rabacie widzę już, że sadzenie zbyt gęsto nie służy pannicom i mimo największej chęci nie chcę powtórzyć tego błędu na kolejnych rabatach. Okazuje się, że opisy wymiarów krzaczków w szkółkach znacznie odbiegają od rzeczywistości. Przypuszczam, że jedynym powodem do złamanie mojego postanowienia będzie przykry bilans strat po tych ostatnich mrozach. U mnie nadal było dzisiaj w dzień -12
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko przez pierwsze lata człowiek chciałby posadzić wszystko co się podoba. ;:108 Dopiero z czasem trochę stopuje, choć do końca to jednak nie jest możliwe zrezygnowanie z zachcianek. :D Już z hortensjami narobiłam głupstw i teraz mam problem, przesadzanie nie wchodzi w grę, jedynie eksperymenty z przycinaniem zostają. ;:173 Róże muszę przetestować, a to wymaga trochę czasu. Już widzę, że Artemis stłoczone trzy razem, mają ciasno, a przecież to młode krzewy. :roll: Skupię się w tym roku na dwóch pustych rabatach, a reszta jak przeżyje zimę, pozostanie bez zmian. Chyba dzisiaj odczuwalna temperatura była niższa niż wczoraj, pojawił się lekki wiatr. Jutro musi być cieplej, bo kupiłam sanki dla Karola i wybieramy się na przejażdżkę. :)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,świetne te kompozycje tulipanowe,a białe z białymi floksami rewelacyjne ,tak im razem do twarzy,fajnie,że możemy powspominać ,przypomnieć sobie jak było,i pomarzyć jak będzie ,wszystkiego dobrego w Nowym Roku,dużo zdrowia i spełnienia marzeń ;:196
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Moje ulubione kwiaty ;:167
Wszystkie Twoje tulipany mi się podobają, a z resztą które mi się nie podobają? Chyba najmniej papuzie. A pozostałe, takie klasyczne kielichowate Triumphy albo pełne, albo liliokształtne to już kocham oglądać.
Ten różowozielony jest ciekawy, pamiętasz odmianę?

Zostawiłam sobie wszystkie etykiety i wydrukowane zamówienia od sprzedawców online, bo też nie wiem, czy będą zgodne. Queen of Night mam z kilku kapersów z Biedronki i jedno opakowanie z Lidla, ale przemieszałam. Jak z któregoś sklepu trafi się inna odmiana, to się nie dowiem czyje.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Soniu piękne wspomnienia wiosny...tulipany cudowne..w kępach się lepiej prezentują.. ;:138 ja tez połączyłam białe z czarnymi..kupiłam je pod nazwą "Dzień i Noc"..hihi..zima daje w kość nada ..w nocy pomroziło teraz sypie..
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, jakie ładne, takie jasnych odcieniach ;:173

Ah, jak tak patrzę na zdjęcia tulipanów, to żaluję, że tak mało posadziłam tej jesieni :roll: Kiedyś miałam więcej, ale nornice wszystko zjadły, albo dziki - sama nie wiem. A jesieni posadziłam niewiele. A tak mi się zamarzyła teraz taka wielka, gruba kępa tulipanów :D Za rok, koniecznie ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, masz naprawdę piękne tulipany ;:333 i wszystkie w takich ładnych kępach! ;:63 ;:63
Dziękuję za info odnośnie floksów. ;:180 Pocieszyłaś mnie. ;:196
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Soniu! A znasz nazwy Twoich tulipanów? Ta ostatnia odmiana mnie ciekawi! Podobne zakupiłam jesienią w Leroju, ale nie jestem pewna, czy to te same... ;:224
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Soniu, ja również nie powinnam kupować róż tej wiosny, może wytrwamy w tych postanowieniach ;:173
Tulipany śliczne ;:333
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Przepiękne masz te tulipanki ;:215 .Ja jestem ciekawa moich w tym roku bo obkupiłam się jesienią i jestem ciekawa efektów ;:108 . Zgadzam się z Tobą i też z wysiewami się nie śpieszę. Czekam cierpliwie do końca lutego bo mam lobelie i niecierpka a je wtedy trzeba już wysiać . Mam nadzieję, że te floksy od Ciebie przeżyją bo biały by mi się przydały ;:333 . Temperatury znacznie lepsze niż ostatnio a dzisiaj mam nawet na plusie ;:oj . Mam nadzieje, że cały śnieg nie stopnieje . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu i u mnie puściło i zaczęła się chlapa... Ale przynajmniej smordki przewiało i jest czym oddychać na zewnątrz.

Dziękuję za kolejna porcję tulipanów, bardzo podobają mi się te na pierwszym zdjęciu, miałam podobne, z tym że strzępiaste od góry, niestety u mnie po nich też pozostanie tylko wspomnienie - bulwy wykopałam, ale zostawiłam w drewutni, nieświadomie dokarmiając jakieś zwierzaki... ;:224
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Soniu, widzę, że masz mocne postanowienia. Ja również mam, co prawda trochę inne, ale wczoraj testowałam i prawie dałam radę. Postanowienie było następujące 0 granatowych ubrań i 0 rękawów 2/3. Wynik rękawy 2/3-0, granatowe-1 ;:306 .
Wracając do roślin, po raz kolejny postanowiłam nie kupować kapersów. Zobaczymy co z tego wyjdzie. ;:224 Powinnam zrobić bilans ile wydałam na takie zakupy, a ile przeżyło i rośnie do dziś. Zakupy internetowe bylin też pewnie ograniczę, oprócz żurawek u Igi.
Róże zdecydowanie lepiej znoszą taką pogodę, niż ciepłe zimy, więc jeżeli solidnie zakopczykowałaś strat nie będzie. :D
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Obrazek
Sonio te tulipany to istne cudo ;:138 Są przepiękne, normalnie nie mogę przestać na nie patrzeć ;:173
Jaka to odmiana, muszę taką mieć :)

Pozdrawiam,
Seba :wit
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

zdjęcia tulipanków ;:167 ja już mam tak dosyć zimy :( kiedy ta wiosna ;:223
Zablokowany