Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Sky12
200p
200p
Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.6

Post »

Jakie polecacie nawozy na następny rok? Chodzi o nawozy w postaci granulowanej doglebowe firmy Yara i nawozy służące do fertygacji.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dobierz co chcesz i co masz w zasięgu. Patrz tylko na skład i NPK. :) Ludzie różne nawozy stosują, od najbardziej prostych, po cuda wynalazki. :D

To zdjęcie najlepiej obrazuje, że należy przygotowywać całe poletko, a nie tylko dołek. Korzeń ponad 2m.
Obrazek
Awatar użytkownika
mdabr
200p
200p
Od: 12 paź 2014, o 17:06
Kontakt:

Post »

Dziś w końcu zważyłem tegoroczną dynie - 362kg (pomiary na działce wskazywały niemal identyczna wagę jednak były trochę zaniżone, OTT zmierzone na spokojnie już na palecie 856cm - 356/263/237 - czyli 377kg). Z wyniku w drugim sezonie jestem bardzo zadowolony, w planach było 300kg i się udało nawet trochę więcej. Kilka fotek z ważenia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powoli trzeba myśleć o następnym sezonie, może w tym roku uda mi się przygotować dołek pod dynie przed zimą a nie jak zawsze tuż przed sadzeniem (chociaż znając życie znowu będzie mało czasu a jeszcze muszę przygotować miejsce pod nowy tunel).
Pozdrawiam, Mateusz
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Bogdan61
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 wrz 2016, o 14:30

Post »

W przyszłym roku zamierzam rozpocząć moja przygodę z dynią olbrzymią, a z racji, że nie mam o tym zielonego pojęcia potrzebuję pomocy.
Ryzykując własnym życiem i zdrowiem zaanektowałem część trawnika mojej żoneczki (6x5,5 m) - pazurami wyszarpałem trawę i została goła ziemia. I zaczynają się schody - jak przygotować podłoże aby zapewnić jak najlepsze warunki.
Mam obornik bydlęcy 2-3 letni - to wiem : rozrzucić, przekopać i gotowe - ale czy teraz na jesień użyć jeszcze dodatkowo jakiegoś nawozu ? (ziemia raczej lichutka - piaszczysta)
Zamierzam również wykopać dół pod dynię i pytanie : jaka głębokość i i czym go wypełnić - mam jeszcze kilka metrów sześciennych czarnoziemu.
Będę wdzięczny na wskazówki - wszyscy wiemy jaka będzie pogoda - teraz to już jest walka z czasem
Łączę Pozdrowienia
Pozdrawiam, Bogdan
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p
Od: 14 maja 2006, o 19:09

Post »

Jakich nasion używaliście do uzyskania takich gigantów? Na allegro są albo firmowe od Legutki za ~3zł albo ta sama odmiana od prywatnych sprzedawców ale po 25zł za jedno nasiono :/ tylko od nich juz z tych najwiekszych okazow czyli po selekcji, warto tyle dac ?
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Kontakt:

Post »

Rysiul Według mnie warto ale jak ma się jakaś wiedzę o uprawie i doświadczenie. Szkoda pieniędzy, ale jak kto woli :)
Lepiej zaopatrzyć się w nasiona z mniejszych dyń i spróbować uprawy. Jest też AWN co roczna na forum i tam będą nasiona z naszych gigantów na pewno się załapiesz na jakieś. Ja też postaram się coś wysłać. :D
Sam miałem nasiona z dyń ponad 400 kg i tez z takiej 290 kg. I z tej 290 nie wyrosły wcale jakieś małe dynie. :D
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p
Od: 14 maja 2006, o 19:09

Post »

Ok, będę czekał z niecierpliwością. Ja jakby co, bedę miał nasionka dyni bezłupinowej.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bogdan61 Ja teraz bym przekopał po całości z obornikiem jeśli licha gleba, wysiał poplon i czekał do wiosny na ponowne przekopanie, wtedy po całości czarnoziem. Dołek na głębokość 60cm i szerokości podobnej, powinien na pierwszy sezon starczyć. A w dołek robisz sobie mix czarnoziemu z przerobionym obornikiem.

Rysiul Ja staram się załatwić sobie możliwe najlepsze nasiona. W tym roku znów wpłace składke na EGVGA i będe czekać na pakiet.

W sumie co tydzień jest ten sam temat powtarzany. ;:224
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wyniki wczorajszego konkursu w Grzybnie.

Obrazek
Bogdan61
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 wrz 2016, o 14:30

Post »

Dziękuję Błażeju - o jakim poplonie myślałeś ? - czy nie będzie za późno ?
Pozdrawiam, Bogdan
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Teraz jakiś zimujący, może być np żyto. Po tygodniu wzejdzie i na wiosne zetniesz i przekopiesz. :)
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marcin Gotowe ;:333

Błażej ta dynia co ważyła 4,2 kg to dopiero musiała być wielka ;:306
Niewiele brakowało do pierwszego miejsca :) Za rok może się uda ;:108
Awatar użytkownika
Sky12
200p
200p
Od: 10 wrz 2016, o 22:45

Post »

Bogdan61; Pewne jest jedno.W promieniu co najmniej 2 metrów od krzaka musisz mieć super przygotowaną ziemię. W miejscu posadzenia powinna mieć (dobra gleba) głębokość około 50cm-60cm, a resztę około 30cm. Dynia ma bardzo płytki system korzeniowy lecz mocno rozgałęziony. Sadzonki wsadzaj najlepiej w odległości 3 lub więcej metrów. Stosuj duże ilości nawozów. One nie szkodzą, tylko musisz odpowiednio je dobrać ( dużo potasu, fosforu). Druga rzecz to podlewanie. Postaraj się przez okres jesień-wiosna uzbierać jak najwięcej wody deszczowej. Ona do podlewania jest najlepsza. Unikaj wody kranowej, gdyż zawiera dużo chloru, który przeszkadza w prawidłowym rozwoju dyni. Woda w wzroście dyni jest najważniejsza. W początkowej fazie wzrostu młodej sadzonki zrób nad nią coś w rodzaju osłony, tunelu z foli. Trzyma on temperaturę i dużą wilgotność.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Seba, na konkursie w Grzybnie przyjmą każdego z dynią, nie ważne jak wielką, bo tu się najwięcej stawia na zabawe. Oczywiście że liczą też na jak największą ale każdy zostanie przyjęty ze swoją dynią.

Podium zostało zajęte przez członków PSHOW, a Mariusz Olszewski zgarnął dwie pierwsze nagrody. Do pierwszego miejsca w największej dyni mi sporo brakowało, bo to około 100kg ale zabrałem dosłownie wszystkie dynie, by chociaż odebrać mu nagrode ,,Zadyniarza roku" ale jego dynie okazały się cięższe niż szacowane, a moja druga lżejsza i się nie udało. :D
tomw
100p
100p
Od: 1 maja 2016, o 12:00

Post »

Woda z kranu ma dużo chloru a co myślicie o podlewaniu wodą ze studni?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”