Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Post »

Witam Lucynko. widzę że już wróciłaś. Ciesze się że z mama już lepiej. Moja umarła 37 lat temu, miałam wtedy 12 lat.
Piękne te Twoje kwiaty, nie mogę się na nie napatrzeć. Mam rabatki od 15 lat ale nie lubiłam w nich plewić bo rosło tam więcej chwastów niż kwiatów. Dopiero od tamtego roku złapałam bakcyla ogrodowego i na moich rabatkach pojawiło się więcej kwiatów nawet takich jednorocznych które sama wyhodowałam w domu od nasionka. Najważniejsze że teraz nawet pielenie sprawia mi przyjemność a robienie sadzonek wczesna wiosna w domu to bajka.
Kiedy mam pikować heliotropy bo trochę mi wzeszło. Maja dopiero liścienie? O ile się nie mylę to chyba pisałaś że potem jak będą przepikowane i większe to należy im urwać czubek żeby się rozkrzewiły?
Nie umiem wstawiać tutaj zdjęć i potrzebuje instrukcji jak to się robi? Pomocy.
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fiu ,fiu ależ tu kolorowo ;:224 , takich widoków mi trzeba było w ten okropny deszczowy dzień ;:108 . Dziękuję Ci za poprawę nastroju :tan . Pozdrawiam :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu [Maska] - na tym zdjęciu, o które pytasz, jest ostróżka jednoroczna. Było ich kilka. Mam nadzieję, że się rozsiały.

Na parapecie to ja już miejsca na nowe siewy nie mam. Wysiałam mnóstwo rozmaitych roślin przed wyjazdem i niemal wszystkie powschodziły.
Poczekam do pikowania i dopiero wtedy posieję kolejne.
Mam tam cztery donice z chryzantemami. Bałam się wynieść je na balkon. Są bardzo żywe, niektóre nawet pąki mają i szczerze mówiąc teraz nie bardzo wiem, co z nimi zrobić. Zostawić w domu, czy wynieść. Zerwać pąki, czy zostawić. Nigdy jeszcze nie miałam chryzantem. ;:185
Buziaczki ;:196

Dorotko 71 - żebyś wiedziała, jak bardzo chciałabym już spacerować wśród kwitnących roślinek. ;:65 ;:65

Justynko - tak mi przykro. Brak mamy to ogromna trauma dla kilkunastoletniej dziewczynki. ;:168
Heliotropy przepikuj dopiero, gdy wyrosną im liście właściwe. Wprawdzie ja pikowałam wcześniej, ale ryzykowałam. Na szczęście żyją, ale mogło być źle.
Z uszczykiwaniem się nie śpiesz. Gdy będę uszczykiwała swoje, to pokażę na zdjęciach, jak i kiedy to robię.
Natomiast nie potrafię wytłumaczyć sposobu wstawiania zdjęć. ;:185 Mnie synowie pomogli i trzymam się tego, co muszę teraz robić, by zdjęcia znalazły się w wątku.
Jeśli mi się coś nie udaje, to dzwonię do syna i on mnie na bieżąco instruuje. ;:108

Ewelinko - sobie też w ten sposób humor poprawiam. :tan
Jednocześnie coraz bardziej tęskno mi za takimi widokami na żywo. ;:32

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkim Wam życzę dobrej, spokojnej nocy i zdecydowanej poprawy pogody. ;:4
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Ale tu ślicznie Lucynko ;:215 , wróciłaś i mama lepiej się czuje, jak czytam, przede wszystkim dzięki Tobie, to dobrze, oby tak dalej Lucynko ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko [00..] - niestety jest to zdjęcie z przeszłości. Ta wierzba w ubiegłym roku mocno mi zmarniała i teraz M mocno ją poprzycinał. Może w ten sposób da się ją uratować. Może... ;:218
A pod wierzbą za mocno rozrosły się hosty, wobec tego przerzedziłam je, tym bardziej że rosło tam kilka takich samych. W tym roku ten zakątek nie będzie już taki sam. ;:185
Z lewej strony wierzby widać fragment bardzo starej jabłoni, która też została teraz mocno przycięta, bo rodzi pyszne jabłka, ale ostatnio nie dość że bardzo mało, to jeszcze większość spadała, zanim dojrzały. Próbujemy ją ratować, bo szkoda wyrzucić. ;:108

Wszystkie sześć ostatnich zdjęć pochodzi z wcześniejszych lat. Robił je jeszcze synuś swoim aparatem. ;:224

Obrazek

Obrazek

Wszystkim Wam życzę dobrej nocy i znacznej poprawy pogody, a najlepiej wiosennego słoneczka. ;:4

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Piękna ta wierzba. Na pewno slicznie się odrodzi.
Ja dzisiaj próbowałam ukorzenić lilaka meyera. Może się uda.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko zdjęcie z białym płotkiem i wierzbą jak z ogródka dla krasnoludków, tak mi się jakość skojarzyło :;230
Nie wiem co się stało wierzbie, ale mnie ukorzeniły się patyczki z cięcia czyjejś wierzby :D Sporo ukorzenionych już rozdałam i mam nadzieję, że te co zostały nie zmarzły ;:224 Listeczki są bardzo dekoracyjne.
Zielonym i słonecznym oczy napasłam to idę spać ;:65 a Tobie życzę dobrego odpoczynku i jutro słonecznego dnia ;:3 ( u mnie ma być 12 st ;:oj ) Dobranoc Obrazek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Ta wierzba jest krótkowieczna, żyje około 10-12 lata. Mam nadzieję, że czujesz się troszeczkę winna za moje zawalone parapety. ;:306
Na razie mam piękne trawy i mnóstwo kapusty ozdobnej. ;:224
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59

Post »

Witam Lucynko W tamtym roku mąż posadził taka wierzbę, podlewałam ja niby się przyjęła ale chyba nie przeżyła bo nic nie wypuszcza a chyba już pora.
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
elusia723
100p
100p
Od: 14 kwie 2015, o 15:18

Post »

Wierzba cudowna też taką chcę kupić - ale jak czytam wpisy to trochę się zmartwiłam ;:174
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Elu, ta wierzba jest zazwyczaj bardzo tania, rośnie szybko, więc tylko kupować. 12 zł, nawet na kilkanaście lat , warto. :uszy
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No właśnie taka jabłonkę mamy, co to chcemy ratować, została mocno przycięta i miała w tamtym roku sporo jabłek, ale praktycznie wszystkie opadły nie wiedzieć czemu, poczekamy co pokaże w tym roku, bo jak znowu to samo, to chyba jednak odpuścimy sobie z nią ;:108
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Lucynko, przeszłam się po Twoim ogrodzie i po raz kolejny stwierdziłam, że nią ma to, jak ogród w formie kolorowego buszu - wszystko na kupie, wszystko naraz kwitnie, i wszystko pod kontrolą. A to fioletowo kwitnące to heliotropy?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!

Przejrzałam dokładnie moje siewy sprzed wyjazdu do mamy i muszę potwierdzić, że mają się bardzo dobrze.
A oto dowody:
Od lewej ...
... chryzantema jadalna i krokoszObrazek

...porcelanka i żmijowiecObrazek

...pysznogłówka cytrynowa, zatrwian Suworowa i nachyłek barwierskiObrazek

...koleusy - po prawej roccokoObrazek

...rudbekia dwubarwna Cherokee SunsedObrazek

...powojnik tanguckiObrazek

...celozja grzebieniasta i pierzastaObrazek

koleusy roccoko wysiane w styczniuObrazek

pierwiosnki - różne odmiany siane i stratyfikowane na początku styczniaObrazek
Wschodzą bardzo nierówno, ale powoli pokazuje się ich coraz więcej.

Dorotko 71 - u mnie lilak Meyera co jakiś czas wypuszcza młodziaczka od korzenia.

Marysiu [Maska] - muszę podejrzeć, a nuż a widelec pod tym płotkiem rzeczywiście mieszkają skrzaty ... :)
To jest wierzba hakuro szczepiona na pniu, dzięki czemu zajmuje malutko miejsca, a jest piękna, bo w porze kwitnienia przypomina olbrzymi bukiet. ;:215
Jak wygląda wierzba, której patyczki ukorzeniasz?
Temperatura była u mnie dzisiaj dość wysoka [10*], ale wiatr chciał głowę urwać. Teraz trochę ucichł.

Iguniu - u mojej sąsiadki wierzba hakuro żyje już ponad 10 lat, była przesadzana przed dwoma laty. Odchorowała, została więc krótko przycięta i w ubiegłym roku bardzo ładnie się odbudowała.
Mam nadzieję, że z moją będzie podobnie. ;:218
Kapustę ozdobną już wysiałaś? Ja sianie kapusty odkładam w czasie, by później mi zakwitła. ;:108

Justysiu - jeszcze poczekaj, jeszcze za wcześnie. Wierzba wypuści listki na pewno. Ona się nie śpieszy. ;:131

Elusiu - te wierzby nie są drogie, a warto wydać na nie kasę, bo są naprawdę wspaniałą ozdobą ogrodu. Jedyny mankament jest taki, że trzeba ją po każdym kwitnieniu przycinać, ale warto się poświęcić. ;:333

Iwonko [00..] - w ubiegłym roku z powodu suszy to prawie wszystkie jabłonie gubiły owoce. Poczekaj, nie spiesz się z wyrzucaniem.
Przyjrzyj się jej jeszcze trochę, zanim podejmiesz ostateczną decyzję. ;:204

Izo S - ja kocham taki kolorowy busz. ;:303
Jeśli pytasz o te kwiaty ...

...to tak, to są heliotropy.Obrazek
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jak cudownie i widać już kolory na pokrzywkach. ;:138
Pięknie rosną, ja też mam jeszcze tyle wysiewów ale nie mam kiedy się zabrać za nie. ;:222
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”