Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Uprawa melonów

Post »

Wasze melony już takie duże.. Myślicie, że moje jeszcze zdążą zaowocować ? Po przesadzeniu do gruntu "dostały kopa" i wreszcie zaczęły rosnąć.
Obrazek
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A czy można wymościć wokół krzaczka słomą?
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45

Post »

Zawsze można, jak to by miało zaszkodzić ? :wit
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Napisze wprost-dopiero co weszlam na ten watek i nie mam dzis czasu, zeby go od poczatku przeczytac, zeby nie powielac pytan a baaardzo potrzebuje Waszej pomocy, wiec z gory przepraszam, jeśli zadaje stare lub glupie pytanie.Otoz w tym roku pierwszy raz mam szklarnie i pierwszy raz zasialam melony.Po pierwsze pomieszalam sadzonki ogorkow i melonow, wyczytalam, ze trzeba melonom urwac glowy i juz mialam zgryz komu mam to zrobic(bylam swiecie przekonana, ze no stara ogrodniczka rozroznie ogorki i melony...niestety prawie identyczne liscie, bo zaznaczam ze ogorki szklarniowe tez pierwszy raz...i nie rozrozniam...), urwalam wiec wszystkim glowy i po sprawie, ogorkom tez tak sie robi:); I teraz nie wiem co z zapyleniem????Dzis juz rozpoznalam melony bo maja duze piekne kwiaty inne niz ogorki(widzialam tez maluskie ogoreczki) iiii co z tymi kwiatami?Czy w szklarni gdzie lata pelno roznych owadow ja mam zapylac?Wyzej wyczytalam, ze sa meskie i zenskie kwiaty, no ale te duze piekne juz sa zwiedle wiec jak one zapylaja heeeelp bom glupia i nic nie wiem w tych damsko-meskich sprawach melonowych.A do tego zasadzilam wszystko mega gesto i poprowadzilam na sznurkach i jedna masakra i będę plakac.

-- 23 maja 2014, o 22:50 --

Przepraszam nie mam pl znakow.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Jeżeli jesteś pewna, że w szklarni są pszczoły, osowate lub trzmiele, to nie masz się czym przejmować, bo one zapylą kwiaty. Natomiast jeśli ich nie ma lub mało, to trzeba samemu zabawić się w pszczółkę. W tym celu, rano, zrywa się rozwinięty kwiat męski, obrywa płatki i smyra się pylnikami po znamieniu kwiatu żeńskiego ;:65 . Melony sadzi się co 80-100cm, bo potem jest gąszcz ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
jondi
500p
500p

Post »

Jolu kochana ja mam melon co 20cm.... wiem wiem pazerny dwa razy traci.Od roku czytam poradnik szklarniowca i jedno wbilam sobie do glowy, ze podstawowym bledem poczatkujacych jest za rzadkie sadzenie i baaardzo wzielam sobie to do serca.W przyszlym roku juz będę wiedziec, a tymczasem będę sie uczyc. no widze i slysze pszczolowate glownie baki a moze trzmiele bo nie rozrozniam, wiec licze na nie.Czy ten ogromny piekny kwiat to meski?a jak wyglada zenski?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiat żeński zawsze ma pod spodem mini melonika (0,8 - 1 cm). Tak zresztą jest u wszystkich dyniowatych. Nie wiem tylko gdzie widzisz te wielkie kwiaty, bo u melonów są tylko trochę większe niż u ogórków ;:131 . Wielkie kwiaty są u dyń, cukinii czy tykw. Jeżeli masz posadzone melony co 20 cm, to obawiam się, że musisz je przerzedzić - uciąć przynajmniej co 2 szt., inaczej nie doczekasz się normalnych owoców. A w takim gąszczu szybko wda się mączniak albo inny grzyb.
Ogród przydomowy Joli
jondi
500p
500p

Post »

Wieksze niz u ogorkow:) ale sa ladne przyznasz:):), jutro będę dokladnie studiowac BARDZO DZIEKUJE !
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Jolu,czy te młode meloniki nie poparzą sie w tym upale od czarnej agro?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Ja mam zamiar puścić melony do góry na stelaż. Jak w takim razie gęsto można je sadzić?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze nigdy mi się coś takiego nie stało. Przy sadzonce wycięty jest spory otwór, a korzenie jeszcze się nie rozrosły. Wraz ze wzrostem roślin będzie następował wzrost korzeni, ale wtedy roślina będzie już przysłaniać agro.
whitedame, też sadzić co 0,8 - 1m. Ja mam też melony posadzone w szklarni i puszczone w górę przy ścianie na konstrukcji. Tak właśnie sadzę. Nie zabierają miejsca innym uprawom :D .
Ogród przydomowy Joli
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Posadziłam melony do gruntu, ale bez agrowłókniny czy to jest niezbędne? czy posadzone na gołej ziemi nie będą rosły?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też będą rosły. Agrotkanina po prostu polepsza warunki - utrzymuje ciepło i wilgoć gleby, przez co przyspiesza wegetację ;:65 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p
Od: 26 sty 2013, o 10:52

Post »

Witam wszystkich serdecznie po raz pierwszy w tym wątku :wit Beatko ja w ubiegłym roku podwieszałam melony do góry przy rurkach podporowych w tunelu Obrazek Obrazek Obrazeksadziłam po dwie roślinki przy jednej podporze,trzeba je jednak pilnować i nie pozwolić się rozkrzewiać bo tworzy się ogromny ciężki gąszcz ,którego później nie można ogarnąć ;:oj nie pieliłam kwiatków, te które się zapyliły i owoc był silny te rosły, było ich dużo i naprawdę były smaczne i słodkie :tan .Tak wyglądały w końcówce Obrazek życzę ogromnych plonów i pozdrawiam.
echmea
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Wow! Jakie wspaniałe melony, też chciałabym takie mieć.
Ja posadziłam w gruncie w takiej drewnianej skrzyni ( prawie wszystko tak sadzę i sieje bo mój warzywnik i działka leżą na skłonie pagórka) teść ma zrobić konstrukcję z leszczynowych palików i będę podwiązywać. Chciałabym zapytać jak wysoka musi być ta konstrukcja?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”