Mój ogród wśród łąk część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 4

Post »

Kiedyś kombinowałam z różnymi naklejkami na okno.
W końcu stanęło na kawałkach taśmy izolacyjnej poprzyklejanych na szybie na zimę.
Najtaniej, najprościej i skutecznie.
No i łatwo usunąć, jeżeli klei się na nieumytą szybę.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny wianek ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu różanka cudna, ;:oj powojnik taki niezmordowany w kwitnieniu. ;:215 Ptaszka szkoda, ;:174 ja odkąd mam trawy przy tarasie nie zauważyłam, żeby ptaki wlatywały w szybę. Kociak i jeżyk ;:167 jednak zwierzęta budzą w nas dobre instynkty. :) Wianek śliczny. ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Gosiu lubię zaglądać do Ciebie bo świetnie prowadzisz swój wątek ... wszystkiego po trochu i w takiej miłej formie jakby opowiadania...
Twój piesek zajrzał do mnie więc go pogłaskałam i dalej spacerowałam . Warzywnik z ciekawymi okazami az ślinka cieknie ale Ci goście nieproszeni musza zniknąć . Masz wspaniałą przestrzeń wokół domu i mnie tego brak .
Coleusy śliczne i capnij już sadzonki do ukorzenienia bo to odpowiedni czas. Na początki sierpnia już sukcesywnie ukorzeniam aby mieć świeże podrośnięte sadzonki na zimowanie - nigdy nie zimuję dużych okazów bo brak miejsca.
Goście z kolcami byliby i u mnie mile widziani ale cóż - wiele lat nie trafił się żaden.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Gosiu i u mnie ptaszek stracił dzisiaj życie ;:223
Taki pomocnik to tylko Cię odciąga od prac, bo głaskać się każe :;230 Krecik to miły gość, ale mój gdzieś się na czas upałów schował :uszy Wianek uroczy! ;:168
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,gości masz świetnych ,ja też mam jeża i tupta wieczorem po ogrodzie,Twój ogród pięknie wygląda ,powojnik rewelacyjny,i jarzyn taka ilość i jakość :uszy ,bakłażany też bardzo lubimy ,ale mamy tylko ze sklepu ;:306 ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Znalazł gościu to, co lubi! ;:306 U mnie też buszują, ale kotków nie mam i kociego jedzenia też nie :-)
Piękny wieniec! Miałam też mieć zatrwiany, bo myślałam, ze właśnie takie nasionka dostaję od koleżanki, a okazało się, ze wyrosły mi szarłaty ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Bardzo ładny wianek.

Zdjęcie księżyca udane, był wyjątkowo duży.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, wianek pierwsza klasa. ;:333
Pomocników w sprzątaniu mam czterech i każdy mi pomaga, jak tylko potrafi. A to kwiatek spadnie na śweżo umytą podłogę, a to mysz żywa zacznie biegać, a z nią myśliwy. Raban przy tym taki, że z podwórka słychać. :wink:
Jesień już widać w ogrodach, choć jeszcze sporo roślin letnich kwitnie. Taki czas, a jeszcze susza przyspieszyła wszystko.
Begonie cudowne, były lata, że miałam je zawsze, a teraz tylko jedną starą odmianę mam, ale ulubioną.
Fuksje, niestety, te od Ciebie, pomocnicy z doniczek wywaliły i nim zobaczyłam, już nie było czego ratować. Tak mi szkoda, bo piękne odmiany były. ;:145
Fiołki za to powsadzałam do doniczek i czekam na maluszki. Jak tylko coś się pokaże, to Ci dam znać. ;:167
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit
Nareszcie piąteczek ;:63 Tydzień miałam bardzo pracowity, a aura zwalała z nóg. Na szczęście temperatury się ustabilizowały na poziomie do życia, a nie do wegetowania. Ogród mam podlewany za free od kilku dni i jestem bardzo kontenta. Zrobiłam też porządki na rabatach, powyrzucałam suszone jednoroczniaki, pościnałam troszkę, w sumie wywiozłam na kompostownik kilka taczek cennego w przyszłości złota ogrodnika. W weekend będę się delektowała dobrą książką na tarasie....ogród mam uporządkowany. :heja

Dorotko 350 - No fakt, listopad to już nie jest fajny. Miałam na myśli taką pogodną, złotą polską....W listopadzie, po zmianie czasu wyjeżdżam do pracy jak ciemno na zewnątrz i wracam również jak się ściemni. Ale to tylko 30 dni :wink: . Grudzień, samo słowo już wypowiedziane, niezależnie od aury za oknem daje człowiekowi więcej energii i pozytywnego nastawienia ku przyszłości wiosennej. :wit

Monia - Mamy podobne wianki :D W przyszłym roku siej zatrwian, będziemy plotły :lol:

Aguś Czarownico - Pomocnik wygłaskany. Nemo został ....hm ...no w każdym razie już jest w szafie i czeka na przyszły sezon. :D

Madzia - To na razie pierwszy denat. Może na jednym się skończy...nie chciałabym mieć niepotrzebnych ozdób na szybie. A może postawię taką dużą, plastikową wronę? Ona powinna odstraszyć....raczej.

Rozanno - Dziękuję ;:196

Soniu - Dziękuję za miłe słowa. Trawa, powiadasz w okolicy tarasu...Muszę i ten wariant przemyśleć. ;:196

Krysiu - Dziękuję ;:196 Miło mi, że Ci się podoba to, co piszę. Mówisz opowiadania? Moja polonistka chyba się szeroko uśmiała w zaświatach, bo ...goniła mnie całe liceum za brak umiejętności opisywania i stawiała niefajne stopnie. Ale lubiłyśmy się pomimo to. Po czasie zrozumiała, że jestem stworzona do ...innych rzeczy. :D
Dziękuję za radę w sprawie coleusów Na szczęście mam małe sadzonki, a jeden parapet w domu przeznaczony do zimowej sypialni. Stoją tam zawsze fuksje i inne zdobycze sezonu...Jedne dają radę, inne zostają zastąpione.
Jeż będzie Cię odwiedzał, jak przygotujesz mu w ogrodzie miejsce, gdzie będzie mógł sobie spokojnie mieszkać. Będzie wdzięczny za jakąś kupkę chrustu gdzieś w cichym zakątku ogrodu. Po moim ogrodzie tuptają już cztery jeże. Nawet psy się przyzwyczaiły i reagują dopiero wtedy, jak jeż dobiera im się do misek/ ;:224

Marysiu - Widziałam u Ciebie tego biedaka :( . Posadziłam budleję...metodą Betinki zrobiłam znak krzyża i zobaczymy wiosną. :D

Martuś - Bakłażany rosną bardzo fajnie. Nie mam ( oprócz stonki, ale ściągnęłam ręcznie) żadnych problemów. Polecam to warzywo, jest bardzo łatwe. A bakłażan zapiekany, albo grilowany...mniam.

Miłeczko - Szarłat tyz piknie. Ale zatrwian jest fajniejszy ;:136 Zachęcisz jeża do zamieszkania u Ciebie jak mu coś tam sypniesz od czasu do czasu. A psa masz?

Sylwia - Muszę Ci się przyznać, że widok tego księżyca mnie przerażał. Był bardzo duży i jakiś taki... ;:224

Dorotko - Ojej, to może jeszcze podeślę i zdążą się jeszcze ukorzenić?? Szkodniki, cóż , niewinne bo wiadomo, ale proszę zastanów się i daj znak bo w poniedziałek mogłabym wysłać. ;:196
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Małgosiu, cieszę się, że ogród uporządkowałaś. Bo nie ma nic lepszego niż spacer po zdbanym ogrodzie, nawet zimą. :wink:
Nic mi nie przysyłaj, nie będę już fuksji ukorzeniać, bo pewnie i tak się teraz nie przyjmą. Poczekamy do wiosny, jak będą ładne jakieś odmiany, to kupię gotowe sadzonki i będzie dobrze. Ale dziękuję serdecznie. ;:196
U mnie niewiele popadało, a deszcz potrzebny i to bardzo.
Dobrego wieczoru. ;:167
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dorotko - No szkoda wielka, ale jak uważasz. Za rok będziemy myśleć, ej co ja gadam/piszę jaki rok, już w kwietniu będziemy fuksjami się dzielić ładnymi ;:173

A teraz porcja wiadomości z ogrodu. Szału nie ma, kolory się uspokoiły, upał dokonał zniszczeń...moja trawa wygląda, jakby ją ktoś popryskał randapem.I jeden klon mi zaczął usychać, już kilkuletni, ale ulubiony. Szybko wykopałam ( no nie sama, bo ziemia twarda jak skała, namówiłam eMa) i przesadziłam. Może zaczął usychać, bo za blisko thuj mieszkał? No, nie wiem. Postaram się go uratować.

Na rabatach zaczynają kwitnąć, no na razie w fazie pączka, ale zaczynają, chryzantemy. Wobec tego faktu, i donice również zaczęłam zapełniać chryzkami. Bardzo je lubię. A w tym roku wzięło mnie na róż :D

Obrazek

Obrazek

Róże kwitną sobie w najlepsze. Chyba odpowiada im ta temperatura :D

Mary Rose

Obrazek

Obrazek

Chopin...pod taką nazwą go dostałam

Obrazek

Rzut na czerwone...na zdjęciu już zauważyłam chore liście :evil:

Obrazek

Jednak najbardziej widoczne są rudbekie. Ta gwiazda poniżej wzięła w ramiona małego klona. Jeszcze jedna żółta kartka dla mnie za sadzenie piętrowo.

Obrazek

Obrazek

Trawy rządzą

Obrazek

Cleome ciernista jest bardzo ciernista. Ładny kwiatek, ale osiąga dość pokaźne wymiary i w przyszłym sezonie będzie rosła w innym miejscu...cóż ogrodnik popełnia mnóstwo błędów

Obrazek

Astry są nie do zdarcia. Jeszcze się nie zawiodłam na tych jednoroczniakach. Mam ich mnóstwo, na każdej rabacie. Kocham te kwiatki.

Obrazek

Moje wejście cały czas w cyniach

Obrazek

Obrazek

Kosmosy jeszcze czarują

Obrazek

Rozchodników czas nastąpił

Obrazek

I hortensji również

Obrazek

A za bramą jesiennie i kolorowo

Obrazek

I mnóstwo miejsca do biegania

Obrazek

Prośbę mam o pomoc w identyfikacji tej ślicznej trawy. Spotkałam ją w Ciechocinku, gdzie rosła sobie na jednej z pięknie skomponowanych rabat. Bardzo mi się podoba.

Obrazek

Do napisania :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Trawę taką miałem,od pani co przyjeżdża.
Ona jednoroczna ;:222
A tak z ciekawości-po ile masz wodę?
A w ogóle to podobne problemy ogrodowe mamy :;230
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu kompozycja w donicy cudna. ;:oj Róże nareszcie mogą pokazać zdrowe kwiaty, które długo będą ładne. ;:215 Biała to na pewno Chopin, pewnie ma trochę cienia, jest bardziej kremowy. Kleome jest śliczna, ;:31 też mi zdominowała rabatę. ;:306 Ta brązowa trawa to chyba Rozplenica perłowa Purple Baron.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Kosmosy... W tym roku paskudy w ogóle mi nie wyrosły.
Za rok wysieję je w innym miejscu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”