Piękne masz liliowce i hortensje , kosmata i mnie zaciekawiła spisałam ją do kajecika z nadzieją że uda się ją na targach dostać
Ogród za borem - Danio
Re: Ogród za borem - Danio
Witaj Dorotko
Piękne masz liliowce i hortensje , kosmata i mnie zaciekawiła spisałam ją do kajecika z nadzieją że uda się ją na targach dostać
.
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo lubię sierpniowy ogród. Można wtedy zwolnić tempo i zająć się szczegółami.
Miałam dziś wolny dzień i spędziłam go oczywiście na działce. Zajęłam się przygotowaniem nowego miejsca pod truskawki, bo na starym nie mogłam już sobie poradzić z perzem. Na ich miejscu zamierzam utworzyć rabatę z roślinami preriowymi - liliowce, trawy, astry... i czekam na wasze sugestie
Wrzosowisko już przypomina o schyłku lata

Nastała pora dalii

Miałam dziś wolny dzień i spędziłam go oczywiście na działce. Zajęłam się przygotowaniem nowego miejsca pod truskawki, bo na starym nie mogłam już sobie poradzić z perzem. Na ich miejscu zamierzam utworzyć rabatę z roślinami preriowymi - liliowce, trawy, astry... i czekam na wasze sugestie
Wrzosowisko już przypomina o schyłku lata

Nastała pora dalii

Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Dorotko, widzę, że też lubisz wrzosy. Muszą się dobrze czuć, bo są na prawdę wielkie. A dalie ożywiają ogród do pierwszych mrozów 
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Piękny jest ten zakątek !
Ja mam wrzosy jedynie w koszach i donicach , ale w niedzielę byłam w lesie - rzeczywiście rozpoczął się już " wrzosowy festiwal", co nastraja nieco nostalgicznie , bo przypomina o nieuchronności nadejścia jesieni...
- Danio

Agnieś wrzosy rosną w tym miejscu już kilka lat. Wiosną są przycinane, dlatego ładnie się zagęszczają. Mam jeszcze 2 odmiany wrzośca - o czerwonych i fioletowych kwiatach
Ewelinko ja bardzo lubię jesień. Oczywiście tę złotą, kiedy dni nie są już takie upalne, a słońce, padając pod kątem wydobywa głębię kolorów.
Moje słoneczniki - w tym roku wyrosły tak wysoko, że będę chyba musiała robić im zdjęcia z drabiny

I jeszcze widoczek ogólny - wiatr szeleści w miskantach

Ewelinko ja bardzo lubię jesień. Oczywiście tę złotą, kiedy dni nie są już takie upalne, a słońce, padając pod kątem wydobywa głębię kolorów.
Moje słoneczniki - w tym roku wyrosły tak wysoko, że będę chyba musiała robić im zdjęcia z drabiny

I jeszcze widoczek ogólny - wiatr szeleści w miskantach

Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Dorotko, ładne Twoje lilie i hortensje ! Bardzo lubię te rośliny. Wrzosowisko bardzo efektowne - duże kępy o zróżnicowanych kolorach, połączone z iglakami i różanecznikami, fajnie. Co to za trawa w tle ?
Zaintrygowałaś mnie pomysłem rabaty preriowej !
Zaintrygowałaś mnie pomysłem rabaty preriowej !
- FRAGOLA
- 1000p

- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Piękne masz słoneczniki Dorotko 
-
minismok

- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:
Nie ma to tamto........."mieniamy" Dalie
Ta pomaranczowo-czerwona jest smocza
Grzeją się jodełki i Rudbekie
Cmokasy z gór
ps Czy zwisające pojedyncze pelasie też można przechować i rozmnożyć?
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- Danio

Izo ta mała kępa w tle to miskant "Zebrinus" a ta wielka kępa to spartyna "Aureomarginata". Zaczynam mieć z nią problem, bo mocno się rozrasta.
Rabatą preriową zamierzam założyć w miejscu, gdzie mam strasznie słabą glebę. Mał tam być jagodnik, ale ani maliny, ani truskawki nie chciały rosnąć. Mam już w głowie jej zarys. Będą trawy o zróżnicowanej wysokości, liliowce, pysznogłówki, jeżówki, astry... Warunkiem jest wytrzymałość na niedostatek wody.
Graziu słoneczniki pasują do mojego ogrodu położonego na głuchej wsi. Latem cieszą oko a zimą służą ptakom
Smokini pewnie, że się będziemy mieniać. Szlaki już przetarte, jak tylko zakończą wegetację, wysyłam. Rudbekie będą jak znalazł na moją prerię.
Z pelasiami pnącymi postępuje się tak jak z ich grubrzymi koleżankami
Trawy i wrzosy

Rabatą preriową zamierzam założyć w miejscu, gdzie mam strasznie słabą glebę. Mał tam być jagodnik, ale ani maliny, ani truskawki nie chciały rosnąć. Mam już w głowie jej zarys. Będą trawy o zróżnicowanej wysokości, liliowce, pysznogłówki, jeżówki, astry... Warunkiem jest wytrzymałość na niedostatek wody.
Graziu słoneczniki pasują do mojego ogrodu położonego na głuchej wsi. Latem cieszą oko a zimą służą ptakom
Smokini pewnie, że się będziemy mieniać. Szlaki już przetarte, jak tylko zakończą wegetację, wysyłam. Rudbekie będą jak znalazł na moją prerię.
Z pelasiami pnącymi postępuje się tak jak z ich grubrzymi koleżankami
Trawy i wrzosy

Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- FRAGOLA
- 1000p

Wrzosy piękne niestety przypominają o tym że jesień już tuż tuż
A czy miskant zebrinus bardzo się rozrasta
A czy miskant zebrinus bardzo się rozrasta
-
alinaK

- Od: 16 lut 2010, o 19:11
dorotko taki ogród jak twój to marzenie .ekologiczny charakter bardzo pasuje do zabudowań na działce ważne że nie wsławiać tam jakichś sztucznych ozdobników w postaci strzyżonych krzewów czy figurek.piękne pustynniki .czy nie chciałabyś odsprzedać choć jednego albo wymienić się na żółtego .tych mam dużo a biały olbrzymi dla mnie od roku nie do zdobycia .już dwa razy na all. kupiłam i okazał się żółty
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Bardzo jestem ciekawa tej rabaty preriowej....Czy zamierzasz założyć wiosną ?
- Danio

Graziu jesień bywa piękna, ale nie taka jak teraz za oknem. Miskant Zebrinus do tej pory nie rozrastał się zbytnio, ale w tym roku chyba ze względu na duże ilości opadów zaczyna wypuszczać odnóżki.
Alinko witam Cię w moim ogrodzie tym goręcej, że pochodzę z Andrychowa i Kalwarię darzę wielkim sentymentem. Cieszę się, że podoba Ci się mój ogród. Staram się trzymać styl, choć czasami korci mnie, żeby wetknąć jakieś egzotyczne "wynalazki". Zasada, od której nie odstąpię to "żadnych plastików".
Pustynnikami możemy się zamienić, bo nie mam żółtych. Obawiam się tylko, czy to wilgotne lato im nie zaszkodziło. W sobotę spróbuję zajrzeć w jakim są stanie.
Izo rabatę preriową będę zakładać wiosną. Jesienią postaram się przygotować glebę; to znaczy usunąć perz i inne chwasty i trochę ją wzbogacić kompostem. Myślę, że więcej nie uda mi się zrobić, bo dni coraz krótsze i niestety pogoda nie rozpieszcza
Troszkę kwiatków na poprawę nastroju

Alinko witam Cię w moim ogrodzie tym goręcej, że pochodzę z Andrychowa i Kalwarię darzę wielkim sentymentem. Cieszę się, że podoba Ci się mój ogród. Staram się trzymać styl, choć czasami korci mnie, żeby wetknąć jakieś egzotyczne "wynalazki". Zasada, od której nie odstąpię to "żadnych plastików".
Pustynnikami możemy się zamienić, bo nie mam żółtych. Obawiam się tylko, czy to wilgotne lato im nie zaszkodziło. W sobotę spróbuję zajrzeć w jakim są stanie.
Izo rabatę preriową będę zakładać wiosną. Jesienią postaram się przygotować glebę; to znaczy usunąć perz i inne chwasty i trochę ją wzbogacić kompostem. Myślę, że więcej nie uda mi się zrobić, bo dni coraz krótsze i niestety pogoda nie rozpieszcza
Troszkę kwiatków na poprawę nastroju

Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- FRAGOLA
- 1000p

U Ciebie jeszcze lilowce kwitną?...śliczne
Moje już dawno zapomniały o kwitnieniu...prócz jednego żłtego który kwitnie aż do przymrozków ale to chyba taki typ
Moje już dawno zapomniały o kwitnieniu...prócz jednego żłtego który kwitnie aż do przymrozków ale to chyba taki typ
Rabata preriowa - no ciekawie brzmi i ciekawie się zapowiada