Mój ogród wśród łąk część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 3

Post »

:wit Pada śnieg, jest ślicznie. Póki co, cieszę się z tej zimowej aury, bo podobno idzie ocieplenie i będzie plucha, a tego nie lubię, oj bardzo nie lubię.

Piotrze - Lekki mrozik, słoneczko, puch śniegu...to jest pogoda, która zaprasza do spacerów. :wit

Marysiu - Beti już odpowiedziała, ale ja dodam,że tam, gdzie mieszka nasza Betinka jest również cudnie, i widoki nie najgorsze. Piękne miejsca. I stanowczo za krótki to był pobyt na poznanie wszystkich uroków ziemi świętokrzyskiej.

Marysiu Wy - Ja uwielbiam podróżować, zwiedzać, mój M również, dlatego wykorzystujemy każdą okazję do tego. :wit

Karolka - Tak, zgadzam się.Piękna jest ;:333

Betinko - Jesteśmy cali i zdrowi. ;:196

Wczoraj odpisywałam Ani 11, która pytała mnie o moje plany w ogrodzie. Tak sobie myślę, że chyba najwięcej myślałam o zmianach w warzywniaczku. Muszę mu poświęcić więcej czasu i uwagi. Mam niedosyt ....i coś mi ciągle umyka, tworzę bałagan, potem mam problemy z posprzątaniem. A ponadto obiecałam sobie, że skupię się na uprawie warzyw, które najchętniej zjadamy, nie będę już eksperymentowała. Tak, chyba najwięcej planów mam w chwili obecnej związanych z warzywniakiem. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ach, tęsknię już do takich widoków...
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ależ cudny ten twój bałagan w warzywniaku.
Próbowałaś uprawiać szpinak?
Mi się w tym roku udał po raz pierwszy, posiałam w miejscu po rozgarniętym kompoście - tego mu trzeba było.
Obsiałam dwa małe zagonki, a plon był nie do przejedzenia, więc zamroziłam pół zamrażarki i rozdawałam na prawo i lewo.
W tym roku też zasieję.
Co ciekawe, nawet bardzo małe siewki doskonale znoszą nawet duże przymrozki, podobnie jak marchew czy bób.
Najlepiej więc wysiać pod koniec marca lub na początku kwietnia.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No no, warzywniak jak z żurnala ;:oj Co ty chcesz tam poprawiać? ;:oj I pytanko: jakie warzywa najchętniej zjadacie?
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Małgoś piękne widoki ;:oj

..no widzisz ja warzywniaka nie będę miała ..nie mam ręki do tego ;:131 na miejscu warzyw sadzę kwiaty od wiosny ..
Ty masz pięknie to wszystko, rośnie u Ciebie masz dobrą ziemię .. ja pomidory pryskam na grzyba a one mają i tak na sam koniec takiego parcha ,że szok ! tyle roboty i starań ,co rok to samo ... gościu za płotem ( pan Kartofel) ma pole z ziemniakami może to od tego... ta choroba ? Wszystko brzydkie .. sałaty , kapusty małe .. botwinki maciupkie - tylko mi miejsce zajmuje a plewić muszę ..

szkoda gadać ;:130
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mogę się nawet naharować , żeby zobaczyć w moim ogrodzie znowu warzywka :wink: :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madzia, szpinak jest na mojej liście. Nie miałam go, ale muszę mieć. Uwielbiam go.I będzie cały dla mnie, bo moi lokatorzy nie jadają. :D I bób, koniecznie dużo, bardzo dużo bobu...za mało go posiałam. I więcej pomidorów, papryki i....więcej marchwi, bo lubimy soki, a jakoś jej mi za mało było. :wit

Aniu - E tam, z żurnala on dopiero będzie, jak się nim na dobre zajmę. Najchętniej zjadamy ogórki, pomidorki, marchew, buraczki, sieję dużo kopru, trochę pietruszki zielonej, groszek, marchewka, kapusta. Sadzę cebulę, por, seler.W tym roku nie będzie już kalafiora, brokułów, ograniczę cukinię i patisona.Mam ochotę na powiększenie mojego ziołowego zakątka. Uporządkować go przede wszystkim. :wit

Violka - Pewnie zarazę łapią pomidorki od tych ziemniaków. A żebyś widziała moje pierwsze zasiewy...z czasem polubiłam pracę w warzywniaku, bo tam widać największe efekty naszej pracy. Powoli i Ty stworzysz swoje pole do upraw. Uda się ;:108

Karolka -To bardzo przyjemna harówka ;:333
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Gosiu mój warzywniak to będą pomidorki koktajlowe i koper. ;:131 Na więcej nie mam miejsca. :oops:
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Małgoś ;:63 warzywnik pierwsza klasa , mój skrzynkowy , mało-miejscowy ;:145 ale lepszy .....niż.... nic , Ty mnie pokaż zielnik , i opowiadaj co tam w tym ziołowym zakątku zamieszka , jakaś podwyższona rabata , donice ? ;:183 , czy tak wprost do ziemi , ja lubię co się uchowa zabrać na zimę do domu i skubać świeżynki do wiosny , niektóre się dają ;:333
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu warzywnik robi wrażenie ;:224 .
Ja niestety z braku miejsca nie mam warzywnika...ale pomidory miałam :D Rosły sobie w donicach i muszę się pochwalić, że zbiory się udały i były bardzo smaczne. W tym roku planuję postawić małą szklarenkę na pomidorki, a jeśli się nie uda to znów posadzę pomidory w donicach ;:108
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Jak ja tęsknię za takim warzywniakiem :roll: Małgosiu, warzywniak majstersztyk. Tylko uczyć się od Ciebie ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Małgosiu,Twój warzywnik zawsze jest wzorowy ,ja nie mam czasu na taki duży mam malutki i sieję najwięcej fasolki szparagowej bo uwielbiamy i trochę sadzę sałat,koperku i dość ,ale Ty mówisz ,że będziesz miała jeszcze piękniejszy ,no to my pękniemy z zazdrości chyba :uszy
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Gosiu, jestem u Ciebie pierwszy raz w nowym roku więc przyjmij serdeczności noworoczne ;:196 Bardzo mi przykro z powodu Rudzika ;:168 właśnie wczoraj dowiedziałam się, że 12letnia kotka moich znajomych ma raka sutka, sami nie wiedzą co począć, bo wet zaproponował operację, ale nie jest przekonany czy ma sens. Guzki są złośliwe.
No ale dość o przykrych sprawach...Piękna zima na zdjęciach, i tych domowych i na zdjęciach z gór. Podziwiam tez Twój warzywnik, tak wypielęgnowany jak rabata z cennymi różami :wink:
Serdeczności ;:196
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu warzywniak miałaś wspaniały, więcej marchewki a co ja mam powiedzieć, jak mi robal wsunął.
Właśnie zjadłyśmy zupkę z warzyw działkowych fasolka, groszek- to zawsze u mnie schodzi, bób oczywiście, ale nie warto dosadzać bo późniejszy jest słabszy. Bób jeden rzut, fasolkę dosiewałam i długo się cieszyliśmy i jeszcze wsuwamy. Ja się zastanawiam gdzie wsadzę teraz wszystko bo zrobiłam sobie pole truskawek, a warzywka? nie pomyślałam ;:223 . Pomidorków na pewno będę miała mniej w tym roku było 40 krzaków i za gęsto wsadzone, ciężko było obrabiać, papryki miałam 8 wystarczyło - zresztą mogę liczyć tylko na zieloną w tym cieniu ;:306 .
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Małgosiu ;:3 prawie takie same warzywa wysiewam co roku...niewielkie ilości, głownie na sałatki robione w słoiki. Zazwyczaj wystarczają na całą zimę. Z patisonów nie rezygnuj, zrywane 3-4 cm...zamknięte w słoiki w zalewie słodko-kwaśne są bardzo dobre...podobne do korniszonów...oczywiście jeśli ktoś lubi :wink: W tamtym roku najbardziej udała się papryka, pory, cebula, kapusta. W tym najwcześniej zostaną wysiane pomidory, pory, papryka...nasion tylko jeszcze nie kupiłam. Marchewkę i cebulę podobnie sadziłam, trzy rządki cebuli trzy marchewki...na przemian.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, napisałam obszernego posta i...wyłączyli prąd w całej okolicy. Nagle zerwał się okropny wiatr, prawie jak huragan, drzewa w pół zgięło. I nastała ciemność. A ja na resztkach prądu w kompie....bez szans, więc piszę jeszcze raz. Wiatr dalej wieje, deszcz leje, co to za pogoda okropna.

Aneczko - Też dobrze, od czegoś trzeba zacząć. Widziałam fajne ogrody w necie, gdzie pomiędzy kwiatkami rosły sobie warzywka. Fajnie to wyglądało. ;:108

Monia - W moim warzwniaczku jedyne zioło obecnie rosnące to lubczyk, którego sama wyhodowałam. Mam kilka krzaczków i obdarowuję znajomych, suszę, zamrażam. Rosół bez lubczyku to nie rosół. Co roku sieję też bazylię pomiędzy pomidorami, one się lubią. Ale w tym roku stawiam na porządek, ład, będzie większa organizacja. :lol: Dlatego zioła będą w donicach. I będzie rosła bazylia, oregano, majeranek, tymianek, i ...na okolicznych grządkach czarnuszka, mięta która się rozniosła po całym ogrodzie.Reszta w warzywniaku, koperek, zielona pietruszka, lubczyk. Myślę, że warto siać i warzywa i zioła. Jaka radocha jak urosną i smakują. :wit

Dorotko 350 - Fajnie, że nawet donice wykorzystałaś na warzywa ;:3 . Papryka też fajnie rośnie w donicy.

Wolusiu - Aż się zaczerwieniłam....dziękuję za miłe słowa. Uprawą warzyw zajmuję się od niedawna, bo pierwsze były truskawki, i w miarę rozwoju powstawały kolejne grządki. Wycięto kilka drzew leszczynowych, żebym mogła ogrodzić i na dobre zaprojektować swoje królestwo. Niedługo ( marzec) zaczynamy :wit

Martuś - Nie pękaj kochana, nie warto ;:196 Fasolkę też uwielbiamy, sieję ją przez cały sezon. I mrożę na zimę. :wit

Iwonko - Witaj w Nowym Roku ;:196 Mój Rudzik nie chorowała, nie wiem co jej było. Ale szkoda, ciągle mam wrażenie, że brakuje kompletu. Cóż, nasi bracia mniejsi są od nas krócej na tej planecie. Ja za to dzisiaj oglądałam podejrzanie mi wyglądającą Pepsi....czyżbym się spóźniła z tabletkami?? Rozpacz czarna ;:223

Dorotko - Marchew mam zawsze zdrową, sadzę koło niej cebulę, aksamitki w pobliżu. Nie wiem co to za robal mógł Ci zjeść marchewkę...Bób uwielbiam, za mało posiałam. A fasolka mniam, już nie mam. Za to będę siała szpinak, i to dużo. Papryki miałam około 15 krzaczków, i obdzielałam znajomych. A pomidorków miałam za mało, przesadziłam z koktajlowymi. Koktajlowe dam do donic, albo na rabaty z kwiatami. Oj, już mi się chce grzebać...a to jeszcze dwa miesiące. ;:196

Aniu 11 - Ja patisony i cukinię tak samo robię, ale miałam ich za dużo. Już się prosiłam po ludziach, żeby brali. Dlatego ograniczę. I kalafiora już nie posadzę. Kapustę owszem, bo letnie gołąbki z niej mniam, mniam....a potem ukiszę. Część nasion mam, ale czekam na nową dostawę w moim ogrodniczym. W tym roku będzie szpinak, koniecznie. :D

Dla odmiany na różowo. Chodzi za mną cały czas róż....kolor szczęśliwy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”