Nawet bez kwiatów, to wszystko u Ciebie ogląda się z wielką przyjemnością. A co do sulek, to chyba ostatnio zwiększyła się na nie moda, bo ceny rzeczywiście padają kosmiczne. Twoje piękniutkie, wyrośnięte, nic, tylko oczekiwać na kwiaty
Mediolobivia, trochę Aylostera, no i różne chwasty - czarny
- honorka22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mediolobivia, trochę Aylostera, no i różne chwasty - czarny
Sam się opijasz orzeźwiającym napojem, a roślinkom skąpisz, oj nieładnie
Nawet bez kwiatów, to wszystko u Ciebie ogląda się z wielką przyjemnością. A co do sulek, to chyba ostatnio zwiększyła się na nie moda, bo ceny rzeczywiście padają kosmiczne. Twoje piękniutkie, wyrośnięte, nic, tylko oczekiwać na kwiaty
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dam im szansę jeszcze w tym sezonieczarny pisze:No tefraczki są tak śliczne, że się ich nie pozbywaj. Stawiaj lepiej tą ogrzewaną szklarnię.
Kiedyś w naszym ogrodnictwie widziałam taką ładną sulkę. Bardzo ładna kępa, z jakąś dziką nazwą. Import z Holandii. Kilka miesięcy później pojawiło to samo - z inną nazwą, też import z Holandii. Jak mówisz - można, a co gorsze - gdyby nie było popytu, nie byłoby sprzedaży. A przecież i podobne sytuacje, tylko ze swoich roślinek, zauważam u niby specjalistycznych sprzedawców... Niemniej tym bardziej szacunek wielki, że udało Ci się zebrać tak "czystą" i pewną Kolekcję. Przez duże "K"czarny pisze:Co do sulek to bardzo je lubię. Ale... jednak to nie są mediolobiwki, ani bliskie kuzynki medio - czyli ajlostery. A dwa, że burdel w ich nomenklaturze taki (co spowodowane potroszę trzecim minusem, czyli straszną modą na sulki - byleby tylko była nowa, inna nazwa i poszło w świat za ceną trzy razy większą niż powinno), że głowa boli.
Mi też! Trzeba iść do pracy, ale Ci pogłębię deprechę: za dwa tygodnie mam krótciutki urlop...Mnie łatwiej wytrwaćczarny pisze:Tymczasem kończy się tydzień, a mi się zaczyna depresja![]()
Jak dla mnie - Twoja kolekcja czy maluszków, czy starszych, zawsze jest Wzorem
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Jak zwykle ład, porządek wszystko szykuje się do kwitnienia
trza to w końcu zobaczyć na żywca
gdyby nie te 8 km drogi:;230
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spox, to tylko do piątkuczarny pisze:Tymczasem kończy się tydzień, a mi się zaczyna depresja![]()
Gorzej, że zimno miało być i naprawdę jest
- maryjan13

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agnieszko co to jest 8 km ?nyskadu pisze:trza to w końcu zobaczyć na żywca
gdyby nie te 8 km drogi:;230
To jest przecież tylko godzinny spacerek !
- Andrew Be

- Od: 19 lut 2013, o 14:19
Gdybym ja miał 8km do Marka to, co najmniej raz w miesiącu robiłbym przegląd jego wojska 
Pozdrawiam Andrzej.
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No to rower i już wiesz, gdzie jedziesz! I tak kilka razy w tygodniu 
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Moje medio/ajlo wczoraj zaliczyły pierwsze podlanie, tak na 50% prawdziwego podlania. I już spora część zaczyna wystawać ładnie ze żwiru. Do weekendu powinno wszystko ładnie się napić, o ile woda nie wyparuje wcześniej przy tym słoneczku. Cała reszta też już w tunelu. Tymczasem dziś odebrałem paczuszkę z kilkoma ciekawymi roślinami, odrostami, malusimi sieweczkami. Najbardziej mnie cieszy niedawno przeze mnie dojrzana mediolobiwka lub ajlosterka EH 7093 - bardzo ciekawa, helioska o czarnej skórce i rudych cierniach LF 260 i helioska LF 249, podobną posiadam z alledrogo acz bez numerku, że niby 6km za Condor Pass czy coś takiego. Zresztą cała reszta też mnie cieszy, będzie więcej hybryd, angielek ;)

To oczywiście nie podlane, a letko spryskane na ćwierć milimetra substratu.

To oczywiście nie podlane, a letko spryskane na ćwierć milimetra substratu.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Nooo, warto mieć takie rośliny!
A tymi angielkami mnie zaintrygowałeś...
A tymi angielkami mnie zaintrygowałeś...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- czarny

Odrościki czterech nowych angielek malusie, więc dopiero w przyszłym roku będą kwiatuszki. Zeszłoroczne kupne to już idą powoli we wianki, a i większość ukorzenionych odrostów od Was da jakieś kwiatuszki. W ogóle sporo nowych pozycji mi w tym roku zakwitnie. M.in. kilka rarytaśniejszych einsteiniaków i dwukolorowa haagejka.

Helioska condorensis ze ślicznymi rudymi cierniami. Choć na tym zdjęciu najpiękniej się może nie prezentuje to mnie baaardzo cieszy ta nowinka.

A to ładny odrościk pozycji, którą dopiero niedawno zauważyłem. Niepodobna do niczego. Zresztą przygotowałem i nazwówkę Aylostera sp. i Mediolobivia sp. bo i tego nie jestem pewien.

Helioska condorensis ze ślicznymi rudymi cierniami. Choć na tym zdjęciu najpiękniej się może nie prezentuje to mnie baaardzo cieszy ta nowinka.

A to ładny odrościk pozycji, którą dopiero niedawno zauważyłem. Niepodobna do niczego. Zresztą przygotowałem i nazwówkę Aylostera sp. i Mediolobivia sp. bo i tego nie jestem pewien.
- hen_s

Te angielki jak je nazywasz to może jednak nie był taki kiepski interes - u mnie podobnie jak u Ciebie powinno już być na co popatrzeć.
Na każdym z ukorzenionych odrostów też są pąki...
Aylostera heliosa var. condorensis RH 276 Condor Pas, Tarija, Bolivia, 3400 m czyli z podobnej lokalizacji jest i u mnie, nieco jednak różni się od tej tu pokazanej.
O EH 7093 poczytałem sobie w necie i... nic nie stałem się przez to mądrzejszy...
Na każdym z ukorzenionych odrostów też są pąki...
Aylostera heliosa var. condorensis RH 276 Condor Pas, Tarija, Bolivia, 3400 m czyli z podobnej lokalizacji jest i u mnie, nieco jednak różni się od tej tu pokazanej.
O EH 7093 poczytałem sobie w necie i... nic nie stałem się przez to mądrzejszy...
- czarny

A czemu w ogóle to miałby być kiepski interes. Choć do hybryd podchodzę z rezerwą kilka takich niespotykanych kwiatów trzeba mieć. A co piniędzów to nic tylko rwać odrosty, ukorzeniać i za rok $$$ ??? się leje 
RH 276 mam zeszłoroczne siewki. Skórka też czarna, ale ciernie wyglądają na białe, tylko aureole na rudawe. Oczywiście też piękna.
RH 276 mam zeszłoroczne siewki. Skórka też czarna, ale ciernie wyglądają na białe, tylko aureole na rudawe. Oczywiście też piękna.
- hen_s

A, i żeby nie było: Aylostera heliosa var. nova 6 km za Condor Pass też jest do tamtej bardzo z wyglądu podobna...
Tak sobie myślę, że masz ją ode mnie.
Tak sobie myślę, że masz ją ode mnie.
- czarny

Akurat że tą akurat helioskę dostałem od żony, a z tego co mi wiadomo na alledrogo kupiła, acz nie wiem od kogo ;) Moja to raczej tylko tyle podobna, że helioska. Bo skórka raczej jasnozielona, ciernie tak lekko w fajną żółć wpadają, a i kwiaty pomarańczowe. A typowa condorensis to ciemna skórka, białe ciernie, czerwone kwiaty. W każdym bądź razie teraz mam odrościki LF 249 i LF 255 bardzo podobne do tej. Małe, ale myślę, że spokojnie dadzą radę. A na innej condorensis z wczorajszej paczki na tyle duży pąk, że lada moment będzie u mnie pierwszy kwiatuch ;)

- hen_s