Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Post »

Dorota, ;:215 ale masz piękne sadzonki! I jaka różnorodność! :D Gdzie docelowo będą rosły?
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Docelowo będą rosły : słabsze odmiany w gruncie, habanerki itp na balkonie 10m, superhoty na tarasie 5x2,5m.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

dorota514 pisze:A to moje papryki wysiane w styczniu rosną w growboxie, 12h swiatła dziennie, wentylacja, nawożone magiczną siłą do pomidorów. Jest tego sporo ponad 100 sztuk, niektóre już na parapecie.
W sumie 45 odmian:
Podziwiam, ogromna ilość odmian i roślin. Gdzie Ty to zmieścisz? I kto skonsumuje efekt tej pracy?
Ja dałem sobie spokój z ostrymi, w 2013 r. z jednej rośliny Bhut Jolokia mam zapas przyprawy (po ususzeniu i zmieleniu) na 5 lat. Inne ostre, stoją w słoikach, przy obecnym tempie spożycia - wystarczą na 5 lat.
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:lol: A u mnie ma kto jeść, chociaż nie ja osobiście ;:224
U nie papryczki są jeszcze malutkie, co poniektóre to dopiero kiełki, ale luzuje.. w końcu dopiero koniec lutego, jeszcze przez 2 miesiące spokojnie urosną. A nawet jeśli nie, to będą później ;D Może na jesień coś wysieję.. żeby były już na wiosnę zawiązki :;230 :;230
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

doroto514 ileż odmian, a rozsada 1. klasa ;:333
Twój post powinien być wzorem i powienien "psioczącym" ludziom uświadomić, że jak ktoś z Akcji zamawia 100 odmian, to tyle ich wysieje ;:108
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

U mnie poszły do ziemi wczoraj: Red Cherry Large, Filius Blue i Hot Fresno. Ostrych u mnie dużo nie będzie w tym roku. Za mało amatorów ostrości :D. Ale wczoraj mi się zechciało troszkę i cały słoik ostrej marynowanej zjadłam :D
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

A mi padły chyba meduzy po wyjezdnym weekendzie :( podlałam wczoraj wieczorem ale zmarniały, zmatowiały i zciemniały im listki, mimo wszystko spróbuję je przesadzić :(
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

Tylko nie stawiaj na słońcu,czy pod lampą bezpośrednio po pikowaniu. I jeśli nie ma już nic do stracenia to może spróbuj podlać wodą z odrobiną wody utlenionej (wczoraj tak pikowałam i podlewałam.Przeżyły to.)
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Dorota514 sadzonki rewelacja. ;:63

Moje wreszcie ruszyły, a trzeba było tak niewiele. Jedynie przykryć czymś waciki :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

artur1968 pisze: w 2013 r. z jednej rośliny Bhut Jolokia mam zapas przyprawy (po ususzeniu i zmieleniu) na 5 lat. Inne ostre, stoją w słoikach, przy obecnym tempie spożycia - wystarczą na 5 lat.
U mnie to samo :D. Szaleństwo paprykowe miałam 2 lata temu, ale i tak sieje. Pięknie wyglądają. Przecież nie trzeba siać wielkiej ilości. A ja tym co zbiorę obdzielam rodzinkę. Poza tym mój mąż cayenne zjada chętnie o każdej porze :).
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p

Post »

artur1968 pisze:
dorota514 pisze:A to moje papryki wysiane w styczniu rosną w growboxie, 12h swiatła dziennie, wentylacja, nawożone magiczną siłą do pomidorów. Jest tego sporo ponad 100 sztuk, niektóre już na parapecie.
W sumie 45 odmian:
Podziwiam, ogromna ilość odmian i roślin. Gdzie Ty to zmieścisz? I kto skonsumuje efekt tej pracy?
Ja dałem sobie spokój z ostrymi, w 2013 r. z jednej rośliny Bhut Jolokia mam zapas przyprawy (po ususzeniu i zmieleniu) na 5 lat. Inne ostre, stoją w słoikach, przy obecnym tempie spożycia - wystarczą na 5 lat.
Konsumować to szczerze nie wiem kto to będzie bo nikt oprócz mnie w domu ostrości nie lubi. Trochę zjem sama trochę rozdam po znajomych a jak ktoś może na forum będzie chciał to wyślę, jeżeli da to wszystko jakiś plon od tego trzeba zacząć. Mi bardziej chodzi o hobby i fajną zabawę w hodowli tych roślin. Mam jeszcze zamiar dokupić 5 odmian ozdobnych i kształtować bonchi, na razie robię bonchi z mirasola i medusy.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Oo.. to ja chętnie się piszę - na wysyłkę papryczek :) Nawet po 1 sztuce świeżej niektórych odmian ;:137
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10

Post »

Również chętnie bym się pisał na kilka odmian po sztuce, ja planuje 12 odmian, na więcej pozwolić sobie nie mogę i szukam swojego smaku bo szał ostrości mnie ogarnął :lol:
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p

Post »

Jak dla mnie jalapeno to priorytet, dlatego będę go miała jakieś 8 krzaków. Jeżeli nie masz jeszcze wybrane nasion to polecam też lemon drop. Ja też nie mam jeszcze wszystkiego co bym chciała mieć, w tym sezonie będę testować te odmiany a jak mi się nie spiszą to za rok na ich miejsce jakieś inne będę siać.
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10

Post »

Jalapeno uwielbiam suszone! niestety kupne, ale smak mmm...palce lizać ;:172
Jeśli chodzi o Aji to mam AJI FRANCOS, przynajmniej taka mam nadzieje :wink:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”