- Jerzy - masz 100% rację, tylko przy parapetowej uprawie Adenium, dwuletnia sadzonka nie będzie tak wyglądała, nie będzie miała tak rozrośniętej bryły korzeniowej jak ta Twoja roślina co pokazujesz na fotce. Dodatkowo wydaje mi się, że tej sadzonce, jako bardzo młodej roślinie całkowicie usunąłeś korzeń palowy wraz z całym systemem korzeniowym i wtórnie ją ukorzeniałeś (czy się mylę ?). Faktycznie, Twoja roślina pięknie się ukorzeniła, wytworzyła kilkanaście grubych "podstaw" głównych korzeni, które stanowią efektowne przedłużenie kaudexu. Bez bardzo dobrych warunków oświetleniowych - doświetlania światłem o odpowiednich parametrach, przedłużania dnia w okresie późnej jesieni, zimy i wczesnej wiosny, super dokarmiania roślin nawozami stymulującymi rozrost kaudexu i korzeni, na parapecie okiennym bardzo trudno, a nawet mogę stwierdzić, że w przeciągu dwóch lat jest niemożliwe uzyskanie tak "książkowo = wzorowo" rozrośniętego systemu korzeniowego, takiego jak posiada Twoja roślina na fotce.Przy przesadzaniu rocznej lub dwuletniej rośliny, którą uprawiamy ze względu na ładne korzenie i chcemy je ładnie wyeksponować, wręcz musimy zastosować doniczkę o dużej średnicy, rozkładamy korzenie według swojej fantazji, plącząc je i ładnie formując. (doniczka o śr. 25 cm)
![]()
Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Witam Wszystkich serdecznie.
Właśnie zamówiłem nasiona adenium, stosując się do waszych rad zakupiłem wielodoniczki, kokos, perlit i wermikulit na podłoże w stosunku 1:1:1
Wiem że na odżywki jeszcze za wsześnie, ale chcę się zorientować.
Na forum polecacie nawozy Canna PK 13-14 i stymulator wzrostu korzeni RHIZOTONIC Canna, niestety Canne w moim mieście jest niedostępna. Czy takie dostępne zamienniki mogą być
usunięto,patrz regulamin forum /KaRo
Bardzo podobają mi się roślinki z dużym kudeksem i rozbudowanym systemem korzeniowym w tym celu chcę zakupić te odżywki. Wiem że to wymaga czasu, ale odpowiednie zasilanie nawozami chyba nie zaszkodzi. Chcę kupić raz a dobrze, więc proszę o pomoc w wyborze.
Pozdrawiam
Sebastian
Właśnie zamówiłem nasiona adenium, stosując się do waszych rad zakupiłem wielodoniczki, kokos, perlit i wermikulit na podłoże w stosunku 1:1:1
Wiem że na odżywki jeszcze za wsześnie, ale chcę się zorientować.
Na forum polecacie nawozy Canna PK 13-14 i stymulator wzrostu korzeni RHIZOTONIC Canna, niestety Canne w moim mieście jest niedostępna. Czy takie dostępne zamienniki mogą być
usunięto,patrz regulamin forum /KaRo
Bardzo podobają mi się roślinki z dużym kudeksem i rozbudowanym systemem korzeniowym w tym celu chcę zakupić te odżywki. Wiem że to wymaga czasu, ale odpowiednie zasilanie nawozami chyba nie zaszkodzi. Chcę kupić raz a dobrze, więc proszę o pomoc w wyborze.
Pozdrawiam
Sebastian
Widzę że linki chyba nie działają więc dopiszę
Pk 13-14 to nawóz PLAGRON
Stymulator wzrostu korzeni to nawóz HESI STYM WZROSTU KORZENI ROOT COMPLEX
Pk 13-14 to nawóz PLAGRON
Stymulator wzrostu korzeni to nawóz HESI STYM WZROSTU KORZENI ROOT COMPLEX
A moje maluchy rosną w siłę. Kilka słonecznych dni i ruszyły, jak na drożdżach.

największa i najmniejsza sieweczka:

I moja ulubiona

Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów w hodowli

największa i najmniejsza sieweczka:

I moja ulubiona

Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów w hodowli

*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
- hardcorebaby
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 sie 2013, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Olu - mój adeniowy ulubieniec to też taki wygibasek
chciałabym, żeby się nie wyprostował z czasem, ciekawe czy to możliwe.
W tym momencie z dnia na dzień widać jak rosną, kiełkowanie nasion to oprócz kwitnienia chyba najfajniejszy okres dla posiadacza rośliny;) przynajmniej w moim przypadku

A grubasek - jak nadmuchany

W tym momencie z dnia na dzień widać jak rosną, kiełkowanie nasion to oprócz kwitnienia chyba najfajniejszy okres dla posiadacza rośliny;) przynajmniej w moim przypadku

A grubasek - jak nadmuchany

Co w mojej trawie piszczy - http://efcia.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false; 

Mój raczej ma nikłe szanse na wyprostowanie się, bo ma ubytek w łodyżce, więc mam nadzieję, że taki zostanie, bo faktycznie bardzo ciekawie wyglądają takie wygibaski - są super
Kiełkowanie adenium jest bardzo fajne, gorzej jak ma się nasiona roślin, które kiełkują po kilka miesięcy... 

*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Serekm
Możesz śmiało stosować te nawozy jako zamienniki, dzialają podobnie jak nawozy Canny i są nawet od nich trochę tańsze.
Olka514
Brawo, ładne maluchy!!!
Twoja ulubiona siewka jest sympatycznie garbata, jeśli chcesz aby taka pozostała musisz uciąć kawałek drutu, końcówkę drutu przygiąć, wbić przy końcówce rośliny, lekko docisnąć wygięcie (bo czubek już wraca do pionu) i tak pozostawić wg zdjęcia.

Przygotuj drugi drut, który zastosujesz za jakiś czas jak czubek podrośnie. Będziesz miała w przyszłości drzewko jakiego nikt nie ma nawet ja.
Jeśli tego nie zrobisz za rok roślina wyprostuje się prawie całkowicie i nie będzie już tego efektu jaki robi na wszystkich.
Moja krzywa roślina prostuje się powoli. Gdybym wtedy pomyślał i przygiął roślinę miałbym nietypowe drzewko.

Jeśli ktoś z Was ma takie siewki i chce mieć podobną roślinę musi w połowie siewki naciąć ok. 2 mm kaudeksu i delikatnie przygiąć roślinę w stronę zgięcia nie od razu do kąta prostego lecz mniej i powtórzyć gięcie za kilka dni. Użyjcie podobnego drutu o jakim pisałem do utrwalenia zgięcia. Takie delikatne nacięcie zarasta u siewki błyskawicznie i ma się od razu uformowaną roślinę, należy tylko pilnować aby roślina była cały czas przygięta.
Możesz śmiało stosować te nawozy jako zamienniki, dzialają podobnie jak nawozy Canny i są nawet od nich trochę tańsze.
Olka514
Brawo, ładne maluchy!!!
Twoja ulubiona siewka jest sympatycznie garbata, jeśli chcesz aby taka pozostała musisz uciąć kawałek drutu, końcówkę drutu przygiąć, wbić przy końcówce rośliny, lekko docisnąć wygięcie (bo czubek już wraca do pionu) i tak pozostawić wg zdjęcia.

Przygotuj drugi drut, który zastosujesz za jakiś czas jak czubek podrośnie. Będziesz miała w przyszłości drzewko jakiego nikt nie ma nawet ja.
Jeśli tego nie zrobisz za rok roślina wyprostuje się prawie całkowicie i nie będzie już tego efektu jaki robi na wszystkich.
Moja krzywa roślina prostuje się powoli. Gdybym wtedy pomyślał i przygiął roślinę miałbym nietypowe drzewko.

Jeśli ktoś z Was ma takie siewki i chce mieć podobną roślinę musi w połowie siewki naciąć ok. 2 mm kaudeksu i delikatnie przygiąć roślinę w stronę zgięcia nie od razu do kąta prostego lecz mniej i powtórzyć gięcie za kilka dni. Użyjcie podobnego drutu o jakim pisałem do utrwalenia zgięcia. Takie delikatne nacięcie zarasta u siewki błyskawicznie i ma się od razu uformowaną roślinę, należy tylko pilnować aby roślina była cały czas przygięta.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Hardcorebaby
Wbij obok krzywej rośliny patyk do grila, delikatnie podwiąż siewką 3 cm od dołu aby wyprostować roślinę i zastosuj wspomniany drut.
Podsyp więcej podłoża przy podstawie łodygi i lekko ubij.

Wbij obok krzywej rośliny patyk do grila, delikatnie podwiąż siewką 3 cm od dołu aby wyprostować roślinę i zastosuj wspomniany drut.
Podsyp więcej podłoża przy podstawie łodygi i lekko ubij.

?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Jerzyk, a to nacięcie robi się w pionie czy w poziomie?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 lut 2014, o 19:20
Moje 2 tygodniowe siewki wypuszczają powoli drugą parę liści
Podlewam jak podłoże lekko przeschnie ale nie do końca, bo chyba jeszcze za wcześnie ? A całe dnie stoją na południowym parapecie, wieczory spędzają pod lampką, mam nadzieję, że szybko urosną i, że kiedyś doczekam się okazałych kaudeksów

- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Onectica
Im wyższa siewka tym łatwiej o jej wygięcie. Wstępnie można próbować wygiąć kaudeks (jest elastyczny) bez przycięcia. Chwytamy palcami dolną część kaudeksu, przytrzymując go drugą ręką lekko przyginamy górną część kaudeksu. Jeżeli kaudeks poddaje się wygięciu to należy najpierw przerwać gięcie, wbić obok rośliny patyk do szaszłyków i dolną część kaudeksu związać elastyczną taśmą lub kawałkiem rozprutego materialu. Tak ustabilizowaną roślinę jeszcze raz próbujemy zgiąć mając przygotowany drut do ustabilizowania wygięcia. Młoda siewka podda się jeszcze łatwiej niż prawie trzyletnie socotranum Golden Crown i podcięcie nie będzie konieczne. Drut do ustabilizowania zgięcia przymocowałem do doniczki ponieważ kaudeks rośliny jest gruby i bardziej twardy.

Jeśli jednak ktoś będzie chciał podciąć siewkę to należy to zrobić wg. zdjęcia.

Im wyższa siewka tym łatwiej o jej wygięcie. Wstępnie można próbować wygiąć kaudeks (jest elastyczny) bez przycięcia. Chwytamy palcami dolną część kaudeksu, przytrzymując go drugą ręką lekko przyginamy górną część kaudeksu. Jeżeli kaudeks poddaje się wygięciu to należy najpierw przerwać gięcie, wbić obok rośliny patyk do szaszłyków i dolną część kaudeksu związać elastyczną taśmą lub kawałkiem rozprutego materialu. Tak ustabilizowaną roślinę jeszcze raz próbujemy zgiąć mając przygotowany drut do ustabilizowania wygięcia. Młoda siewka podda się jeszcze łatwiej niż prawie trzyletnie socotranum Golden Crown i podcięcie nie będzie konieczne. Drut do ustabilizowania zgięcia przymocowałem do doniczki ponieważ kaudeks rośliny jest gruby i bardziej twardy.

Jeśli jednak ktoś będzie chciał podciąć siewkę to należy to zrobić wg. zdjęcia.

Jerzy
Jerzy
- hardcorebaby
Jerzyk - dzięki !!! Pozostaje wykombinować narzędzia robocze w postaci patyków i drutów 

Co w mojej trawie piszczy - http://efcia.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false; 

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już miałem nigdy nie wysiewać nasion Adenium, niestety siła "wyższa" spowodowała, że coś mnie "skusiło" i zrobiłem "miniaturowy" wysiewy. Niżej fotki 50% nowego przychówku, który liczy sobie dzisiaj "całe" 24 dni, od dnia wysiania nasion w podłoże:

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
I już jesteś 24 dni do przodu!
No pięknie się rozwijają!!

No pięknie się rozwijają!!

- hardcorebaby
Akwelan - moje są wysiane 2dni później a wyglądają zupełnie inaczej, poszły w górę. Ile wysokości mają kaudexy Twoich maluchów?